kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs Központja |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 312 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | 963-502-401-0 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva. |
Előszó | 7 |
A versenymozgalom áttekintése | 11 |
A gyakorlatnak átadható kutatási eredmények | 87 |
Fajtajelölt búza és tritikale előállítása | 91 |
KT-200 tritikale fajtajelölt | 91 |
KT-Gyöngy fajta | 92 |
Kalászos gabona és kukorica termésbecslési módszer | 93 |
A rozs kettőshasznosításának lehetőségei | 98 |
A rozs termőképességét befolyásoló legfontosabb tényezők vizsgálata és technológia kidolgozása | 102 |
Új zöld- és étkezési szárazbabfajták előállítása | 106 |
Új zöldborsófajták előállítása | 110 |
A Dáma cukorrépafajta előállítása | 110 |
Kompolti hibrid TC kender | 112 |
Dohány-fajtajelöltek | 114 |
Hevesi 744 fajtajelölt | 114 |
Hevesi 11 fajtaj4elölt | 115 |
hevesi H-4 fajtajelölt | 115 |
Hevesi H-5 fajtajelölt | 115 |
hevesi 276 fajtajelölt | 116 |
A dohánytermesztés fejlesztése kémiai anyagokkal | 118 |
Különböző dohányfajták és fajtajelöltek herbicid érzékenysége | 118 |
Palántaágyak fertőtlenítése metilbromiddal | 119 |
A Thiodan 35 EC rovarölőszer fölhasználása a dohányültetvényekben | 120 |
A Flubalex dohány oldalhajtás-gátlószer fölhasználásának technológiája | 121 |
KM Hybridalfa lucerna előállítása és termesztése | 123 |
Takarmánynövények fajta-előállítása és termesztéstechnológiájuk kidolgozása | 126 |
Szarvasi-4 lucernafajta előállítása | 126 |
Óvári-1 takarmánykáposzta | 127 |
A lóbab termesztés-technológiájának és komplex növényvédelmi technológiájának kidolgozása | 128 |
H-103 B és H-108 A gyomirtószerek hatékonyságának és szelektivitásának vizsgálata csillagfürt-, bab- és lóbabkultúrákban | 129 |
Új lóbabfajták előállítása, ökológiai igényük meghatározása és fajtaspecifikus termesztés-technológiájuk kidolgozása | 130 |
Nyírségi keserű, államilag elismert új fehérvirágú csillagfürtfajta | 133 |
Új takarmánynövények | 135 |
Szabolcs-1 szarvaskerepfajta | 135 |
Kisvárdai-41 fénymagfajta | 136 |
Technológiai eljárások kidolgozása az energiatakarékos talajművelésre, hígtrágya-hasznosításra és mélyalmos trágyakezelésre | 137 |
Idő- és energiatakarékos talajművelési technológia nehézkultivátorok használatával | 137 |
Hígtrágyák és szennyvizek szántóföldi hasznosítása mélylazításos altalajöntözéssel | 140 |
Alomkezelési eljárás a juhok lábvég-megbetegedéseinek megelőzésére és a juhtrágya komposztálása céljából | 143 |
A talajtermékenységet és a termelés gazdaságosságát növelő eljárások kidolgozása | 146 |
Nyersfoszfátok mezőgazdasági fölhasználása | 146 |
A nitrogén-műtrágyagyártás során keletkezett mésziszap mezőgazdasági hasznosítása | 147 |
A konténeres műtrágya-forgalmazás lehetősége és feltételrendszere | 148 |
Termesztéstechnológiai kutatások homoktalajon | 150 |
Foszfor tartaléktrágyázás szöszösbükkönyös, rozsos és somkórós vetésforgóban | 150 |
Lepelhomok-talaj AL-oldható P-tartalmának alakulása fokozatos és feltöltő műtrágyázás esetén | 152 |
Lepelhomok-talaj foszforellátottsága és a P-műtrágyázás hatékonysága | 153 |
Talajtani tanulmány készítése az Oued R' Hir térségében | 153 |
Fluid vetéstechnika alkalmazása a tápkockás palántanevelésben | 154 |
A nyírségi savanyú homoktalajok termékenységének fokozása metszéssel és melioratív Mg-utánpótlással | 156 |
A mészállapot parciális optimumainak meghatározuása réti talajokra | 159 |
A Sclerotinia sclerotiorum (fehérpenész) sporulációjának előrejelzése | 162 |
A Rhizobium lupini és Pseudomonas törzsekkel végzett magoltás hatása az L. albus-ra | 165 |
Uborkapatogén vírusok fertőzés-dinamikája és a vírusfertőzést csökentő eljárások eredményessége | 168 |
Különböző B-jelű készítmények és azok mezőgazdasági használata | 170 |
B-2/e és B-2/d jelű baktericki hatású készítmény a baktériumos paszulyvész fellépésének leküzdéséhez | 170 |
B-E6 és B-E9 jelű készítmények a burgonya lombpermetezésére | 170 |
B-3/80 jelű takarmánykiegészítő készítmény | 171 |
A csírázóképesség változásának vizsgálata nyugalmi állapotban | 173 |
Egy biotechnológiai módszer bevezetésének eredményei a Meriklon Társaság tapasztalatai alapján | 178 |
Kutatásfejlesztési eredmények a Bábolnai iparszerű Kukoricatermelési Rendszerben | 184 |
A biológiai háttér fejlesztése | 184 |
Műszaki fejlesztések | 187 |
Tájékoztatási rendszerek | 188 |
Takarmányozási technológiák kidolgozása szarvasmarhák és sertések számára | 193 |
Nedves répaszelet tartósítása, tárolása, egész éven át való felhasználása a szarvasmarha-hízlalásban | 193 |
A CCM és a húspép együttes hasznosításának komplex technológiája a nagyüzemi sertéstakarmányozásban | 197 |
A számítógépes takarmányadag-összeállítás eredményei magyarországi tehenészetekben | 202 |
Ipari méretű sejt- és vírustermeléssel összefüggő biotechnológiai kutatások | 205 |
Száj- és körömfájás elleni trivalens vakcina termelési technológiájának továbbfejlesztése | 205 |
Az inaktivált veszettség elleni vakcina technológiájának üzemesítése | 206 |
Ötférőhelyes kísérleti (kutató) fermentor tervezése és kivitelezése | 207 |
Kombinált vakcinák kifejlesztése a szarvasmarhák vírusos eredetű légző- és emésztőszervi megbetegedései elleni védekezés céljára | 209 |
A ParevacR inaktivált parainfluenza-3 és respiratory syncytial vírusokat tartalmazó kombinált vakcina fölhasználása során szerzett tapasztalatok | 211 |
Kutyák szopornyicája elleni Distevac vakcina adaptálása prémes állatok (nyérc, görény) szopornyicás megbetegedése ellen | 215 |
Méhtenyésztési program és méhtartás-technológia kidolgozása | 216 |
Szervesanyag-feltárás trágyagilisztával | 219 |
Különböző bioaktív készítmények előállítása és használata a gyümölcstermesztésben | 223 |
Készítmény (Phyl-Set) a meggy és cseresznye gyümölcskötődésének és termésmennyiségének növelésére | 223 |
Az alma fagykárosodásának regenerációját elősegítő eljárás és készítmény | 224 |
A gyümölcs mennyiségét és minőségét veszélyeztető vízhajtásképződés mérséklését elősegítő eljárás és készítmény | 227 |
Káposztafélék és egyéb zöldségnövények nemesítése | 230 |
Paradicsom, uborka, görögdinnye, csemege- és pattogatókukorica, sárgarépa, zeller, tojásgyümölcs, laskagomba nemesítése, fajtafenntartása és termesztésének korszerűsítése | 234 |
A fűszerpaprika nemesítése, fajtafenntartása és termesztésének fejlesztése | 236 |
Új fűszerpaprika-fajták előállítása: 1980-1984 | 236 |
Gyökérzónába juttatott folyékony tápanyag használatának technológiája | 239 |
Különböző tápanyagok hatása a fűszerpaprika terméshozamára | 242 |
Különböző élelmiszeripari termékek gyártási, minősítési és tartósítási technológiájának kidolgozása | 245 |
A Sportrobi, az enzimesen előkezelt koncentrált tejfehérje előállítása és fölhasználása | 245 |
Diétás, csökkentett laktóztartalmú tej és tejtermékek előállítása | 246 |
Durum búzák, őrlemények és a belőlük készült tészták néhány enzimének vizsgálata | 247 |
Gyümölcs és gomba tárolási idejének megnövelése ionizáló sugárzással | 248 |
Fűszerek és fűszerkeverékek csíraszámának csökkentése ionizáló sugárzással és húsipari alkalmazhatóságának vizsgálata | 249 |
A membránszeparációs eljárás hazai realizálását elősegítő kutatások | 251 |
Nagyfrekvenciás dielektromos hús-defrosztáló technológia üzemi bevezetése | 252 |
Termőhelyi málnafagyasztás új kriogén közegek felhasználásával | 253 |
A természetes élelmiszeraromák megismerését, a hazai aromakészítmények gyártását és a termékek minősítését elősegítő kutatások | 254 |
Nyers húsok összetételének mérése NIR technikával | 259 |
Gyümölcs alapanyagok vizsgálata, szénsavas üdítőitalok gyártástechnológiájának kidolgozása | 262 |
Különböző alma- és meggyfajták tulajdonságainak konzervipari feldolgozhatóságának és az érésgyorsítóval kezelt meggy minőségét befolyásoló hatásának vizsgálata | 262 |
Cider nevű, alacsony alkoholtartalmú, magas gyümölcstartalmú szénsavas üdítőitalok erjesztési és gyártástechnológiájának kidolgozása | 265 |
Fermentációs kutatások a szesziparban | 267 |
A cukorciroklé szeszgyártási alkalmasságának vizsgálata | 267 |
Az ecetsav-baktériumok tápanyagigényének meghatározása, az import tápsó helyettesítésére, hazai összeállítású termék receptjének kidolgozása | 269 |
Hibridkukorica vetőmag osztályozása, az MSZ 7590-76. sz. szabvány módosítása | 273 |
Eljárás és berendezés biológiailag fokozott értékű cukorrépa-vetőmagvak előállítására | 275 |
A kanadai importból származó De Cloet gépsor hazai vizsgálata és minősítése a dohánytermesztésben | 278 |
Szimulációs modell a vízhiány és a terméskiesés várható mennyiségének és gyakoriságának megállapítására adott termőhelyen és növényfajonként | 281 |
Számítógépes matematikai modell és öntözésellenőrző berendezés | 284 |
Gazdasági beavatkozások megalapozása számítógéppel segített döntéssel | 284 |
Öntözéásellenőrző berendezés | 285 |
Technológiai vizek és szennyvizek kezelése | 286 |
Bárány-Dajka bárányszoptató automata tejes bárányok mesterséges nevelésére | 288 |
Gyors, roncsolásmentes, műszeres élelmiszer-minősítési módszerek | 294 |
Diagnosztikai mintaállomány kísérleti típusának létrehozása a BKR-nél és az MKM-nél | 304 |
A DIOGENES számítógépes folyamatirányító rendszer alkalmazása a Nyíregyházi Konzervgyárban | 306 |
Személyi számítógépek a mezőgazdaságban | 308 |
Sertéstelepi nyilvántartó rendszer | 308 |
Mezőgazdasági erő- és munkagépek, valamint erő- és munkagépkezelők teljesítményét elszámoló programcsomag | 309 |
Lineáris programozás | 310 |
Hálótervezési program a CPM/PERT módszer alapján | 311 |
Mezőgazdasági statisztika (ZX-81 vagy ZX-Spektrum) | 312 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.