kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 143 oldal |
Sorozatcím: | Kertészkönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-286-193-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Az olvasóhoz | 9 |
A szőlő fajtája és bora | 10 |
Fehérszőlő-fajták | 10 |
Egyszerű illatú, zamatú bort adó fajták | 10 |
Illat- és zamatgazdag, bukébort adó fajták | 11 |
Aromatikus, önálló bort adó fajták | 12 |
Kékszőlőfajták | 12 |
A borkészítés és -kezelés kellékei | 14 |
Bortartályok | 15 |
A szerkezeti anyagokról | 15 |
A fahordó és ápolása | 15 |
Saválló acél tartályok | 22 |
Üvegballonok | 24 |
Műanyag tartályok | 24 |
Szőlőfeldolgozó gépek | 25 |
Egyéb felszerelések | 25 |
Borkezelési anyagok | 28 |
A házikerti termesztő felszerelésigénye | 29 |
Eszköz- és gépszükséglet | 30 |
A termés betakarítása | 31 |
A szőlő a bor alapanyaga | 31 |
Szüreti előkészületek | 33 |
A szüret ideje | 33 |
A szőlő leszedése, begyűjtése | 34 |
Borkészítés | 36 |
Szőlőfeldolgozás | 36 |
A szőlőfeldolgozás műveletei | 36 |
Bogyófeltárás | 36 |
Cefrekénezés | 37 |
Cefreáztatás | 38 |
Enzimes kezelés | 38 |
Zselatinadagolás | 39 |
Cefrehűtés | 39 |
Színmust és -bor elválasztása | 39 |
Sajtolás | 40 |
Mustosztályozás | 42 |
Ép szőlő feldolgozása | 43 |
Édesítőmust készítése | 43 |
Szeszezett must (misztella) készítése | 44 |
A must erjedés előtti kezelése | 45 |
Musttisztítás | 45 |
Levegőztetés | 46 |
A must összetételének javítása | 46 |
Erjesztés | 49 |
A fajélesztő alkalmazása | 50 |
Az erjesztés művelete | 50 |
Az erjesztés különleges esetei | 53 |
Kékszőlőből készülő borok | 59 |
Vörösbor készítése héjon erjesztéssel | 59 |
A kierjedt vörösbor kezelése | 62 |
Siller- és rozébor készítése | 63 |
Természetes borkülönlegességek készítése | 64 |
Szalmabor | 64 |
Háromkirályok bora | 65 |
"Ahogy termett bor" készítése | 65 |
A bor kezelése | 67 |
Teendők a bor első fejtéséig | 67 |
Mintavétel és ellenőrző vizsgálatok | 67 |
Az első fejtés | 72 |
Egészséges borok fejtése | 76 |
Törésre hajlamos bor fejtése | 82 |
A fejtett újbor kezelése | 84 |
A kénessavszint kialakítása | 84 |
A savtartalom szabályozása | 86 |
Tisztító kezelések | 91 |
Derítés | 91 |
Szűrés | 96 |
A borok érésének szabályozása | 100 |
Javító kezelések | 103 |
A házasítás | 103 |
A bor édesítése | 107 |
Szénkezelés | 108 |
Színjavítás | 110 |
Borkóstolás és - kóstoltatás | 111 |
A bor rendellenes elváltozásai | 114 |
Kulcs a borbetegségek és borhibák felismeréséhez | 114 |
Látható rendellenes elváltozások | 115 |
Szaglással felismerhető rendellenes elváltozások | 115 |
Több érzékszervvel felismerhető rendellenességek | 115 |
Borbetegségek | 116 |
Borhibák | 118 |
Különleges összetételű borok készítése | 121 |
Törkölybor | 121 |
Fordítás | 121 |
Máslás | 122 |
Seprőbor | 122 |
Ürmösborok | 123 |
A rácürmös készítése | 125 |
Biobor | 125 |
Pezsgőkészítés | 127 |
Must felhasználásával készülő pezsgő | 127 |
Pezsgőkészítés borból | 131 |
Egyéb szőlőkészítmények | 132 |
Folyékony szőlő | 132 |
Mustszörp | 132 |
Musthurka | 133 |
Szőlőlekvár | 133 |
Sűrített must | 134 |
Pálinkafőzési alapanyagok | 136 |
Erjesztett törköly | 136 |
Borseprő | 137 |
Készítsünk borecet! | 137 |
A bor az ember életében | 139 |
"Okkal, móddal meg nem árthat..." | 139 |
Bort, de mennyit? | 140 |
A bor étrendbeli helye | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.