Néhány szó a könyvről | 5 |
OTTHONUNK ÉS RUHÁZATUNK | 9 |
A szép és célszerű lakás | 9 |
A lakás festése | 9 |
Az erkély, lakásunk kiegészítő része | 10 |
Az előszoba | 12 |
A lakás berendezése | 13 |
A gyermek helye a lakásban | 14 |
A konyha | 15 |
A lakás tisztántartása | 16 |
A padló ápolása | 17 |
Az ablaktisztítás különböző évszakokban | 18 |
Virágoskert a lakásban | 19 |
A vágott virág életének meghosszabbítása | 19 |
Mosolygó, nevető virágok | 20 |
Szobanövényeink ápolása távollétünkben | 21 |
Üvegház a lakásban | 22 |
Szobakert föld nélkül | 23 |
Tálcán élő kertcsodák | 24 |
A ruhaneműek rendbentartása | 25 |
A mosás | 26 |
Szappannal vagy mosóporral? | 27 |
A háztartási centrifuga | 28 |
A keményítés | 29 |
A vasalás | 29 |
Hogyan bánjunk a szövetruhákkal? | 30 |
A szövetruha fényesedésének eltüntetése | 31 |
Bársonyholmik vasalása | 31 |
A pecsétek tisztítása | 31 |
Mosóanyagok, selymek tisztítása | 32 |
Gyapjú- és szövetanyagok foltjai | 33 |
Ruhadarabjaink felfrissítése | 34 |
Bársony és kordbársony | 35 |
Hogyan bánunk a gumírozott anyagokkal? | 35 |
Kalapok felfrissítése | 35 |
Szőrmék kezelése | 36 |
Háztartási gépeink és eszközeink jó karbantartása | 36 |
A rozsda elleni védekezés | 37 |
Hogyan bánunk a zománcedénnyel? | 37 |
Az alumíniumtárgyak gondozása | 38 |
Vas- és acéleszközök | 38 |
Fából készült háztartási eszközök | 39 |
Üveg-, porcelán- és agyagedények | 39 |
Rövid, de hasznos tanácsok | 40 |
A HÁZIASSZONY A KONYHÁBAN | 44 |
Táplálkozás és tápanyagok | 44 |
Fő tápanyagok | 45 |
Étkezés, terítés, tálalás | 48 |
Reggeli a családban | 49 |
Reggeli étrend | 49 |
Reggeli téli időszakban | 49 |
Reggeli nyári időszakban | 50 |
A reggeli étkezéshez szolgáló anyagok | 50 |
Uzsonna a munkahelyen | 58 |
Uzsonna-ötletek | 59 |
Ebéd és vacsora | 64 |
Amit a főzés előtt tudni kell | 64 |
A főzés kis ábécéje | 66 |
Még néhány hasznos tanács | 69 |
Számtani feladatok a háziasszony számára | 71 |
Főzzünk eleget, de ne túl sokat, sem túl keveset! | 72 |
Rövid használati utasítás | 73 |
Levesek | 74 |
Borlevesek | 76 |
Gyümölcslevesek | 84 |
Hallevesek | 90 |
Levesbetétek | 103 |
Előételek | 115 |
Hideg előételek | 115 |
Meleg előételek | 120 |
Pástétomok | 125 |
Főzelékek | 131 |
Habart, párolt és rántásos főzelékek | 133 |
Rakott főzelékek | 152 |
Töltött főzelékek | 161 |
Feltétek | 169 |
Húsfélék | 175 |
Bárány-, birka- és ürühús | 177 |
Borjúhúsból készült ételek | 183 |
Marhahúsból készült ételek | 188 |
Sertéshúsból készült ételek | 199 |
Szárnyasokból készült ételek | 209 |
Vadhúsok | 223 |
Vegyes aprólékok és belsőségek | 232 |
Halból készült ételek | 244 |
Gyümölccsel a húst és a halat! | 257 |
Mártások | 263 |
Hideg mártások húsokhoz | 264 |
Meleg mártások húsokhoz | 267 |
Hideg mártások halakhoz | 273 |
Meleg mártások halakhoz | 275 |
Édes mártások tésztákhoz | 276 |
Köretek | 278 |
Saláták | 284 |
Különböző salátalevek készítési módja | 285 |
Gyümölcs saláták | 286 |
Főzött és párolt saláták | 289 |
Nyers saláták | 295 |
Tészták és sütemények | 301 |
Főtt tészták | 301 |
Gyúrt tészták | 304 |
Sült tészták | 306 |
Élesztős tészták | 306 |
Lepények | 309 |
Zsírban sült tészták | 312 |
Sütemények tea mellé | 316 |
Tortafélék | 321 |
Vegyes vajas sütemények | 333 |
Édességek | 336 |
Téli csemegék | 345 |
Villámvacsorák | 347 |
Főzelékvacsorák | 347 |
Halvacsorák | 355 |
Húsos ételek | 357 |
Tojásos ételek | 362 |
Az étrend összeállítása | 371 |
A helyes étrend | 371 |
Mikor helyes étrendünk? | 371 |
Gondoljunk a télre is! | 374 |
A GYERMEKÁPOLÁS ÉS A GYERMEK ÉTRENDJE | 381 |
Gondoskodás a gyermek vitamin-szükségletéről | 383 |
Ételreceptek gyermekek számára | 384 |
Hogyan étkeztetjük a gyermekeket? | 390 |
Gyermek-uzsonnák | 393 |
Ünnep és vendéglátás | 395 |
Családi események és ünnepnapok | 395 |
Vendéglátás hideg ételekkel | 396 |
Ha vacsora után összejövünk | 404 |
És ha váratlan vendég érkezik? | 404 |
Napi munka utáni pihenés | 405 |
Pihenő a szűnnapokon | 405 |
Táblázatok | 407 |
Tárgymutató | 413 |