1.066.808

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A növények táplálkozása és anyagcseréje

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 365 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-502-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Konrad Mengel professzor könyve tíz év alatt négy német nyelvű kiadást ért meg a Német Szövetségi Köztársaságban és egyidejűleg a Német Demokratikus Köztársaságban is. A szerző könyvét elsősorban a... Tovább

Előszó

Konrad Mengel professzor könyve tíz év alatt négy német nyelvű kiadást ért meg a Német Szövetségi Köztársaságban és egyidejűleg a Német Demokratikus Köztársaságban is. A szerző könyvét elsősorban a mezőgazdasági felsőoktatás számára írta. A könyv legfőbb értéke, hogy a növények táplálkozásának tárgyalásakor a növényt és a talajt dinamikus egységnek (rendszernek) tekinti. Ez a szemlélet kézenfekvően vezet a talajtani és növényfiziológiai ismeretekből összeálló új, interdiszciplináris tudományág kifejlődéséhez.
A szerző ilyen interdiszciplináris szemlélettel fogja át a különböző tudományterületek széles spektrumát. Az igényesen összeállított anyagban úgy törekszik a folyamatok és összefüggések megértésére, hogy az ezekhez szükséges legalapvetőbb természettudományos (fizikai, kémiai) ismereteket is nagyon szemléletesen tárja az olvasó elé. A növényi anyagcsere-élettant a táplálkozásfiziológiára orientáltan, a táplálkozásfiziológiát pedig a növény-talaj egységes rendszerének tükrében tárgyalja, miközben a mezőgazdasági vonatkozásokat sohasem téveszti szem elől. Különösen nagy érdeme a könyvnek - ami didaktikai szempontból is nagyon hasznos -, hogy az egyes fejezeteket a közvetlen utalások összekapcsolják. A jól válogatott, gazdag bibliográfia nemcsak növeli a könyv értékét, hanem önmagában is hasznos szakirodalmi forrás. Vissza

Tartalom

Fontosabb biokémiai rövidítések jegyzéke8
Előszó a magyar kiadáshoz11
Előszó az eredeti mű 4. kiadásához12
Bevezetés13
A legfontosabb anyagcsere-folyamatok biokémiája15
Kémiai és fizikai alapok15
Kémiai kötések15
Ionok és molekulák szorpciója felületeken19
Hidratáció és kolloidkémiai folyamatok28
Enzimatikus reakciók30
Az enzimek felosztása30
Az enzimek termodinamikája és kinetikája36
Az enzimek felépítése és reakciómechanizmusa40
Koenzimek és prosztetikus csoportok47
Energia- és szénhidrát-anyagcsere62
Az energiadús vegyületek szerepe az anyagcserében62
A fotoszintézis64
A CO2-asszimiláció68
A szénhidrátok felépítése74
Glikolízis, alkoholos erjedés, tejsavas erjedés85
A trikarbonsav-ciklus és a közvetlen glükózoxidáció89
A légzés96
A lipidanyagcsere104
A lipidek kémiai felépítése104
A zsírsavak és zsírok bioszintézise110
A zsírok lebontása115
A lipidek fiziológiai szerepe117
A nitrogénvegyületek anyagcseréje122
A szervetlen nitrogén asszimilációja122
Aminosavak, amidok, aminok124
A proteinek és proteidek szerkezete134
A nukleinsavak és proteinek bioszintézise142
A sejtek szerveződése és felépítése148
A sejtek szabályozórendszerei148
A sejtek finomszerkezete150
Növényi hormonok és hatóanyagok153
Általános tulajdonságaik és hatásmódjuk153
3-indol-ecetsav típusú fitohormonok153
Gibberellin típusú fitohormonok154
A citokininek156
Gátlóanyagok157
Herbicidek158
A növények táplálkozás-fiziológiája162
Növényi tápanyagok162
A növényi tápelemek és tápanyagok fogalma és jellemzése162
A növényi tápelemek szerepe az anyagcsere-folyamatokban165
A növények ásványianyag-tartalma166
A talaj mint a magasabb rendű növények természetes tápközege167
A talaj fontosabb tulajdonságai167
A növényi tápanyagok felvehetősége172
A felvehető tápanyagok mennyiségének meghatározására szolgáló módszerek177
A tápanyagfelvétel és -transzport183
Kationadszorpció a gyökér "szabad üregeiben"183
Anyagtranszport a sejtmembránon át186
A távszállítás, a tápanyagok mozgékonysága és a levéltrágyázás192
A növény vízháztartása200
A hidratáció200
Az ozmózis201
A víz útja a növényben203
Vízhiány, anyagcsere és anyagtermelés206
Táplálkozás és hozam209
Növekedés, fejlődés és termésképzés209
Növekedési tényezők211
Tápanyagkivonás, tápanyagarány, trágyázás219
A növények táplálkozásának hatása a termékek minőségére222
A minőség fogalma222
Szénhidrátok és N-t nem tartalmazó anyagok223
Fehérjék és szerves N-vegyületek225
Ásványi anyagok228
Vitaminok231
Az egyes növényi tápanyagok speciális hatása és jelentősége233
A nitrogén (N)233
A nitrogén körfogása a természetben233
A nitrogén felvétele, transzportja és mozgékonysága a növényben241
A kultúrnövények N-táplálása243
A kén (S)246
A kén a talajban246
A S felvétele és szerepe a növényben248
A kultúrnövények S-táplálása252
A foszfor (P)253
Foszfátok a talajban253
A P felvétele, eloszlása és szerepe a növényben256
A kultúrnövények P-táplálása258
A kálium (K) és más alkálifémek261
A kálium a talajban261
A K felvétele, eloszlása és szerepe a növényben265
A kultúrnövények K-táplálása268
A nátrium (Na)270
A kalcium (Ca)272
A kalcium a talajban272
A Ca felvétele, elsozlása és szerepe a növényben272
A mésztrágyázás és a kultúrnövények Ca-táplálása274
A magnézium (Mg)277
A magnézium a talajban277
A Mg felvétele, eloszlása és szerepe a növényben277
A kultúrnövények Mg-táplálása280
A vas (Fe)282
A vas a talajban282
A Fe felvétele, eloszlása és szerepe a növényben282
A kultúrnövények Fe-táplálása284
A mangán (Mn)285
A mangán a talajban285
A Mn felvétele, eloszlása és szerepe a növényben287
A kultúrnövények Mn-táplálása288
A réz (Cu)289
A réz a talajban289
A Cu felvétele, eloszlása és szerepe a növényben294
A kultúrnövények Zn-táplálása294
A cink (Zn)293
A cink a talajban293
A cink felvétele, eloszlása és szerepe a növényben294
A kultúrnövények Zn-táplálása294
A molibdén (Mo)295
A molibdén a talajban295
A Mo felvétele, eloszlása és szerepe a növényben296
A kultúrnövények Mo-táplálása297
A növények számára hasznos egyéb ásványi anyagok302
A szilícium (Si)302
A klorid (Cl-)303
A kobalt (Co)304
Részben káros hatású ásványi anyagok306
A jód és a bróm (J, Br)306
A fluor (F)306
Az alumínium (Al)307
A nikkel (Ni)307
A szelén (Se)308
Az ólom (Pb)309
Irodalomjegyzék311
Tárgymutató356

Dr. Konrad Mengel

Dr. Konrad Mengel műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Konrad Mengel könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem