1.059.673

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mindennapi élet egészségtana

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 148 oldal
Sorozatcím: Az egészségápolás könyvtára
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta Dr. Grawitz Ede egyetemi tanár Berlinben. Nyomtatta a Légrády Testvérek könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

BEVEZETÉS.
Tartalom,: A betegségek okainak kutatására szolgáló modern segédeszközök. A betegség-okok fontos ismeretének jelentősége. A mindennapi élet ártalmai mint... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

BEVEZETÉS.
Tartalom,: A betegségek okainak kutatására szolgáló modern segédeszközök. A betegség-okok fontos ismeretének jelentősége. A mindennapi élet ártalmai mint betegség-okok. Személyi egészségápolás.

A legutóbbi évtizedek kutatásai nem is sejtett módon engedtek bepillantást nyerni a betegségek keletkezésének okaiba. Oly dolgokat hoztak felszínre, melyekről 50 évvel ezelőtt még csak nem is álmodtak.
Finomított physikai segédeszközök, különösen pedig az optikai műszerek tökéletesitése folytán megtudtuk pl. azt is, hogy a látszólag egynemű test, pl. saját szervezetünk is, oly párányi részecskék óriási tömegéből áll, melyet csak mikroskoppal lehet meglátni. Ezen apró részecskéket a test sejtjeinek nevezik. Ezen sejtek - melyek valóban művészi és bonyolult módon alkotják az emberi szervezetet - életnyilvánulásait igen behatóan tanulmányozták s kiderítették azt is, hogy épen ezen alkatrészei a szervezetnek változnak meg sajátszerüen a betegségek alatt, ugy, hogy végeredményében az emberi szervezet összes betegségei - bármilyen bonyolultak legyenek is azok - a szervezet ezen fontos alapalkotórészeinek - a sejteknek - beteges elváltozásaira vezethetők vissza. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A betegségek okainak kikutatására szolgáló modern segédeszközök6
A betegség-okok pontos ismeretének jelentősége8
A mindennapi élet ártalmai mint betegség-okok9
Személyi egészségápolás10
I. rész
Milyen legyen az egészséges lakás11
A világosság befolása12
Az elégtelen világosság okozta ártalmak12
Az ablakok magasságának és nagyságának befolyása12
Világitás a különböző emeleteken13
Mesterséges világítás13
Petróleum, gáz, spiritusz, villany13
A szobalevegő megromlása petróleum és gáz által14
A robanás veszélye15
A szobalevegő15
Levegőmegromlás16
Ennek okai16
A szobák szükséges levegőtartalma16
Levegőmegujitás17
Természetes és mesterséges szellőztetés17
Porképződés és annak veszélyei18
A szobák szárazsága18
Nedves lakások veszélyei19
A lakások hőfoka19
Átlagos középhőmérséklet19
A különböző életkornálés ülőfoglalkozásnál szükséges különböző hőfokok20
Nagyon meleg és nagyon hideg szobalevegő veszélyei20
Fütés, kályha, központi és gőzfütés20
A széngázmérgezés veszélyei22
Ennél követendő segélyeljárás23
A hálószobák és az alvás23
A hálószobák jelentősége23
Nyitott ablakoknál való alvás24
Éjjeli szellőztetés24
Ágyak és ágynemüek minémüsége25
Az alvás maga26
A gyermek álomszükséglete26
Dolgozószobák hálószobának nem alkalmazandók27
A lakások fertőtlenítése27
A butorok kezelése28
Az ágyak28
Formalin-fertőtlenítés28
II. rész
Az éghajlat29
A friss levegő jelentősége az egészségre29
Tengeri-, falusi-, tengeri-tropikus éghajlat30
A hőség veszélyei31
Napszurás és hőguta31
Segélynyujtás ilyenkor32
A hidegség veszélyei32
Megfagyás32
Segélynyujtás ilyenkor33
Az ember alkalmazkodása a hőmérsékváltozásokhoz33
Az ember képessége magas hőmérsékkülönbözetek elviselésére34
A szervezet természetes hőszabályozói a hőség ellen35
A hideg ellen36
Mesterséges óvakodás hőség ellen36
A hideg ellen36
Mesterséges óvakodás hőség ellen37
Hideg italok37
Hideg fürdők37
Óvakodás a hideg ellen38
Fokozott táplálkozás38
Fokozott izomműködés38
A ruházkodás39
Különféle ruhaszövetek40
Ezek melegvezetése40
A fénysugarak elnyelése40
Vizszívás41
Átjárhatóság a levegő részére41
Alsó és felső ruhák42
Levegőrétegek a test és ruha között42
Vizáthatlan szövetek43
A ruhák bősége43
A ruhák viselése43
Divatos és reformruhák44
A füzők ártalmassága45
Célszerü ruhák fontossága gyermekekre nézve46
A harisnyakötők ártalmassága47
A láb ruházata48
Meghülés és edzés49
Hogyan keletkezik a meghülés50
Léghuzat a szobákban51
Meghülés a szabadban51
Különböző meghülési betegségek51
Edzés börledörzsölés által51
Célszerü ruházat51
Falusi tartózkodás51
III. rész
A tápszerek53
Fehérjenemü anyagok, zsirok, szénhídratok, sók, viz53
Honnan kapjuk a fehérjéket?54
Legkisebb fehérjemennyiség a táplálékban54
Fehérjetartalmu tápszerek táblázata55
Zsirok és olajok56
Ezek jelentősége56
Zsirtartalmu tápszerek táblázata57
Széndydratok58
Jelentőségük58
Szénhydrat tartalmu tápszerek táblázata59
A táplálékok megválasztása60
Mennyi vegyes táplálékra van szüksége az embernek60
Egyoldalu hus-, nagyon bő zsir és szénhydrat táplálkozás veszélyei60
Vegetarismus62
Érvek mellette és ellene62
A vegetarismus veszélyei62
Az emberi bél tökéletlensége62
Növényi anyagok nehéz emészthetősége63
Vegyes táplálkozás szükségessége65
A tej66
A tej mint tápanyag66
Jelentősége a gyermekek táplálkozásában66
Felnőttek és betegek táplálkozásában66
Izjavítás66
Vaj67
Aludt tej67
Kefir67
Savó67
A tejivás ártalmai68
Bakteriumok bejutása68
Forralt tej68
Kecsketej69
A fehérjetartalmu tápszerek elkészítése70
A tápszerek előkészítése az emésztésre70
Egyes husfélék emészthetősége71
A hus érlelése71
Jégveremben való eltartása71
A hus ütögetése72
Főzése73
Huslé74
A hus sütése, pácolása, füstölése75
Mesterséges fehérjekészítmények (Plasmon, Tropon, Eucasin, Somatose)75
Ezek jelentősége75
A husevésnél előforduló ártalmak76
Nyershusevés77
Sertés, marha stb. borsókáinak átvitele78
A pántlikagiliszta fejlődése78
Husvizsgálat78
Romlott hus, hal stb. veszélyei78
Zsir és szénhydrat tartalmu tápszerek elkészítése79
A zsír magas tápértéke79
Vaj és művaj80
A zsírok emészthetősége80
Növényi anyagok előkészítése81
Örlés, kenyérsütés81
Kenyér és főzelékek emészthetősége81
Főzelékek evésénél előjövő ártalmak82
Különféle férgek átvitele82
Ehető gombák82
Gyümölcsevés, Haszna és ártalmai82
Viz és só mint tápszerek83
Vizivás jelentősége83
Sok és kevés vizivás ártalmai83
Különféle vizek83
Eső-, kút- és destillált viz85
Az ivóviz tisztátalanságai86
Ilyen vizivás veszélyei86
A sók és jelentőségük86
Húskivonat87
A táplálék napi mennyisége és elosztása87
A napi táplálékmennyiség megközelitó kiszámítása87
Férfiak, nők, gyermekek aggok táplálékmennyisége88
Testmunkát végzőké hidegben és melegben89
Étkezési idők beosztása89
Ritka étkezés ártalmai90
Ebédidő90
Jó fogak fontossága91
Az ételek hőmérséklete91
Ivás étkezés közben91
Ülő foglalkozásuak táplálkozása92
Délutáni alvás92
Élvezeti szerek - alkohol93
Bor, sör, pálinka93
Sörkészítés93
Alkohol és más anyag tartalma93
Tápláló sörök és sörlevesek94
A bor készitése95
Alkoholtartalma96
Természetes borok96
Mesterséges spirituszos borok96
Gyümölcsborok96
Pálinkák és likörök97
Ezek készitése és alkoholtartalma97
Az alkoholismus98
Különféle alkoholtartalmu italok ártalmai98
Ártalmasságuk gyermekek és nőkre nézve99
Mérgező hatása a különböző szerekre99
Az idegrendszerre, lélekre és erkölcsökre101
Társadalmi jelentősége102
Leküzdése oktatás, óvás és gyógyintézetek által103
Más élvezeti szerek - kávé, tea, kakaó, dohány104
A kávé származása, hatóanyaga a koffein104
Hatás a szivre, idegekre, étvágyra: tápértékre105
Pótszerei: cichoria, pörkölt rozs, makk, füge106
A tea származása, hatóanyaga a thein106
A kakao származása, hatóanyaga a theolromin107
Tápértéke107
Készítése, a csokoládé107
Dohány származása, hatóanyaga, a nikotin108
A dohányzás ártalmatlansága108
A füstnyelés káros volta109
IV. rész
A testgyakorlatok értéke az egészség fenntartásában110
A testgyakorlatok mint a szobai tartózkodás ellensulyozói111
A korcsmázás ellensulyozói111
A test erősitése112
Az energia acélozódása112
Hogyan öltözködjünk és táplálkozzunk testgyakorlatoknál114
A szabadban való fürdés114
A viz hőmérséklete115
A test hirtelen lehütése a vizbe való lépéskor115
Felmelegedése benne, az úszás115
A fürdőzés tartama116
Viselkedés fürdés után116
Vizbefulás, segélynyujtás ilyenkor117
A fürdés hatása117
A bőr, különösen a fejbőr tisztitása118
Fürdők frissitő hatása118
Az anyagcsere élénkitése118
Az otthon való fürdés119
Medence- és kádfürdők120
Meleg- és hideg fürdők hatása120
A zuhanyok és azok ártalmassága121
Hirtelen lehütések hatása121
Hosszura nyujtott fürdők veszélyei121
Tornázás és vivás123
A tornázás befolyása a gyermekek testtartására123
Az izomzat erősitése123
Eszköz a gerincoszlop elgörbülése ellen124
A tüdők tágulása124
Alkalmazása a betegségekben125
Az izommüködés hatása a vérkeringésre125
Az erő és ügyesség kifejlődése125
Szobatorna126
A vivás kedvező hatása az erőre és energiára126
Labdázás és korcsolyázás127
A labdajáték hatása127
Öltözködés a szabadban való testgyakorlatoknál128
A kerékpározás129
A kerékpározás haszna129
Jelentősége a lakáskérdésben129
A szabadban való mozgással járó örömök129
Ellensulyozása a szobai tartózkodás ártalmainak130
Az izomzat erősitése130
Jó ülés jelentősége131
A tulságosan előrehajlás ártalmai131
Milyen legyen a nyereg?132
Rossz nyergek ártalmassága132
A tulgyors kerékpározás, szél ellen, hegyre fel132
A szivre, tüdőre, lábakra való ártalmas hatás134
Lovaglás, evezés, vadászat134
A lovaglás jótékony hatása az izmokra135
A lovas trainirozás és ennek ártalmai136
Az evezés előnyei136
A jótékony gyaloglás a vadászatban137
A kutyák okozta veszélyek138
Bélférgek és veszettség139

Dr. Grawitz Ede

Dr. Grawitz Ede műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Grawitz Ede könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.