kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 314 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható táblázatokat tartalmaz. |
Bevezetés | |
A mezőgazdaság mint termelési ág | 3 |
Növénytermelés | |
A növénytermelésről általában | 7 |
A növény mint élőlény | 9 |
A növények életjelenségei | 10 |
A növények sejtrendszere | 10 |
A növényi szövetek | 11 |
A növényi szervezet testalakulása | 11 |
A mag és csírázás | 11 |
A növények gyökérrendszere | 12 |
A növények hajtásrendszere | 13 |
A levél | 15 |
A növényi szervezet anyagcseréje | 15 |
A növények vízforgalma és légzése | 16 |
A növények szaporodása | 17 |
A virág és a virágzat | 17 |
A megporzás | 17 |
Megtermékenyülés és termés | 18 |
A virágos növények vegetatív szaporodása | 19 |
A keresztezés | 19 |
A növények növekedésének és fejlődésének fogalma és gazdasági jelentősége | 19 |
A környezet jelentősége a növénytermelésben | 20 |
A légköri (meteorológiai) a jelenségekkel kapcsolatos tényezők | 21 |
A növények fényigénye a környezettel szemben | 21 |
A növények hőigénye a környezettel szemben | 23 |
A levegő jelentősége a növénytermelésben | 24 |
A víz jelentősége a növénytermelésben | 25 |
A szél szerepe a növény életében | 26 |
A talajjal kapcsolatos (edafikus) tényezők | 27 |
A talaj fogalma és kialakulása | 27 |
A talaj kötöttsége | 28 |
A talaj elegyrészei | 28 |
A talaj szövete | 30 |
A talaj szövetkezete | 30 |
A talajszelvény | 30 |
A talaj kémhatása | 31 |
A talaj érettsége | 32 |
A talaj víz-, levegő- és hőgazdálkodása | 33 |
A talaj táplálóanyagviszonyai | 36 |
A talaj vízgazdálkodásának és öntözésének összefüggései | 38 |
A domborzati viszonyok hatása a talajra | 39 |
A talajvédelem | 40 |
Hazai talajtípusaink osztályozása | 42 |
A földfelszíni (fiziografikus) tényezők | 45 |
A növények élő környezetével összefüggő (biotikus) tényezők | 46 |
A földművelés füvesvetésforgós rendszere | 47 |
A vetésforgó mint a termelés vezérfonala | 48 |
A vetésforgó fogalma és alkalmazása | 48 |
A növény-sorrend kialakításának növénytermelési tényezői | 51 |
A növények üzemi csoportosítása | 57 |
A füvesvetésforgó | 60 |
A vetésforgók fajtái | 63 |
A kettős- vagy másodtermelés | 65 |
A növénytermelés technikája | 67 |
A trágyázás technikája | 69 |
A trágyaanyagok felosztása | 72 |
A szervestrágyák és alkalmazásuk | 72 |
A műtrágyák és alkalmazásuk | 80 |
A trágyázás gépesítése | 86 |
A talajművelés technikája | 87 |
A talajművelés célja és feladatai | 87 |
A talajművelés eszközei | 88 |
A talajművelés módjai | 91 |
Az időjárás jelentősége a talajművelésnél | 98 |
A talajelőkészítés irányelvei az ősziek alá | 99 |
A talajelőkészítés irányelvei a tavasziak alá | 100 |
A homok-, szikes- és láptalajok előkészítésének irányelvei | 101 |
A telkesítés fogalma és termeléstechnikai jelentősége | 102 |
A vetőmag és a vetés | 105 |
A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 105 |
A vetőmag előkészítése | 106 |
A vetés ideje | 107 |
A vetőmag mennyisége | 108 |
A vetés módjai | 109 |
A növények ápolása | 113 |
A vetések téli ápolása | 113 |
A vetések tavaszi ápolása | 113 |
A kapásnövények ápolása | 115 |
Az évelő takarmánynövények ápolása | 117 |
