1.066.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növénytermesztés kézikönyve 2. (töredék)

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 612 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A KOBAKOSOK (Penyigey Dénes)
Jelentőségük601
A takarmánytök602
Jelentősége602
Származása604
Botanikai és élettani jellemzése605
Termesztett fajok606
Termesztett fajták607
Éghajlatigény609
Talajigény610
Helye a vetésforgóban610
Trágyázás611
Talajelőkészítés611
Vetés612
Ápolás613
Öntözés613
Betakarítás, tárolás614
Vetőmagtermesztés614
Betegségek, kártevők615
A takarmány-görögdinnye616
Jelentősége616
Elterjedése617
Botanikai és élettani jellemzés618
Termesztett fajták619
Éghajlati- és talajigény620
Helye a vetésforgóban620
Vetés620
Ápolás621
Betakarítás, a termés tárolása, hasznosítása621
Magszedés622
Betegségek, kártevők622
Irodalom623
OLAJNÖVÉNYEK
Jelentősége627
A napraforgó (Kurnik Ernő)631
Jelentősége631
Botanikai és élettani jellemzés632
Faji sajátosságok632
Származása és rendszertana633
Termesztett fajták634
Éghajlat- és talajigény, trágyázás637
Helye a vetésforgóban638
Talajelőkészítés638
Vetés 639
Ápolás640
Betakarítás641
A termés és kezelése641
A napraforgó egyéb hasznosítása642
Betegségek, kártevők644
Betegségek644
Állati kártevők645
Növényi kártevők646
A repce (Beke Ferenc)647
Jelentősége647
Botanikai és élettani jellemzés648
Éghajlatigény650
Talajigény, trágyázás650
Termesztett fajta651
Helye a vetésforgóban652
Talajelőkészítés, vetés652
Ápolás652
Betakarítás653
Betegségek, kártevők655
Az olajlen (Mohácsi Tivadar)656
Jelentősége656
Botanikai és élettani jellemzés658
Termesztett fajták659
Éghajlatigény660
Talajigény661
Helye a vetésforgóban661
Trágyázás661
Talajelőkészítés662
A vetőmag előkészítése662
Vetés663
Növényápolás664
Aratás665
A termés minősítése666
Betegségek, kártevők666
A ricinus (Kurnik Ernő)669
Jelentősége669
Botanikai és élettani jellemzés669
Termesztett fajták670
Éghajlat- és talajigény671
Trágyázás, talajelőkészítés671
Vetésforgó, vetés671
Ápolás672
Betakarítás, a termés kezelése672
Egyéb olajnövények673
A gomborka (Kurnik Ernő)673
Jelentősége673
Botanikai és élettani jellemzés673
Éghajlat- és talajigény673
Agrotechnika674
A sáfrányszeklice (Kurnik Ernő)674
Jelentősége674
A lallemancia (Kurnik Ernő)674
Jelentősége674
Botanikai és élettani jellemzés675
Agrotechnika675
A perilla (Kurnik Ernő)675
Jelentősége675
Botanikai és élettani jellemzése676
Éghajlat- és talajigény676
Agrotechnika676
Betakarítás, tárolás676
A szezám (Kurnik Ernő)677
Jelentősége677
Botanikai és élettani jellemzés678
Agrotechnika678
A tátorján (Krambe)678
Irodalom679
ROSTNÖVÉNYEK
A rostnövények jelentősége683
A kender (Bócsa Iván)684
Jelentősége684
Termesztésének története685
Botanikai és élettani jellemzés686
Termesztett fajták687
Éghajlatigény689
Talajigény689
Helye a vetésforgóban690
Trágyázás691
Talajelőkészítés692
Vetőmag, vetés693
Ápolás694
Betakarítás695
A termés minősítése695
Betegségek, kártevők701
Irodalom702
A rostlen (Botos Lajos)703
Jelentősége703
Botanikai és élettani jellemzés703
Termesztett fajta704
Éghajlatigény705
Talajigény705
Helye a vetésforgóban705
Talajelőkészítés706
Trágyázás706
A vetőmag előkészítése, vetés707
Ápolás707
Betakarítás708
A termés minősítése709
Öntözés711
Betegségek, kártevők711
A gyapot (Kovács Gábor)714
Jelentősége714
Botanikai és élettani jellemzés715
Éghajlat- és talajigény715
Agrotechnika716
Betegségek, kártevők717
Irodalom717
Egyéb textilnövények (Kovács Gábor)718
A kenaf718
A rami718
A csalán719
Trópusi rostnövények719
FŰSZERNÖVÉNYEK
A fűszernövények jelentősége (Bruder János)723
A vöröshagyma (Bruder János)724
Jelentősége724
Botanikai és élettani jellemzés725
Éghajlat- és talajigény726
Termesztett fajták727
Helye a vetésforgóban729
Trágyázás730
Talajelőkészítés730
A vetőmag előkészítése vetésre730
A dughagyma előkészítése ültetésre7303
A dughagyma növekedését és magszárbaindulását befolyásoló tényezők731
A hőkezelés fontossága734
A vöröshagyma-termesztés hároméves módja734
Dughagyma-termesztés (1 év)734
Magvetés734
Étkezési hagymatermesztés (2 év)736
A vöröshagyma-termesztés kétéves módja741
A hagymatermesztés gépesítése741
A metélőhagyma (Bruder János)743
Jelentősége, jellemzése743
Agrotechnika744
A póréhagyma (Bruder János)744
Jelentősége, jellemzése744
Agrotechnika744
A fokhagyma (Bruder János)745
Jelentősége, jellemzése745
Éghajlat- és talajigény745
Termesztett fajták745
Agrotechnika745
Betegségek, kártevők746
Betegségek746
Állati kártevők747
Fűszerpaprika (Wisnyovszky András)749
Jelentősége749
Botanikai és élettani jellemzés750
Termesztett fajták751
Nemcsípős fajták751
Csípős fajták752
Éghajlat- és talajigény753
Helye a vetésforgóban753
Trágyázás - Talajelőkészítés753
Vetés754
Ápolás754
Szedés, betakarítás, tárolás755
Öntözés755
Betegségek, kártevők755
A komló (Mészáros Ferenc)757
Jelentősége 757
Botanikai és élettani jellemzés757
Termesztett fajták759
Éghajlat- és talajigény760
Telepítés761
Trágyázás761
Ápolás762
Betakarítás764
Betegségek, kártevők765
Betegségek765
Kártevők766
Irodalom766
GYÓGY- ÉS ILLÓOLAJ-NÖVÉNYEK
Jelentőségeük (Szathmáry Géza)769
A hasznosítás általános módszerei770
Szárítás770
Illóolaj-feldolgozás771
Az anyarozs (Békésy Miklós)772
Jelentősége772
Botanikai és élettani jellemzés773
Éghajlat- és talajigény773
Anyarozs-termesztés771
A termés kezelése776
Betegségek, kártevők776
A mák (Balogha Sándor)778
Jelentősége778
Botanikai és élettani jellemzés779
Termesztett fajták779
Éghajlat- és talajigény781
Vetésforgó, trágyázás781
Talajelőkészítés, vetés781
Ápolás782
Betakarítás783
Termés784
Betegségek, kártevők785
Egyéb gyógy- és illóolaj-növények787
A mustár (Szathmáry Géza)787
Jelentősége787
Botanikai és élettani jellemzés787
Agrotechnika787
Az ánizs (Szathmáry Géza)789
Jelentősége789
Botanikai és élettani jellemzés790
Éghajlat- és talajigény790
Agrotechnika791
A koriander (Szathmáry Géza)792
Jelentősége792
Botanikai és élettani jellemzés792
Éghajlat- és talajigény793
Agrotechnika793
A konyhakömény (Szathmáry Géza)794
Jelentősége794
Botanikai és élettani jellemzés795
Éghajlat- és talajigény795
Agrotechnika795
Betegségek, kártevők797
Az édeskömény (Szathmáry Géza)797
Jelentősége799
Botanikai és élettani jellemzés798
Éghajlat- és talajigény798
Agrotechnika798
A kapor (Szathmáry Géza)799
Jelentősége799
Botanikai és élettani jellemzés800
Éghajlat- és talajigény800
Agrotechnika800
Az orvosi lestyán (Szathmáry Géza)801
Jelentősége801
Botanikai és élettani jellemzése803
Talajigény804
Agrotechnika804
A levendula (Szathmáry Géza)805
Jelentősége805
Botanikai és élettani jellemhzése806
Talajigény806
Trágyázás806
Talajelőkészítés806
Szaporítűs, ápolás807
Betakarítás, termés809
A muskotályzsálya (Szathmáry Géza)810
Jelentősége, jellemzése810
Agrotechnika811
A bazsalikom (Szathmáry Géza)811
Jelentősége, jellemzése811
Agrotechnika812
A borsfű (Szathmáry Géza)813
Jelentősége, jellemzése813
Agrotechnika813
A majoranna (Szathmáry Géza)814
Jelentősége, jellemzése814
Talajigény, trágyázás814
Agrotechnika815
A borsosmenta (Balogh Sándor)816
Jelentősége816
Botanikai és élettani jellemzése817
Talajigény, trágyázás817
Szaporítás, ápolás818
Öntözés819
Betakarítás819
Betegségek, kártevők820
A fodormenta (Szathmáry Géza)821
Jelentősége, jellemzése821
Agrotechnika821
A metelmaszlag (Szathmáry Géza)822
Jelentősége, jellemzése822
Agrotechnika822
Betakarítás823
Az orvosi csucsor (Földesi Dezső)824
Jelentősége824
Botanikai és élettani jellemzés825
Talajigény, trágyázás825
Talajelőkészítés, szaporítás826
Ápolás827
Betakarítás827
Magtermesztés828
Betegségek, kártevők828
A gyapjas gyűszűvirág (Szathmáry Géza)829
Jelentősége, jellemzése829
Talajigény, trágyázás830
Vetés, ápolás830
Betegségek, kártevők831
A piros gyűszűvirág (Szathmáry Géza)831
Jelentősége, jellemzése831
Agrotechnika832
A benedekfű (Szathmáry Géza)832
Jelentősége, jellemzése832
Agrotechnika835
A tárkányüröm (Szathmáry Géza)835
Jelentősége, jellemzése835
Agrotechnika836
A rovarporvirág (piretrum) (Szathmáry Géza)837
Jelentősége, jellemzése837
A körömvirág (Szathmáry Géza)838
Irodalom839
A dohány (Penyigey Dénes)841
Jelentősége841
A dohány és a dohányzás története842
Termesztése világviszonylatban845
Termesztése hazánkban845
Botanikai és élettani jellemzés848
Rendszertani helye848
Növénytani leírása849
Élettani jellemzése851
A dohánylevél vegyi összetétele852
Termesztett fajok és fajták856
Éghajlatigény861
Talajigény863
Helye a vetésforgóban863
Trágyázás864
Talajelőkészítés867
Palántanevelés868
Ültetés875
Ápolás878
Betakarítás880
Szárítás, kezelés884
A termés előkészítése és átadása889
A dohánytermesztés különleges ágai891
A dohány további kezelése, fermentálása896
A dohány pótlása898
Betegségek, kártevők898
Károsító környezeti tényezők899
Palántakori betegségek és kártevők900
Szántóföldi betegségek902
Betakarítás után fellépő betegségek904
Állati kártevők905
Gyomnövények906
Irodalom906
TAKARMÁNYNÖVÉNYEK
A lucerna (Böjtös Zoltán)911
Jelentősége911
Hasznosítása912
Származása és elterjedése913
A lucerna rendszertana919
A lucerna egyedfejlődése922
Fejlődés- és táplálkozás-élettani vonatkozások928
Termesztett fajták937
Éghajlatigény941
Talajigény942
Helye a vetésforgóban945
Trágyázás946
Talajelőkészítés949
A vetőmag előkészítése949
Vetés951
Ápolás953
Öntözés954
Vetőmagtermesztés956
Betegségek, kártevők965
Betegségek965
Állati kártevők968
Irodalom973
Herefélék (Jánossy Andor)976
Származás, elterjedés976
A vöröshere (Jánossy Andor)978
Jelentősége978
Származás, elterjedés979
Rendszertani megoszlás981
Botanikai és élettani jellemzés981
Termesztett fajták984
Elismert fajták985
Tájfajták985
Éghajlat- és talajigény987
Trágyázás989
Helye a vetésforgóban991
Talajelőkészítés993
Vetés994
Ápolás és betakarítás995
A termés tartósítása995
A termés tartósítása998
Öntözés999
Magtermesztés1000
Betegségek, kártevők1002
Gombabetegségek1002
