kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 455 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-18-1981-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 4575. |
Bevezetés | 9 |
Dr. Vági Ferenc: A termelés természeti és közgazdasági feltételei a mezőgazdaságban | 11 |
Mezőgazdaság a magyar népgazdaságban | 11 |
A mezőgazdaság nyersanyagtermelő jellege és belső ágazati szerkezete | 11 |
Mezőgazdaságunk népgazdasági jelentősége és ágazati kapcsolatai | 18 |
Mezőgazdaságunk tulajdoni alapjai és szervezetei | 20 |
A mezőgazdasági termelés iparszerűsége, s fejlesztésének lehetősége és igénye | 23 |
Dr. Varga László: A magyar mezőgazdaság termelési színvonalának a megítélése | 24 |
Dr. Varga László: A növénytermesztés természeti feltételei és körülményei | 27 |
A növény és a környezet kapcsolata | 27 |
A növények életjelenségei | 29 |
A növények életfeltételei | 31 |
A terméseredmények növelésének elméleti alaptételei | 36 |
Dr. Varga László: Talajtani ismeretek | 40 |
A talaj fogalma és kialakulása | 40 |
A talaj összetétele | 41 |
A talaj szerkezete | 43 |
Magyarország jellemző talajtípusai | 45 |
Dr. Varga László: A talajerő-gazdálkodás célja és módszerei | 48 |
A talajtermékenység fogalma és mérése | 48 |
A tápanyagellátás célja és módszerei | 49 |
A műtrágyázás | 52 |
Közvetve ható trágyák | 55 |
Az öntözés | 57 |
Dr. Varga László: A talajvédelem szükségessége és módjai | 60 |
Az erózió elleni védekezés | 60 |
A defláció elleni védekezési formák | 61 |
A talajjavítás módszerei és gazdaságossága | 62 |
Dr. Boltizár Pál: A mezőgazdasági termelés energiabázisai és technikai alapjai | 66 |
A gépesítés szükségessége és sajátosságai a mezőgazdaságban | 66 |
A gépesítés gazdasági előnyei a mezőgazdaságban | 67 |
Az erőgépek kialakulása és fejlődése | 68 |
A traktorok járószerkezete | 71 |
A traktorok kategorizálása (vonóerő szerinti osztályozás) | 72 |
A traktorok csoportosítása rendeltetésük, ill. kialakulásuk szerint | 75 |
A magajáró mezőgazdasági gépek csoportosítása | 81 |
Mezőgazdaságunk traktorellátottságának várható fejlődése | 87 |
A villamos energia hasznosítása a mezőgazdasági termelésben | 91 |
A villamos energia felhasználásának gazdasági előnyei a mezőgazdaságban | 91 |
A munkagépek villmos hajtása | 92 |
Termikus villamos fogyasztók | 93 |
Mikroelektronika alkalmazása | 93 |
A mezőgazdaságban hasznosítható egyéb energiaforrások | 95 |
Természetes energiaforrások felhasználása | 97 |
A melléktermékek (másodlagos) energiahasznosítása | 101 |
Az energiatakarékosság lehetőségeinek fő irányai a mezőgazdasági termelésben | 102 |
Dr. Varga László: A növénytermesztés termelési és munkafolyamata | 104 |
A talajművelés célja és eszközei | 105 |
A talajművelés alapvető eljárásai | 106 |
Talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 113 |
A minimális talajművelés elve és változatai | 116 |
Az iparszerű termelési rendszerek jellemző vonásai a mezőgazdaságban | 118 |
Vetési munkák | 122 |
A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 122 |
A vetés (ültetés) módjai | 124 |
A vetésforgó alkalmazásának általános elvei | 126 |
Dr. Sántha Attila: Növényápolási és növényvédelmi munkák | 128 |
A növényápolás célja, feladatai és eszközei | 128 |
A növényvédelem feladata és módszerei | 129 |
A növényvédő szerek csoportosítása | 133 |
A kémiai növényvédelem fejlődése | 135 |
Az integrált növényvédelem | 137 |
A vegyszeres növényvédelem technológiája | 138 |
Dr. Varga László: Betakarítási, tárolási és szállítási munkák a növénytermesztésben | 141 |
A biológiai és a technikai érettség fogalma | 141 |
A szállítási munkák sajátosságai a mezőgazdaságban | 142 |
Az anyagmozgatás géprendszere, s azok fejlesztésének irányai | 144 |
Dr. Varga László: Szántóföldi növénytermesztés | 149 |
A kenyérgabonák termesztése | 150 |
Búza | 150 |
Rozs | 154 |
Triticale | 155 |
Rizs | 155 |
A takarmánygabonák termesztése | 158 |
Árpa | 158 |
Zab | 159 |
Kukorica | 160 |
A hüvelyes növények termesztése | 165 |
Borsó | 165 |
Bab | 167 |
Szója | 168 |
A gyökér- és gumósnövények termesztése | 169 |
Burgonya | 169 |
Cukorrépa | 173 |
Takarmányrépa | 177 |
Répamag termesztése | 178 |
Az ipari növények termesztése | 179 |
Olajipari növények | 179 |
Textilipari növények | 184 |
A dohány termesztése | 188 |
A szálastakarmány-növények termesztése | 191 |
Lucerna | 192 |
Vöröshere | 195 |
Keveréktakarmányok | 196 |
Egyéves, nem pillangósvirágú szálastakarmányok | 197 |
A korszerű gyepgazdálkodás | 199 |
A gyep telepítése, felújítása | 200 |
A gyep ápolása és gondozása | 201 |
A gyep hasznosítása | 202 |
Dr. Varga László: Kertészeti termesztés | 204 |
A kertészeti termesztés fogalma, agrotechnikai és közgazdasági jellemzői | 204 |
A kertészeti termesztés hazai jelentősége és adottságai | 206 |
A kertészeti termesztés specifikus közgazdasági és agrotechnikai jellemzői | 207 |
Kertészeti és termelési rendszerek | 207 |
Zöldségtermesztés | 208 |
A zöldségtermesztés fontosabb agrotechnikai és gazdasági sajátosságai | 209 |
A zöldségnövények szaporító és termesztő berendezései | 210 |
A zöldségnövények termesztésének agrotechnikai követelményei | 212 |
Gyümölcstermesztés | 214 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 215 |
Üzemi gyümölcsös létesítése, telepítési módszerek | 216 |
A gyümölcsültetvények növényápolási és növényvédelmi munkái | 219 |
Betakarítási munkák a gyümölcsösben | 221 |
Szőlőtermesztés | 222 |
A szőlőtermesztés fontosabb környezeti és agrotechnikai igényei | 223 |
A szőlőnövény részei, szaporítási módok | 224 |
Szőlőültetvények létesítésének előkészítése és megvalósítása | 227 |
A termőszőlő művelési módjai és ápolási munkái | 228 |
A termés betakarítása, a borszőlő feldolgozása és kezelése | 233 |
Dr. Monostori István: Az állattenyésztéstan alapvető zootechnikai és közgazdasági kérdései | 236 |
Az állattenyésztés jelentősége és szerepe a népgazdaságban | 236 |
Az állattenyésztés fogalma | 236 |
Az állattenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 237 |
Az állattenyésztés intenzív fejlesztésének sajátos hazai lehetőségei | 240 |
A fejlesztés zootechnikai és gazdaságossági kérdései | 241 |
Az állati szervezet és a környezet kapcsolata | 242 |
A környezeti tényezők hatása az állati szervezetre | 242 |
Az állati szervezetre ható belső tényezők | 245 |
A honosulás (akklimatizálódás) | 248 |
A gazdasági állatok külső testalakulásának a megítélése | 249 |
Gazdasági állataink rendszerezése | 251 |
A faj, a fajta és a fajtatisztaság fogalma | 251 |
A fajták csoportosítása | 252 |
Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai | 254 |
A kvalitatív tulajdonságok öröklődése | 255 |
A kvantitatív tulajdonságok öröklődése | 256 |
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 257 |
A gazdasági állatok szaporodása | 261 |
Ivarzás, párzás, a pároztatás módjai | 261 |
A vemhesség és az ellés | 264 |
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 265 |
A gazdasági állatok tenyésztése | 266 |
A tenyészkiválasztás (szelekció) módszerei | 266 |
Tenyésztési eljárások | 267 |
A törzskönyvezés | 270 |
A korszerű nagyüzemi állattenyésztés technológiai rendszere | 272 |
A nagyüzemi állattenyésztés állategészségügyi kérdései | 274 |
A járványvédelem feladata és módszerei | 275 |
A fertőzés fogalma és az ellene való védekezés | 276 |
A hazai állategészségügy szervezete | 277 |
Dr. Monostori István: Takarmányozási ismeretek | 279 |
Az állati szervezet és a takarmányok kémiai összetétele | 279 |
Az állati szervezet összetétele | 279 |
A takarmányok kémiai összetétele | 280 |
A takarmányok tápláló hatásának mérése | 288 |
A takarmány tápláló anyagainak felhasználása az állati szervezetben | 288 |
A takarmányok tápláló értéke | 289 |
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 294 |
A korszerű takarmánygazdálkodás megszervezése | 297 |
A takarmányalap megszervezése | 297 |
A takarmányadag összeállítása | 298 |
Részletes állattenyésztés | 299 |
Dr. Monostori István: Szarvasmarha-tenyésztés | 299 |
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 299 |
Szarvasmarha-tenyésztési alapismeretek | 300 |
Szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 304 |
A szarvasmarha tenyésztése és csoportosításuk | 304 |
A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása | 316 |
A szarvasmarha felnevelése | 319 |
A szarvasmarha tejhasznosítása | 325 |
A szarvasmarha húshasznosítása | 332 |
A termelési rendszerek, társulások általánosan jellemző vonásai a szarvasmarhatenyésztésben | 333 |
Dr. Monostori István: Juhtenyésztés | 335 |
A juhtenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 335 |
A juhok kor és ivar szerinti elnevezése | 336 |
A juh értékmérő tulajdonságai és a termelést befolyásoló főbb tényezők | 336 |
A juhok fajtái | 337 |
A juhok tenyésztése, szaporítása és felnevelése | 342 |
A juhok hasznosítása | 345 |
A juhok takarmányozása | 350 |
Tartástechnológiai rendszerek a juhtenyésztésben | 351 |
Dr. Sántha Attila: Sertéstenyésztés | 353 |
A sertéstenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 353 |
A sertések ivar, kor és használat szerinti elnevezései | 355 |
A sertések tenyésztése és szaporítása | 359 |
A korszerű sertéstartási technológiák sajátosságai és azok fejlesztésének fő irányai | 363 |
A tenyésztési fázis szakaszai | 365 |
Utónevelési és hízlalási fázis | 372 |
Dr. Monostori István: Lótenyésztés | 378 |
Magyarország lótenyésztésének története | 378 |
A ló elnevezése kor, ivar és használat szerint | 381 |
A ló fajtái | 381 |
A ló tenyésztése, törzskönyveztetése és szaporítása | 389 |
A lovak takarmányozása és tartása | 393 |
A ló használata | 396 |
Dr. Sántha Attila: Baromfitenyésztés | 397 |
A baromfitenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 398 |
A baromfiak kor és ivar szerinti elnevezése | 399 |
A hazánkban tenyésztett fontosabb tyúkfajták és azok értékmérő tulajdonságai | 400 |
A baromfiak tenyésztése, felnevelése és szaporítása | 403 |
A tojástermelés technológiája | 405 |
A pecsenyecsirke-hízlalás technológiája | 412 |
Dr. Kulifai József: A fontosabb növényi és állati termékek ipari feldolgozása | 416 |
Általános élelmiszeripari ismeretek | 416 |
Az élelmiszerek fogalma, az élelmiszeripar összetevői | 416 |
Az élelmiszerek romlásának okai, tartósítási módszerek | 417 |
Az élelmiszerek minőségi jellemzői, ezek mérése és tervezése | 420 |
A fontosabb növényi eredetű termékek ipari feldolgozása | 421 |
Gabonafeldolgozó és sütőipar | 421 |
Cukor- és édesipar | 426 |
Konzerv- és hűtőipar | 429 |
Növényolajipar (étolaj és margarin) | 431 |
Szesz- és takarmányélesztő-gyártás | 433 |
A fontosabb állati termékek ipari feldolgozása | 437 |
A tejipar. A tej kezelése és tartósításának módszerei | 437 |
A húsipar. A hús minőségi jellemzői | 440 |
A baromfiipar. A baromfiipar termékei, s azok minőségi jellemzői | 443 |
Forrásmunkák jegyzéke | 447 |
Mellékletek | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.