Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
Kutatásaim előzménye | 8 |
Kísérleteim célja | 10 |
A tőketerhelés hatása a termésmennyiség, a -minőség és a tőkekondíció alakulására | 13 |
A szőlő és a bor minőségét befolyásoló tényezők | 13 |
A termésmennyiség és a -minőség összefüggései | 17 |
A terhelés hatása a tőke kondíciójára | 24 |
A terhelés és a levélfelület alakulása közötti összefüggés | 25 |
A tőke szervetlen- és szervesanyag-tartalma különböző terhelési szintek esetén | 27 |
A tőketerhelés és a levelek tápelemtartalmának összefüggései | 27 |
A tőketerhelés hatása a szőlővessző szénhidráttartalmára | 30 |
A terhelés és a rügyek termékenysége közötti összefüggés | 32 |
A kísérletek helye, anyaga és módszere | 33 |
A kísérleti hely ökológiai jellemzése | 33 |
A vizsgált szőlőfajták | 38 |
A kísérleti ültetvények termesztéstechnológiája | 40 |
A kísérleti kezelések, a parcellák mérete és elrendezése | 41 |
A vizsgálatok módja, ideje és az eredmények értékelésének módszere | 44 |
A kísérletek eredményét befolyásoló tényezők | 47 |
A termésmennyiség és a -minőség hatása a termelési érték alakulására | 48 |
A kísérleti eredmények | 49 |
A fürtterhelési kísérletek (FT) eredményei | 49 |
A fürttermés mennyisége és a must minősége | 49 |
A borok beltartalmi jellemzői és érzékszervi tulajdonságai | 61 |
A vesszőtermés mennyisége és az y:n hányados alakulása | 72 |
A tőkék levélfelülete | 80 |
A levelek tápelemtartalma (N, P, K, Ca, Mg, Zn, B, Fe, Mn) és -aránya | 86 |
Makroelemek | 87 |
Mikroelemek | 108 |
A tápelemek arányai | 114 |
A rügyek termékenysége | 117 |
Az eredmények értékelése, megállapítások | 126 |
A fürttermés mennyisége és a must minősége | 126 |
A borok beltartalmi és organoleptikus jellemzői | 130 |
A vesszőtermés mennyisége és az y:n hányados alakulása | 134 |
A tőkék levélfelülete | 134 |
A levelek tápelemtartalma, a tápelemek aránya | 136 |
A rügyek termékenysége | 144 |
Rügyterhelési kísérletek (RT) eredményei | 146 |
Magaskordon-művelésű tőkék szálvesszős metszéssel | 147 |
A fürttermés mennyisége, a must és a bor minősége | 147 |
A vesszőtermés mennyisége, az y:n hányados alakulása, a tőkék terhelhetősége | 157 |
A levelek tápelemtartalma, a tápelemek aránya | 161 |
Szélsőséges terhelésű magaskordon-művelésű tőkék | 169 |
A fürttermés mennyisége, a must és a bor minősége, a cukortermés | 170 |
A vesszőtermés mennyisége, az y:n hányados alakulkása, a tőkék terhelhetősége | 176 |
A levelek tápelemtartalma, a tápelemek aránya | 180 |
A vesszők és a rügyek szénhidráttartalma | 180 |
A végálló szálvesszős művelésű tőkék | 183 |
A fürttermés mennyisége, a must és a bor minősége, a cukortermés | 184 |
A vesszőtermés mennyisége, az y:n hányados alakulása, a tőkék terhelhetősége | 188 |
A levelek tápelemtartalma, a tápelemek aránya | 190 |
Az eredmények értékelése, megállapítások | 192 |
Magaskordon-művelésű tőkék szálvesszős metszéssel | 192 |
Szélsőséges terhelésű magaskordon-művelésű tőkék | 197 |
Végálló szálvesszős művelésű tőkék | 202 |
A nagyüzemi kísérletek eredményei | 205 |
A termésmennyiség és a -minőség hatása a termelési érték alakulására | 209 |
Az eredmények értelmezése, összefoglaló értékelése, következtetések | 213 |
A termésmennyiség, a -minőség (must, bor) és a tőkekondíció összefüggései a terhelés függvényében | 214 |
A terhelés hatása a tőkék levélfelületére: a mennyiség, a minőség és a levélfelület összefüggései | 226 |
A levelek tápelemtartalma különböző terhelésű tőkéken. Tápelemarányok | 227 |
A vesszők és a rügyek szénhidráttartalma különböző terhelésű tőkéken | 233 |
A fürtterhelés növelésének hatása a rügyek termékenységére | 234 |
A fajták értékelése a terhelési kísérletek eredményei alapján | 235 |
Az optimális terhelés mértéke, szintjének jellemzői | 238 |
A termésmennyiség és a -minőség hatása a termelési érték alakulására | 242 |
Befejezésül | 244 |
Felhasznált irodalom | 246 |