A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében

Szerző
Lektor
Debrecen
Kiadó: Hajdú-Bihar megyei Múzeum
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 225 oldal
Sorozatcím: Hajdú-Bihar megyei Múzeumok közleményei
Kötetszám: 52
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ecsedi István 1935-ben adta ki "A debreceni és a tiszántúli magyar ember táplálkozása" című könyvét, melyet nagyobb részben saját debreceni élményei alapján írt meg, kiegészítve azt szórvány táji adatokkal. Azóta a Déri Múzeum Néprajzi Adattárában sok száz oldalt kitevő táplálkozással foglalkozó kézirat gyűlt össze, elsősorban falun élő gyakorló háziasszonyok pályamunkái. 1980-tól a "Hortobágytól Sárrétig" elnevezésű, kisközségek számára meghirdetett közművelődési vetélkedő egyik kérése az volt, hogy írják le és készítsék el falujuk hagyományos ételeit. A következő két évben mintegy 20 faluból küldtek be értékelhető pályamunkát, illetve készítették el a hagyományosnak tartott ételeket. A kész ételekből bemutatót, "kóstolót" rendeztek, ahol rég elfeledettnek hitt ételféleségek sorát volt módunkban megízlelni, készítését, tálalását megfigyelni.
A múzeumban összegyűlt tekintélyes anyag ismeretében nyilvánvalóvá vált, hogy Ecsedi István írása több kiegészítést és módosítást igényelne.... Tovább

Fülszöveg

Ecsedi István 1935-ben adta ki "A debreceni és a tiszántúli magyar ember táplálkozása" című könyvét, melyet nagyobb részben saját debreceni élményei alapján írt meg, kiegészítve azt szórvány táji adatokkal. Azóta a Déri Múzeum Néprajzi Adattárában sok száz oldalt kitevő táplálkozással foglalkozó kézirat gyűlt össze, elsősorban falun élő gyakorló háziasszonyok pályamunkái. 1980-tól a "Hortobágytól Sárrétig" elnevezésű, kisközségek számára meghirdetett közművelődési vetélkedő egyik kérése az volt, hogy írják le és készítsék el falujuk hagyományos ételeit. A következő két évben mintegy 20 faluból küldtek be értékelhető pályamunkát, illetve készítették el a hagyományosnak tartott ételeket. A kész ételekből bemutatót, "kóstolót" rendeztek, ahol rég elfeledettnek hitt ételféleségek sorát volt módunkban megízlelni, készítését, tálalását megfigyelni.
A múzeumban összegyűlt tekintélyes anyag ismeretében nyilvánvalóvá vált, hogy Ecsedi István írása több kiegészítést és módosítást igényelne. Ezt alátámasztotta az 1940-es évektől előbb gyér, majd mindinkább kibontakozó néprajzi szakirodalom is, melyre a későbbiekben hivatkozunk. Ezért már 1982-ben elhatároztam, hogy az összegyűlt anyagot - egybevetve Ecsedi monográfiájával - kötetbe szerkesztem. Vissza

Tartalom

Bevezető3
A táplálkozás tényezői5
A táplálkozás növényi eredetű alapanyagai5
Termesztett növények9
Gyümölcsfélék13
Gyűjtögetésből származó növényi alapanyagok15
Idegenből származó növényi alapanyagok18
Ásványi eredetű alapanyagok21
Állati eredetű alapanyagok23
Állati termékek23
Az állatok leöléséből nyert alapanyagok25
Tűzhelyek, tüzelőanyagok, a sütés-főzés eszközei27
Alapkészítmények33
Hajalással, hántolással33
Darálással, őrléssel33
Sajtolással34
Erjesztéssel, lepárlással34
Káposzta, uborka savanyítás36
Alapkészítmények konzerváló eljárással37
Állati eredetű alapkészítmények39
A tejfeldolgozás termékei39
Juhtejből előállított alapkészítmények41
A sertésfeldolgozás alapkészítményei43
Ételsűrítő és dúsító készítmények51
A kész ételek osztályozása55
Levesek57
Ciberék, ciberelevesek57
Pergelt levesek59
Rántott és habart levesek66
Húslevesek76
Egyéb, különleges levesek80
Vastagételek81
Főzelékek, mártások81
Kásaételek87
Krumpliételek93
Főtt tészták98
Káposzta, mint vastagétel101
Egyéb vastagételek106
Húsételek109
Sült tészták109
A kenyér117
Kenyértésztából készült sütemények121
Kalácsfélék126
Rétesek131
Pogácsák134
Zsírban sült tészták135
Vízenkelt tészták142
Rakott tészták142
Kukoricából sült tészták143
Egyéb sütemények146
Saláták153
A táplálkozás rendje157
A hétköznapok táplálkozási rendje159
Téli táplálkozási rend159
Nyári étkezések162
Az étkezések rendje167
Az ünnepek táplálkozási rendje167
Jeles napok168
Az emberi életkorral összefüggő táplálkozás172
A gazdasági tevékenységéhez kapcsolódó szokások176
Jegyzetek181
Irodalom195
Rövidítések206
Szakszójegyzék207

Varga Gyula

Varga Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Varga Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem