1.059.310

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A must és bor egyszerű kezelése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 335 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Kiskönyvtár-Kincses Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bor a legnemesebb italok egyike. Igen kevés szükséges ahhoz, hogy minden szépségét bemutassa nekünk, de ugyancsak kevés kell hozzá, hogy élvezhetetlen itallá váljon.
Ez utóbbi elkerülésére kíván... Tovább

Előszó

A bor a legnemesebb italok egyike. Igen kevés szükséges ahhoz, hogy minden szépségét bemutassa nekünk, de ugyancsak kevés kell hozzá, hogy élvezhetetlen itallá váljon.
Ez utóbbi elkerülésére kíván megtanítani e könyv. Végigvezetjük az Olvasót a szőlő érésétől kezdve a mustfeldolgozás, erjesztés munkáin, a mai értelemben vett egyszerű pinceműveleteken olyan sorrendben, ahogyan a gyakorlati életben egymást követik. Könyvünkben a szokottnál bővebben tárgyaltuk a szőlő feldolgozását, azzal a szándékkal, hogy ezzel is kihangsúlyozzuk szerepét borunk minőségének kialakításában.
A régebbi kiadású szakkönyvek által egyszerűnek nevezett pinceműveleteket a mai követelmények figyelembevételével kiegészítettük a házasítás, derítés és szűrés műveletével. Megítélésünk szerint ezek egyszerűbb formáit ma már minden haladó borkezelőnek ismernie kell. Vissza

Tartalom

Előszó3
A szőlő
A szőlőfürt összetétele5
A kocsány5
A szőlőbogyó6
A szőlő érése6
A szüret
Szüreti előkészületek9
A szüret idejének megállapítása11
A termés szedése13
A termés válogatása15
A termés behordása16
A termés feldolgozása
Fehér borok készítése18
A sajtóházba érkező szőlő lerakása és elhelyezése18
A szőlő zúzása19
Mustelválasztók24
Sajtolás27
A szőlőfeldolgozás segédgépei54
A must gyűjtése a feldolgozás alatt55
A fehér must kezelése a feldolgozás alatt57
A sajtóház berendezése59
Tokaji borok készítése67
Tokaji pecsenye bor68
Szamorodni borok69
Aszúborok70
Fordítás72
Máslás73
A korszerű tokaji sajtolóház73
Vörös borok készítése78
A szőlő zúzása, bogyózása80
Cefreszivattyúzás88
A vörös borok erjesztése92
Sajtolás105
Az erjesztő helyiség és sajtóház berendezése106
Sillerbor készítése111
Törkölybor (csiger) készítése113
A must erjedése és kezelése
A must alkotórészei116
A must fajsúlya118
A must cukortartalmának meghatározása119
Az erjedés125
A természetes erjedés127
A fajélesztő használata129
Az erjedés helyes vezetése134
Az erjedés alatt bekövetkezett hibák139
Az erjedés termékei140
A bor alkoholtartalmának meghatározása142
Az újbor fejlődése és kezelése
Az újborban végbemenő változások151
Az első fejtés154
Törésre hajlamos újbor kezelése és fejtése156
Vadsavanyú borok kezelése157
A seprőbor160
A borok kezelése
A tisztaság162
Töltögetés165
Fejtés168
A fejtés eszközei, gépei168
A fejtésnél használatos egyéb eszközök174
Fejtőgépek177
Nyílt fejtés187
Zárt fejtés191
Kénezés192
Kénező anyagok192
Kénező eszközök195
A kénezés alkalmazása és mértéke196
Derítés199
Csersav-zselatinos derítés200
Tejderítés205
Tojásderítés206
Kékderítés206
Szűrés208
Szűrőkészülékek és kezelésük209
Házasítás222
Szagtalanítás, színtelenítés, színjavítás227
Borbetegségek, borhibák
Borbetegségek235
A borvirág (pimpó)235
Ecetesedés236
A tejsavas-mannitos erjedése238
Az egéríz239
Biológiai almasavcsökkentés240
Borkősav- és glicerinerjedés241
Keseredés vagy glicerinerjedés241
Nyúlósodás242
Kénhidrogénszag 242
Barnatörés243
Borhibák244
Feketetörés244
Fehértörés245
Íz- és szaghibák246
A boroshordók és helyes kezelésük
Fahordók250
A hordó főbb részei250
A hordó minőségi jellemzői252
Új hordók előkészítése253
Az üres hordók gondozása255
Hibás hordók rendbehozatala256
Űrtartalomváltozások260
A hordó megtöltése során adódó hibák261
Cementhordók261
Cementhordó használatbavétele, gondozása263
Fémhordók264
A borospince
A jó pince kellékei265
Szellőző berendezések, szellőztetés267
A pincék (borházak) hőszigetelése270
A pince (borház) berendezése271
A pince karbantartása273
Új sajtóházak és pincék építése274
Függelék
A bortörvény fontosabb rendelkezéseinek kivonata279
Havonkénti munkák a pincében310
Édes borok kierjedése után várható szeszfok emelkedés312
Erjedési és szállítási űr a hordóban313
A mustnál és bornál előálló veszteségek314
A bor (must) fagyáspontja316
Az ászokhordók méretei317
Ászokgerendák méretei318
Kötőfák méretei318
Ászokhordók helyszükséglete pincében319
A hordók űrtartalmának meghatározása táblázattal320
Kádak (belső) méretei321
Darab hordóban levő must vagy bor mennyiségének megállapítása322
Irodalom325
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem