1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növénytermesztés alapjai/Gabonafélék

Növénytermesztéstan 1.

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 391 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-439-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szántóföldi növénytermesztés általános érvényű tudásanyagát tartalmazza a könyv első része. Tisztázza az alapfogalmakat, a talaj-termőhely-növény közötti összefüggéseket, az elővetemény, a vetésváltás, a vetésforgó hasznosságát, a talaj-előkészítés, talajművelés, tápanyagellátás jelentőségét, választ ad növényápolás, az öntözés, a betakarítás, a tárolás alapkérdéseire. A növénytermesztés hagyományos és lassan kibontakozó új (ökológiai, integrált, precíziós stb.) rendszereinek ismertetésével zárul az első rész. A könyv második részében alegfontosabb gabonafélék termesztését részletezik a szerzők a következő felépítésben: a növény jelentősége, botanikája, fiziológiája, termőhelyigénye, termesztésének módszere (az elővetemény kiválasztásától kezdve a vetésen, a növényápoláson át a betakarításig, a vetőmagtermesztésig.

Tartalom

A növénytermesztés alapjai
Előszó7
A növénytermesztés jelenlegi helyzete9
A növénytermesztés alapjai19
A talaj, a termőhely, a szántóföld és a termés19
Vetésforgó és vetésváltás26
A vetésforgó, a vetésváltás és a monokultúra fogalma26
A vetésváltás és a vetésforgó jelentősége28
A vetésváltás természettudományos alapjai30
A növényi összetételt befolyásoló tényezők34
A növényi sorrend kialakításának alapjai38
Talajművelés, talaj-előkészítés42
A talajművelés szerepe42
A talaj-előkészítés feladatai44
Tápanyagellátás, trágyázás54
Fajta, vetőmag, vetés79
A növényfajták állami elismerése és a fajtavédelem79
A vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere83
A vetőmag értékmérő tulajdonságai86
A vetőmag előkészítése87
vetés89
Vetési módok89
A vetés mélysége és takarása91
A vetés ideje92
A vetőmag mennyisége92
Növekedésanalízis és termésképzés95
Növényápolás, növényvédelem112
Talajművelő eszközökkel végzett növényápolási eljárások112
A szárszilárdság növelésére irányuló növényápolási eljárások114
A kultúrnövények vegetatív részeinek csonkításával járó növényápolási eljárások114
Vegyszeres növényvédelem114
Az állati kártevők elleni védekezés118
A növényi kórokozók elleni védekezés120
Gyomirtás123
Az Újvárosi-féle életformarendszer125
Az integrált növényvédelem128
A művelőutas termesztés129
Öntözés130
A növénytermesztési tér vízgazdálkodása133
A növények vízgazdálkodásával kapcsolatos egyéb fogalmak, kifejezések135
A talaj vízháztartásának legfontosabb mutatói138
Öntözési módok, módszerek, eljárások140
Öntözési tervek140
Betakarítás143
A növénytermesztés rendszerei148
A talajhasználati rendszerek148
Növénytermelési rendszerek151
A földművelési rendszer153
Az ipari termelési rendszerek154
Az alternatív gazdálkodási rendszerek155
Az integrált rendszer156
Precíziós termesztési rendszerek156
Talajtani-agrokémiai szempontok157
Vízgazdálkodási szempontok158
Növénytermesztési szempontok160
Automatizálási vonatkozások161
Műszaki szempontok162
A precíziós növénytermelés gazdasági összefüggései162
A precíziós helymeghatározás gyakorlati alkalmazása162
Ökológiai gazdálkodás163
A növénytermesztés minőségbiztosítása171
Gabonafélék
Bevezető a gabonafélék termesztéséhez179
Búza183
A búza jelentősége183
A búza botanikája és fiziológiája185
Biológiai alapok190
Termőhelyigénye191
A termesztés módszere193
Elővetemény-igénye193
Talaj-előkészítés194
Tápanyagellátása195
Vetés197
Növényápolás, növényvédelem199
Betakarítás200
A betakarított gabona minősége201
A búza fontosabb minőségvizsgálati módszerei202
Vetőmagtermesztése204
Durumbúza205
Jelentősége205
A növény botanikája és fiziológiája206
Biológiai alapok207
Termőhelyigénye207
A termesztés módszere208
Elővetemény208
Talaj-előkészítés208
Tápanyagellátás208
Vetés209
Növényvédelem, növényápolás210
Érés és betakarítás210
A durumbúza őrleményeinek minőségi elvárásai210
Vetőmagtermesztés211
Tavaszi búza212
Jelentősége212
A növény botanikája és fiziológiája212
Biológiai alapok213
Termőhelyigénye213
A termesztés módszere213
Elővetemény213
Talaj-előkészítés214
Tápanyagellátás214
Vetés215
Növényvédelem, növényápolás215
Érés és betakarítás215
A tavaszi búza minősége216
Vetőmagtermesztése216
Tönkölybúza217
Jelentősége217
A növény botanikája és fiziológiája218
Biológiai alapok219
Termőhelyigénye219
A termesztés módszere220
Elővetemény220
Talaj-előkészítés221
Tápanyagellátás221
Vetés222
Növényvédelem, növényápolás223
Érés és betakarítás224
A tönköly minősége226
Vetőmagtermesztése227
Rozs és évelő rozs228
Rozs228
Jelentősége228
A növény botanikája és fiziológiája229
Biológiai alapok231
A növény termőhelyigénye232
A termesztés módszere232
Évelő rozs237
Tritikále238
Jelentősége238
A növény botanikája, fiziológiája238
Biológiai alapok239
Termőhelyigénye240
A termesztés módszere240
Előveteményigény240
Talaj-előkészítés240
Tápanyagigénye240
Vetés241
Növényvédelem, növényápolás241
Érés és betakarítás242
A tritikále minősége242
Vetőmagtermesztése243
Őszi és tavaszi árpa244
Jelentősége244
Az árpa botanikája és fiziológiája246
Az árpa biológiájának alapjai251
Az őszi árpa251
Az őszi árpa fajtaválasztás szempontjai251
Az őszi árpa termőhelyigénye252
Az őszi árpa termesztési módszere253
Az őszi árpa minősége260
Vetőmagtermesztés261
A tavaszi árpa261
A tavaszi árpa fajtaválasztás szempontjai261
A tavaszi árpa termőhelyigénye262
A tavaszi árpa termesztési módszere264
A sörárpa minősége273
Vetőmagtermesztés276
Zab277
Jelentősége277
A zab botanikája és fiziológiája277
Biológiai alapok279
Termőhelyigénye279
A termesztés módszere280
Előveteménye280
Talaj-előkészítés280
Tápanyagellátás280
Vetés281
Növényvédelem, növényápolás282
Érés, betakarítás282
A termés minősége283
Vetőmagtermesztés283
Rizs284
Jelentősége284
A növény botanikája és fiziológiája285
Biológiai alapok286
Termőhelyigénye286
A termesztés módszere288
Elővetemény288
Talaj-előkészítés289
Tápanyagellátás289
Vetés290
Növényvédelem, növényápolás291
Érés és betakarítás292
A rizs minősége292
Vetőmagtermesztés292
Szántóföldi rizstermesztés293
Indián rizs294
Jelentősége294
A növény botanikája és fiziológiája295
Biológiai alapok296
Termőhelyigénye296
A termesztés módszere297
Elővetemény297
Talaj-előkészítés297
Tápanyagellátás298
Vetés298
Növényvédelem, növényápolás298
Érés és betakarítás299
Az indián rizs feldolgozása300
Kukorica301
Jelentősége301
A növény botanikája és fiziológiája304
Biológiai alapok308
Termőhelyigénye313
A termesztés módszere316
Elővetemény316
Talaj-előkészítés317
Tápanyagellátás318
Vetés319
Növényvédelem, növényápolás321
Öntözés323
Érés, betakarítás, tárolás324
A kukorica minősége327
Vetőmagtermesztés328
Szemes cirok335
Jelentősége335
A növény botanikája és fiziológiája335
Biológiai alapok337
Termőhelyigénye338
A termesztés módszere338
Elővetemény338
Talaj-előkészítés339
Tápanyagellátás339
Vetés340
Növényvédelem, növényápolás341
Érés és betakarítás341
Minőségi jellemzők342
Vetőmagtermesztése342
Köles343
Jelentősége343
A növény botanikája és fiziológiája343
Biológiai alapok345
Termőhelyigénye345
A termesztés módszere345
Előveteményigénye345
Talaj-előkészítés345
Tápanyagellátás346
Vetés346
Növényvédelem, növényápolás347
Érés és betakarítás347
A termesztett növény minősége348
Vetőmagtermesztése348
Fénymag349
Jelentősége349
Botanikája és fiziológiája349
Biológiai alapok350
Termőhelyigénye351
A termesztés módszere351
Elővetemény351
Talaj-előkészítés351
Tápanyagellátás352
Vetés353
Növényvédelem, növényápolás354
Betakarítás354
A fénymag minősége355
Vetőmagtermesztése356
Pohánka357
Jelentősége357
A növény botanikája és fiziológiája357
Biológiai alapok358
Termőhelyigénye358
A termesztés módszere358
Elővetemény358
Talaj-előkészítés359
Tápanyagellátás359
Vetés359
Növényvédelem, növényápolás360
Érés és betakarítás360
A termés minősége361
Vetőmagtermesztése361
Amaránt362
Jelentősége362
A növény botanikája és fiziológiája362
Biológiai alapok364
Termőhelyigénye364
A termesztés módszere364
Elővetemény364
Talaj-előkészítés364
Tápanyagellátás365
Vetés365
Növényvédelem, növényápolás365
Érés és betakarítás366
Függelék367
A termőhely és a talajtípusok csoportjai367
A tápanyagellátás módszere és táblázatai369
Szakirodalom375
A szerzőkről380
A szerzők és munkahelyük 2005-ben383
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem