Néhány szó a könyvről | 5 |
OTTHONUNK ÉS RUHÁZATUNK | 9 |
A szép és célszerű lakás | 9 |
A lakás festése | 9 |
Az erkély, lakásunk kiegészítő része | 10 |
Az előszoba | 12 |
A lakás berendezése | 13 |
A gyermek helye a lakásban | 14 |
A konyha | 15 |
A lakás tisztántartása | 16 |
A padló ápolása | 17 |
Az ablaktisztítás különböző évszakokban | 18 |
Virágoskert a lakásban | 19 |
A vágott virág életének meghosszabbítása | 19 |
Mosolygó, nevető virágok | 20 |
Szobanövényeink ápolása távollétünkben | 21 |
Üvegház a lakásban | 22 |
Szobakert föld nélkül | 23 |
Tálcán élő kertcsodák | 24 |
A ruhaneműek rendbentartása | 25 |
A mosás | 26 |
Szappannal vagy mosóporral? | 27 |
A háztartási centrifuga | 28 |
A keményítés | 29 |
A vasalás | 29 |
Hogyan bánjunk a szövetruhákkal? | 30 |
A szövetruha fényesedésének eltüntetése | 31 |
Bársonyholmik vasalása | 31 |
A pecsétek tisztítása | 31 |
Mosóanyagok, selymek tisztítása | 32 |
Gyapjú- és szövetanyagok foltjai | 33 |
Ruhadarabjaink felfrissítése | 34 |
Bársony és kordbársony | 35 |
Hogyan bánunk a gumírozott anyagokkal? | 35 |
Kalapok felfrissítése | 35 |
Szőrmék kezelése | 36 |
Háztartási gépeink és eszközeink jó karbantartása | 36 |
A rozsda elleni védekezés | 37 |
Hogyan bánunk a zománcedénnyel? | 37 |
Az alumíniumtárgyak gondozása | 38 |
Vas- és acéleszközök | 38 |
Fából készült háztartási eszközök | 39 |
Üveg-, porcelán- és agyagedények | 39 |
Rövid, de hasznos tanácsok | 40 |
A HÁZIASSZONY A KONYHÁBAN | 45 |
Táplálkozás és tápanyagok | 45 |
Fő tápanyagok | 46 |
Étkezés, terítés, tálalás | 49 |
Reggeli a családban | 50 |
Reggeli étrend | 50 |
Reggeli téli időszakban | 50 |
Reggeli nyári időszakban | 51 |
A reggeli étkezéshez szolgáló anyagok | 51 |
Uzsonna a munkahelyen | 59 |
Uzsonna-ötletek | 60 |
Ebéd és vacsora | 65 |
Amit a főzés előtt tudni kell | 65 |
A főzés kis ábécéje | 67 |
Még néhány hasznos tanács | 70 |
Számtani feladatok a háziasszony számára | 72 |
Főzzünk eleget, de ne túl sokat, sem túl keveset! | 73 |
Rövid használati utasítás | 74 |
Levesek | 75 |
Borlevesek | 85 |
Gyümölcslevesek | 91 |
Hallevesek | 104 |
Levesbetétek | 116 |
Előételek | 116 |
Hideg előételek | 121 |
Meleg előételek | 126 |
Pástétomok | 132 |
Főzelékek | 132 |
Habart, párolt és rántásos főzelékek | 134 |
Rakott főzelékek | 153 |
Töltött főzelékek | 162 |
Feltétek | 170 |
Húsfélék | 176 |
Bárány-, birka- és ürühús | 178 |
Borjúhúsból készült ételek | 184 |
Marhahúsból készült ételek | 189 |
Sertéshúsból készült ételek | 200 |
Szárnyasokból készült ételek | 210 |
Vadhúsok | 224 |
Vegyes aprólékok és belsőségek | 233 |
Halból készült ételek | 245 |
Gyümölccsel a húst és a halat! | 258 |
Mártások | 264 |
Hideg mártások húsokhoz | 265 |
Meleg mártások húsokhoz | 268 |
Hideg mártások halakhoz | 274 |
Meleg mártások halakhoz | 276 |
Édes mártások tésztákhoz | 277 |
Köretek | 279 |
Saláták | 285 |
Különböző salátalevek készítési módja | 286 |
Gyümölcs saláták | 287 |
Főzött és párolt saláták | 290 |
Nyers saláták | 296 |
Tészták és sütemények | 302 |
Főtt tészták | 302 |
Gyúrt tészták | 305 |
Sült tészták | 307 |
Élesztős tészták | 307 |
Lepények | 310 |
Zsírban sült tészták | 313 |
Sütemények tea mellé | 317 |
Tortafélék | 322 |
Vegyes vajas sütemények | 334 |
Édességek | 337 |
Téli csemegék | 346 |
Villámvacsorák | 348 |
Főzelékvacsorák | 348 |
Halvacsorák | 356 |
Húsos ételek | 358 |
Tojásos ételek | 363 |
Az étrend összeállítása | 372 |
A helyes étrend | 372 |
Mikor helyes étrendünk? | 372 |
Gondoljunk a télre is! | 375 |
A GYERMEKÁPOLÁS ÉS A GYERMEK ÉTRENDJE | 382 |
Gondoskodás a gyermek vitamin-szükségletéről | 384 |
Ételreceptek gyermekek számára | 385 |
Hogyan étkeztetjük a gyermekeket? | 391 |
Gyermek-uzsonnák | 394 |
Ünnep és vendéglátás | 396 |
Családi események és ünnepnapok | 396 |
Vendéglátás hideg ételekkel | 397 |
Ha vacsora után összejövünk | 405 |
És ha váratlan vendég érkezik? | 405 |
Napi munka utáni pihenés | 406 |
Pihenő a szűnnapokon | 406 |
Táblázatok | 408 |
Tárgymutató | 415 |