1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdaság és élelmiszeripar üzemi szerkezete

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 138 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-993-539-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A mezőgazdaság a hivatalos statisztikai adatok szerint 2008-ban Magyarország GDP-jének 4,3%-át állította elő és a dolgozók közel 4,5%-át foglalkoztatta. Szerepe azonban ennél jóval jelentősebb, termelése ugyanis nélkülözhetetlen, stratégiai jellegű, hiszen az emberi élet legfontosabb elemét, az élelmiszert állítja elő, amely - az egészséghez hasonlóan - akkor válik nélkülözhetetlenné, minden más szükségletet megelőzővé, amikor valamilyen oknál fogva (időjárás, katasztrófa, nemzetközi konfliktus stb.) hiány keletkezik belőle. Mezőgazdaságunk a rendszerváltás során radikális átalakuláson ment keresztül. Tulajdonviszonyai, üzemi szerkezete, piaci kapcsolatai, sőt termelési szerkezete is átalakult, nem is beszélve a foglalkoztatottak nagyarányú csökkenéséről. A termelés kisebb-nagyobb üzemekben folyik. A 2007. évi adatok szerint a mezőgazdaság termelését 619 ezer egyéni gazdaság és 7400 gazdasági szervezet állítja elő. Az üzemek tehát igen differenciáltak mind nagyságuk,... Tovább

Fülszöveg

A mezőgazdaság a hivatalos statisztikai adatok szerint 2008-ban Magyarország GDP-jének 4,3%-át állította elő és a dolgozók közel 4,5%-át foglalkoztatta. Szerepe azonban ennél jóval jelentősebb, termelése ugyanis nélkülözhetetlen, stratégiai jellegű, hiszen az emberi élet legfontosabb elemét, az élelmiszert állítja elő, amely - az egészséghez hasonlóan - akkor válik nélkülözhetetlenné, minden más szükségletet megelőzővé, amikor valamilyen oknál fogva (időjárás, katasztrófa, nemzetközi konfliktus stb.) hiány keletkezik belőle. Mezőgazdaságunk a rendszerváltás során radikális átalakuláson ment keresztül. Tulajdonviszonyai, üzemi szerkezete, piaci kapcsolatai, sőt termelési szerkezete is átalakult, nem is beszélve a foglalkoztatottak nagyarányú csökkenéséről. A termelés kisebb-nagyobb üzemekben folyik. A 2007. évi adatok szerint a mezőgazdaság termelését 619 ezer egyéni gazdaság és 7400 gazdasági szervezet állítja elő. Az üzemek tehát igen differenciáltak mind nagyságuk, teljesítőképességük, jövedelmezőségük, mind pedig perspektívájuk alapján. Mindenféle stratégiai terv kialakításához elengedhetetlen, hogy megismerjük a hazai mezőgazdasági üzemek legfontosabb jellemzőit, erőállapotukat, leterheltségüket és jövőben várható helyzetüket. A magyar élelmiszeripar válságos éveit éli. Pedig a magyar élelmiszereknek nemzetközi hírnevet és piacot szerzett ágazatra nagyon oda kellene figyelni, eljelentéktelenedése, bukása ugyanis magával ránthatja a mezőgazdaságot is. Ez a mulasztás pedig nagy felelőtlenség volna. A folyamat megfordítása nem tűr halasztást, minden szinten cselekedni kell. Ehhez azonban jobban meg kell ismerni az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó szervezetek környezetét, magukat a vállalatokat, azok struktúráját, fontosabb jellemzőit. Vissza

Tartalom

A mezőgazdaság üzemi szerkezete 7
Bevezető 9
Összefoglaló 11
1. A gazdasági folyamatok főbb jellemzői 17
2. A mezőgazdaság helyzete I 26
2.1. A mezőgazdaság termelési értékének alakulása 27
2.2. A mezőgazdaság beruházásának alakulása 32
2.3. Foglalkoztatás 34
2.4. A jövedelem alakulása 37
2.5. Az agrárolló alakulása 39
2.6. A kamat és bankköltség alakulása 41
2.7. A saját tőkeállomány alakulása 42
3. A mezőgazdaság gazdasági struktúrája 43
4. Egyéni gazdaságok 46
5. A mezőgazdasági szervezetek differenciálódása a 2007. évi mérlegadatok alapján 52
6. A mezőgazdasági gazdasági társaságok differenciálódása 53
6.1. A mezőgazdasági gazdasági társaságok nettó árbevételnagyság
szerinti megoszlása 54
6.2. A mezőgazdasági gazdasági társaságok megoszlása a foglalkoztatottak száma alapján 58
6.3. A mezőgazdasági gazdasági társaságok eladósodottság szerinti megoszlása 61
6.4. A mezőgazdasági gazdasági társaságok jövedelmezőség szerinti megoszlása 65
6.5. Következtetések a mezőgazdasági társaságok jövőjére 70
7. A mezőgazdasági szövetkezetek differenciálódása 72
7.1. A mezőgazdasági szövetkeztek nettó árbevételnagysága
szerinti megoszlása 72
7.2. A mezőgazdasági szövetkeztek megoszlása
a foglalkoztatottak száma alapján 78
7.3. A mezőgazdasági szövetkezetek eladósodottság szerinti megoszlása 81
7.4. A mezőgazdasági szövetkezetek jövedelmezőség szerinti megoszlása ... 86
7.5. Következtetések a szövetkezetek jövőjére 91
7.6. Konklúzió 93
Az élelmiszeripar üzemi szerkezete 95
Bevezető 97
1. A hazai élelmiszerpiac helyzete 99
1.1. Az élelmiszeripar gazdasági környezete 99
1.2. Az élelmiszeripar termelésének alakulása 104
1.3. A beruházás alakulása 106
1.4. A jövedelem és a saját tőkeállomány alakulása 108
2. Az élelmiszer-ipari szervezetek száma és differenciálódása 111
2.1. Az élelmiszer-ipari szervezetek árbevételnagysága szerinti megoszlás 113
2.2. Az élelmiszer-ipari szervezetek megoszlása a foglalkoztatottak száma szerint 117
2.3. Az élelmiszer-ipari szervezetek eladósodottság szerinti megoszlása 121
2.4. Az élelmiszer-ipari szervezetek jövedelmezőség szerinti megoszlása 125
3. Következtetések az élelmiszer-ipari szervezetek jövőjére 129
4. A külföldi tőke szerepe az élelmiszeriparban 131
Összefoglaló 135

Dr. Takács József

Dr. Takács József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Takács József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem