A kiadó előszava | 5 |
Bevezetés | 7 |
A napraforgó eredete | |
Származási központok | 9 |
A vadnapraforgó hasznosítása | 10 |
Az észak-amerikai indiánok termesztette napraforgó | 11 |
A napraforgó meghonosítása Európában | 14 |
A napraforgó-termesztés kibontakozása | |
A napraforgó gazdasági jelentősége | 17 |
A napraforgó a világ mezőgazdaságában | 21 |
A napraforgó Romániában | 28 |
A Helianthus nemzetség | |
Rendszertani besorolás | 32 |
I. fajtacsoport: Annui | 33 |
II. fajtacsoport: Ciliares | 34 |
III. fajtacsoport: Diaricati | 36 |
IV. fajtacsoport: Fruticosi | 37 |
A fajok változékonysága | 37 |
A Helianthus annuus rendszertani helye | 40 |
Osztályozási törekvések | 40 |
Termesztett formák | 41 |
Nem termesztett formák | 42 |
A napraforgó alaktana | |
Gyökér | 44 |
Szár | 45 |
Levél | 46 |
Virág | 47 |
Termés | 49 |
A napraforgó élettana | |
Növekedés és fejlődés | 53 |
Növekedés | 53 |
Fejlődés | 54 |
Egyedfejlődés | 55 |
Ökológiai tényezők | 56 |
Hő | 56 |
Fény | 58 |
Víz | 60 |
Tápanyagfelvétel | 64 |
Tápanyagigény | 64 |
Nitrogén | 66 |
Foszfor | 67 |
Kálium | 69 |
Kalcium | 71 |
Nyomelemek | 71 |
A szaporító szervek fejlődése | 72 |
Tányér és virágok | 72 |
Virágzás | 73 |
Megporzás | 73 |
Megtermékenyülés | 74 |
A mag tartalékanyagai | 75 |
A mag összetétele | 75 |
Az olaj sajátságai | 76 |
A fehérjék jellemzői | 78 |
Az olaj és a fehérjék bioszintézise | 79 |
A tartalékanyagok felhalmozódása a kaszatokban | 82 |
A környezeti tényezők befolyása | 83 |
A napraforgó genetikája | |
Citogenetika | 85 |
Kromoszómák | 85 |
Haploidia | 86 |
Aneuploidia | 87 |
Poliploidia | 88 |
Indukált génmutáció | 90 |
A minőségi tulajdonságok genetikája | 92 |
Pigmentek | 92 |
Szár | 96 |
Levél | 97 |
Virág | 98 |
Rezisztencia | 100 |
Sterilitás | 101 |
A mennyiségi tulajdonságok genetikája | 107 |
A napraforgó nemesítése | |
A nemesítés története | 111 |
Nemesítés termőképességre és minőségre | 115 |
Termőképesség | 115 |
Olajtartalom | 118 |
Olajminőségek | 121 |
Fehérjeminőség | 122 |
A környezethez való alkalmazkodás javítása | 123 |
Kölcsönhatások | 123 |
Tenyészidő | 124 |
Fotoperiodikus reakció | 125 |
Szárazságtűré | 126 |
Kiegyenlítettség | 127 |
Szármagasság | 128 |
Tányér | 129 |
Pergésellenállóság | 129 |
Szárszilárdság | 130 |
Rezisztencianemesítés | 130 |
Betegségekkel szembeni ellenállóság | 130 |
Rezisztenciatípusok | 134 |
Peronoszpóra | 135 |
Rozsda | 137 |
Verticillium | 138 |
Sclerotinia | 139 |
Szádor | 140 |
Ellenállás a kártevőkkel szemben | 141 |
A fajtapopulációk nemesítéséhez használt szelekciós módszerek | 141 |
Tömegkiválasztás | 142 |
Egyedkiválasztás | 142 |
Ismételt egyedkiválasztás | 143 |
Beltenyésztés és heterózis | 145 |
Az öntermékenyítés okozta reakció | 145 |
Biológiai leromlás | 146 |
A beltenyésztett vonalak kiválasztása | 148 |
A heterózishatás kiváltása beltenyésztett vonalak keresztezésével | 150 |
Hibridek előállítása hímsterilitás alapján | 152 |
Kiválogatás jó kombinálódóképességre | 154 |
Jelzett génikus hímsteril alapú hibridek | 157 |
Citoplazmás hímsterilitáson alapuló egyszeres hibridek | 160 |
Három- és négyvonalas hibridek | 161 |
A nemesítés technikája | 162 |
Öntermékenyítés | 162 |
Kasztrálás | 163 |
Mesterséges beporzás | 164 |
Mesterséges fertőzés | 165 |
Napraforgó-peronoszpóra | 165 |
Fehérpenészes rothadás | 166 |
Rozsda | 167 |
Verticilliózis | 167 |
Szádor | 168 |
Az olajtartalom meghatározása | 168 |
Az olajminőség meghatározása | 170 |
Fajták és hibridek | |
A fajták osztályozása | 172 |
Külföldi fajták és hibridek | 173 |
Kanada | 173 |
Argentína | 174 |
Bulgária | 174 |
Franciaország | 174 |
Magyarország | 174 |
Szovjetunió | 174 |
Román fajták és hibridek | 175 |
Vetőmagtermesztés | |
Általános ismérvek | 180 |
A fajtapopuláció magtermesztése | 181 |
Hibridmag-termesztés marker génikus hímsterilitás alapján | 183 |
A hímsteril anyai vonalakmegtermesztése | 183 |
Az apai vonal előállítása | 186 |
Hibridmag-termesztés | 187 |
Hibridmag-termesztés citoplazmás hímsterilitással | 189 |
A vetőmag minősége | 190 |
A napraforgó termesztése | |
A terület kiválasztása és előkészítése | 192 |
Vetésforgó | 192 |
Növényváltás | 192 |
Alapozó talajművelés | 195 |
Talaj-előkészítés | 196 |
Trágyázás | 197 |
Tápanyagigény | 197 |
Nitrogéntrágyázás | 198 |
Foszfortrágyázás | 200 |
Káliumtrágyázás | 202 |
Kombinált trágyák | 202 |
Műtrágyaválaszték | 204 |
A műtrágyázás ideje és módja | 205 |
Szervestrágyázás | 206 |
Vetés és növényápoláss | 208 |
A vetés ideje | 208 |
A vetés mélysége | 210 |
Növénysűrűség | 210 |
A szemenkénti vetés | 213 |
Növényápolás | 214 |
Gyomnövények, gyomirtás | 215 |
Gyomflóra | 215 |
Megelőző védekezés | 216 |
Agrotechnikai gyomirtás | 217 |
Vegyszeres gyomirtás | 221 |
A kémiai és mechanikai gyomirtás összekapcsolása | 227 |
Más növényekhez használt gyomirtó szerek hatása | 228 |
Öntözés | 230 |
Az öntözővíz mennyisége | 230 |
Különleges eljárások | 233 |
A betakarítás | 235 |
A betakarítás optimális ideje | 235 |
Gépi betakarítás | 237 |
A termés tárolása | 239 |
Romlási veszély | 239 |
A kaszat tisztítása | 240 |
A kaszat szárítása | 240 |
Raktározás | 241 |
Vegyi kezelés | 242 |
A napraforgó betegségei | |
A Romániában elterjedt betegségek | 243 |
Peronoszpóra | 249 |
Fehérpenész | 252 |
Szürkepenész | 253 |
Rozsda | 255 |
Levélfoltosság | 256 |
Gyökér- és szárrothadás | 257 |
Szádor | 258 |
Egyéb betegségek | 260 |
Virózis | 260 |
Bakteriózis | 260 |
Mikózis | 261 |
Rovarkártevők | 263 |
Drótférgek | 263 |
Áldrótférgek | 265 |
Barkófélék | 267 |
Vetési bagolypille | 271 |
Pajorok | 271 |
Káposzta-bagolypille | 272 |
Napraforgómoly | 273 |
Függelék | |
A napraforgótermesztés Magyarországon | 275 |
Előzmények | 275 |
A termelés fellendülése | 279 |
A köztermesztésben használt nagy olajtartalmú fajták | 283 |
Agrotechnika | 285 |
Irodalom | 289 |