1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A must és a bor egyszerű kezelése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Kertészkönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN: 963-286-030-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az olvasóhoz9
A szőlő fajtája és bora10
Fehérszőlő-fajták10
Egyszerű illatú, zamatú bort adó fajták10
Illat- és zamatgazdag, bukébort adó fajták11
Aromatikus, önálló bort adó fajták12
Kékszőlőfajták12
A borkészítés és -kezelés kellékei14
Bortartályok15
A szerkezeti anyagokról15
A fahordó és ápolása15
Saválló acél tartályok22
Üvegballonok24
Műanyag tartályok24
Szőlőfeldolgozó gépek25
Egyéb felszerelések25
Borkezelési anyagok28
A házikerti termesztő felszerelésigénye29
Eszköz- és gépszükséglet30
A termés betakarítása31
A szőlő a bor alapanyaga31
Szüreti előkészületek33
A szüret ideje33
A szőlő leszedése, begyűjtése34
Borkészítés36
Szőlőfeldolgozás36
A szőlőfeldolgozás műveletei36
Bogyófeltárás36
Cefrekénezés37
Cefreáztatás38
Enzimes kezelés38
Zselatinadagolás39
Cefrehűtés39
Színmust és -bor elválasztása39
Sajtolás40
Mustosztályozás42
Ép szőlő feldolgozása43
Édesítőmust készítése43
Szeszezett must (misztella) készítése44
A must erjedés előtti kezelése45
Musttisztítás45
Levegőztetés46
A must összetételének javítása46
Erjesztés49
A fajélesztő alkalmazása50
Az erjesztés művelete50
Az erjesztés különleges esetei53
Kékszőlőből készülő borok59
Vörösbor készítése héjon erjesztéssel59
A kierjedt vörösbor kezelése62
Siller- és rozébor készítése63
Természetes borkülönlegességek készítése64
Szalmabor64
Háromkirályok bora65
"Ahogy termett bor" készítése65
A bor kezelése67
Teendők a bor első fejtéséig67
Mintavétel és ellenőrző vizsgálatok67
Az első fejtés72
Egészséges borok fejtése76
Törésre hajlamos bor fejtése82
A fejtett újbor kezelése84
A kénessavszint kialakítása84
A savtartalom szabályozása86
Tisztító kezelések91
Derítés91
Szűrés96
A borok érésének szabályozása100
Javító kezelések103
A házasítás103
A bor édesítése107
Szénkezelés108
Színjavítás110
Borkóstolás és - kóstoltatás111
A bor rendellenes elváltozásai114
Kulcs a borbetegségek és borhibák felismeréséhez114
Látható rendellenes elváltozások115
Szaglással felismerhető rendellenes elváltozások115
Több érzékszervvel felismerhető rendellenességek115
Borbetegségek 116
Borhibák118
Különleges összetételű borok készítése121
Törkölybor121
Fordítás121
Máslás122
Seprőbor122
Ürmösborok123
A rácürmös készítése125
Biobor125
Pezsgőkészítés127
Must felhasználásával készülő pezsgő127
Pezsgőkészítés borból131
Egyéb szőlőkészítmények132
Folyékony szőlő132
Mustszörp132
Musthurka133
Szőlőlekvár133
Sűrített must134
Pálinkafőzési alapanyagok136
Erjesztett törköly136
Borseprő137
Készítsünk borecet!137
A bor az ember életében139
"Okkal, móddal meg nem árthat..."139
Bort, de mennyit?140
A bor étrendbeli helye141

Mercz Árpád

Mercz Árpád műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Mercz Árpád könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem