1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termelés, forgalmazás és a feldolgozói tevékenység elhatárolásának lehetősége néhány fontosabb élelmiszeripari termék vonatkozásában I.

Vágóállatok és állati termékek feldolgozása

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a tanulmány a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium és az Élelmiszeripari Ipargazdasági és Üzemszervezési Minisztérium és az Élelmiszeripari Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézet között... Tovább

Előszó

Ez a tanulmány a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium és az Élelmiszeripari Ipargazdasági és Üzemszervezési Minisztérium és az Élelmiszeripari Ipargazdasági és Üzemszervezési Intézet között 1968 május havában kötött szerződés alapján készült. A kutatás célja annak megvizsgálása volt, hogy "az élelmiszeripari feldolgozó tevékenységek köréből melyeket lehet vagy célszerű a mezőgazdasági üzemben elvégezni, a technológiai folyamatok összefüggésének, a fogyasztói szükséglet kielégítésének és a gazdaságos termelés elvének sérelme nélkül". A kérdésnek a feladatban való ilyen megfogalmazása az elvégzett vizsgálat után módosításra szorul, mert úgy találtuk, hogy egyes élelmiszeripari feladatoknak a mezőgazdasági üzemben való ellátása nemcsak, hogy nem okozza a fogyasztói szükségletek sérelmét, hanem éppen ellenkezőleg: olyan falun és kisvárosokban élő fogyasztók jobb ellátását teszi lehetővé, akik az ipar koncentrálódása (és részben a mezőgazdasági nagyüzemek létrejötte) következtében nem kielégítő ellátási viszonyok közé kerültek. Ma már csak történelmi érdekessége van azoknak az okoknak, amelyek ezt a helyzetet létrehozták, a feladat most az, hogy az adott viszonyok között vizsgáljuk meg a mezőgazdasági és ipari üzemek között az élelmiszeripari termelésben való munkamegosztás követendő útját. Vissza

Tartalom

A vágási és húsfeldolgozási tevékenység lehetősége és gazdaságossága a mezőgazdasági üzemekben1
A jelenlegi húsforgalmazási rend szükségessége és átmeneti jellege2
A mezőgazdasági nagyüzemekben végzett hús-, húskészítmény feldolgozási tevékenység jelenlegi helyzete10
A mezőgazdasági nagyüzemekben történő vágási és húsfeldolgozási tevékenység üzemi gazdaságosságának vizsgálata (modell-számítások)14
Összefoglalás és következtetések27
A baromfi feldolgozásának lehetőségei a mezőgazdasági üzemekben32
A baromfipari tevékenység jelenlegi helyzete és a fogyasztásban betöltött szerepe33
Baromfifeldolgozó tevékenység a mezőgazdasági üzemekben40
Összefoglaló megállapítások, javaslatok56
A tej feldolgozásának lehetősége a mezőgazdasági üzemekben59
A tej és tejtermék forgalmazásának jellemző sajátossága60
A nyerstej mezőgazdasági üzemben történő feldolgozásának lehetősége és feltétele63
A mezőgazdasági üzemben történő feldolgozásának lehetősége és feltétele63
A mezőgazdasági üzemben történő feldolgozás és hatása az üzem jövedelmezőségére67
A mezőgazdasági üzemben történő nyersanyagfeldolgozás üzemi optimuma és a termelés kölcsönhatásai82
A mezőgazdasági üzemben történő tejfeldolgozás hatása a fogyasztói ellátársa és az állami ipar termelésére94
A mezőgazdasági üzemben történő tejfeldolgozás hatása az állami akkumulációra100
Javaslat és összefoglalás104
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem