1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mi szakácskönyvünk (minikönyv) (számozott)

Szerkesztő
Debrecen
Kiadó: Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 7 cm x 4 cm
ISBN:
Megjegyzés: Számozása: 0014 Számozás színe: Fekete Könyvtervező: Molnár László Nyomda: Alföldi Nyomda A könyv pontos mérete: 42 x 67 mm.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jó étvágyat

kívánni - jól tudjuk - étkezések előtt illik, de most e gyűjtemény bevezetőjeként sem haszontalan. Hiszen nemcsak hivatásos szakácsok és az olykor még hivatásosabb háziasszonyok... Tovább

Előszó

Jó étvágyat

kívánni - jól tudjuk - étkezések előtt illik, de most e gyűjtemény bevezetőjeként sem haszontalan. Hiszen nemcsak hivatásos szakácsok és az olykor még hivatásosabb háziasszonyok számára készült e könyvecske, hanem mindazokhoz is szólunk, akik szeretik a jóízű ételeket - jóízűen elfogyasztani.
Tulajdonképpen legalább ötször kívánhatnánk jó étvágyat, ugyanis öt fejezetre osztottuk az ételeket, ételreceptek ismertetését és ez legalább öt alkalmat ad jóízű étkezésre.
Az egyes fejezetek: tekintve, hogy szakácskönyvünkben múlt századi receptúrák is szép számmal előfordulnak, azoknál a történeti hitelesség kedvéért meghagytuk a szöveg eredeti helyesírását (Szerk. megjegyzés), régi hajdúsági ételek, pulykaételek, disznótoros ételek és sláger ételek mellett az ökörsütés titkai, a magyar konyha egyfajta fejlődését is ábrázolják. Hisz nemcsak a "régi magyar konyha állapotát", hanem a mai konyháét is megismerhetjük az ételek leírásából és mindazon javallatokból, amelyek a sütés-főzésre, a tálalásra vagy éppen a fűszerfélék kellő használatára adnak hasznos útbaigazítást.
Az ételek házi elkészítését "kipróbálását" mi magunk is ajánljuk. E tekintetben azonban ráadás az ötödik fejezet: az ökörsütés. Hivatásos szakácsok közül is kevesen ismerik az igazi fortélyát és még kevesebben vannak, akik űzik is ezt a "mesterséget". Itt a hajdúságban is évente csak egy-két alkalommal van ökörsütés. De a parázsló tűz fölött komótosan forgó nyárson barnáspirosra sülő hatalmas hústömeg még látványnak is ünnepi esemény.
Évek óta mind többen vagyunk, akikkel együtt ünnepelünk. Jóízűen és vidám hangulatban.
Debrecen, 1980 júniusában
Végh László
igazgató Vissza

Tartalom

Betűrendes tárgymutató
A gulyáshús11
A jól fejlett pulykamell43
A karácsonyi pulyka37
Babgulyás83
Blinyi74
Befojtott marhahús22
Császár-gersli-leves28
Debreceni aprópecsenye78
Debreceni sertéskaraj16
Falusi leves80
Fasírozott pulyka50
Fánk-leves25
Fiatal pulyka sajtóban aszpikkal46
Fiatal-pulyka-karbonád frikandóban48
Friss házikolbász55
Flambírozott pulykamell81
Fóliában sült "Litván falatok Blinyivel"73
Galagonyamártás24
Gulyásleves30
Gulyásleves galuskával30
Gerstlileves (árpakásaleves)29
Gesztenyével töltött pulyka44
Gyapjúleves25
Hajdúkáposzta20
Hajdúleves19
Hamisgulyás18
Halpaprikás31
Hálóban sült kolbász62
Házi disznótoros62
Halikrás káposzta20
Hortobágyi tokány16
Kakastaréjok21
Kaszáslé27
Kalocsai sertésszelet84
Krumplileves29
Krúdy keverék70
Lencsefőzelék32
Marhafark23
Marha- és birkapörkölt17
Marhahús, legjobb mód szerint21
Májas hurka57
Nimród pecsenye86
Ökörsütés nyárson89
Pulyka szarvasgombával45
Pulyka sülve45
Pulyka- és kacsaszárnyakból készült ragu47
Pulykapörkölt77
Pusztai töltött borjúszelet67
Rác hal31
Ribiszkemártás24
Rongyosleves25
Sárgarépaleves26
Sodrott leves28
Siscseta76
Sült májas csepleszben (necben)69
Tejfeles rácponty75
Toroskáposzta63
Tóparti sertésborda71
Töltött krumpli19
Véres hurka60
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem