1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termékkereskedelem rendszere Magyarországon

Kandidátusi értekezés

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 249 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Gépelt kézirat.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés1
A mezőgazdasági termékforgalom helye az élelmiszergazdaságban4
Az élelmiszergazdaság forgalmi szférája4
Néhány gondolat az élelmiszergazdaság fogalmáról folyó vitákról4
A forgalmi szféra ábrázolása a szakirodalomban10
Kísérlet a forgalmi szféra alkotórészeinek rendszerére13
A mezőgazdasági termékforgalmazás fejlődésének külföldi tendenciái21
A mezőgazdasági termékforgalom integrálása a tőkés élelmiszgazdaságban21
A mezőgazdasági termékforgalmazás fejlődése a szocialista országokban32
Összefoglaló41
A mezőgazdasági termékforgalmazás rendszerének alapvonásai Magyarországon44
A mezőgazdasági termékforgalmazás szabályozórendszere44
A szabályozórendszer mint az elemzés kiindulópontja44
A mezőgazdasági termékforgalom szabályozásának sajátosságai47
Az 1967-ben bevezetett főbb szabályozók54
Az 1978-tól érvényesülő új szabályozók58
Többcsatornás értékesítés a gyakorlatban62
A mezőgazdasági termékek forgalmazásának vásárlói szerkezete62
A többcsatornás jelleg intenzitása71
A többcsatornás értékesítés kettős funkciója75
Az élelmiszertermelés integrációs folyamata és a mezőgazdasági termékforgalom fejlesztésének összefüggései81
Az integrálódás egyoldalúsága élelmiszergazdaságunkban81
Az integráció szükséges irányai86
A mezőgazdasági termékforgalom súlyponti kérdései az elkövetkező években91
Összefoglaló97
A mezőgazdasági nagyüzemek és az élelmiszeripari vállalatok kapcsolatai100
A feldolgozás iránti népgazdasági igény és az ezt szolgáló kapacitások összehangoltsága100
A feldolgozott élelmiszerek hazai és külföldi keresletének alakulása100
A mezőgazdasági és az élelmiszeripari kapacitások fejlesztése103
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés területi összehangoltsága107
A kapacitások összehangolásának ágazati kérdései111
A vágóállat-termelés és a húsipar fejlesztésének összehangoltsága111
Baromfitenyésztés- és feldolgozás fejlesztése115
A tejtermelés- és feldolgozás összehangolása118
A gabonatermelés és a gabonaipar fejlődése121
A zöldség-gyümölcs termelésének és a tartósítóipar kapacitásainak összehangolásával kapcsolatos nehézségeink126
A szőlő- és bortermelő kapacitások összehangolásának sajátosságai130
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés eltérő üzemi koncentrációja, szervezeti centralizációja133
A termelés koncentrációja az élelmiszeriparban133
Az élelmiszeripari vállalatok szervezeti rendszere137
Koncentráció, centralizáció és specializáció a mezőgazdaságban139
Az eltérő koncentráció, centralizáció és specializáció hatása a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolatára141
Az ár- és jövedelemszabályozás néhány kérdése és ezek összefüggései a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolataival148
A mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelői árak alakulása148
Az élelmiszeripari vállalatok jövedelemszabályozása151
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar szabályozórendszerének közelítése156
Összefoglaló158
A közvetítő kereskedelem szerepe a mezőgazdasági termékforgalmazásban160
Az önálló közvetítő kereskedelmi szervezet szükségessége a burgonya-, zöldség- és gyümölcsforgalmazásban160
Burgonya-, zöldség- és gyümölcsmérlegek160
A kisüzemi termelés nagy súlya és az önálló felvásárló kereskedelem funkciói163
A nyersállapotban történő végső forgalmazás és az önálló közvetítő kereskedelmi szervezet összefüggései165
A zöldség-gyümölcs kereskedelem szervezete és működése169
A szervezet fejlődése a felszabadulástól 1971-ig169
A zöldség- és gyümölcsforgalmazás gondjai a hetvenes évek első felében171
Az 1976-77. évi változások175
Az ÁFÉSZ-ek szerepe a mezőgazdasági termékek forgalmazásában186
Az ÁFÉSZ-ekről általában186
Az ÁFÉSZ-ek és a kistermelők kapcsolatai, különös tekintettel a szakcsoportokra188
Összefoglaló192
A mezőgazdasági üzemek feldolgozó és forgalmazó tevékenysége194
A mezőgazdasági nagyüzemek élelmiszeripari tevékenysége194
Az élelmiszeripari tevékenység szükségessége194
Az élelmiszeripari tevékenység fejlődése200
Koordináció és kooperáció az élelmiszeripari termelésben206
A mezőgazdasági termelők forgalmazó tevékenysége209
Néhány fogalom tisztázása209
A mezőgazdasági nagyüzemek és a kisgazdaságok kapcsolatai, különös tekintettel a termékforgalmazásra214
A nagy- és kiskereskedelmi, vendéglátó vállalatok, valamint a nagyfogyasztói közületek közvetlen beszerzései a mezőgazdasági termelőktől220
A mezőgazdasági termelők és a külkereskedelem225
A nagyüzemek értékesítése saját üzletekben228
A szabadpiac szerepe a mezőgazdasági termékforgalomban235
A mezőgazdasági nagyüzemek kereskedelmi társulásai240
A kereskedelmi társulások szükségessége, működésük általános vonásai240
Az állami gazdaságok kereskedelmi társulása244
A termelőszövetkezetek kereskedelmi társulásai245
Összefoglaló247

Dr. Czagány László

Dr. Czagány László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Czagány László könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A mezőgazdasági termékkereskedelem rendszere Magyarországon

A borító kissé foltos, a gerincen matrica látható.

Állapot:
3.480 Ft
1.740 ,-Ft 50
9 pont kapható
Kosárba