kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Légrády Testvérek |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 148 oldal |
Sorozatcím: | Az egészségápolás könyvtára |
Kötetszám: | 5 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Írta Dr. Grawitz Ede egyetemi tanár Berlinben. Nyomtatta a Légrády Testvérek könyvnyomdája, Budapest. |
Bevezetés | 5 |
A betegségek okainak kikutatására szolgáló modern segédeszközök | 6 |
A betegség-okok pontos ismeretének jelentősége | 8 |
A mindennapi élet ártalmai mint betegség-okok | 9 |
Személyi egészségápolás | 10 |
I. rész | |
Milyen legyen az egészséges lakás | 11 |
A világosság befolása | 12 |
Az elégtelen világosság okozta ártalmak | 12 |
Az ablakok magasságának és nagyságának befolyása | 12 |
Világitás a különböző emeleteken | 13 |
Mesterséges világítás | 13 |
Petróleum, gáz, spiritusz, villany | 13 |
A szobalevegő megromlása petróleum és gáz által | 14 |
A robanás veszélye | 15 |
A szobalevegő | 15 |
Levegőmegromlás | 16 |
Ennek okai | 16 |
A szobák szükséges levegőtartalma | 16 |
Levegőmegujitás | 17 |
Természetes és mesterséges szellőztetés | 17 |
Porképződés és annak veszélyei | 18 |
A szobák szárazsága | 18 |
Nedves lakások veszélyei | 19 |
A lakások hőfoka | 19 |
Átlagos középhőmérséklet | 19 |
A különböző életkornálés ülőfoglalkozásnál szükséges különböző hőfokok | 20 |
Nagyon meleg és nagyon hideg szobalevegő veszélyei | 20 |
Fütés, kályha, központi és gőzfütés | 20 |
A széngázmérgezés veszélyei | 22 |
Ennél követendő segélyeljárás | 23 |
A hálószobák és az alvás | 23 |
A hálószobák jelentősége | 23 |
Nyitott ablakoknál való alvás | 24 |
Éjjeli szellőztetés | 24 |
Ágyak és ágynemüek minémüsége | 25 |
Az alvás maga | 26 |
A gyermek álomszükséglete | 26 |
Dolgozószobák hálószobának nem alkalmazandók | 27 |
A lakások fertőtlenítése | 27 |
A butorok kezelése | 28 |
Az ágyak | 28 |
Formalin-fertőtlenítés | 28 |
II. rész | |
Az éghajlat | 29 |
A friss levegő jelentősége az egészségre | 29 |
Tengeri-, falusi-, tengeri-tropikus éghajlat | 30 |
A hőség veszélyei | 31 |
Napszurás és hőguta | 31 |
Segélynyujtás ilyenkor | 32 |
A hidegség veszélyei | 32 |
Megfagyás | 32 |
Segélynyujtás ilyenkor | 33 |
Az ember alkalmazkodása a hőmérsékváltozásokhoz | 33 |
Az ember képessége magas hőmérsékkülönbözetek elviselésére | 34 |
A szervezet természetes hőszabályozói a hőség ellen | 35 |
A hideg ellen | 36 |
Mesterséges óvakodás hőség ellen | 36 |
A hideg ellen | 36 |
Mesterséges óvakodás hőség ellen | 37 |
Hideg italok | 37 |
Hideg fürdők | 37 |
Óvakodás a hideg ellen | 38 |
Fokozott táplálkozás | 38 |
Fokozott izomműködés | 38 |
A ruházkodás | 39 |
Különféle ruhaszövetek | 40 |
Ezek melegvezetése | 40 |
A fénysugarak elnyelése | 40 |
Vizszívás | 41 |
Átjárhatóság a levegő részére | 41 |
Alsó és felső ruhák | 42 |
Levegőrétegek a test és ruha között | 42 |
Vizáthatlan szövetek | 43 |
A ruhák bősége | 43 |
A ruhák viselése | 43 |
Divatos és reformruhák | 44 |
A füzők ártalmassága | 45 |
Célszerü ruhák fontossága gyermekekre nézve | 46 |
A harisnyakötők ártalmassága | 47 |
A láb ruházata | 48 |
Meghülés és edzés | 49 |
Hogyan keletkezik a meghülés | 50 |
Léghuzat a szobákban | 51 |
Meghülés a szabadban | 51 |
Különböző meghülési betegségek | 51 |
Edzés börledörzsölés által | 51 |
Célszerü ruházat | 51 |
Falusi tartózkodás | 51 |
III. rész | |
A tápszerek | 53 |
Fehérjenemü anyagok, zsirok, szénhídratok, sók, viz | 53 |
Honnan kapjuk a fehérjéket? | 54 |
Legkisebb fehérjemennyiség a táplálékban | 54 |
Fehérjetartalmu tápszerek táblázata | 55 |
Zsirok és olajok | 56 |
Ezek jelentősége | 56 |
Zsirtartalmu tápszerek táblázata | 57 |
Széndydratok | 58 |
Jelentőségük | 58 |
Szénhydrat tartalmu tápszerek táblázata | 59 |
A táplálékok megválasztása | 60 |
Mennyi vegyes táplálékra van szüksége az embernek | 60 |
Egyoldalu hus-, nagyon bő zsir és szénhydrat táplálkozás veszélyei | 60 |
Vegetarismus | 62 |
Érvek mellette és ellene | 62 |
A vegetarismus veszélyei | 62 |
Az emberi bél tökéletlensége | 62 |
Növényi anyagok nehéz emészthetősége | 63 |
Vegyes táplálkozás szükségessége | 65 |
A tej | 66 |
A tej mint tápanyag | 66 |
Jelentősége a gyermekek táplálkozásában | 66 |
Felnőttek és betegek táplálkozásában | 66 |
Izjavítás | 66 |
Vaj | 67 |
Aludt tej | 67 |
Kefir | 67 |
Savó | 67 |
A tejivás ártalmai | 68 |
Bakteriumok bejutása | 68 |
Forralt tej | 68 |
Kecsketej | 69 |
A fehérjetartalmu tápszerek elkészítése | 70 |
A tápszerek előkészítése az emésztésre | 70 |
Egyes husfélék emészthetősége | 71 |
A hus érlelése | 71 |
Jégveremben való eltartása | 71 |
A hus ütögetése | 72 |
Főzése | 73 |
Huslé | 74 |
A hus sütése, pácolása, füstölése | 75 |
Mesterséges fehérjekészítmények (Plasmon, Tropon, Eucasin, Somatose) | 75 |
Ezek jelentősége | 75 |
A husevésnél előforduló ártalmak | 76 |
Nyershusevés | 77 |
Sertés, marha stb. borsókáinak átvitele | 78 |
A pántlikagiliszta fejlődése | 78 |
Husvizsgálat | 78 |
Romlott hus, hal stb. veszélyei | 78 |
Zsir és szénhydrat tartalmu tápszerek elkészítése | 79 |
A zsír magas tápértéke | 79 |
Vaj és művaj | 80 |
A zsírok emészthetősége | 80 |
Növényi anyagok előkészítése | 81 |
Örlés, kenyérsütés | 81 |
Kenyér és főzelékek emészthetősége | 81 |
Főzelékek evésénél előjövő ártalmak | 82 |
Különféle férgek átvitele | 82 |
Ehető gombák | 82 |
Gyümölcsevés, Haszna és ártalmai | 82 |
Viz és só mint tápszerek | 83 |
Vizivás jelentősége | 83 |
Sok és kevés vizivás ártalmai | 83 |
Különféle vizek | 83 |
Eső-, kút- és destillált viz | 85 |
Az ivóviz tisztátalanságai | 86 |
Ilyen vizivás veszélyei | 86 |
A sók és jelentőségük | 86 |
Húskivonat | 87 |
A táplálék napi mennyisége és elosztása | 87 |
A napi táplálékmennyiség megközelitó kiszámítása | 87 |
Férfiak, nők, gyermekek aggok táplálékmennyisége | 88 |
Testmunkát végzőké hidegben és melegben | 89 |
Étkezési idők beosztása | 89 |
Ritka étkezés ártalmai | 90 |
Ebédidő | 90 |
Jó fogak fontossága | 91 |
Az ételek hőmérséklete | 91 |
Ivás étkezés közben | 91 |
Ülő foglalkozásuak táplálkozása | 92 |
Délutáni alvás | 92 |
Élvezeti szerek - alkohol | 93 |
Bor, sör, pálinka | 93 |
Sörkészítés | 93 |
Alkohol és más anyag tartalma | 93 |
Tápláló sörök és sörlevesek | 94 |
A bor készitése | 95 |
Alkoholtartalma | 96 |
Természetes borok | 96 |
Mesterséges spirituszos borok | 96 |
Gyümölcsborok | 96 |
Pálinkák és likörök | 97 |
Ezek készitése és alkoholtartalma | 97 |
Az alkoholismus | 98 |
Különféle alkoholtartalmu italok ártalmai | 98 |
Ártalmasságuk gyermekek és nőkre nézve | 99 |
Mérgező hatása a különböző szerekre | 99 |
Az idegrendszerre, lélekre és erkölcsökre | 101 |
Társadalmi jelentősége | 102 |
Leküzdése oktatás, óvás és gyógyintézetek által | 103 |
Más élvezeti szerek - kávé, tea, kakaó, dohány | 104 |
A kávé származása, hatóanyaga a koffein | 104 |
Hatás a szivre, idegekre, étvágyra: tápértékre | 105 |
Pótszerei: cichoria, pörkölt rozs, makk, füge | 106 |
A tea származása, hatóanyaga a thein | 106 |
A kakao származása, hatóanyaga a theolromin | 107 |
Tápértéke | 107 |
Készítése, a csokoládé | 107 |
Dohány származása, hatóanyaga, a nikotin | 108 |
A dohányzás ártalmatlansága | 108 |
A füstnyelés káros volta | 109 |
IV. rész | |
A testgyakorlatok értéke az egészség fenntartásában | 110 |
A testgyakorlatok mint a szobai tartózkodás ellensulyozói | 111 |
A korcsmázás ellensulyozói | 111 |
A test erősitése | 112 |
Az energia acélozódása | 112 |
Hogyan öltözködjünk és táplálkozzunk testgyakorlatoknál | 114 |
A szabadban való fürdés | 114 |
A viz hőmérséklete | 115 |
A test hirtelen lehütése a vizbe való lépéskor | 115 |
Felmelegedése benne, az úszás | 115 |
A fürdőzés tartama | 116 |
Viselkedés fürdés után | 116 |
Vizbefulás, segélynyujtás ilyenkor | 117 |
A fürdés hatása | 117 |
A bőr, különösen a fejbőr tisztitása | 118 |
Fürdők frissitő hatása | 118 |
Az anyagcsere élénkitése | 118 |
Az otthon való fürdés | 119 |
Medence- és kádfürdők | 120 |
Meleg- és hideg fürdők hatása | 120 |
A zuhanyok és azok ártalmassága | 121 |
Hirtelen lehütések hatása | 121 |
Hosszura nyujtott fürdők veszélyei | 121 |
Tornázás és vivás | 123 |
A tornázás befolyása a gyermekek testtartására | 123 |
Az izomzat erősitése | 123 |
Eszköz a gerincoszlop elgörbülése ellen | 124 |
A tüdők tágulása | 124 |
Alkalmazása a betegségekben | 125 |
Az izommüködés hatása a vérkeringésre | 125 |
Az erő és ügyesség kifejlődése | 125 |
Szobatorna | 126 |
A vivás kedvező hatása az erőre és energiára | 126 |
Labdázás és korcsolyázás | 127 |
A labdajáték hatása | 127 |
Öltözködés a szabadban való testgyakorlatoknál | 128 |
A kerékpározás | 129 |
A kerékpározás haszna | 129 |
Jelentősége a lakáskérdésben | 129 |
A szabadban való mozgással járó örömök | 129 |
Ellensulyozása a szobai tartózkodás ártalmainak | 130 |
Az izomzat erősitése | 130 |
Jó ülés jelentősége | 131 |
A tulságosan előrehajlás ártalmai | 131 |
Milyen legyen a nyereg? | 132 |
Rossz nyergek ártalmassága | 132 |
A tulgyors kerékpározás, szél ellen, hegyre fel | 132 |
A szivre, tüdőre, lábakra való ártalmas hatás | 134 |
Lovaglás, evezés, vadászat | 134 |
A lovaglás jótékony hatása az izmokra | 135 |
A lovas trainirozás és ennek ártalmai | 136 |
Az evezés előnyei | 136 |
A jótékony gyaloglás a vadászatban | 137 |
A kutyák okozta veszélyek | 138 |
Bélférgek és veszettség | 139 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.