kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magyar Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon Gottermayer kötés |
Oldalszám: | 716 oldal |
Sorozatcím: | Természettudományi Könyvkiadóvállalat |
Kötetszám: | 80 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 415 fekete-fehér képpel illusztrált. Nyomta a "Pátria" irod. váll. és nyomdai R.-T., Budapest. A XIII-dik (1908-1910. évi cziklus) második kötete a Könyvkiadó-vállalat aláírói számára. |
Előszó | |
Tartalomjegyzék | |
Bevezetés | 1 |
A növények táplálkozására vonatkozó ismeretek fejlődése | 3 |
A növényi test elemi alkotórésze | 13 |
A növények tápláléka | 31 |
A növényi test anyagai | 31 |
A növények víztartalma | 34 |
A gázállapotban eltávozó alkotórészek | 37 |
A hamúalkotórészek | 41 |
A hamúalkotórészek jelentősége | 49 |
A tápláló sók elemeinek viszonylagos mennyisége | 63 |
A termőtalaj | 70 |
A termőtalaj alkotórészei | 74 |
A termőtalaj szerkezete | 75 |
A talaj organizmusai | 78 |
A húmusz | 80 |
A talaj rétegei | 82 |
A talaj vegyületei | 83 |
A talaj és a víz | 84 |
A talaj abszorpcziója | 87 |
A talaj levegője | 93 |
A talaj hőmérséklete | 95 |
A talaj és a növények eloszlása földünkön | 97 |
A talaj termelőképessége | 99 |
A talaj mívelése | 101 |
A talaj trágyázása | 102 |
A műtrágya | 105 |
Az oldott táplálék felvétele | 109 |
A felvett táplálék minősége | 109 |
Az ozmózis | 110 |
A növényi sejt és az ozmózis | 118 |
A növényeknek táplálékot felvevő részei | 121 |
A növény helyzete és a gyökerek | 124 |
A gyökerek és a táplálék | 125 |
A gyökér szőrszálai | 129 |
A gyökérzet kialakulása | 135 |
A gyökér növekedésének iránya | 140 |
A gyökér kialakulásának tényezői | 145 |
Hogyan jut a táplálék a gyökérbe? | 150 |
A táplálék megszerzése | 155 |
A víz szállítása | 157 |
Tájékoztató | 157 |
A szállításra szolgáló eszközök | 162 |
Az edénynyalábok elhelyezkedése | 165 |
Az edénynyalábok szerkezete | 171 |
Az edénynyalábok gyarapodása | 177 |
A nyalábok vízszállítóképessége | 180 |
A vízszállítás gyorsasága | 182 |
A vízszállító elemek | 183 |
A vízszállítás módja | 186 |
A gyökérnyomás | 194 |
A cseppfolyós víz kiválasztása | 202 |
A levelek vízszívása | 207 |
Az élő sejtek és a víz szállítása | 214 |
A növények párolgása | 217 |
A párolgás fontossága és körülményei | 217 |
A párolgás bizonyítása | 218 |
A párolgásra szolgáló berendezések | 224 |
A levegőnyílások | 231 |
A levegőnyílásokon át való párolgás bizonyítása | 244 |
A levegőnyílások védőeszközei | 247 |
A párolgást csökkentő berendezések | 250 |
A növények alvása | 268 |
A levélhullás | 273 |
A párolgás külső és belső tényezői | 277 |
A növények elpárologtatta víz mennyisége | 289 |
A víznek cseppekben való kiválása a növényekből | 293 |
A növénytenyésztés és a párolgás | 295 |
A szén asszimilálása | 299 |
A szén nélkülözhetetlensége | 299 |
Az asszimilálás értelmezése | 301 |
A növények széntartalma és szén forrása | 303 |
A széndioxid felvétele | 309 |
A chlorofill | 312 |
Az oxigén kiválása | 324 |
Az asszimilálás látható terménye | 331 |
Az asszimilálás felvételei | 334 |
A fényhatás módozatai | 336 |
A különböző színű fénysugarak hatása az asszimilálásra | 345 |
A fény hatása a levél szerkezetére | 348 |
A chlorofillszemecskék elhelyezkedése | 358 |
Az asszimilálás lefolyása | 365 |
Az asszimilálás felhasználta energia | 369 |
A fotoszintézis jelentősége | 370 |
A nitrogén és a hamúalkotórészek asszimilálása | 373 |
A nitrogén szükséges volta és fontossága | 373 |
A nitrogén forrása és felvételének módja | 375 |
A levegőből származó nitrogénvegyületek | 379 |
A nitrogént lekötő talajbeli baktériumok | 380 |
A nitrogént lekötő gyökérbeli baktériumok | 386 |
Az ugar és a zöldtrágya | 401 |
A nitrifikáczió | 404 |
A talaj nitrogénvesztesége | 411 |
A denitrifikáczió | 413 |
A nitrogéntartalmú műtrágyák | 416 |
A felvételre alkalmas nitrogénvegyületek | 418 |
A nitrogénasszimilálás módja | 421 |
A nitrogénasszimilálás helye | 425 |
A hamúalkotórészek asszimilálása | 426 |
Az asszimilált anyagok szállítása és felhasználása | 431 |
Az asszimiláták szerepe | 431 |
A tartaléktáplálékanyagok | 434 |
Az enzimek | 443 |
A csírázás, a rügyfakadás és a sarjadzás | 445 |
A szállításra alkalmas anyagok | 454 |
A szállítás czélja | 455 |
A szállítás okai és útjai | 456 |
A vándorló- és építőanyagok | 461 |
A tartaléktáplálékanyaogk megalakulása | 462 |
Az anyagcsere melléktermékei | 464 |
Az anyagcsere időszakossága | 471 |
Az elektrokultúra | 473 |
Az anyagcsere eredménye | 475 |
A növények lélekzése. Az erjedés | 479 |
A disszimiláczió | 479 |
Történeti adatok | 480 |
A lélekzés bizonyítása | 481 |
Hogyan jut az oxigén a növény testébe? | 483 |
A lélekzés anyaga | 492 |
A lélekzést módosító külső körülmények | 499 |
A lélekzés és a hőfejlődés | 502 |
A növények fénylése | 506 |
A lélekzés oka | 509 |
A lélekzés jelentősége | 513 |
A szervetlen anyag mint energiaforrás | 515 |
Az erjedés | 519 |
A heterotrof növények táplálkozása. A szaprofiták | 521 |
A rendes táplálkozású növények | 521 |
Az iszalag növények | 521 |
A fánlakó növények | 535 |
Az autotrof növények | 548 |
A heterotrof növények | 551 |
A virágtalan szaprofita növények | 552 |
A szaprofita virágos növények | 557 |
A heterotrof növények táplálkozása. A húsevő és az élősködő növények | 561 |
A húsevő növények | 561 |
Az élősködő növények | 575 |
Az élősködő növények sajátságai | 584 |
Az élősködő gombák | 584 |
A miczélium munkája | 588 |
A hajlandóság | 592 |
A gazdanövény elváltozásai | 599 |
A virágos növények élősködése | 605 |
A félélősködő virágos növények | 607 |
Az élősködő virágos növények | 612 |
Az élősködéssel járó sajátságok | 620 |
Az élősködő növények tápláléka | 622 |
Az együttélés | 625 |
A növény táplálkozására ható tényezők | 625 |
A mikoriza | 626 |
Az együttélés értelmezése | 634 |
A lichenizmus | 637 |
Az oltott növények együttélése | 643 |
A térbeli élősködés mint együttélés | 645 |
Az állat és növény együttélése | 648 |
A mézharmat | 652 |
A növénylakó atkák | 653 |
A növények és hangyák | 656 |
A növények diszjunktus szimbiózisa | 669 |
Az anyagcsere jelentősége és eredménye. Az energia átalakulása | 673 |
A táplálék megszerzése és feldolgozása | 673 |
Az anyagcsere szabályozása és alkalmazkodása | 675 |
Az energia felszabadulása és átalakulása | 677 |
Az anyacsere ingerjelenségei | 680 |
A növény élete és a táplálkozás | 681 |
Betűrendes név- és tárgymutató | 683 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.