kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 88 oldal |
Sorozatcím: | Borászati Lapok kiadványa |
Kötetszám: | 15 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
A szőlőbogyó mikrobiológiája | |
A szőlőbogyón lévő mikrobák | 4 |
Hogyan jutnak a mikrobák a bogyóra | 4 |
A bogyón lévő mikrobák mennyisége | 5 |
A bogyórothadás hatása a termés mennyiségére és minősépgére | |
Közönséges vagy szürke rothadás | 7 |
Zöld rothadás | 8 |
Nemes rothadás | 9 |
Ecetes rothadás | 10 |
Az élesztők | |
Az élesztősejtek alakja, nagysága és sejttartalom | 10 |
Az élesztősejtek szaporodása, spóra- és hártyaképzés | 11 |
Az élesztősejtek táplálkozása, összetétele és életképessége | 13 |
Az alkoholos erjedés | |
Az erjedésről általában | 14 |
Erjeszthető cukrok | 15 |
Az élesztő enzimjei | 15 |
Az erjedés termékei | 17 |
Az erjedés okozta másodlagos átalakulások | 19 |
az erjedés időszakai | 19 |
Az élesztők szaporodását és az erjedést befolyásoló tényezők | |
A hőmérséklet | 20 |
A tápanyagok minősége és mennyisége | 23 |
A cukor minősége és mennyisége | 23 |
Anyagcsere- és erjedési termékek | 24 |
Savak és egyéb anyagok | 26 |
A levegő oxigénje | 27 |
Az élesztő fajtája, élettani állapota és mennyisége | 28 |
A szőlőbogyó és a must egyéb mikrobái | |
Az élesztőhöz hasonló gombák | 29 |
Penészgombák | 30 |
Baktériumok | 31 |
A must természetes erjedése | |
Küzdelem a must mikrobái közt | 32 |
A káros mikrobák hatása és távoltartásuk | 33 |
Az erjedés ellenőrzése | 34 |
Természetes és fajélesztős erjedés | 34 |
A borélesztők fajtái | |
A borélesztők különválasztása | 35 |
A borélesztők eltérése más élesztőktől | 36 |
A borélesztők fajtái | 36 |
A fajélesztők használata a must erjesztésére | |
A fajélesztő használatának elterjedése | 39 |
A helyesen megválasztott fajélesztő | 41 |
Az élesztőtenyészetek postai szállítása | 41 |
A fajélesztő használata | 42 |
A folytonos erjesztés módszere | 47 |
Természetes anyaélesztő | 48 |
Erjesztés, élesztőkeverékkel | 48 |
A must sterilizálása | 49 |
A fajélesztő használatának előnyei | 50 |
Különleges összetételű mustok erjedése | |
A rothadt szőlőből nyert must erjedése | 51 |
A kénezett must erjedése | 52 |
A sok cukrot tartalmazó mustok erjedése | 53 |
A törkölyön való erjesztés | 53 |
Tökéletlen erjedésű borok továbbfejlesztése | 54 |
A borok újraerjesztése | 56 |
A borkezelés bakteriológiája | |
A seprő | 56 |
Az első fejtés | 57 |
A bor érése | 58 |
A bor kezelése | 59 |
A borbetegségekről általában | |
Levegőt kívánő s hártyát fejlesztő mikrobák okozta borbetegségek | |
A bor virágosodása | 63 |
Az ecetesedés | 65 |
Tejsavképződéssel kapcsolatos borbetegségek | |
Almasavbomlásból eredő savcsökkenés | 68 |
Tejsavas-mannitos erjedés | 72 |
Tejsavas erjedés az alkoholos erjedés után | 74 |
A borok megfordulása (borkősav és glicerinbomlás) | 74 |
A borok megkeseredése és a glicerinbomlás | 76 |
Egyéb borbetegségek | |
Nyúlósodás | 77 |
Egéríz | 78 |
Mikrobák közvetett hatásából származó borhibák | |
Sprőíz | 78 |
Penészíz és dohosság | 79 |
Kénhidrogén vagy záptojásszag | 80 |
Barnatörés | 81 |
Chemiai borhibák | |
Feketetörés | 82 |
Fehértörés | 84 |
Egyéb borhibák | 85 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.