kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kossuth Egyetemi Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Debrecen |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 411 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
Bevezető a mikrovilág megismeréséhez | 3 |
A mikrovilág felfedezése | 6 |
A mikroszkópos viszgálat technikai alapjai | 8 |
A mikroorganizmusok szerepe a földi élet kialakulásában | 15 |
A mikrovilág megjelenése a Föld felszínén | 19 |
A bioszféra kialakulása (Nézzük a tényeket) | 21 |
Mikroorganizmus és a humán-populáció | 23 |
A géntechnológia kifejlesztésének fontosabb állomásai | 26 |
Nobel-díjas biológusainak | 27 |
Mikroorganizmusok általános jellemzése | 28 |
A mikroszervezet mérete, kémiai összetétele | 29 |
A mikróbák növekedése, szaporodása | 31 |
Tenyészközeg összeállítása, hatás a mikróba növekedésre | 36 |
A mikroszervezet megjelenési formája: az élő sejt | 40 |
Protoplazma másnéven citoplazma élettani jelentősége | 41 |
Szénhidrátanyagcsere a citoplazmában | 43 |
Szénhidrát lebontás alternatív útjai a mikrovilágban | 47 |
Nitrogén-anyagcsere a citoplazmában | 43 |
A mikroszervezet nukleinsavtartalma | 58 |
A mikroszervezetek magállománya | 60 |
RNS szintézis a prokariotákban | 65 |
Fehérjeszintézis a mikroorganizmusokban | 71 |
Prokariota sejtburok | 74 |
Gram festés a mikrobiológiai laboratóriumokban | 74 |
A sejthártya (Citoplazmamembrán) | 78 |
Élő sejtet jellemző membránpotenciál fenntartása | 89 |
Anyagfelvétel, -leadás, a membrán transzport folyamatai | 95 |
Sejtfal | 104 |
Peptidoglükán sejtfal képződése | 106 |
Teichoin sav apeptidoglükán sejtfalban | 110 |
Peptidoglükán sejtfal lebontása | 111 |
Külsőmembrán | 115 |
Baktériumok tokanyaga | 120 |
Mozgásszerv a mikrovilágban | 121 |
A mikrovilág megismerése az osztályozás módszerével | 126 |
Archaebacteria (Ősbaktériumok) | 130 |
Metántermelők "Methanobacteriales" | 135 |
Szulfátredukálük | 147 |
Fokozottan sótűrők (Halobacteriaceae) | 147 |
Sejtfalnélküli ősbaktériumok | 151 |
Erősen hőtűrő kénhasznosítók | 153 |
Környezetet szennyező anyagok biológiai hasznosítása | 157 |
Kén és a mikrovilág. Biogeokémaiai kőrfolyamat | 162 |
Oxigént nem termelő fototróf baktériumok (Rhodospirill) | 170 |
Vörös nemkén-baktériumok | 175 |
Vörös kénbaktériumok | 175 |
Zöld kénbaktériumok | 177 |
Fototróf szervezetek azonosítása | 180 |
Oxigént termelő fotoszintetikus baktériumok, Cyanobact | 182 |
Chroococcales rend | 189 |
Pleurocapsales rend | 189 |
Oscillatoriales rend | 191 |
Nostocales rend | 192 |
Stigonematales rend | 193 |
Beggiatoales rend | 179 |
Gram-negatív Aerob Kemolitotrófok | 196 |
Nitrobacteraceae | 196 |
Thiobacillaceae | 201 |
Hydrogenbacteraceae (Hidrogen baktériumok) | 202 |
Siderocapsaceae vas és mangán-oxidáló baktériumok | 203 |
Mikrovilág és a nitrogén | 207 |
Bimbózó baktériumok és nyeles, függelékes szervezetek | 220 |
Csúszva mozgó, termőtestet képző baktériumok | 223 |
Myxobacteriales rend | 223 |
Cytophagales rend | 225 |
Lysobacteriales rend | 225 |
Spirális felépítésű baktériumok | 226 |
Gram negatív aerob baktériumok | 229 |
Pseudomonadaeae | 229 |
Azotobcteraceae | 231 |
Rhizobiaceae | 232 |
Methylococaceae | 232 |
Acetobacteriaceae, ecetsavbaktériumok | 233 |
Gram negatív fakultatív anaerob baktériumok | 236 |
Enterobacteriaceae | 236 |
Vibrionaceae | 242 |
Gram negatív anaerob pálcák és kokkuszok | 244 |
Szigorúan anaerob Gram pozitív kokkuszok | 247 |
Gram-pozitív kokkuszok és asporogén pálcák | 248 |
Micrococcaceae | 249 |
Lactobacillaceae Tejsavbaktériumok | 251 |
Propionibacteriumfajok | 254 |
Laktobacillusok az élelmiszergazdaságban | 255 |
Endospórás pálcák és kokkuszok | 256 |
Bacillus subtilis endospóra képzése | 258 |
Vegetatív alak kialakulása endospórából | 260 |
Clostridium fajok | 261 |
Clostiridumok ipari hasznosíthatósága | 262 |
Actinomycetes csoport | 263 |
Nocardia alakúak | 266 |
Mycobacteria | 270 |
Corynebacteria | 270 |
Nocardia | 271 |
Actinobacteria | 271 |
Actinoplanaceae | 273 |
Többrekeszes sporangiumot képző Acitnomycetes csoport | 274 |
Streomycetaceae | 274 |
Muadormycetaceeae | 277 |
Thermomonosporaceae | 278 |
Micropolysporaceae | 278 |
Thermoactinomyces | 279 |
Sejtélősködők, Rickettsia-félék | 280 |
Prokariota vírusok (bakteriofágok) | 281 |
A fágszaporodás biológiai történései; a T-fág | 286 |
Új fág izololása és azonosítása | 289 |
Fobtosabb fág-családok ismertetése | 290 |
Episzómák - plazmidok | 307 |
Extrakromoszómális elemek az eukariótában | 314 |
Extrakromoszómális elemek géntechnológiai hasznosítása | 316 |
Virophyta csoport. Precelluláris képződmények | 318 |
Néhány jelentősebb, általánosan ismert vírus család | 323 |
A növényvilágot fertőző vírusok | 330 |
Fertőzést közvetítő kórokozó fehérje (PRION) | 332 |
Mikroszkóppal vizsgálható gombák világa | 333 |
Aukariota sejtmag | 336 |
Citoplazmamembrán, plazmalemma | 338 |
Gomba sejtburok | 339 |
Sejtfal felépítése | 344 |
Mitokondrium | 348 |
Gombák reprodukciója | 352 |
Gombák szexuális szaporodása | 354 |
A gombaspórák tulajdonságai | 362 |
Spórák terjedése | 363 |
Spóra csírázás | 364 |
Dimorfizmus jelensége | 366 |
Paraszexuális ciklus | 368 |
Gombák öregedése | 368 |
Mycetozoa | 371 |
Acrasiomycetes osztály | 371 |
Myxomycetes osztály | 373 |
Plasmodiophoromycetes osztály | 374 |
Moszatgombafélék | 375 |
Chytridiomycota tagozat | 375 |
Oomycota tagozat | 375 |
Zygomycota tagozat (Járomspórás gombák) | 377 |
Trichomycetes osztály | 377 |
Zygomycetes osztály | 377 |
Mucorales rend | 377 |
Zymomycota tagozat | 380 |
Saccharomyces cerevisiae (imp: Candida robusta) | 384 |
Candida albicans | 387 |
Ascomycota tagozat | 390 |
Taphyrinomycota tagozat | 393 |
Ustomycota tagozat | 394 |
Ustomycota tagozat | 394 |
Basidiomycota tagozat | 395 |
Deutermycota tagozat (Fungi imperfect) | 397 |
Mycorrhizae Gyökérgombák | 398 |
Protozák Magasabb rendű protisták | 402 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.