1. kötet | |
Előszó (Láng Géza) | 7 |
FAJTA ÉS VETŐMAG (Jónap Lajos - Kováts András - Penyigey Dénes) | |
A növényfajták a termesztésben | 13 |
A fajta jelentősége | 13 |
A fajta megválasztása | 13 |
A hazai fajtaminősítés kialakulása | 14 |
A fajtaminősítés fokozatai | 16 |
A termeléstechnikai eljárások minősítési fokozatai | 17 |
A vetőmag | 18 |
A szaporítóanyagok jellemzése | 18 |
A vetőmag termesztési értéke | 18 |
Fajtaazonosság és fajtatisztaság | 19 |
Származási érték | 19 |
A vetőmag minősége | 20 |
Tisztaság | 20 |
Csírázóképesség | 21 |
Csíraalvás | 23 |
Keményhéjúság | 23 |
Használati érték | 24 |
Egészségi állapot | 25 |
Nagyság, alak, teltség, súly | 26 |
Egyenletesség (osztályozottság) | 27 |
Érettség | 28 |
Szín, fény, szag | 28 |
Víztartalom | 29 |
Vegyi összetétel | 30 |
Mintavétel | 30 |
A vetőmag minősítése | 32 |
Életképesség és életrevalóság | 32 |
Életképesség | 32 |
Életrevalóság | 34 |
A vetőmag előkészítése | 37 |
A vetőmagtermesztés és ellátás rendszere (Kováts András) | 41 |
Irodalom | 43 |
GABONAFÉLÉK | |
A gabonafélék jelentősége | 47 |
A búza (Láng Géza) | 48 |
Jelentősége | 48 |
Termesztése világviszonylatban | 48 |
Termesztése Magyarországon | 51 |
Botanikai és élettani jellemzése | 53 |
Rendszertana | 53 |
Egyedfejlődés | 57 |
A fejlődés szakaszai (stádiumai) | 58 |
A fejlődés fázisai | 58 |
A fajtaválaszték kialakulása | 66 |
A fajták értékelése | 68 |
Az őszi búza | 69 |
Termesztett fajták | 69 |
A fajta megválasztása | 72 |
Éghajlatigény | 73 |
Talajigény | 74 |
Helye a vetésforgóban | 75 |
Elővetemény | 75 |
Talajelőkészítés | 78 |
A magágy előkészítése | 78 |
A talajelőkészítés általános irányelvei | 79 |
Trágyázás | 81 |
Vetés | 89 |
Ápolás | 93 |
Termésbecslés | 95 |
Betakarítás | 95 |
A termés kezelése és minősítése | 103 |
A tavaszi búza | 107 |
Jelentősége | 107 |
Termesztett fajta | 107 |
Kompolti szálkás tavaszi búza | 107 |
Agrotechnika | 108 |
Irodalom | 109 |
A rozs (Bauer Ferenc) | 112 |
Jelentősége | 112 |
Termesztése világviszonylatban | 112 |
Termesztése Magyarországon | 113 |
Rendszertana | 114 |
Egyedfejlődés | 115 |
Fejlődési szakaszok | 115 |
Termesztett fajták | 119 |
A fajtaválaszték kialakulása | 119 |
A fajták értékelése | 120 |
Nemesített fajták | 120 |
Éghajlat- és talajigény | 122 |
Helye a vetésforgóban | 123 |
Talajelőkészítés | 124 |
Trágyázás | 125 |
Vetőmag előkészítés, vetés | 126 |
Ápolás | 127 |
Betakarítás | 128 |
A termés minősége | 128 |
Irodalom | 130 |
A takarmányrozs (Varga János) | 131 |
Jelentősége | 131 |
Termesztett fajták | 131 |
Éghajlat és talajigény | 132 |
Agrotechnika | 132 |
Az árpa (Láng Géza) | 133 |
Jelentősége | 133 |
Rendszertana | 134 |
Botanikai és élettani jellemzése | 136 |
Az őszi árpa | 138 |
Termesztett fajták | 138 |
Éghajlat- és talajigény | 140 |
Helye a vetésforgóban | 140 |
Talajelőkészítés és trágyázás | 141 |
Vetés, ápolás | 141 |
Betakarítás | 141 |
A tavaszi árpa | 142 |
Takarmány- és sörárpa | 142 |
Termesztett fajták | 143 |
Éghajlatigény | 144 |
Talajigény | 145 |
Helye a vetésforgóban | 145 |
Trágyázás | 146 |
Vetés | 147 |
Ápolás | 149 |
Betakarítás | 150 |
A termés minősége | 150 |
A zab (Láng Géza) | 155 |
Származása | 155 |
Jelentősége | 155 |
Termesztése világviszonylatban és hazánkban | 155 |
Rendszertana | 157 |
Botanikai és élettani jellemzése | 158 |
Termesztett fajták | 159 |
Éghajlatigény | 160 |
Talajigény | 160 |
Helye a vetésforgóban | 161 |
Talajelőkészítés | 161 |
Trágyázás | 161 |
Vetés | 162 |
Ápolás | 163 |
Betakarítás | 164 |
A termés minősége | 164 |
Irodalom | 164 |
A búza, a rozs, az árpa és a zab kártevői és betegségei (Láng Géza) | 166 |
Kártevők | 166 |
Betegségek | 170 |
Kisebb jelentőségű gabonafélék | 173 |
A pohánka (Varga János) | 173 |
Jelentősége | 173 |
Botanikai és élettani jellemzés | 174 |
Éghajlati- és talajigénye | 174 |
Helye a vetésforgóban | 174 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 175 |
Vetés, ápolás | 175 |
Betakarítás, termés | 175 |
Betegségek és kártevők | 176 |
A mohar (Varga János) | 176 |
Jelentősége | 176 |
Botanikai és élettani jellemzés | 177 |
Termesztett fajta | 178 |
Éghajlat- és talajigény | 178 |
Agrotechnika | 178 |
Betegségek és kártevők | 179 |
A rövidszálkás vagy szálkátlan óriásmohar (csumiz) (Varga János) | 179 |
Jelentősége | 179 |
Botanikai és élettani jellemzés | 180 |
Éghajlat- és talajigény | 180 |
Agrotechnika | 180 |
A köles (Varga János) | |
Jelentősége | 181 |
Rendszertana | 182 |
Botanikai és élettani jellemzése | 182 |
Termesztett fajták | 183 |
Éghajlatigény | 184 |
Talajigény | 184 |
Helye a vetésforgóban | 184 |
Talajelőkészítés, trágyázás | 185 |
Vetés, ápolás | 185 |
Betakarítás, termés | 186 |
Betegségek és kártevők | 186 |
A kölesfű vagy japán köles (Varga János) | |
Jelentősége | 186 |
Botanikai és élettani jellemzés | 187 |
Éghajlat és talajigény | 187 |
Agrotechnika | 188 |
A kanáriköles (Varga János) | 188 |
Jelentősége | 188 |
Botanikai és élettani jellemzés | 189 |
Éghajlat- és talajigény | 189 |
Agrotechnika | 189 |
A kukorica (Győrffy Béla - I'só István) | 190 |
Jelentősége | 190 |
A kukoricatermelés helyzete | 190 |
A termésátlagok alakulása | 193 |
A kukorica a világkereskedelemben | 193 |
A kukorica felhasználása | 193 |
A kukorica termelése Magyarországon | 194 |
A kukorica önköltsége | 196 |
A kukorica rendszertana | 197 |
Származás | 197 |
A kukoricák csoportosítása | 197 |
Gazdasági csoportosítás | 200 |
Botanikai és élettani jellemzés. Egyedfejlődés | 202 |
Szervfejlődés | 202 |
Csírázás és kelés | 202 |
Gyökérrendszer | 205 |
Fattyasodás | 206 |
A főhajtás növekedése | 207 |
Virágzás, megtermékenyülés | 209 |
Érés | 210 |
A fajtahibrid megválasztása | 211 |
Maghibridek | 212 |
Éghajlatigény | 218 |
Talajigény | 219 |
Helye a vetésforgóban | 220 |
A kukoricsatermesztés hatása a talajra | 220 |
A kukorica-búza növényi sorrend problémái | 220 |
A kukorica termesztése monokultúrában | 221 |
Talajelőkészítés | 223 |
Trágyázás | 228 |
A kukorica ásványos táplálkozása | 228 |
Szervestrágyázás | 230 |
Műtrágyázás | 233 |
A trágyázás hatása a kukorica minőségére | 236 |
A kukoricatrágyázás irányelvei | 237 |
A vetőmag termesztése és előkészítése | 238 |
A vetés | 240 |
A vetés ideje | 240 |
A vetés mélysége | 242 |
A tenyészterület, a tőszám | 243 |
A vetés módja | 245 |
Ápolás | 249 |
Kapálás | 249 |
Vegyszeres gyomirtás | 250 |
Egyelés | 253 |
Fattyazás | 254 |
Öntözés | 255 |
Különböző növénytermesztési tényezők hatása | 257 |
Törés, betakarítás | 260 |
Kézi betakarítás | 260 |
Gépesített kukoricabetakarítás | 261 |
Tárolás | 264 |
A termés minősége, összetétele | 265 |
A csemegkukorica termesztése | 267 |
Éghajlat- és talajigény | 268 |
Fajták | 268 |
Agrotechnika | 269 |
Érés és törés | 270 |
A kukorica betegségei és kártevői | 271 |
Betegségek | 271 |
Állati kártevők | 273 |
Irodalom | 275 |
A cirok (Bajai Jenő) | 280 |
Jelentősége | 280 |
A cirok- (Sorghum) nemzetség rendszertana | 281 |
Gyakorlati jellemzés | 281 |
Élettani jellemzés. Egyedfejlődése | 284 |
Éghajlat- és talajigény | 285 |
Magtermesztés | 289 |
Szárítás | 290 |
A seprűcirok | 290 |
Termesztett fajták | 290 |
Agrotechnika | 293 |
Betegségek és kártevők | 297 |
A cukorcirkok | 298 |
Termesztett fajták | 298 |
Agrotechnika | 301 |
Betegségek, kártevők | 303 |
A szemes cirok | 304 |
Jelentősége | 304 |
Termesztett fajták | 304 |
Éghajlat- és talajigény | 306 |
Agrotechnika | 307 |
Betegségek, kártevők | 310 |
Szudáni cirokfű | 311 |
Jelentősége | 311 |
Botanikai és élettani jellemzés | 312 |
Termesztett fajták | 313 |
Éghajlat- és talajigény | 313 |
Agrotechnika | 313 |
Betegségek és kártevők | 317 |
Irodalom | 317 |
A rizs (Petrasovits Imre) | 320 |
Jelentősége | 320 |
Elterjedése | 321 |
Botanikai és élettani jellemzés | 322 |
Termesztett fajták | 328 |
Éghajlatigény | 331 |
Talajigény | 331 |
Vízigény | 332 |
Helye a vetésforgóban | 334 |
Trágyázás | 336 |
Talajelőkészítés | 339 |
Vetőmag, vetés előkészítés | 341 |
Ápolás | 345 |
Betakarítás | 347 |
Termés | 349 |
Betegségek, kártevők | 349 |
A rizstermesztés műszaki feltételei | 353 |
Irodalom | 353 |
A HÜVELYESEK | |
Termesztésük jelentősége (Somorjai Ferenc) | 357 |
Közös tulajdonságaik | 357 |
A borsó (Somorjai Ferenc) | 360 |
Jelentősége | 360 |
Botanikai és élettani jellemzés | 361 |
Termesztett fajták | 362 |
Sima magvú, vagy kifejtő borsók | 362 |
Velőborsók | 364 |
Cukorborsók | 365 |
Takarmányborsók | 366 |
Zöldtakarmány termesztésére alkalmas borsófajták | 367 |
Éghajlatigény | 368 |
Talajigény | 368 |
Helye a vetésforgóban | 369 |
Trágyázás | 369 |
Talajelőkészítés | 370 |
Vetés | 370 |
Ápolás | 371 |
Betakarítás, tárolás | 372 |
Mezei borsó | 374 |
Őszi mezei borsó | 374 |
Homoki borsó | 374 |
A borsóbetegségek és kártevők | 375 |
Irodalom | 376 |
A bab (Csatári Szűts Kálmán - Komjáti István) | 377 |
Jelentősége | 377 |
Botanikai és élettani jellemzés | 378 |
Fehér babfajták | 378 |
Gyöngybabok | 378 |
Középbabok | 379 |
Cukorbabok | 379 |
Hosszú és lapos babok | 380 |
Nagy szemű fehér babok | 380 |
Színes babfajták | 380 |
Fürjbabok | 380 |
Barna babok | 381 |
Zöldbabfajták | 382 |
Éghajlatigény | 383 |
Talajigény | 383 |
Helye a vetésforgóban | 383 |
Trágyázás | 384 |
Talajelőkészítés, vetés | 384 |
Ápolás | 386 |
Betakarítás | 386 |
Termés | 387 |
Betegségek, kártevők | 387 |
Irodalom | 389 |
A lencse (Somorjai Ferenc) | 390 |
Jelentősége | 390 |
Botanikai és élettani jellemzés | 391 |
Termesztett fajták | 391 |
Kis magvú lencsék | 391 |
Közepes magvú lencsék | 391 |
Nagy magvú lencsék | 392 |
Éghajlat- és talajigény | 393 |
Vetésforgó, talajelőkészítés, trágyázás | 393 |
Vetés | 393 |
Ápolás, betakarítás, termés | 393 |
Betegségek, kártevők | 394 |
Irodalom | 394 |
A szója (Somorjai Ferenc) | 395 |
Jelentősége | 395 |
Botanikai és élettani jellemzés | 397 |
Termesztett fajták | 398 |
Éghajlatigény | 400 |
Talajigény | 401 |
Vetésforgó, trágyázás | 401 |
Talajelőkészítés | 402 |
Vetés | 402 |
Ápolás | 404 |
Öntözés | 404 |
Betakarítás, tárolás | 405 |
A szója mint szálas takarmány | 406 |
Betegségek, kártevők | 406 |
Irodalom | 407 |
A homoki bab (Antal József) | 407 |
Jelentősége | 407 |
Botanikai és élettani jellemzés | 408 |
Termesztett fajták | 409 |
Éghajlatigény, Talajigény | 409 |
Agrotechnika | 409 |
Betegségek, kártevők | 410 |
Irodalom | 410 |
A lóbab (Somorjai Ferenc) | 410 |
Jelentősége | 410 |
Botanikai és élettani jellemzés | 411 |
Termesztett fajták | 411 |
Éghajlat- és talajigény | 412 |
Agrotechnika | 412 |
Betegségek, kártevők | 413 |
Irodalom | 413 |
A szegletes lednek (Somorjai Ferenc - Vezekényi Enikő) | 413 |
Jelentősége | 413 |
Botanikai és élettani jellemzés | 414 |
Termesztett fajták | 414 |
Éghajlat- és talajigény | 415 |
Agrotechnika | 415 |
Betegségeki, kártevők | 417 |
Irodalom | 417 |
Csicseri borsó (Antal József - Schormann Károly) | 417 |
Jelentősége | 417 |
Botanikai és élettani jellemzés | 418 |
Termesztett fajták | 418 |
Éghajlat- és talajigény | 418 |
Agrotechnika | 419 |
Betegségek, kártevők | 420 |
Irodalom | 420 |
A csillagfürt (Antal József - Németh György) | 421 |
Jelentősége | 421 |
Botanikai és élettani jellemzés | 423 |
Termesztett fajok és fajták | 424 |
Sárga virágú csillagfürt | 424 |
Fehér virágú csillagfürt | 426 |
Egyéb fajok | 426 |
Keskeny levelű csillagfürt | 426 |
Évelő csillagfürt | 426 |
Éghajlatigény | 427 |
Talajigény | 427 |
Vetésforgó, trágyázás | 427 |
Talajelőkészítés | 428 |
Vetőmag-előkészítés, vetés, ápolás | 428 |
Betakarítás, tárolás, termés | 430 |
Betegségek, kártevők | 430 |
Betegségek | 430 |
Kártevők | 431 |
Irodalom | 431 |
A földimogyoró (Somorjai Ferenc) | 433 |
Jelentősége | 433 |
Botanikai és élettani jellemzés | 433 |
Éghajlat- és talajigény | 434 |
Agrotechnika | 434 |
Kártevők és betegségek | 435 |
Irodalom | 436 |
GYÖKÉR- ÉS GUMÓS NÖVÉNYEK | |
A burgonya (Csák Zoltán) | 439 |
Jelentősége | 439 |
Származása és elterjedése | 439 |
A burgonyatermesztés alakulása | 441 |
A burgonya hasznosítása | 444 |
Botanikai és élettani jellemzés | 450 |
Növénytani leírás | 450 |
A burgonya tápanyagai | 451 |
A hő és fényviszonyok hatása | 453 |
Termesztett fajták | 453 |
Éghajlatigény | 471 |
Talajigény | 472 |
Helye a vetésforgóban | 473 |
Trágyázás | 475 |
Istállótrágyázás | 475 |
Zöldtrágyázás | 475 |
Műtrágyázás | 477 |
Talajelőkészítés | 479 |
Vetőgumó-előkészítés | 480 |
Ültetés | 482 |
Ápolás | 484 |
Betakarítás | 486 |
Tárolás | 488 |
A vetőburgonya termesztése | 492 |
Szártalanított vetőburgonya termesztése | 494 |
A burgonya nyári ültetése | 495 |
Előhajtatott korai burgonya | 496 |
Fojtott vagy tarlóburgonya | 497 |
Betegségek (Hinfner Kálmán) | 497 |
Kelési betegségek | 498 |
Kelés után jelentkező betegségek | 499 |
Kifejlett növények betegségei: leromlás, vírusos betegségek | 499 |
Levélbetegségek | 501 |
Fertőző hervadások | 502 |
Gumóbetegségek | 502 |
A gumó külsején felismerhető betegségek | 503 |
A gumú átmetszetében megállapítható betegségek | 505 |
Kártevők | 506 |
Irodalom | 508 |
A csicsóka (I'só István) | 509 |
Jelentősége | 509 |
Botanikai és élettani jellemzés | 510 |
Termesztett fajták | |
Éghajlat- és talajigény | 510 |
Agrotechnika | 510 |
Betegségek, kártevők | 511 |
Irodalom | 512 |
Répafélék | 513 |
Botanikai és élettani jellemzés (Magassy Lajos) | 513 |
Külső alaktan | 513 |
Belső alaktan | 516 |
Egyedfejlődés | 517 |
Kémiai összetétel | 518 |
A cukorrépa (Szemző Béla) | 520 |
Jelentősége | 520 |
Termesztésének története | 523 |
Termesztett fajták | 525 |
Diploid fajták | 526 |
Poliploid fajták | 526 |
Éghajlatigény | 527 |
Fény és hő | 528 |
Nedvesség | 528 |
Talajigény | 530 |
Helye a vetésforgóban | 531 |
Trágyázás | 532 |
Tápanyagok | 533 |
Szervestrágyák | 533 |
Zöldtrágyázás | 534 |
Műtrágyák | 535 |
Permetező trágyázás | 538 |
Talajelőkészítés | 539 |
Vetés | 541 |
Ápolás | 544 |
Öntözés | 548 |
Betakarítás | 550 |
Szedés | 550 |
Kézi szedés | 551 |
Gépi betakarítás | 552 |
Elszállítás, tárolás | 553 |
A termés felhasználása | 554 |
Répamag-termesztés | 554 |
Betegségek | 557 |
Állati kártevők | 559 |
A takarmányrépa (Csitkovics Antal) | 562 |
Jelentősége | 562 |
Termesztett fajták | 563 |
Diploid fajták | 564 |
Poliploid fajta | 565 |
Éghajlat- és talajigény | 565 |
Helye a vetésforgóban | 565 |
Trágyázás | 565 |
Talajelőkészítés, vetés | 566 |
Ápolás | 566 |
Betakarítás | 566 |
Magtermesztés | 567 |
Betegségek, kártevők | 567 |
Egyéb gyökérnövények | 568 |
A murokrépa (Dobrovszky István) | 568 |
Jelentősége | 568 |
Botanikai és élettani jellemzés | 569 |
Termesztett fajták | 569 |
Agrotechnika | 570 |
Betegségek, kártevők | 571 |
A tarlórépa (Dobrovszky István) | 571 |
Jelentősége | 571 |
Botanikai és élettani jellemzés | 572 |
Termesztett fajták | 573 |
Éghajlat- és talajigény | 573 |
Agrotechnika | 574 |
Magtermesztés | 574 |
Betegségek, kártevők | 575 |
A cikória (Csitkovics Antal) | |
Jelentősége | 575 |
Botanikai és élettani jellemzés | 576 |
Termesztett fajta | 576 |
Éghajlat- és talajigény | 576 |
Agrotechnika | 577 |
Betegségek, kártevők | 578 |
Irodalom | 578 |
2. kötet | |
A KOBAKOSOK (Penyigey Dénes) | |
Jelentőségük | 601 |
A takarmánytök | 602 |
Jelentősége | 602 |
Származása | 604 |
Botanikai és élettani jellemzése | 605 |
Termesztett fajok | 606 |
Termesztett fajták | 607 |
Éghajlatigény | 609 |
Talajigény | 610 |
Helye a vetésforgóban | 610 |
Trágyázás | 611 |
Talajelőkészítés | 611 |
Vetés | 612 |
Ápolás | 613 |
Öntözés | 613 |
Betakarítás, tárolás | 614 |
Vetőmagtermesztés | 614 |
Betegségek, kártevők | 615 |
A takarmány-görögdinnye | 616 |
Jelentősége | 616 |
Elterjedése | 617 |
Botanikai és élettani jellemzés | 618 |
Termesztett fajták | 619 |
Éghajlati- és talajigény | 620 |
Helye a vetésforgóban | 620 |
Vetés | 620 |
Ápolás | 621 |
Betakarítás, a termés tárolása, hasznosítása | 621 |
Magszedés | 622 |
Betegségek, kártevők | 622 |
Irodalom | 623 |
OLAJNÖVÉNYEK | |
Jelentősége | 627 |
A napraforgó (Kurnik Ernő) | 631 |
Jelentősége | 631 |
Botanikai és élettani jellemzés | 632 |
Faji sajátosságok | 632 |
Származása és rendszertana | 633 |
Termesztett fajták | 634 |
Éghajlat- és talajigény, trágyázás | 637 |
Helye a vetésforgóban | 638 |
Talajelőkészítés | 638 |
Vetés | 639 |
Ápolás | 640 |
Betakarítás | 641 |
A termés és kezelése | 641 |
A napraforgó egyéb hasznosítása | 642 |
Betegségek, kártevők | 644 |
Betegségek | 644 |
Állati kártevők | 645 |
Növényi kártevők | 646 |
A repce (Beke Ferenc) | 647 |
Jelentősége | 647 |
Botanikai és élettani jellemzés | 648 |
Éghajlatigény | 650 |
Talajigény, trágyázás | 650 |
Termesztett fajta | 651 |
Helye a vetésforgóban | 652 |
Talajelőkészítés, vetés | 652 |
Ápolás | 652 |
Betakarítás | 653 |
Betegségek, kártevők | 655 |
Az olajlen (Mohácsi Tivadar) | 656 |
Jelentősége | 656 |
Botanikai és élettani jellemzés | 658 |
Termesztett fajták | 659 |
Éghajlatigény | 660 |
Talajigény | 661 |
Helye a vetésforgóban | 661 |
Trágyázás | 661 |
Talajelőkészítés | 662 |
A vetőmag előkészítése | 662 |
Vetés | 663 |
Növényápolás | 664 |
Aratás | 665 |
A termés minősítése | 666 |
Betegségek, kártevők | 666 |
A ricinus (Kurnik Ernő) | 669 |
Jelentősége | 669 |
Botanikai és élettani jellemzés | 669 |
Termesztett fajták | 670 |
Éghajlat- és talajigény | 671 |
Trágyázás, talajelőkészítés | 671 |
Vetésforgó, vetés | 671 |
Ápolás | 672 |
Betakarítás, a termés kezelése | 672 |
Egyéb olajnövények | 673 |
A gomborka (Kurnik Ernő) | 673 |
Jelentősége | 673 |
Botanikai és élettani jellemzés | 673 |
Éghajlat- és talajigény | 673 |
Agrotechnika | 674 |
A sáfrányszeklice (Kurnik Ernő) | 674 |
Jelentősége | 674 |
A lallemancia (Kurnik Ernő) | 674 |
Jelentősége | 674 |
Botanikai és élettani jellemzés | 675 |
Agrotechnika | 675 |
A perilla (Kurnik Ernő) | 675 |
Jelentősége | 675 |
Botanikai és élettani jellemzése | 676 |
Éghajlat- és talajigény | 676 |
Agrotechnika | 676 |
Betakarítás, tárolás | 676 |
A szezám (Kurnik Ernő) | 677 |
Jelentősége | 677 |
Botanikai és élettani jellemzés | 678 |
Agrotechnika | 678 |
A tátorján (Krambe) | 678 |
Irodalom | 679 |
ROSTNÖVÉNYEK | |
A rostnövények jelentősége | 683 |
A kender (Bócsa Iván) | 684 |
Jelentősége | 684 |
Termesztésének története | 685 |
Botanikai és élettani jellemzés | 686 |
Termesztett fajták | 687 |
Éghajlatigény | 689 |
Talajigény | 689 |
Helye a vetésforgóban | 690 |
Trágyázás | 691 |
Talajelőkészítés | 692 |
Vetőmag, vetés | 693 |
Ápolás | 694 |
Betakarítás | 695 |
A termés minősítése | 695 |
Betegségek, kártevők | 701 |
Irodalom | 702 |
A rostlen (Botos Lajos) | 703 |
Jelentősége | 703 |
Botanikai és élettani jellemzés | 703 |
Termesztett fajta | 704 |
Éghajlatigény | 705 |
Talajigény | 705 |
Helye a vetésforgóban | 705 |
Talajelőkészítés | 706 |
Trágyázás | 706 |
A vetőmag előkészítése, vetés | 707 |
Ápolás | 707 |
Betakarítás | 708 |
A termés minősítése | 709 |
Öntözés | 711 |
Betegségek, kártevők | 711 |
A gyapot (Kovács Gábor) | 714 |
Jelentősége | 714 |
Botanikai és élettani jellemzés | 715 |
Éghajlat- és talajigény | 715 |
Agrotechnika | 716 |
Betegségek, kártevők | 717 |
Irodalom | 717 |
Egyéb textilnövények (Kovács Gábor) | 718 |
A kenaf | 718 |
A rami | 718 |
A csalán | 719 |
Trópusi rostnövények | 719 |
FŰSZERNÖVÉNYEK | |
A fűszernövények jelentősége (Bruder János) | 723 |
A vöröshagyma (Bruder János) | 724 |
Jelentősége | 724 |
Botanikai és élettani jellemzés | 725 |
Éghajlat- és talajigény | 726 |
Termesztett fajták | 727 |
Helye a vetésforgóban | 729 |
Trágyázás | 730 |
Talajelőkészítés | 730 |
A vetőmag előkészítése vetésre | 730 |
A dughagyma előkészítése ültetésre | 7303 |
A dughagyma növekedését és magszárbaindulását befolyásoló tényezők | 731 |
A hőkezelés fontossága | 734 |
A vöröshagyma-termesztés hároméves módja | 734 |
Dughagyma-termesztés (1 év) | 734 |
Magvetés | 734 |
Étkezési hagymatermesztés (2 év) | 736 |
A vöröshagyma-termesztés kétéves módja | 741 |
A hagymatermesztés gépesítése | 741 |
A metélőhagyma (Bruder János) | 743 |
Jelentősége, jellemzése | 743 |
Agrotechnika | 744 |
A póréhagyma (Bruder János) | 744 |
Jelentősége, jellemzése | 744 |
Agrotechnika | 744 |
A fokhagyma (Bruder János) | 745 |
Jelentősége, jellemzése | 745 |
Éghajlat- és talajigény | 745 |
Termesztett fajták | 745 |
Agrotechnika | 745 |
Betegségek, kártevők | 746 |
Betegségek | 746 |
Állati kártevők | 747 |
Fűszerpaprika (Wisnyovszky András) | 749 |
Jelentősége | 749 |
Botanikai és élettani jellemzés | 750 |
Termesztett fajták | 751 |
Nemcsípős fajták | 751 |
Csípős fajták | 752 |
Éghajlat- és talajigény | 753 |
Helye a vetésforgóban | 753 |
Trágyázás - Talajelőkészítés | 753 |
Vetés | 754 |
Ápolás | 754 |
Szedés, betakarítás, tárolás | 755 |
Öntözés | 755 |
Betegségek, kártevők | 755 |
A komló (Mészáros Ferenc) | 757 |
Jelentősége | 757 |
Botanikai és élettani jellemzés | 757 |
Termesztett fajták | 759 |
Éghajlat- és talajigény | 760 |
Telepítés | 761 |
Trágyázás | 761 |
Ápolás | 762 |
Betakarítás | 764 |
Betegségek, kártevők | 765 |
Betegségek | 765 |
Kártevők | 766 |
Irodalom | 766 |
GYÓGY- ÉS ILLÓOLAJ-NÖVÉNYEK | |
Jelentőségeük (Szathmáry Géza) | 769 |
A hasznosítás általános módszerei | 770 |
Szárítás | 770 |
Illóolaj-feldolgozás | 771 |
Az anyarozs (Békésy Miklós) | 772 |
Jelentősége | 772 |
Botanikai és élettani jellemzés | 773 |
Éghajlat- és talajigény | 773 |
Anyarozs-termesztés | 771 |
A termés kezelése | 776 |
Betegségek, kártevők | 776 |
A mák (Balogha Sándor) | 778 |
Jelentősége | 778 |
Botanikai és élettani jellemzés | 779 |
Termesztett fajták | 779 |
Éghajlat- és talajigény | 781 |
Vetésforgó, trágyázás | 781 |
Talajelőkészítés, vetés | 781 |
Ápolás | 782 |
Betakarítás | 783 |
Termés | 784 |
Betegségek, kártevők | 785 |
Egyéb gyógy- és illóolaj-növények | 787 |
A mustár (Szathmáry Géza) | 787 |
Jelentősége | 787 |
Botanikai és élettani jellemzés | 787 |
Agrotechnika | 787 |
Az ánizs (Szathmáry Géza) | 789 |
Jelentősége | 789 |
Botanikai és élettani jellemzés | 790 |
Éghajlat- és talajigény | 790 |
Agrotechnika | 791 |
A koriander (Szathmáry Géza) | 792 |
Jelentősége | 792 |
Botanikai és élettani jellemzés | 792 |
Éghajlat- és talajigény | 793 |
Agrotechnika | 793 |
A konyhakömény (Szathmáry Géza) | 794 |
Jelentősége | 794 |
Botanikai és élettani jellemzés | 795 |
Éghajlat- és talajigény | 795 |
Agrotechnika | 795 |
Betegségek, kártevők | 797 |
Az édeskömény (Szathmáry Géza) | 797 |
Jelentősége | 799 |
Botanikai és élettani jellemzés | 798 |
Éghajlat- és talajigény | 798 |
Agrotechnika | 798 |
A kapor (Szathmáry Géza) | 799 |
Jelentősége | 799 |
Botanikai és élettani jellemzés | 800 |
Éghajlat- és talajigény | 800 |
Agrotechnika | 800 |
Az orvosi lestyán (Szathmáry Géza) | 801 |
Jelentősége | 801 |
Botanikai és élettani jellemzése | 803 |
Talajigény | 804 |
Agrotechnika | 804 |
A levendula (Szathmáry Géza) | 805 |
Jelentősége | 805 |
Botanikai és élettani jellemhzése | 806 |
Talajigény | 806 |
Trágyázás | 806 |
Talajelőkészítés | 806 |
Szaporítűs, ápolás | 807 |
Betakarítás, termés | 809 |
A muskotályzsálya (Szathmáry Géza) | 810 |
Jelentősége, jellemzése | 810 |
Agrotechnika | 811 |
A bazsalikom (Szathmáry Géza) | 811 |
Jelentősége, jellemzése | 811 |
Agrotechnika | 812 |
A borsfű (Szathmáry Géza) | 813 |
Jelentősége, jellemzése | 813 |
Agrotechnika | 813 |
A majoranna (Szathmáry Géza) | 814 |
Jelentősége, jellemzése | 814 |
Talajigény, trágyázás | 814 |
Agrotechnika | 815 |
A borsosmenta (Balogh Sándor) | 816 |
Jelentősége | 816 |
Botanikai és élettani jellemzése | 817 |
Talajigény, trágyázás | 817 |
Szaporítás, ápolás | 818 |
Öntözés | 819 |
Betakarítás | 819 |
Betegségek, kártevők | 820 |
A fodormenta (Szathmáry Géza) | 821 |
Jelentősége, jellemzése | 821 |
Agrotechnika | 821 |
A metelmaszlag (Szathmáry Géza) | 822 |
Jelentősége, jellemzése | 822 |
Agrotechnika | 822 |
Betakarítás | 823 |
Az orvosi csucsor (Földesi Dezső) | 824 |
Jelentősége | 824 |
Botanikai és élettani jellemzés | 825 |
Talajigény, trágyázás | 825 |
Talajelőkészítés, szaporítás | 826 |
Ápolás | 827 |
Betakarítás | 827 |
Magtermesztés | 828 |
Betegségek, kártevők | 828 |
A gyapjas gyűszűvirág (Szathmáry Géza) | 829 |
Jelentősége, jellemzése | 829 |
Talajigény, trágyázás | 830 |
Vetés, ápolás | 830 |
Betegségek, kártevők | 831 |
A piros gyűszűvirág (Szathmáry Géza) | 831 |
Jelentősége, jellemzése | 831 |
Agrotechnika | 832 |
A benedekfű (Szathmáry Géza) | 832 |
Jelentősége, jellemzése | 832 |
Agrotechnika | 835 |
A tárkányüröm (Szathmáry Géza) | 835 |
Jelentősége, jellemzése | 835 |
Agrotechnika | 836 |
A rovarporvirág (piretrum) (Szathmáry Géza) | 837 |
Jelentősége, jellemzése | 837 |
A körömvirág (Szathmáry Géza) | 838 |
Irodalom | 839 |
A dohány (Penyigey Dénes) | 841 |
Jelentősége | 841 |
A dohány és a dohányzás története | 842 |
Termesztése világviszonylatban | 845 |
Termesztése hazánkban | 845 |
Botanikai és élettani jellemzés | 848 |
Rendszertani helye | 848 |
Növénytani leírása | 849 |
Élettani jellemzése | 851 |
A dohánylevél vegyi összetétele | 852 |
Termesztett fajok és fajták | 856 |
Éghajlatigény | 861 |
Talajigény | 863 |
Helye a vetésforgóban | 863 |
Trágyázás | 864 |
Talajelőkészítés | 867 |
Palántanevelés | 868 |
Ültetés | 875 |
Ápolás | 878 |
Betakarítás | 880 |
Szárítás, kezelés | 884 |
A termés előkészítése és átadása | 889 |
A dohánytermesztés különleges ágai | 891 |
A dohány további kezelése, fermentálása | 896 |
A dohány pótlása | 898 |
Betegségek, kártevők | 898 |
Károsító környezeti tényezők | 899 |
Palántakori betegségek és kártevők | 900 |
Szántóföldi betegségek | 902 |
Betakarítás után fellépő betegségek | 904 |
Állati kártevők | 905 |
Gyomnövények | 906 |
Irodalom | 906 |
TAKARMÁNYNÖVÉNYEK | |
A lucerna (Böjtös Zoltán) | 911 |
Jelentősége | 911 |
Hasznosítása | 912 |
Származása és elterjedése | 913 |
A lucerna rendszertana | 919 |
A lucerna egyedfejlődése | 922 |
Fejlődés- és táplálkozás-élettani vonatkozások | 928 |
Termesztett fajták | 937 |
Éghajlatigény | 941 |
Talajigény | 942 |
Helye a vetésforgóban | 945 |
Trágyázás | 946 |
Talajelőkészítés | 949 |
A vetőmag előkészítése | 949 |
Vetés | 951 |
Ápolás | 953 |
Öntözés | 954 |
Vetőmagtermesztés | 956 |
Betegségek, kártevők | 965 |
Betegségek | 965 |
Állati kártevők | 968 |
Irodalom | 973 |
Herefélék (Jánossy Andor) | 976 |
Származás, elterjedés | 976 |
A vöröshere (Jánossy Andor) | 978 |
Jelentősége | 978 |
Származás, elterjedés | 979 |
Rendszertani megoszlás | 981 |
Botanikai és élettani jellemzés | 981 |
Termesztett fajták | 984 |
Elismert fajták | 985 |
Tájfajták | 985 |
Éghajlat- és talajigény | 987 |
Trágyázás | 989 |
Helye a vetésforgóban | 991 |
Talajelőkészítés | 993 |
Vetés | 994 |
Ápolás és betakarítás | 995 |
A termés tartósítása | 995 |
A termés tartósítása | 998 |
Öntözés | 999 |
Magtermesztés | 1000 |
Betegségek, kártevők | 1002 |
Gombabetegségek | 1002 |
Vírusbetegségek | 1003 |
Élősködők | 1003 |
Állati kártevők | 1003 |
A fehérhere (Jánossy Andor) | 1005 |
Jelentősége | 1005 |
Rendszertani formák | 1006 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1006 |
Termesztett fajta | 1007 |
Lovászpatonai fehérhere | 1007 |
Éghajlat- és talajigény | 1008 |
Vetésforgó, trágyázás | 1008 |
Agrotechnika | 1008 |
Betegségek, kártevők | 1009 |
A korcshere (Jánossy Andor) | 1010 |
Jelentősége | 1010 |
Rendszertani változatok | 1010 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1011 |
Termesztett fajták | 1011 |
Éghajlat- és talajigény | 1011 |
Agrotechnika | 1011 |
A baltacím (Varga János) | 1013 |
Jelentősége | 1013 |
Termesztése világviszonylatban | 1013 |
Termesztése Magyarországon | 1014 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1014 |
Rendszertana | 1014 |
Faji sajátosságok | 1015 |
Termesztett fajták | 1016 |
Éghajlatigény | 1016 |
Talajigény | 1016 |
Helye a vetésforgóban | 1017 |
Talajelőkészítés | 1017 |
Trágyázás | 1018 |
Vetés | 1018 |
Ápolás | 1019 |
Betakarítás, termés | 1020 |
Vetőmagtermesztés | 1020 |
Betegségek, kártevők | 1022 |
A szarvaskerep (Sárközy Péter) | 1023 |
Jelentősége | 1023 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1024 |
Termesztett változatok | 1024 |
Éghajlat- és talajigény | 1025 |
Vetésforgó, trágyázás | 1025 |
Agrotechnika | 1025 |
Betegségek, kártevők | 1027 |
A fehér virágú somkóró (Varga János) | 1028 |
Jelentősége | 1028 |
Termesztése világviszonylatban | 1029 |
Termesztése Magyarországon | 1029 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1029 |
Rendszertana | 1029 |
Faji sajátosságok | 1030 |
Éghajlatigény | 1030 |
Talajigény | 1031 |
Helye a vetésforgóban | 1031 |
Talajelőkészítés | 1031 |
Trágyázás | 1031 |
Vetés | 1032 |
Ápolás | 1032 |
Betakarítás | 1033 |
Beiktatása a kettős termesztésbe | 1034 |
A várható termés és minősége | 1034 |
Vetőmagtermesztés | 1034 |
Betegségek, kártevők | 1035 |
A nyúlszapuka (Varga János) | 1036 |
Jelentősége | 1036 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1037 |
Éghajlat- és talajigény | 1037 |
Helye a vetésforgóban | 1037 |
Agrotechnika | 1038 |
Magtermesztése | 1038 |
Betegségek, kártevők | 1039 |
A bíborhere (Jánossy Andor) | 1040 |
Jelentősége | 1040 |
Rendszertani változatai és formái | 1041 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1041 |
Termesztett fajták | 1041 |
Éghajlat- és talajigénye | 1042 |
Vetésforgó, trágyázás | 1042 |
Talajelőkészítés, vetés | 1043 |
Ápolás, betakarítás | 1044 |
Betegségek, kártevők | 1045 |
Egyéb pillangósvirágú takarmánynövények | 1046 |
Az alexandriai here (Jánossy Andor) | 1046 |
Jelentősége | 1046 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1047 |
Agrotechnika | 1047 |
A perzsahere (Jánossy Andor) | 1048 |
Jelentősége | 1048 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1049 |
Éghajlat- és talajigény | 1049 |
Agrotechnika | 1050 |
A földbentermő here (Jánossy Andor) | 1050 |
Jelentősége | 1050 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1051 |
Termesztett fajták | 1051 |
Agrotechnika | 1051 |
A szeradella (Varga János) | 1052 |
Jelentősége | 1052 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1053 |
Éghajlat- és talajigény | 1053 |
Agrotechnika | 1053 |
Betegségek, kártevők | 1054 |
A görögszéna (Varga János) | 1055 |
A japánhere (Varga János) | 1055 |
A villongó silbige (Varga János) | 1056 |
A kudzu (Varga János) | 1056 |
Irodalom | 1057 |
A keveréktakarmányok (Totth Jenő) | 1059 |
Jelentőségük | 1059 |
Őszi keveréktakarmányok | 1060 |
Keszthelyi keverék | 1060 |
Szöszös bükköny | 1061 |
Rozsos szöszös bükköny | 1062 |
Őszi árpás szöszös bükköny | 1063 |
Őszi búzás szöszös bükköny | 1063 |
Pannonbükköny | 1063 |
Őszi borsós keverék | 1064 |
Legány-féle keverék | 1064 |
Rozsos bíborhere | 1065 |
Tavaszi keveréktakarmányok | 1065 |
Tavaszi bükköny | 1065 |
Zabos borsós napraforgó | 1067 |
Borsós, bükkönyös napraforgó | 1067 |
Borsós csalamádé | 1067 |
Szójás csalamádé | 1068 |
Termesztett bükkönyfajták | 1068 |
Őszi bükköny | 1068 |
Tavaszi bükköny | 1070 |
Nem pillangósvirágú takarmánynövények | |
A kukoricacsalamádé (Győrffy Béla és I'só István) | 1071 |
Jelentősége | 1072 |
Éghajlat- és talajigénye | 1072 |
Helye a vetésforgóban | 1072 |
Trágyázás - talajelőkészítés | 1072 |
A termesztendő fajta megválasztása | 1073 |
Vetés - ápolás | 1074 |
Betakarítás | 1074 |
Irodalom | 1075 |
A silókukorica (Győrffy Béla és I'só István) | 1075 |
Termesztett hibridek | 1075 |
A fehér mustár (Varga János) | 1080 |
Jelentősége | 1080 |
Agrotechnika | 1080 |
A csibehúr (Varga János) | 1081 |
Jelentősége | 1081 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1081 |
Éghajlati- és talajigény | 1081 |
Agrotechnika | 1082 |
Betegségek, kártevők | 1083 |
A takarmánykáposzta (Varga János) | 1083 |
Jelentősége | 1083 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1084 |
Termesztett fajta | 1085 |
Óvári takarmánykáposzta | 1085 |
Éghajlat- és talajigény | 1085 |
Helye a vetésforgóban | 1086 |
Talajelőkészítés - trágyázás | 1086 |
Vetés - ápolás | 1086 |
Betakarítás | 1087 |
Vetőmagtermesztés | 1087 |
Betegségek, kártevők | 1088 |
Betegségek | 1088 |
Kártevők | 1088 |
A takarmány-kelkáposzta (Varga János) | 1089 |
Jelentősége | 1089 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1089 |
Termesztett fajta | 1089 |
Éghajlat- és talajigény | 1090 |
Agrotechnika | 1090 |
A sima- és fodros levelű takarmánymályva (Varga János) | 1091 |
Jelentősége | 1091 |
Botanikai és élettani jellemzés | 1091 |
Éghajlat- és talajigény | 1091 |
Agrotechnika | 1092 |
Betegségek, kártevők | 1093 |
Az érdes levelű nadálytő (Varga János) | 1093 |
Irodalom | 1093 |
A TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA | |
A takarmányok tartósítása szárítással (Vámosi Jenő) | 1099 |
Általános tudnivalók | 1099 |
Szénakészítés renden | 1100 |
Folyamata, technológiája és munkaerő igénye | 1100 |
A szénabetakarítási veszteségek | 1102 |
A széna tárolása | 1110 |
Állványos szénaszárítás | 1114 |
Hagyományos módszerek | 1114 |
A bólyi állványos szárítás | 1115 |
Nagyállványos szénaszárítás | 1118 |
Szellőztetéses szénaszárítás | 1119 |
Általános irányelvek | 1119 |
A szellőztetéses szárítás története | 1120 |
A szellőztetéses szárítás módszerei | 1120 |
A szellőztetéses kazalszárító elhelyezése | 1129 |
A szellőztetéses szárítás folyamata | 1129 |
A száraz takarmány súlyának kiszámítása | 1134 |
A szellőztetéses szárítás időjárási feltételeli | 1136 |
A szellőztetéses szénaszárítás végrehajtása | 1137 |
Szecskázott és bálázott széna szellőztetése és szárítása | 1147 |
A szálas takarmány pogácsázása | 1148 |
Üzemelési adatok | 1148 |
Tápanyag-, karotintartalom és terméseredmények | 1148 |
A szellőztetéses szárítás további lehetőségei | 1149 |
Szárítás előmelegített levegővel | 1150 |
Mesterséges vagy forrólevegős szárítás | 1150 |
A forrólevegő eljárás | 1150 |
A forrólevegős szárítóberendezések | 1152 |
A zöldtakarmány-liszt készítése | 1153 |
Mesterségesen szárított takarmányok tárolása és felhasználása | 1154 |
Irodalom | 1155 |
A takarmányok tartósítása silózással | 1159 |
A silózás jelentősége | 1159 |
A silózással kapcsolatos biológiai folyamatok | 1161 |
Az önmelegés szakasza | 1162 |
A szilázs minősége | 1167 |
A fontosabb takarmánysiló-típusok | 1171 |
A hazai gyakorlatban elterjedt silótípusok | 1171 |
Régebbi silótípusok | 1175 |
Egyéb silótípusok | 1176 |
A siló típusa és a szilázs minősége | 1178 |
Silózásra alkalmas növények | 1179 |
A silózás gyakorlati végrehajtása | 1180 |
A gazdaságosság növelése a silózásban | 1191 |
Nehezen és közepesen erjeszthető növények silózása | 1193 |
A takarmányok silózás előtti fonnyasztása | 1193 |
Biztosítóanyagok | 1195 |
Nehezen és könnyen erjeszthető növények kevert silózása | 1199 |
Mérgező gázok a silóban | 1199 |
Irodalom | 1200 |
Kiegészítő irodalom | 1202 |