A heterózis kukoricavetőmag termelése | 117 |
A növényvédelem jelentősége | 118 |
A termés betakarítása és tárolása | 121 |
A gabonafélék betakarítása | 121 |
A szemestermények tárolása | 126 |
A kapásnövények betakarítása | 126 |
A szálastakarmányok betakarítása | 131 |
Főbb növényeink termelésének részletes összefoglaló adatai | 134 |
Gabonafélék | 135 |
Búza | 135 |
Rozs | 136 |
Őszi árpa | 136 |
Tavaszi árpa | 137 |
Zab | 138 |
Rizs | 138 |
Kukorica | 139 |
Hüvelyesnövények | 140 |
Ipari növények | 142 |
Takarmánynövények | 144 |
Gyökér- és gumósnövények | 146 |
Zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermelés | 148 |
Zöldségtermelés | 148 |
A zöldségtermelés feladata, jelentősége, termelési formái | 148 |
A zöldségnövények termesztése | 149 |
A magtermelés | 152 |
Egyes zöldségfélék termesztése | 152 |
Gyümölcs- és szőlőtermelés | 156 |
A gyümölcs- és szőlőtermelés feladata, jelentősége | 156 |
A gyümölcstermelés | 157 |
Szőlőtermelés | 172 |
Állattenyésztés | 180 |
Az állattenyésztésről általában | 180 |
Az állattenyésztés alapfogalmai | 181 |
Háziállataink ismertetése | 183 |
A szarvasmarha | 183 |
A sertés | 186 |
A juh | 189 |
A ló | 191 |
Baromfiak | 193 |
A gazdaságos állattenyésztés alapjai | 194 |
Háziállataink hasznossága és ennek fokozása | 194 |
Háziállataink értékmérő tulajdonságai és e tulajdonságok gazdasági értékelése | 199 |
Háziállataink tulajdonságainak értékelése a gyakorlatban | 203 |
Háziállataink törzskönyvezése | 207 |
Takarmányozási ismeretek | 208 |
Háziállataink takarmányozásának élettana | 208 |
A takarmányok emészthetősége és értékesülése | 218 |
Háziállataink gazdaságos takarmányozása | 220 |
A takarmányok tápértéke | 220 |
Háziállataink takarmányszükségletének kiszámítása | 222 |
A takarmányféleségek megválasztása | 225 |
A takarmányfélék megválasztásának szempontjai | 234 |
A takarmányok gazdaságos felhasználása | 236 |
A takarmányok tartósítása, eltartása és raktározása | 236 |
Szálastakarmányok tartósítása. Szénakészítés | 236 |
A takarmányok tartósítása erjesztéssel. Silózás | 238 |
A takarmányok előkészítése | 238 |
A takarmányok technikája | 240 |
Az etetés és itatás technikája | 241 |
Háziállataink egészségének megőrzése (Állategészségügyi ismeretek) | 242 |
Az állatok megóvása a fertőzéstől | 245 |
A fertőtlenítés | 245 |
Az oltás | 245 |
Állategészségügyi intézkedések | 246 |
Háziállataink hasznosítása | 247 |
Az állatállomány szaporítása | 247 |
Háziállataink mint termelőeszközök | 247 |
A szaporodás élettana | 249 |
Az állatok tenyésztésbe vétele és selejtezése | 251 |
A szaporítás technikája | 252 |
A vemhes állat ápolása és takarmányozása | 255 |
A vemhesség időelőtti megszűnése | 258 |
Ellés | 258 |
Növendékállatnevelés | 259 |
A szarvasmarha felnevelése | 261 |
Növendéksertések nevelése | 265 |
Bárányok felnevelése | 266 |
A csikó felnevelése | 267 |
Baromfiak szaporítása és a növendék-nevelés | 268 |
A tejtermelés | 268 |
A hús és a zsír termelése | 285 |
A gyapjú termelése | 294 |
A tojás termelése | 299 |
A bőr termelése | 301 |
Az igaerő | 302 |
Irodalom | 309 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.