1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termelés gyakorlatának alapismeretei

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi több mint fél évszázad alatt a magyar mezőgazdaság szerkezet, tulajdonviszonyai és üzemi struktúrája többször is és igen lényeges mértékben megváltozott. Sajnálatos módon ezeket a... Tovább

Előszó

Az utóbbi több mint fél évszázad alatt a magyar mezőgazdaság szerkezet, tulajdonviszonyai és üzemi struktúrája többször is és igen lényeges mértékben megváltozott. Sajnálatos módon ezeket a nagyléptékű változásokat nem a gazdasági fejlődés határozta meg döntő mértékben, hanem a politikai meggondolások által kikényszerített lépések.
A legutóbbi -most már több mint egy évtizede kezdődött - gazdasági-társadalmi átalakulás hatott igen jelentős mértékben a mezőgazdaság szervezeti-tulajdoni formájára is. Ennek során az EU-csatlakozásunk előkészítése és annak lezajlása utáni közös szabályozás is erősen érvényesült. Egyidejűleg megerősödtek hazánkban is azok a nemzetközi tendenciák, miszerint a gazdasági fejlettség növekedése a mezőgazdaság viszonylagos szerepének csökkenéséhez vezet. Ennek megfelelően érvényesült az a nemzetközi tapasztalat, hogy minél fejlettebb egy ország, annál kisebb a mezőgazdaságának a szerepe az ország gazdasági teljesítményében és a lakosság foglalkoztatásában. Vissza

Tartalom

Bevezető11
Növénytermesztés13
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak13
A növénytermesztés természeti erőforrásai17
A termőtalaj18
A Nap energiája19
A víz19
A levegő21
Legfontosabb termesztett növényeink21
A talajművelés21
A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka25
A talajművelési rendszerek és azok alapelvei34
A tápanyag-gazdálkodás36
A szervestrágyázás37
A műtrágyázás40
A vetés42
A vetőmag43
A vetési munka44
Néhány fontosabb növény vetési jellemzői50
Növényvédelem53
A kémiai növényvédelem56
Növényvédelmi munkák59
A termésbecslés63
A termésbecslés és kapcsolódó alapfogalmai64
A termésbecslés fajtái66
Az előzetes és végleges termésbecslések gyakorlata69
Az országos szántóföldi növénymonitoring és termésbecslése72
A betakarítás73
A silózás73
A betakarítás, betárolás folyamata74
A burgonya betakarítáa75
A napraforgó betakarítása76
A cukorrépa betakarítása76
A kukorica betakarítása78
A lucerna betakarítása80
A borsó betakarítása82
A kalászosok betakarítása83
A repce betakarítása84
Kertészet87
Gyümölcstermesztés87
A gyümölcstermesztés és a gyümölcs fogalma87
A magyar gyümölcstermesztés helyzete87
Gyümölcsfélék csoportosítása88
A gyümölcstermő növények morfológiai felépítése88
A gyümölcstermő növények életszakaszai90
A gyümölcstermő növények évi biológiai ciklusa90
A gyümölcstermő növények termékenyülési viszonyai91
Gyümölcsültetvények termesztési technológiája92
Szőlőtermesztés96
Szőlőtermesztésünk helyzete96
A szőlőnövény (Vitis vinifera L.) általános jellemzése96
A szőlőtőke részeti96
A szőlő életszakasza és évi biológiai ciklusa97
Fajtahasználat a szőlőtermesztésben98
A szőlő termesztéstechnológiája98
Bortípusok103
Zöldségtermesztés104
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége, felosztása104
A zöldésgnövények csoportosítása105
A zöldségtermesztés technológiája107
Zöldségnövények tárolása109
Főbb zöldségtermesztési módok110
Zöldségnövények feldolgozása112
Gyógynövénytermesztés112
A gyógynövénytermesztés fogalma, jelentősége112
A drogismeret alapjai113
Gyógynövények feldolgozása114
Gyögynövények gyűjtése115
Gyógynövények termesztése115
Dísznövénytermesztés116
A dísznövénytermesztés fogalma, jelentősége, felosztása116
Szabadföldi dísznövénytermesztés117
Növényházi dísznövények119
Állattenyésztés121
Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak121
Állattenyésztési alapfogalmak121
Takarmányozási alapfogalmak124
A törzskönyvezés125
Állatok megjelölése, szaporítóanyagok, embriók azonosítása127
Állati szaporítóanyagok, embriók azonosításának szabályai134
Szarvasmarha-tenéysztés134
A szarvasmarha-ágazat helyzete, jelentősége134
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint135
A tejtermelő tehenészet136
A borjúnevelés143
Az üszőnevelés146
A szarvasmarha hizlalása148
A húshasznú tehéntartás148
Lótenyésztés152
A ló elnevezése kor és ivar szerint152
A ló megjelenése153
A ló tenyésztése155
A ló tartása156
A ló használata160
Sertéstenyésztés166
A sertés elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint166
Tenyésztési alapfogalmak166
A sertés elhelyezése167
A sertés tartásával kapcsolatos alapfogalmak167
A sertéstenyésztés, -tartás fontosabb mutatói167
A termék-előállítás szakaszai168
A termék-előállítás folyamatának tervezése171
A sertéstenyésztésben használt fajtacsoportok, fajták és hibridek174
Sertéshús-minősítés a gyakorlatban174
Juhtenyésztés175
A juh elnevezése ivar és kor szerint176
A juh tenyésztése ivar és kor szerint176
A juh tenyésztése176
A juh tartása178
A termelés179
Baromfitenyésztés180
A tyúkfélék tenyésztése180
Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok188
A házinyúltenyésztés198
A nyúl elnevezése ivar és életkor szerint198
A nyúl tenyésztése198
Tartás, takarmányozs199
Méhészet200
A méhcsalád és egyedei201
A méhcsalád népességének éves változása204
A méhcsaládok lakása205
A méhcsaládok tartástechnológiája210
A méhészet fontosabb termékei210
A méhész éves tevékenysége212
Gépesítés215
A mezőgazdaság géprendszere215
Traktorok217
Teherautók219
Magajáró gépek220
Betakarítógépek224
A tápanyag-visszapótlás gépei230
A növényvédelem gépei231
Az öntözés gépei236
Ágazatokba nem sorolható tevékenységek241
Terménytárolás241
A gabonafélék tárolása241
A burgonya tárolása244
A cukorrépa tárolása246
Határszemle246
Tavaszi határszemle247
Nyár eleji határszemle247
Őszi határszemle248
A mezőgazdasági termelés teendőinek megoszlása az év folyamán249
A mezőgazdasági munkafolyamatok éves megoszlása249
A fontosabb mezőgazdasági munkák évszakonkénti megoszlása250
Elsődleges termékfeldolgozás255
Takarmánykeverék-gyártás255
Tejfeldolgozás263
Húsfeldolgozás268
Baromfifeldolgozás271
Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban275
A minőségről általában275
A minőségbiztosítás sajátosságai a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban278
Minőségügyi rendszerek a mezőgazdaságban279
Az ISO szabvány szerinti minőségbiztosítási rendszer kiépítésének motivációi280
A HACCP rendszer fogalma, jellemzői281
Munkabiztonság a mezőgazdaságban287
A munkahelyek általános munkavédelmi követelményei287
A munkáltató általános kötelezettségei287
A munkaeszközök általános munkavédelmi követelményei288
Traktorok és mezőgazdasági gépek speciális biztonsági követelményei289
A gépek üzemeltetésével kapcsolatos veszélyek289
A munkavégzésre vontakozó lényeges biztonsági követelményei295
Különböző mezőgazdasági munkák munkabiztonsági követelményei295
Munkabiztonsági követelmények az élelmiszeripar egyes területein317
Irodai munkavégzés319
Vállalatgazdasági ismeretek323
Vállalatgazdasági ismeretek323
A vállalkozás célja323
A vállalat mint gazdasági rendszer324
Vállalkozástípusok326
Az ökonómia alapelve, alapvető gazdasági döntések329
Irányítási feladatok333
Pénzügyi ismeretek334
Vállalkozásfinanszírozás334
A fizetési forgalom formái335
A fizetések pénzügyi biztosítékai336
Értékpapírok337
A tőzsde339
Számviteli ismeretek340
A számvitel fogalma, számviteli alapfogalmak, a számvitel feladata340
A vállalkozás vagyona341
Beruházási alapismeretek349
A beruházások csoportosítása349
A beruházási folyamat szakaszai350
Beruházási döntések, beruházásgazdaságossági számítások354
Irodalom359
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem