kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 391 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-286-439-6 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
A növénytermesztés alapjai | |
Előszó | 7 |
A növénytermesztés jelenlegi helyzete | 9 |
A növénytermesztés alapjai | 19 |
A talaj, a termőhely, a szántóföld és a termés | 19 |
Vetésforgó és vetésváltás | 26 |
A vetésforgó, a vetésváltás és a monokultúra fogalma | 26 |
A vetésváltás és a vetésforgó jelentősége | 28 |
A vetésváltás természettudományos alapjai | 30 |
A növényi összetételt befolyásoló tényezők | 34 |
A növényi sorrend kialakításának alapjai | 38 |
Talajművelés, talaj-előkészítés | 42 |
A talajművelés szerepe | 42 |
A talaj-előkészítés feladatai | 44 |
Tápanyagellátás, trágyázás | 54 |
Fajta, vetőmag, vetés | 79 |
A növényfajták állami elismerése és a fajtavédelem | 79 |
A vetőmag-előállítás és forgalmazás rendszere | 83 |
A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 86 |
A vetőmag előkészítése | 87 |
vetés | 89 |
Vetési módok | 89 |
A vetés mélysége és takarása | 91 |
A vetés ideje | 92 |
A vetőmag mennyisége | 92 |
Növekedésanalízis és termésképzés | 95 |
Növényápolás, növényvédelem | 112 |
Talajművelő eszközökkel végzett növényápolási eljárások | 112 |
A szárszilárdság növelésére irányuló növényápolási eljárások | 114 |
A kultúrnövények vegetatív részeinek csonkításával járó növényápolási eljárások | 114 |
Vegyszeres növényvédelem | 114 |
Az állati kártevők elleni védekezés | 118 |
A növényi kórokozók elleni védekezés | 120 |
Gyomirtás | 123 |
Az Újvárosi-féle életformarendszer | 125 |
Az integrált növényvédelem | 128 |
A művelőutas termesztés | 129 |
Öntözés | 130 |
A növénytermesztési tér vízgazdálkodása | 133 |
A növények vízgazdálkodásával kapcsolatos egyéb fogalmak, kifejezések | 135 |
A talaj vízháztartásának legfontosabb mutatói | 138 |
Öntözési módok, módszerek, eljárások | 140 |
Öntözési tervek | 140 |
Betakarítás | 143 |
A növénytermesztés rendszerei | 148 |
A talajhasználati rendszerek | 148 |
Növénytermelési rendszerek | 151 |
A földművelési rendszer | 153 |
Az ipari termelési rendszerek | 154 |
Az alternatív gazdálkodási rendszerek | 155 |
Az integrált rendszer | 156 |
Precíziós termesztési rendszerek | 156 |
Talajtani-agrokémiai szempontok | 157 |
Vízgazdálkodási szempontok | 158 |
Növénytermesztési szempontok | 160 |
Automatizálási vonatkozások | 161 |
Műszaki szempontok | 162 |
A precíziós növénytermelés gazdasági összefüggései | 162 |
A precíziós helymeghatározás gyakorlati alkalmazása | 162 |
Ökológiai gazdálkodás | 163 |
A növénytermesztés minőségbiztosítása | 171 |
Gabonafélék | |
Bevezető a gabonafélék termesztéséhez | 179 |
Búza | 183 |
A búza jelentősége | 183 |
A búza botanikája és fiziológiája | 185 |
Biológiai alapok | 190 |
Termőhelyigénye | 191 |
A termesztés módszere | 193 |
Elővetemény-igénye | 193 |
Talaj-előkészítés | 194 |
Tápanyagellátása | 195 |
Vetés | 197 |
Növényápolás, növényvédelem | 199 |
Betakarítás | 200 |
A betakarított gabona minősége | 201 |
A búza fontosabb minőségvizsgálati módszerei | 202 |
Vetőmagtermesztése | 204 |
Durumbúza | 205 |
Jelentősége | 205 |
A növény botanikája és fiziológiája | 206 |
Biológiai alapok | 207 |
Termőhelyigénye | 207 |
A termesztés módszere | 208 |
Elővetemény | 208 |
Talaj-előkészítés | 208 |
Tápanyagellátás | 208 |
Vetés | 209 |
Növényvédelem, növényápolás | 210 |
Érés és betakarítás | 210 |
A durumbúza őrleményeinek minőségi elvárásai | 210 |
Vetőmagtermesztés | 211 |
Tavaszi búza | 212 |
Jelentősége | 212 |
A növény botanikája és fiziológiája | 212 |
Biológiai alapok | 213 |
Termőhelyigénye | 213 |
A termesztés módszere | 213 |
Elővetemény | 213 |
Talaj-előkészítés | 214 |
Tápanyagellátás | 214 |
Vetés | 215 |
Növényvédelem, növényápolás | 215 |
Érés és betakarítás | 215 |
A tavaszi búza minősége | 216 |
Vetőmagtermesztése | 216 |
Tönkölybúza | 217 |
Jelentősége | 217 |
A növény botanikája és fiziológiája | 218 |
Biológiai alapok | 219 |
Termőhelyigénye | 219 |
A termesztés módszere | 220 |
Elővetemény | 220 |
Talaj-előkészítés | 221 |
Tápanyagellátás | 221 |
Vetés | 222 |
Növényvédelem, növényápolás | 223 |
Érés és betakarítás | 224 |
A tönköly minősége | 226 |
Vetőmagtermesztése | 227 |
Rozs és évelő rozs | 228 |
Rozs | 228 |
Jelentősége | 228 |
A növény botanikája és fiziológiája | 229 |
Biológiai alapok | 231 |
A növény termőhelyigénye | 232 |
A termesztés módszere | 232 |
Évelő rozs | 237 |
Tritikále | 238 |
Jelentősége | 238 |
A növény botanikája, fiziológiája | 238 |
Biológiai alapok | 239 |
Termőhelyigénye | 240 |
A termesztés módszere | 240 |
Előveteményigény | 240 |
Talaj-előkészítés | 240 |
Tápanyagigénye | 240 |
Vetés | 241 |
Növényvédelem, növényápolás | 241 |
Érés és betakarítás | 242 |
A tritikále minősége | 242 |
Vetőmagtermesztése | 243 |
Őszi és tavaszi árpa | 244 |
Jelentősége | 244 |
Az árpa botanikája és fiziológiája | 246 |
Az árpa biológiájának alapjai | 251 |
Az őszi árpa | 251 |
Az őszi árpa fajtaválasztás szempontjai | 251 |
Az őszi árpa termőhelyigénye | 252 |
Az őszi árpa termesztési módszere | 253 |
Az őszi árpa minősége | 260 |
Vetőmagtermesztés | 261 |
A tavaszi árpa | 261 |
A tavaszi árpa fajtaválasztás szempontjai | 261 |
A tavaszi árpa termőhelyigénye | 262 |
A tavaszi árpa termesztési módszere | 264 |
A sörárpa minősége | 273 |
Vetőmagtermesztés | 276 |
Zab | 277 |
Jelentősége | 277 |
A zab botanikája és fiziológiája | 277 |
Biológiai alapok | 279 |
Termőhelyigénye | 279 |
A termesztés módszere | 280 |
Előveteménye | 280 |
Talaj-előkészítés | 280 |
Tápanyagellátás | 280 |
Vetés | 281 |
Növényvédelem, növényápolás | 282 |
Érés, betakarítás | 282 |
A termés minősége | 283 |
Vetőmagtermesztés | 283 |
Rizs | 284 |
Jelentősége | 284 |
A növény botanikája és fiziológiája | 285 |
Biológiai alapok | 286 |
Termőhelyigénye | 286 |
A termesztés módszere | 288 |
Elővetemény | 288 |
Talaj-előkészítés | 289 |
Tápanyagellátás | 289 |
Vetés | 290 |
Növényvédelem, növényápolás | 291 |
Érés és betakarítás | 292 |
A rizs minősége | 292 |
Vetőmagtermesztés | 292 |
Szántóföldi rizstermesztés | 293 |
Indián rizs | 294 |
Jelentősége | 294 |
A növény botanikája és fiziológiája | 295 |
Biológiai alapok | 296 |
Termőhelyigénye | 296 |
A termesztés módszere | 297 |
Elővetemény | 297 |
Talaj-előkészítés | 297 |
Tápanyagellátás | 298 |
Vetés | 298 |
Növényvédelem, növényápolás | 298 |
Érés és betakarítás | 299 |
Az indián rizs feldolgozása | 300 |
Kukorica | 301 |
Jelentősége | 301 |
A növény botanikája és fiziológiája | 304 |
Biológiai alapok | 308 |
Termőhelyigénye | 313 |
A termesztés módszere | 316 |
Elővetemény | 316 |
Talaj-előkészítés | 317 |
Tápanyagellátás | 318 |
Vetés | 319 |
Növényvédelem, növényápolás | 321 |
Öntözés | 323 |
Érés, betakarítás, tárolás | 324 |
A kukorica minősége | 327 |
Vetőmagtermesztés | 328 |
Szemes cirok | 335 |
Jelentősége | 335 |
A növény botanikája és fiziológiája | 335 |
Biológiai alapok | 337 |
Termőhelyigénye | 338 |
A termesztés módszere | 338 |
Elővetemény | 338 |
Talaj-előkészítés | 339 |
Tápanyagellátás | 339 |
Vetés | 340 |
Növényvédelem, növényápolás | 341 |
Érés és betakarítás | 341 |
Minőségi jellemzők | 342 |
Vetőmagtermesztése | 342 |
Köles | 343 |
Jelentősége | 343 |
A növény botanikája és fiziológiája | 343 |
Biológiai alapok | 345 |
Termőhelyigénye | 345 |
A termesztés módszere | 345 |
Előveteményigénye | 345 |
Talaj-előkészítés | 345 |
Tápanyagellátás | 346 |
Vetés | 346 |
Növényvédelem, növényápolás | 347 |
Érés és betakarítás | 347 |
A termesztett növény minősége | 348 |
Vetőmagtermesztése | 348 |
Fénymag | 349 |
Jelentősége | 349 |
Botanikája és fiziológiája | 349 |
Biológiai alapok | 350 |
Termőhelyigénye | 351 |
A termesztés módszere | 351 |
Elővetemény | 351 |
Talaj-előkészítés | 351 |
Tápanyagellátás | 352 |
Vetés | 353 |
Növényvédelem, növényápolás | 354 |
Betakarítás | 354 |
A fénymag minősége | 355 |
Vetőmagtermesztése | 356 |
Pohánka | 357 |
Jelentősége | 357 |
A növény botanikája és fiziológiája | 357 |
Biológiai alapok | 358 |
Termőhelyigénye | 358 |
A termesztés módszere | 358 |
Elővetemény | 358 |
Talaj-előkészítés | 359 |
Tápanyagellátás | 359 |
Vetés | 359 |
Növényvédelem, növényápolás | 360 |
Érés és betakarítás | 360 |
A termés minősége | 361 |
Vetőmagtermesztése | 361 |
Amaránt | 362 |
Jelentősége | 362 |
A növény botanikája és fiziológiája | 362 |
Biológiai alapok | 364 |
Termőhelyigénye | 364 |
A termesztés módszere | 364 |
Elővetemény | 364 |
Talaj-előkészítés | 364 |
Tápanyagellátás | 365 |
Vetés | 365 |
Növényvédelem, növényápolás | 365 |
Érés és betakarítás | 366 |
Függelék | 367 |
A termőhely és a talajtípusok csoportjai | 367 |
A tápanyagellátás módszere és táblázatai | 369 |
Szakirodalom | 375 |
A szerzőkről | 380 |
A szerzők és munkahelyük 2005-ben | 383 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.