A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A moldvai magyarok hagyományos állattartása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: General Press Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 501 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9648-56-2
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Moldvában az állattartásnak történelmileg kialakult, és még ma is érvényesülő jelentősége van a csángómagyar lakosság életében. A tartásmód archaikus vonásokat őriz, több helyen széles körben számon tartott, magas színvonalú állattenyésztést folytattak. A néprajzi szakirodalomban mégis igen kevés anyagot találunk a moldvai csángómagyarok hagyományos állattartásáról. Ez a kötet sem vállalkozhat a hiányosságok teljes körű pótlására, de megkíséreltem, hogy a csángók körében négy évtizede végzett gyűjtéseim és a témakörben megjelent gyér számú, de mégsem jelentéktelen publikációk alapján összefoglaljam a moldvai magyarok hagyományos állattartására vonatkozó ismereteket. Mint az anyagi kultúra legtöbb területe, a paraszti állattartás világa sem köthető etnikai csoportokhoz, bár esetenként erre is nyílik lehetőség. Az egykori Etelközben élő románok és csángómagyarok hasonló állatfajtákat, típusokat tartották; istállóik, esztenáik, de még lőcsös szekereik, hámformáik sem különböznek... Tovább

Fülszöveg

Moldvában az állattartásnak történelmileg kialakult, és még ma is érvényesülő jelentősége van a csángómagyar lakosság életében. A tartásmód archaikus vonásokat őriz, több helyen széles körben számon tartott, magas színvonalú állattenyésztést folytattak. A néprajzi szakirodalomban mégis igen kevés anyagot találunk a moldvai csángómagyarok hagyományos állattartásáról. Ez a kötet sem vállalkozhat a hiányosságok teljes körű pótlására, de megkíséreltem, hogy a csángók körében négy évtizede végzett gyűjtéseim és a témakörben megjelent gyér számú, de mégsem jelentéktelen publikációk alapján összefoglaljam a moldvai magyarok hagyományos állattartására vonatkozó ismereteket. Mint az anyagi kultúra legtöbb területe, a paraszti állattartás világa sem köthető etnikai csoportokhoz, bár esetenként erre is nyílik lehetőség. Az egykori Etelközben élő románok és csángómagyarok hasonló állatfajtákat, típusokat tartották; istállóik, esztenáik, de még lőcsös szekereik, hámformáik sem különböznek számottevően. Az állattartásban mutatkozó etnikai sajátosságok inkább a szervezettségben, a színvonalban, az összetételben - sokszor csak áttételesen - ismerhetők fel. Emellett főként arra törekedtem, hogy bemutassam azt a szoros és tanulságos kapcsolatot, ami a hagyományos rend szerint érző, gondolkodó és munkálkodó ember, valamint a munka- és bajtársat jelentő állatok között célszerűségre, nemegyszer kölcsönös szeretetre alapulva kialakul és működik. Az olvasók megértését kérve bocsátom útjára a moldvai csángómagyarok szellemi kincsének ezt az emlékkönyvét, azzal a reménnyel, hogy előbb-utóbb beépül a magyar állattartó kultúra ismeretanyagának nagy és méltán jelentős tárházába. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 5
MOLDVA ÁLLATTARTÁSÁRÓL 9
ALÓTARTÁS 37
A lótartás múltjáról 37
A ló jelentősége a parasztgazdaságban 44
A ló leírása 47
Lótípusok 48
Lószínek 49
A ló jegyei 50
A ló testrészei 51
A ló tulajdonságai 52
A ló tartásmódja 53
A külterjes tartás emlékei 54
A félszilaj tartás 55
Az istállózás 59
A takarmányozás 60
A ló ápolása, gondozása 64
Tisztítás, fürösztés 65
A szőrzet gondozása 66
A patkolás 67
A ló szaporítása 68
A hágatás 69
A vemhesség 72
A csitkózás és a szopós csitkó 72
A ló nevelése 73
A ló tanítása 76
A ló herélése 80
A ló hasznosítása 82
A ló ereje 83
A nyomtatás 83
A talajmunkák 86
A szántás 88
A boronálás 91
A hengerelés 91
A lókapálás 92
A hordás 93
A fuvarozás 95
A teherhordás 99
A lovaglás 100
A ló hámolása és hajtása 101
A ló teje 111
A ló húsa 112
A ló bőre 113
A ló szőre 114
A ló trágyája 114
A ló a katonaságban 115
A ló adásvétele 117
A ló betegségei és gyógyításuk 121
A végtagok 123
Az emésztés 124
A kiválasztás 125
A légzés 125
A szem 126
A száj 127
A bőr 127
Fertőző betegségek 128
A lótartás hiedelmei 128
A lótartás folklórja 135
A ló a szólásokban 135
A ló a népköltészetben 136
A SZARVASMARHATARTÁS 139
A szarvasmarhatartás története 139
A szarvasmarmarha jelentősége a parasztgazdaságban 142
A szarvasmarha leírása 147
Fajták, típusok 147
Színek és jegyek 150
A szarvasmarha tulajdonságai 150
A szarvasmarha tartásmódja 152
A külterjes tartás emlékei 152
A belterjes, kezes tartás 156
A legelő marha őrzése 161
Egyéni legeltetés 162
Szerre legeltetés 166
Csordában való legeltetés 167
Az istállózás 176
Az épület elhelyezése, anyaga 179
Az istálló beosztása, berendezése 181
Az állatok elhelyezése 182
A takarmányozás 184
A takarmányszükséglet tervezése 186
A takarmányozás módja 186
Az itatás 191
A szarvasmarha ápolása, gondozása 192
A szarvasmarha szaporítása 194
A bika és az űződés 196
A vemhesség 198
A megborjadzás 199
A szopós borjú és elválasztása 203
A szarvasmarha hasznosítása 206
Az ivartalanítás 207
Az igaerő 209
A szarvasmarha járomba tanítása 209
A szarvasmarha erejének hasznosítása 214
A szántás 217
A fuvarozás és a szállítás 219
A tej 221
A hús 228
A trágya 231
Egyéb haszonvételek 233
A szarvasmarha adásvétele 235
A szarvasmarha betegségei és gyógyításuk 239
A bőr betegségei 240
Az emésztés 240
Felfúvódás 240
Eláll a kérője 242
A kiválasztás 244
A végtagok 244
A tőgy 245
A szem 246
Sebesülések 247
A delák 248
A szarvasmarhatartás hiedelmei 250
Az életfolyamatok hiedelmei 250
A vemhesség 250
Az ellés 251
Az újszülött borjú mágikus védelme 251
A tejhaszon mágikus védelme 253
Az adásvétel hiedelmei 264
Egyéb hiedelmek 265
A szarvasmarha folklórja 267
A szarvasmarha a szólásokban 267
A szarvasmarha a népköltészetben 268
A SERTÉSTARTÁS 273
A sertéstartás múltja 273
A sertés leírása 274
A sertéstartás jelentősége a parasztgazdaságban 275
A sertés tartásmódja 277
A kijáró sertéstartás emlékei 281
A pajtás sertéstartás 283
A takarmányozás 285
A sertés szaporítása 285
A nemek és kor szerinti elnevezés 285
A bugás, búgatás 287
A malac 288
A sertés hasznosítása 289
Az ivartalanítás 290
A hús és a szalonna 292
Ölés, perzselés 292
Bontás 295
Feldolgozás, tartósítás 297
A szalonna és a zsír 297
A hús 299
A belsőségek és egyebek 301
A szappanfőzés 304
A bőr 305
A szőr 306
A sertés adásvétele 306
A sertés betegségei és gyógyításuk 307
A sertéstartás hiedelmei 310
A sertés folklórja 314
A JUHÁSZAT 317
A juhászat múltja 317
A juhászat jelentősége a parasztgazdaságban 324
A juh leírása 327
A juhtartás rendje 329
A juhok nyári tartása 329
Az „egyéni" tartás 329
A „közösségi" tartás 330
Munkamegosztás az esztenán 333
A pásztorok javadalmazása 336
A csobánok „társadalma" 339
A tejhaszon elosztása 342
Élet az esztenán 351
A juhok őszi és téli tartása 354
Az őrzés módja és jellege 354
A legeltetés helye 355
A juhok téli hálatása 356
A téli takarmányozás 356
A legeltetés 358
A legeltetés rendje 358
A számontartás 360
A juhok terelése, őrzése 363
Az esztena, mint építmény és felszerelése 368
A juhok szaporítása 372
A juh elnevezései 373
A berbécs 374
A vemhesség 376
Bárányozás, szoptatás, választás 377
Ivartalanítás 379
A juh haszonvétele 380
A tej 381
Az oltó és készítése 382
Az oltó használata 384
A sajt készítése 385
A sajtkészítés melléktermékei 387
A juhsajt tartósítása 388
A gyapjú 389
A nyírás 389
A gyapjú felhasználása 391
A bárány 392
A juhhús 393
A bőr 395
A trágya 397
Egyéb termékek 400
A juh adásvétele 400
A juh betegségei és gyógyításuk 401
A bőr 402
Az emésztőrendszer 403
A légzőszervek 405
A máj 405
Az agy 406
A végtagok 407
A tőgy 407
A szem 408
Sebek 409
Megvérül 409
A juhászat hiedelmei 410
A juhok a jövendölésben 410
A juhok mágikus védelme 411
A juh tejének megrontása, elvétele 412
A juh keresztvetése 413
Csobánok a hiedelemben 414
A juhászat folklórja 415
A BAROMFITARTÁS 421
Baromfifajok, színek, típusok 421
A takarmányozás 426
Az elhelyezés 428
A baromfi haszna 431
A baromfifajok fő haszonvétele 431
A tyúk 432
A csirke 433
A tojás 433
A tyúk mint húsforrás 435
Atoll 436
A trágya 436
A lúd 437
A hús 437
Atoll 438
A tojás 439
A réce 439
A hús 439
Atoll 440
A tojás 440
A kurka 440
A hús 440
Atoll 441
A tojás 441
A baromfi szaporítása 441
A kotlóval való gazdálkodás 442
A gazdaságok közötti megoldások 443
A csere 443
A bérbeadás 444
A gazdaságon belüli megoldások 445
A kotlás serkentése 445
A kotlás meggátlása 445
Dajkakotoltatás 446
Dajkaneveltetés 447
A mesterséges keltetés 448
A hímivarú baromfival való gazdálkodás 450
A kakas 450
A gúnár 451
A gácsér 451
A kurkán 451
A baromfi adásvétele 452
A baromfi betegségei és gyógyításuk 452
A tyúk és a csirke betegségei 453
A tetű 453
A rüh vagy tyúkvar 453
Egyéb betegségek 454
A lúd 454
A kurkán 455
A réce 455
A baromfitartás hiedelmei 455
A nagyobb tojáshozam serkentése 456
A keltetés mágikus elősegítése 456
A rontás és elhárítása 459
Az apró tojás 462
Ha a tyúk „kakasul szól" 462
Méhek sült tyúkkal való etetése 463
Jóslás, jövendölés 464
A baromfi a népszokásban 465
Az emberi élet fordulóihoz kötődően 465
A esztendő fordulóihoz kötődően 466
A baromfi a folklórban 467
IRODALOM 469
A TÁJSZAVAK MAGYARÁZATA 479
MOLDVA TÉRKÉPE 492
TELEPÜLÉSNEVEK 493

Halász Péter

Halász Péter műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Halász Péter könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem