1.067.062

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A nagy víztartalmú kukorica energiatakarékos tárolása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 165 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-695-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tovább

Előszó


Vissza

Fülszöveg


A kukorica hazánk legjelentősebb növénye, melynek döntő hányadát takarmányozási célra használjuk. Az évi mintegy 6,5— 6,8 millió tonna kukorica tartósítása és tárolása óriási feladatot ró a mezőgazdaságra. A nagyüzemi gazdálkodással általánossá vált mesterséges szárítás rendkívül nagy energiamennyiséget emészt fel. Az energiahordozók árának emelkedése ösztönözte a szakembereket arra, hogy energiatakarékos tárolási módszereket dolgozzanak ki. Ennek jegyében kutatják a szárítóüzemek energiahasznosításának javítási lehetőségeit, megoldásokat keresnek a kétmenetes szárításra, vizsgálják a hűtve tárolást, a nagy víztartalmú termények konzerválásának és a szemes termények erjesztéses tartósításának lehetőségeit. A nagy víztartalmú kukorica nedves tárolásával szerzett biztató eredmények alapján számos gazdaság választotta ezt a tartósítási módot, mely sok esetben kudarccal végződött. A kedvezőtlen gyakorlati tapasztalatokat az okozta, hogy nem ismerték termesztett kukoricájuk... Tovább

Fülszöveg


A kukorica hazánk legjelentősebb növénye, melynek döntő hányadát takarmányozási célra használjuk. Az évi mintegy 6,5— 6,8 millió tonna kukorica tartósítása és tárolása óriási feladatot ró a mezőgazdaságra. A nagyüzemi gazdálkodással általánossá vált mesterséges szárítás rendkívül nagy energiamennyiséget emészt fel. Az energiahordozók árának emelkedése ösztönözte a szakembereket arra, hogy energiatakarékos tárolási módszereket dolgozzanak ki. Ennek jegyében kutatják a szárítóüzemek energiahasznosításának javítási lehetőségeit, megoldásokat keresnek a kétmenetes szárításra, vizsgálják a hűtve tárolást, a nagy víztartalmú termények konzerválásának és a szemes termények erjesztéses tartósításának lehetőségeit. A nagy víztartalmú kukorica nedves tárolásával szerzett biztató eredmények alapján számos gazdaság választotta ezt a tartósítási módot, mely sok esetben kudarccal végződött. A kedvezőtlen gyakorlati tapasztalatokat az okozta, hogy nem ismerték termesztett kukoricájuk mikrobiológiai állapotát, nem fordítottak kellő figyelmet a biokémiai folyamatokat befolyásoló tényezőkre, így a termék sérülésére, víztartalmára, a depók relatív páratartalmára. Kémiai, mikrobiológiai ismeretek nélkül pedig nem lehet ezeket a tárolási módokat sikerrel alkalmazni.
Mivel igen nagy mennyiségekről van szó, népgazdasági és üzemi szempontból egyaránt fontos, hogy a már megtermett kukoricát a lehető legolcsóbban, a legkisebb veszteséggel tároljuk. Ehhez nyújtanak segítséget a szerzők könyvükkel, melyben összefoglalják a kukorica energiatakarékos tárolásának fizikai-kémiai és biológiai alapjait, ismertetik a tárolási módokat, így az energiatakarékos szárítást, a kémiai anyagokkal való konzerválást, az erjesztéses tartósítást és a hűtve tárolást. Külön fejezetben foglalkoznak a nagy víztartalmú kukorica tárolásának köz- és állategészségügyi feltételeivel és a különböző tárolási módok gazdaságosságával.
A könyvet a növénytermesztők, állattenyésztők és üzemgazdászok figyelmébe ajánljuk.
Ára: 35,— Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem