kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 362 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9553-45-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Bevezető | 11 |
Növénytermesztés | 13 |
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak | 13 |
A növénytermesztés természeti erőforrásai | 17 |
A termőtalaj | 18 |
A Nap energiája | 19 |
A víz | 19 |
A levegő | 21 |
Legfontosabb termesztett növényeink | 21 |
A talajművelés | 21 |
A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka | 25 |
A talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 34 |
A tápanyag-gazdálkodás | 36 |
A szervestrágyázás | 37 |
A műtrágyázás | 40 |
A vetés | 42 |
A vetőmag | 43 |
A vetési munka | 44 |
Néhány fontosabb növény vetési jellemzői | 50 |
Növényvédelem | 53 |
A kémiai növényvédelem | 56 |
Növényvédelmi munkák | 59 |
A termésbecslés | 63 |
A termésbecslés és kapcsolódó alapfogalmai | 64 |
A termésbecslés fajtái | 66 |
Az előzetes és végleges termésbecslések gyakorlata | 69 |
Az országos szántóföldi növénymonitoring és termésbecslése | 72 |
A betakarítás | 73 |
A silózás | 73 |
A betakarítás, betárolás folyamata | 74 |
A burgonya betakarítáa | 75 |
A napraforgó betakarítása | 76 |
A cukorrépa betakarítása | 76 |
A kukorica betakarítása | 78 |
A lucerna betakarítása | 80 |
A borsó betakarítása | 82 |
A kalászosok betakarítása | 83 |
A repce betakarítása | 84 |
Kertészet | 87 |
Gyümölcstermesztés | 87 |
A gyümölcstermesztés és a gyümölcs fogalma | 87 |
A magyar gyümölcstermesztés helyzete | 87 |
Gyümölcsfélék csoportosítása | 88 |
A gyümölcstermő növények morfológiai felépítése | 88 |
A gyümölcstermő növények életszakaszai | 90 |
A gyümölcstermő növények évi biológiai ciklusa | 90 |
A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai | 91 |
Gyümölcsültetvények termesztési technológiája | 92 |
Szőlőtermesztés | 96 |
Szőlőtermesztésünk helyzete | 96 |
A szőlőnövény (Vitis vinifera L.) általános jellemzése | 96 |
A szőlőtőke részeti | 96 |
A szőlő életszakasza és évi biológiai ciklusa | 97 |
Fajtahasználat a szőlőtermesztésben | 98 |
A szőlő termesztéstechnológiája | 98 |
Bortípusok | 103 |
Zöldségtermesztés | 104 |
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége, felosztása | 104 |
A zöldésgnövények csoportosítása | 105 |
A zöldségtermesztés technológiája | 107 |
Zöldségnövények tárolása | 109 |
Főbb zöldségtermesztési módok | 110 |
Zöldségnövények feldolgozása | 112 |
Gyógynövénytermesztés | 112 |
A gyógynövénytermesztés fogalma, jelentősége | 112 |
A drogismeret alapjai | 113 |
Gyógynövények feldolgozása | 114 |
Gyögynövények gyűjtése | 115 |
Gyógynövények termesztése | 115 |
Dísznövénytermesztés | 116 |
A dísznövénytermesztés fogalma, jelentősége, felosztása | 116 |
Szabadföldi dísznövénytermesztés | 117 |
Növényházi dísznövények | 119 |
Állattenyésztés | 121 |
Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak | 121 |
Állattenyésztési alapfogalmak | 121 |
Takarmányozási alapfogalmak | 124 |
A törzskönyvezés | 125 |
Állatok megjelölése, szaporítóanyagok, embriók azonosítása | 127 |
Állati szaporítóanyagok, embriók azonosításának szabályai | 134 |
Szarvasmarha-tenéysztés | 134 |
A szarvasmarha-ágazat helyzete, jelentősége | 134 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 135 |
A tejtermelő tehenészet | 136 |
A borjúnevelés | 143 |
Az üszőnevelés | 146 |
A szarvasmarha hizlalása | 148 |
A húshasznú tehéntartás | 148 |
Lótenyésztés | 152 |
A ló elnevezése kor és ivar szerint | 152 |
A ló megjelenése | 153 |
A ló tenyésztése | 155 |
A ló tartása | 156 |
A ló használata | 160 |
Sertéstenyésztés | 166 |
A sertés elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint | 166 |
Tenyésztési alapfogalmak | 166 |
A sertés elhelyezése | 167 |
A sertés tartásával kapcsolatos alapfogalmak | 167 |
A sertéstenyésztés, -tartás fontosabb mutatói | 167 |
A termék-előállítás szakaszai | 168 |
A termék-előállítás folyamatának tervezése | 171 |
A sertéstenyésztésben használt fajtacsoportok, fajták és hibridek | 174 |
Sertéshús-minősítés a gyakorlatban | 174 |
Juhtenyésztés | 175 |
A juh elnevezése ivar és kor szerint | 176 |
A juh tenyésztése ivar és kor szerint | 176 |
A juh tenyésztése | 176 |
A juh tartása | 178 |
A termelés | 179 |
Baromfitenyésztés | 180 |
A tyúkfélék tenyésztése | 180 |
Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok | 188 |
A házinyúltenyésztés | 198 |
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 198 |
A nyúl tenyésztése | 198 |
Tartás, takarmányozs | 199 |
Méhészet | 200 |
A méhcsalád és egyedei | 201 |
A méhcsalád népességének éves változása | 204 |
A méhcsaládok lakása | 205 |
A méhcsaládok tartástechnológiája | 210 |
A méhészet fontosabb termékei | 210 |
A méhész éves tevékenysége | 212 |
Gépesítés | 215 |
A mezőgazdaság géprendszere | 215 |
Traktorok | 217 |
Teherautók | 219 |
Magajáró gépek | 220 |
Betakarítógépek | 224 |
A tápanyag-visszapótlás gépei | 230 |
A növényvédelem gépei | 231 |
Az öntözés gépei | 236 |
Ágazatokba nem sorolható tevékenységek | 241 |
Terménytárolás | 241 |
A gabonafélék tárolása | 241 |
A burgonya tárolása | 244 |
A cukorrépa tárolása | 246 |
Határszemle | 246 |
Tavaszi határszemle | 247 |
Nyár eleji határszemle | 247 |
Őszi határszemle | 248 |
A mezőgazdasági termelés teendőinek megoszlása az év folyamán | 249 |
A mezőgazdasági munkafolyamatok éves megoszlása | 249 |
A fontosabb mezőgazdasági munkák évszakonkénti megoszlása | 250 |
Elsődleges termékfeldolgozás | 255 |
Takarmánykeverék-gyártás | 255 |
Tejfeldolgozás | 263 |
Húsfeldolgozás | 268 |
Baromfifeldolgozás | 271 |
Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban | 275 |
A minőségről általában | 275 |
A minőségbiztosítás sajátosságai a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban | 278 |
Minőségügyi rendszerek a mezőgazdaságban | 279 |
Az ISO szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer kiépítésének motivációi | 280 |
A HACCP rendszer fogalma, jellemzői | 281 |
Munkabiztonság a mezőgazdaságban | 287 |
A munkahelyek általános munkavédelmi követelményei | 287 |
A munkáltató általános kötelezettségei | 287 |
A munkaeszközök általános munkavédelmi követelményei | 288 |
Traktorok és mezőgazdasági gépek speciális biztonsági követelményei | 289 |
A gépek üzemeltetésével kapcsolatos veszélyek | 289 |
A munkavégzésre vontakozó lényeges biztonsági követelményei | 295 |
Különböző mezőgazdasági munkák munkabiztonsági követelményei | 295 |
Munkabiztonsági követelmények az élelmiszeripar egyes területein | 317 |
Irodai munkavégzés | 319 |
Vállalatgazdasági ismeretek | 323 |
Vállalatgazdasági ismeretek | 323 |
A vállalkozás célja | 323 |
A vállalat mint gazdasági rendszer | 324 |
Vállalkozástípusok | 326 |
Az ökonómia alapelve, alapvető gazdasági döntések | 329 |
Irányítási feladatok | 333 |
Pénzügyi ismeretek | 334 |
Vállalkozásfinanszírozás | 334 |
A fizetési forgalom formái | 335 |
A fizetések pénzügyi biztosítékai | 336 |
Értékpapírok | 337 |
A tőzsde | 339 |
Számviteli ismeretek | 340 |
A számvitel fogalma, számviteli alapfogalmak, a számvitel feladata | 340 |
A vállalkozás vagyona | 341 |
Beruházási alapismeretek | 349 |
A beruházások csoportosítása | 349 |
A beruházási folyamat szakaszai | 350 |
Beruházási döntések, beruházásgazdaságossági számítások | 354 |
Irodalom | 359 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.