Vírusbetegségek1003
Élősködők1003
Állati kártevők1003
A fehérhere (Jánossy Andor)1005
Jelentősége1005
Rendszertani formák1006
Botanikai és élettani jellemzés1006
Termesztett fajta1007
Lovászpatonai fehérhere1007
Éghajlat- és talajigény1008
Vetésforgó, trágyázás1008
Agrotechnika1008
Betegségek, kártevők1009
A korcshere (Jánossy Andor)1010
Jelentősége1010
Rendszertani változatok1010
Botanikai és élettani jellemzés1011
Termesztett fajták1011
Éghajlat- és talajigény1011
Agrotechnika1011
A baltacím (Varga János)1013
Jelentősége1013
Termesztése világviszonylatban1013
Termesztése Magyarországon1014
Botanikai és élettani jellemzés1014
Rendszertana1014
Faji sajátosságok1015
Termesztett fajták1016
Éghajlatigény1016
Talajigény1016
Helye a vetésforgóban1017
Talajelőkészítés1017
Trágyázás1018
Vetés1018
Ápolás1019
Betakarítás, termés1020
Vetőmagtermesztés1020
Betegségek, kártevők1022
A szarvaskerep (Sárközy Péter)1023
Jelentősége1023
Botanikai és élettani jellemzés1024
Termesztett változatok1024
Éghajlat- és talajigény1025
Vetésforgó, trágyázás1025
Agrotechnika1025
Betegségek, kártevők1027
A fehér virágú somkóró (Varga János)1028
Jelentősége1028
Termesztése világviszonylatban1029
Termesztése Magyarországon1029
Botanikai és élettani jellemzés1029
Rendszertana1029
Faji sajátosságok1030
Éghajlatigény1030
Talajigény1031
Helye a vetésforgóban1031
Talajelőkészítés1031
Trágyázás1031
Vetés1032
Ápolás1032
Betakarítás1033
Beiktatása a kettős termesztésbe1034
A várható termés és minősége1034
Vetőmagtermesztés1034
Betegségek, kártevők1035
A nyúlszapuka (Varga János)1036
Jelentősége1036
Botanikai és élettani jellemzés1037
Éghajlat- és talajigény1037
Helye a vetésforgóban1037
Agrotechnika1038
Magtermesztése1038
Betegségek, kártevők1039
A bíborhere (Jánossy Andor)1040
Jelentősége1040
Rendszertani változatai és formái1041
Botanikai és élettani jellemzés1041
Termesztett fajták1041
Éghajlat- és talajigénye1042
Vetésforgó, trágyázás1042
Talajelőkészítés, vetés1043
Ápolás, betakarítás1044
Betegségek, kártevők1045
Egyéb pillangósvirágú takarmánynövények1046
Az alexandriai here (Jánossy Andor)1046
Jelentősége1046
Botanikai és élettani jellemzés1047
Agrotechnika1047
A perzsahere (Jánossy Andor)1048
Jelentősége1048
Botanikai és élettani jellemzés1049
Éghajlat- és talajigény1049
Agrotechnika1050
A földbentermő here (Jánossy Andor)1050
Jelentősége1050
Botanikai és élettani jellemzés1051
Termesztett fajták1051
Agrotechnika1051
A szeradella (Varga János)1052
Jelentősége1052
Botanikai és élettani jellemzés1053
Éghajlat- és talajigény1053
Agrotechnika1053
Betegségek, kártevők1054
A görögszéna (Varga János)1055
A japánhere (Varga János)1055
A villongó silbige (Varga János)1056
A kudzu (Varga János)1056
Irodalom1057
A keveréktakarmányok (Totth Jenő)1059
Jelentőségük1059
Őszi keveréktakarmányok1060
Keszthelyi keverék1060
Szöszös bükköny1061
Rozsos szöszös bükköny1062
Őszi árpás szöszös bükköny1063
Őszi búzás szöszös bükköny1063
Pannonbükköny1063
Őszi borsós keverék1064
Legány-féle keverék1064
Rozsos bíborhere1065
Tavaszi keveréktakarmányok1065
Tavaszi bükköny1065
Zabos borsós napraforgó1067
Borsós, bükkönyös napraforgó1067
Borsós csalamádé1067
Szójás csalamádé1068
Termesztett bükkönyfajták1068
Őszi bükköny1068
Tavaszi bükköny1070
Nem pillangósvirágú takarmánynövények
A kukoricacsalamádé (Győrffy Béla és I'só István)1071
Jelentősége1072
Éghajlat- és talajigénye1072
Helye a vetésforgóban1072
Trágyázás - talajelőkészítés1072
A termesztendő fajta megválasztása1073
Vetés - ápolás1074
Betakarítás1074
Irodalom1075
A silókukorica (Győrffy Béla és I'só István)1075
Termesztett hibridek1075
A fehér mustár (Varga János)1080
Jelentősége1080
Agrotechnika1080
A csibehúr (Varga János)1081
Jelentősége1081
Botanikai és élettani jellemzés1081
Éghajlati- és talajigény1081
Agrotechnika1082
Betegségek, kártevők1083
A takarmánykáposzta (Varga János)1083
Jelentősége1083
Botanikai és élettani jellemzés1084
Termesztett fajta1085
Óvári takarmánykáposzta1085
Éghajlat- és talajigény1085
Helye a vetésforgóban1086
Talajelőkészítés - trágyázás1086
Vetés - ápolás1086
Betakarítás1087
Vetőmagtermesztés1087
Betegségek, kártevők1088
Betegségek 1088
Kártevők1088
A takarmány-kelkáposzta (Varga János)1089
Jelentősége1089
Botanikai és élettani jellemzés1089
Termesztett fajta1089
Éghajlat- és talajigény1090
Agrotechnika1090
A sima- és fodros levelű takarmánymályva (Varga János)1091
Jelentősége1091
Botanikai és élettani jellemzés1091
Éghajlat- és talajigény1091
Agrotechnika1092
Betegségek, kártevők1093
Az érdes levelű nadálytő (Varga János)1093
Irodalom1093
A TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA
A takarmányok tartósítása szárítással (Vámosi Jenő)1099
Általános tudnivalók1099
Szénakészítés renden1100
Folyamata, technológiája és munkaerő igénye1100
A szénabetakarítási veszteségek1102
A széna tárolása1110
Állványos szénaszárítás1114
Hagyományos módszerek1114
A bólyi állványos szárítás1115
Nagyállványos szénaszárítás1118
Szellőztetéses szénaszárítás1119
Általános irányelvek1119
A szellőztetéses szárítás története1120
A szellőztetéses szárítás módszerei1120
A szellőztetéses kazalszárító elhelyezése1129
A szellőztetéses szárítás folyamata1129
A száraz takarmány súlyának kiszámítása1134
A szellőztetéses szárítás időjárási feltételeli1136
A szellőztetéses szénaszárítás végrehajtása1137
Szecskázott és bálázott széna szellőztetése és szárítása1147
A szálas takarmány pogácsázása1148
Üzemelési adatok1148
Tápanyag-, karotintartalom és terméseredmények1148
A szellőztetéses szárítás további lehetőségei1149
Szárítás előmelegített levegővel1150
Mesterséges vagy forrólevegős szárítás1150
A forrólevegő eljárás1150
A forrólevegős szárítóberendezések1152
A zöldtakarmány-liszt készítése1153
Mesterségesen szárított takarmányok tárolása és felhasználása1154
Irodalom1155
A takarmányok tartósítása silózással1159
A silózás jelentősége1159
A silózással kapcsolatos biológiai folyamatok1161
Az önmelegés szakasza1162
A szilázs minősége1167
A fontosabb takarmánysiló-típusok1171
A hazai gyakorlatban elterjedt silótípusok1171
Régebbi silótípusok1175
Egyéb silótípusok1176
A siló típusa és a szilázs minősége1178
Silózásra alkalmas növények1179
A silózás gyakorlati végrehajtása1180
A gazdaságosság növelése a silózásban1191
Nehezen és közepesen erjeszthető növények silózása1193
A takarmányok silózás előtti fonnyasztása1193
Biztosítóanyagok1195
Nehezen és könnyen erjeszthető növények kevert silózása1199
Mérgező gázok a silóban1199
Irodalom1200
Kiegészítő irodalom1202
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem