A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mikrobiológia alapjai

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 213 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: J 3-512. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A mikrobiológia tárgya és felosztása3
Néhány szó a mikrobiológia kialakulásáról4
A legfontosabb baktériumcsoportok rendszerezése, alak- és sejttana7
A baktériumok rendszerének problémája7
Az Eubacteriales morfológiája és citológiája8
Alak, méretek8
Ostorok9
A baktériumok sejtfala11
A tok14
A baktériumok protoplazmája16
Az örökitő állomány morfológiája és osztódása20
Rendellenes szaporodási módok22
Az Eubacteriales legfontosabb genuszai és családjai23
Actinomycetales22
Myxobacteriales28
Spirochaetales30
Mycoplasmatales30
A mikroorganizmusok növekedése és annak tényezői32
A baktériumok és a gombák tenyésztéséről32
Táptalajok32
Sterilizálás33
Tisztán való izolálás34
Függőcsepp-tenyészet35
A tenyészetek fejlődésének dinamikája35
A sejtek sajátságai a tenyészet korának függvényében37
Szinkron tenyészetek37
A fonalas gombák tenyészeteinek fejlődése38
Az ökológiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra38
Az oxigén és a redoxpotenciál hatásai38
A viz (nedvesség) hatása39
A hőmérséklet hatása40
A mikroorganizmusok hő- és hidegtürése41
pH-hatások42
Fény- és ultraibolya sugárzás43
Vegyi tényezők hatása a mikroorganizmusokra: tartósitó és fertőtlenitő szerek43
A mikroorganizmusok élőhelyei44
Az autotróf baktériumok anyagcseréje46
Az autrófia fogalmáról46
A fotoszintetizáló baktériumok47
Általános jellemzésüök, családjaik47
A fototróf baktériumok anyagcseréje48
Kemoszintetizáló baktériumok51
Kemoszintetizáló kénbaktériumok51
A mikroorganizmusok szerepe a kén körforgalmában54
Vasbaktériumok55
Nitrifikáló baktériumok56
Hidrogénbaktériumok57
A heterotróf mikroorganizmusok anyagcseréje59
A légzés és az erjedés fogalma59
A valódi erjedések csoportositása59
Etilalkoholos erjedés60
Történet60
Etilalkoholos erjedés60
Történet60
Etilalkoholos erjedést előidéző mikroorganizmusok60
Az élesztősejt felépitése és szaporodása61
Az etilalkoholos erjedés biokémiája64
Az élesztők aerob és anaerob életmódjának biokémiai sajátságai65
Az etilalkoholos erjedés gyakorlati alkalmazásai66
Élesztőgyártás69
Tejsavas erjedések71
A tejsavas erjedések tipusai és az előidéző szervezetek71
A homofermentativ tejsavas erjedés és gyakorlati alkalmazása71
Heterofermentativ tejsavas erjedések73
Silózás, káposzta- és uborkasavanyitás75
Propionsavas erjedések76
Vajsavas és aceton-butanolos erjedések76
A szorosabb értelemben vett vajsavas erjedés77
A vajsavas erjedések a mezőgazdaságban78
Oldószer-gyártás Glostridium fajokkal79
Hangyasavas erjedések80
A nitrogéntartalmu anyagok anaerob erjesztése81
"Oxidativ" erjedések és egyéb részleges mikrobiológiai oxidációk81
Ecetsavas erjedés81
Glükonsav mikrobiológiai termelése81
Szetránvázas vegyületek részletes oxidációja81
A mikroorganizmusok aerob légzése81
A légzés bevezető szakaszai84
Citrát-kör a mikroorganizmusokban. Az Aspergillus citromsavszintézise84
Terminális oxidázok a mikroorganimusokban86
A mikroorganizmusok légzési szubsztrátumai87
Endogén és exogén szubsztrátumok87
Különleges légzési szubsztrátumok87
Poliszaharidok87
Lignin89
A szénhidrogének és származékaik bontása89
Zsirok és viaszok bontása90
Fehérjebontás90
A mikroorganizmusok N-anyagcseréjének speciális kérdései91
A levegő molekuláris nitrogénjének megkötése91
Szabadon élő N2-kötő organizmusok91
Szimbiontikus N2-kötő szervezetek93
A N2-kötés biokémiai mechanizmusa95
A virusok97
Történet97
A virusok kimutatása és szaporitása98
A virusok mérete99
A virusok kémiája, szerkezete és szaporodása100
Fonalas nukleoproteid-virusok100
Izodiametrikus nukleoproteid-virusok103
Bonyolultabb izodiametrikus virusok103
Bakteriofágok105
A virusok sejtkárositó hatásai110
Sejtdegenerációs elváltozások110
A virusok szerepe a rosszindulat daganatok keletkezésében111
Orvosi mikrobiológia114
A mikroorganizmusok kórokozó voltának történeti felismerése114
A megbetegedés létrejöttének feltételei116
A patogenitás fogalma és tényezői117
A virulencia fogalma118
A virulencia tényezői118
Szaporodás a gazdában, invaziv tényezők118
Toxinok120
A gazdaszervezet védekezése a kórokozóval szemben122
A mechanizmusok csoportositása122
A szervezet nem fajlagos védekező képessége123
A specifikus immunitás jelenségei124
A baktériumsejt antigénjei125
Az antigén-antitest reakció tipusai126
A szerzett immunitás kialakulásának utjai127
Az aktiv immunizálás gyakorlata128
Passziv immunizálás130
Szimultán oltás130
Az interferonok, mint a szervezet virus-elleni védekezésének eszközei130
A fertőző betegségek kemoterápiája131
A kemoterápia kezdetei131
Az antibiotikumok133
Függelék: A vitaminok gyártása mikrobiológiai uton138
A legfontosabb emberpatogén kórokozók138
Patogén kokkuszok138
Bélbaktériumok 141
Corynebacterium diphtheriae143
Mycobacteriumok143
Egyéb nem spórázó baktériumok146
Spórás baktériumok előidézte betegségek147
Spirochaetales148
Rickettsia prowaszekii150
Emberpatogén gombák150
Protoszoonok előidézte betegségek151
Virusbetegségek152
Függelék: Mikrobiológiai védekezés az állati kártevők ellen157
A növények fertőző betegségei159
A fetőző növényi betegségek gazdasági jelentősége159
A gombás és baktériumos növénybetegségek terjedése160
A fitopatogén mikroorganizmusok biológiai csoportositása161
A fitopatogén mikroorganizmusok biológiai csoportositása161
A fitopatogén mikroorganizmusok fertőzésének folyamata163
A növény védekezése a fertőző mikroorganizmus ellen165
Axenia a gombás és baktériumos fertőzésekben165
A sejtek aktiv védekező reakciói166
A hiperszenzitivitás mint védekező reakció167
A gombás és baktériumos növénybetegségek helyi jellege168
A kórokozó mikroorganizmusok hatásai a gazdára169
Függelék: Az anyarozs termesztése170
A virusos növényi betegségek általános sajátosságai171
A növényi virusok gazdái171
A növényi virusbetegségek terjedésének módjai172
A virusbetegség tünetei173
A növényi virusbetegségek elleni küzdelem módjai174
A növény védekezése a virusokkal szemben175
A mikroorganizmusok változékonysága és öröklése177
Történet177
A változékonyság formáinak csoportositása178
Enzim-indukció és -represszió179
A mikroorganizmusok mutációi183
A genetikai rekombináció lehetőségei a mikroorganizmusokban185
Az Eubacteriales rekombinációs jelenségei189
Irodalom194

Pólya László

Pólya László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pólya László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem