kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház Rt. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 293 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9553-46-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Előszó | 9 |
Bevezetés | 11 |
A mezőgazdasági termelés története | 13 |
A mezőgazdasági termelés kezdetei | 13 |
A magtermesztő mezőgazdaság kialakulása, a Kr. e. 10 000-től a Kr. e. 3000-ig terjedő időszak áttekintése | 14 |
Az ókori mezőgazdaság | 17 |
A középkori mezőgazdaság az 1400-as évek végéig | 20 |
A mezőgazdaság fejlődése a nagy földrajzi felfedezésektől 1750-ig | 21 |
A mezőgazdaság fejlődése az első ipari forradalomtól | 23 |
A mezőgazdaság az I. világháború előtt | 26 |
A mezőgazdaság fejlődése a két világháború között | 27 |
A mezőgazdaság fejlődése a II. világháborútól napjainkig | 28 |
A mezőgazdasági termelés természeti alapjai | 35 |
A földfelszín talajtakarója | 35 |
A talajok jelentősége és sokoldalú funkciói | 35 |
A talajok és földrajzi előfordulásuk bemutatása | 37 |
Szerves talajok | 39 |
Ásványi talajok | 39 |
Globális összefoglaló áttekintés | 50 |
A Föld éghajlata | 52 |
Az éghajlat fogalma és osztályozása | 52 |
Az éghajlatot alakító tényezők | 52 |
Az éghajlat mérőszámai és ábrázolása | 54 |
A Föld éghajlati osztályozása | 56 |
Az éghajlatváltozás és annak hatásai a mezőgazdaságban | 66 |
A mikro- és mezoklíma szerepe a mezőgazdaságban | 68 |
A víz és a mezőgazdaság | 70 |
A természetes vízellátottság | 70 |
A növénytermesztés és a víz | 74 |
Mezőgazdasági termelés | 89 |
Szubarktikus és mérsékelt égövek növénytermelése/növénytermesztése | 89 |
A szubarktikus és a mérsékelt égövek földművelése | 89 |
A szubarktikus és a mérsékelt égövek növényei, gazdaságföldrajzi jelentősége, elterjedése, termesztése | 90 |
Trópusi-szubtrópusi égövek növénytermelése/növénytermesztése | 112 |
Trópusi-szubtrópusi égövek földművelése | 112 |
Trópusi-szubtrópusi gabonafélék | 116 |
Trópusi-szubtrópusi gyökérgumósok | 121 |
Trópusi-szubtrópusi cukrot adó növények | 124 |
Trópusi-szubtrópusi olajat adó növények | 126 |
Trópusi-szubtrópusi fehérjét adó hüvelyesek | 128 |
Trópusi-szubtrópusi ipari rostnövények | 128 |
Trópusi-szubtrópusi területek (fontosabb) gyümölcsei | 131 |
Trópusi-szubtrópusi területek (fontosabb) élvezeti növényei | 137 |
Trópusi-szubtrópusi területek egyéb élvezeti növényei | 143 |
Trópusi-szubtrópusi térségek legfontosabb fűszereie, a világkereskedelem legrégebbi árucikkei | 143 |
Hegyvidéki területek növénytermelése, növénytermesztése | 144 |
Trópusi-szubtrópusi és mérsékelt égövek kertészeti termelése/termesztése | 148 |
A paradicsom gazdaságföldrajzi jelentősége, elterjedése és termesztése | 150 |
A paprika gazdaságföldrajzi jelentősége, elterjedése és termesztése | 154 |
A szőlő gazdaságföldrajzi jelentősége, elterjedése, termesztése | 158 |
Az alma gazdaságföldrajzi jelentősége, elterjedése és termesztése | 162 |
A Föld erdősülése, erdőformációk | 168 |
Erdő és erdőgazdálkodás | 168 |
A Föld erdőterületei és erdősültsége | 171 |
A földrészek erdőformációi és jellemző fafajaik | 181 |
Fatermékek termelése, importja és exportja 1999 (FAO 2001) | 198 |
Állattenyésztés/állattartás | 201 |
Szarvasmarha | 205 |
Juh | 210 |
Kecske | 213 |
Bivaly | 215 |
Sertés | 218 |
Teve | 220 |
Lámafélék | 222 |
Jak, gaur, banteng, rénszarvas | 224 |
Ló | 227 |
Szamár és öszvér | 227 |
Baromfi | 229 |
Futómadarak | 233 |
Nyúl és prémes állat | 233 |
Méh és selyemhernyó | 235 |
Halászat és akvakultúra | 236 |
A mezőgazdasági termelés eszközei | 245 |
A technikai fejlődés néhány összefüggése | 245 |
Az innováció regionális összefüggései | 246 |
Az agrárinnováció sajátosságai | 247 |
A technikai fejlesztés regionális problémái | 249 |
A mezőgazdasági termelésben alkalmazott eszközök | 260 |
A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek külkereskedelme | 273 |
A gabonafélék külkereskedelme | 280 |
A búza külkereskedelme | 280 |
A kukorica külkereskedelme | 282 |
A rizs külkereskedelme | 282 |
Az árpa külkereskedelme | 282 |
Az élvezeti termények külkereskedelme | 283 |
A kávé külkereskedelme | 283 |
A kakaó külkereskedelme | 283 |
A tea külkereskedelme | 283 |
A dohány külkereskedelme | 284 |
A fontosabb gyümölcsfélék külkereskedelme | 284 |
A banán külkereskedelme | 284 |
A trópusi gyümölcsök külkereskedelme | 285 |
A narancs külkereskedelme | 285 |
Az alma külkereskedelme | 285 |
A szőlő és a bor külkereskedelme | 285 |
Az ipari növények és termékeik külkereskedelme | 286 |
A cukor külkereskedelme | 286 |
A gyapotszál külkereskedelme | 286 |
A természetes gumi külkereskedelme | 287 |
A szója külkereskedelme | 287 |
A napraforgómag külkereskedelme | 287 |
A takarmányként hasznosuló termékek külkereskedelme | 287 |
Az olajos magvak pogácsáinak külkereskedelme | 287 |
A manióka külkereskedelme | 288 |
A hüvelyesek külkereskedelme | 288 |
A méz külkereskedelme | 288 |
Az állati eredetű termékek külkereskedelme | 289 |
A (friss) hús külkereskedelme | 289 |
A tej külkereskedelme | 290 |
A sajt és a túró külkereskedelme | 290 |
A vaj külkereskedelme | 290 |
A gyapjú külkereskedelme | 291 |
A sör külkereskedelme | 291 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.