kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 229 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 936-230-079-3 |
Bevezetés | 9 |
Kistermelés a szocialista mezőgazdaságban | 17 |
Tendenciák a kistermelés fejlődésében, társadalmi és gazdasági megítélésében | 18 |
Háztáji és kisegítő gazdaságok a Szovjetunió mezőgazdaságában | 19 |
A kistermelés néhány sajátos vonása Bulgária, Csehszlovákia és Románia mezőgazdaságában | 26 |
Háztáji és kisegítő gazdaságok Magyarországon | 32 |
A kistermelés gazdasági jelentősége | 38 |
A kistermelés volumenének alakulása | 38 |
A termelés és a jövedelem változása | 42 |
A kistermelés szerepe az áruforgalomban és a fogyasztásban | 45 |
Termelőerők a kisgazdaságokban | 48 |
A termőföld | 48 |
A kisüzemek termelőeszköz-ellátottsága | 53 |
A kisgazdaságok épületállománya | 54 |
Gépek a mezőgazdasági kistermelésben | 59 |
Ipari anyagok és szerszámok a kisgazdaságokban | 64 |
A mezőgazdasági kistermelés munkaerőbázisa | 69 |
A háztáji gazdaságok munkaidőalapja | 71 |
A lakóhely szerepe a háztája gazdálkodásban | 73 |
Mennyit dolgoznak a családtagok? | 74 |
A háztáji munkában való részvétel és a szakképzettség | 75 |
A kistermelés helyzete és jövője a kertészetben | 81 |
A zöldségtermelés | 83 |
A termelés mennyiségének és szerkezetének változásai | 83 |
A területi munkamegosztás sajátosságai a kisüzemi zöldségtermelésben | 86 |
A kisüzemek zöldségtermelésének felhasználása | 89 |
A termelés jövedelmezőségének néhány kérdése | 93 |
A gyümölcstermelés | 96 |
A hazai gyümölcstermelés mennyiségének és szerkezetének változásai | 97 |
A kisgazdaságokban termelt gyümölcs felhasználása | 100 |
A gyümölcstermelés gazdasági helyzete néhány árutermelő kisgazdaságban | 101 |
A kisgazdaságok gyümölcstermelésének fejlesztési lehetőségei | 106 |
A szőlő- és a bortermelés | 110 |
A kisüzemi szőlőtermelés alakulásának néhány főbb jellemzője | 111 |
A termésfelhasználás irányai | 113 |
A szőlőtermelő kisgazdaságok eszközellátottsága | 114 |
A kisüzemi termelés költség- és jövedelemviszonyainak alakulása | 120 |
A kertészeti termelés fejlesztésének néhány szervezési és műszaki feltétele | 125 |
A kistermelés helyzete az állattenyésztésben | 128 |
Takarmánytermelés a kisgazdaságokban | 129 |
Takarmányfelhasználás és forrásai | 131 |
A takarmányok felhasználásának hatásfoka | 133 |
A takarmánytermelés és -felhasználás érdekeltségi viszonyai | 135 |
A kisgazdaságok takarmánytermelésének szervezete és integrálása | 137 |
A szarvasmarhatartás | 138 |
A kisüzemi marhatartás jelentősége | 139 |
A kisgazdaságok szarvasmarhatartásának néhány sajátossága | 142 |
A szarvasmarha-állomány csökkenésének okai | 144 |
A kistermelői szarvasmarhatartás költség- és jövedelemviszonyai | 146 |
A kistermelői szarvasmarhatartás jövője | 148 |
A sertéshústermelés | 151 |
A háztáji és a kisegítő gazdaságok vágó- és árusertés-termelésének fejlődése | 152 |
A vágósertés-termelés területi sajátosságai | 155 |
A kocatartó és a sertéshústermelő kisüzemek gazdasági helyzete | 158 |
A költség- és jövedelemviszonyok alakulása és várható hatásai | 161 |
A baromfitartás | 166 |
A kisüzemi baromfitartás jelentősége és szakosodása | 167 |
A ráfordítás és a hozam, valamint a költség- és a jövedelemviszonyok alakulása | 170 |
A főbb termelési tényezők fejlesztésének követelményei | 179 |
A termelési integráció lehetőségei a kisüzemi baromfitartásban | 180 |
A kistermelés és az árutermelés várható irányai a baromfitartásban | 184 |
A nyúlhústermelés | 186 |
A kistermelés közgazdasági környezete és kapcsolatai a szocialista vállalatokkal | 190 |
A termelés- és a jövedelemszabályozás főbb eszközei | 191 |
A kistermelői munka jövedelmezősége és hatékonysága | 199 |
A kistermelés integrációja | 209 |
Összefoglaló következtetések | 217 |
Irodalomjegyzék | 227 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.