1.062.107

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A méz felhasználása a háztartásban

Szerző
Fordító
Grafikus
Lektor
Fotózta
Bratislava
Kiadó: Príroda
Kiadás helye: Bratislava
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E szerény munka megírásához hosszúéves tapasztalataim vezettek, amelyeket azoknak a tanfolyamoknak a vezetésénél szereztem, ahol a méznek a háztartásban való felhasználását ismertettem. Valamennyi... Tovább

Előszó

E szerény munka megírásához hosszúéves tapasztalataim vezettek, amelyeket azoknak a tanfolyamoknak a vezetésénél szereztem, ahol a méznek a háztartásban való felhasználását ismertettem. Valamennyi tanfolyam meggyőzött arról, hogy írnom kell ezekről, és az ott szerzett tapasztalataimat át kell adnom olvasóimnak.
Tanítottam a múltban és most is tanítok e tanfolyamokon, mert szeretem népünket, szeretem a méhet és a méhészetett. Arra töredektem, hogy ezt a szeretetet soraimmal továbbítsam kedves olvasóközönségünknek. A tanfolyamokon igyekeztem átadni ismereteimet hallgatóimnak és magam is újabb tapasztalatokat és ismereteket merítettem népünk tudásának és művészetének mély forrásából. Mennyi szépség rejlik a hímzésekben, amelyek a tanfolyamokon mézeskalácsra vetítve más formában jelentek meg! Ahol a nép hímezni tud, ott szépen tud festeni is. A mézeskalács díszítésénél a tanfolyam hallgatói megtanulták megőrizni a hagyományos eredeti szlovák díszítési jelleget. Ez serkentette őket az újabb elemek, kombinációk és kompozíciók további alkotására és fejlesztésére.
A könyv részletesen és szakszerűen megtanítja az olvasót arra, hogyan lehet a mézet a háztartásban sokoldalúan felhasználni. Minden egyes sütemény és gyümölcskrém, tejkülönlegesség, koktél és egyéb készítmény elkészítésénél először az általános technológiai menetet írom le, amely a megfelelő csoportra vonatkozik. A recepteknél más speciális előírásokat ismertetek, minden egyes sütemény és egyéb készítmény elkészítésére. Igyekeztem rámutatni mindarra, ami a munka sikertelenségét okozhatja és megmagyaráztam ezeknek az okoknak a kiküszöbölési módját is.
A készítmények elkészítése előtt ezért ajánlom megismerkedni az általános készítési menettel.
A receptek megbízhatóan ki vannak próbálva és az előírások pontos betartása mellett sikerrel járnak.
Munkámat igyekeztem mindenki számára érthető nyelven és módon megírni. Rámutatok benne a méz és a mézeskalács sütésének a történetére, a szlovák díszítési jelleg szépségére és a modern tudományos és biokémiai elemzések alapján a mézre, mint értékes gyógyhatású tápszerre, valamint az emberi szervezet táplálásának kész alkotóelemére, továbbá sok betegségnél a gyógyító hatására, nagy jelentőségére a sportolók és a gyermekek egészségügyi szempontjából. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A méz történetéből 7
A méz értéke 13
A méz változatai 16
A méz kezelése 18
A méz - mint fontos táplálék - élettani jelentősége az emberi
szervezet működése szempontjából 20
A méz mint gyógyhatású élelmiszer 25
A méz alkalmazása különböző betegségeknél 27
A méz jelentősége a gyermekek táplálkozásában 32
A méz jelentősége a sportolók számára 36
A szlovák mézeskalácsipar történetéből 37
Általános utasítások a mézeskalács tésztafélék előkészítésére
és sütésére 47
A mézeskalács készítése hagyományos szlovák díszítési jelleggel 53
A mézes sütemények bevonása 54
Díszítés mandulával és különféle gyümölccsel 55
Díszítés papírtölcsérrel 57
Díszítési elemek 61
A mézeskalács alkalmi érvényesülése 74
Elkészítési módok 77
I. Finom mézeskalács félék 79
II. Apró mézeskalács és finom mézes sütemény 85
III. Töltött mézeskalács 103
IV. Öntött mézeskalács 106
V. Mézes gyümölcskenyér 111
VI. Sütés nélkül készült mézes csemegék (általános utasítások) 115
VII. Mézes torták (általános utasítások) 118
VIII. Mézes tekercs (általános utasítások) 131
IX. Mézes szeletek 134
X. Krémtöltelék tortákba, tekercsekbe, szeletekbe (általános
utasítások) 140
A. Mézestorta töltelék 141
B. Mézestekercs töltelékek 144
C. Mézesszelet töltelékek 146
XI. Mázak 148
XII. Mézes gyümölcs (általános utasítások) 153
A. Mézzel készített kompótok közvetlen használatra 157
B. Mézzel saját levében konzervált gyümölcs 158
C. Mézoldatban tartósított gyümölcs 160
D. Dzsemek 160
E. Gyümölcsízek 163
F. Gyümölcspürék (pépek) 165
G. Mézes gyümölcsszörpök 167
H. Mézzel készített gyümölcsszirupok 169
XIII. Mézes gyümölcslimonádék 170
A. Hűtött mézes limonádék 171
B. Forró mézes limonádék 173
XIV. Mézes gyümölcs és zöldség különlegességek 175
XV. Mézes tejkülönlegességek (általános utasítások) 179
A. Mézes tej különféle ízesítőkkel 181
B. Mézes tejkoktélok gyümölcs készítményekkel 185
a) Jéggel hűtött mézes koktélok 185
b) Mézes tejkoktélok fagylalttal 188
c) Mézes koktélok tejszínnel 188
C. Mézes tejitalok és fröccsök joghurtból és gyümölcsből 190
D. Mézes tejkrémek gyümölccsel, gyümölcskészítményekkel és tehéntúróval 192
XVI. Mézes kenők és tejszínhab 196
XVII. Méhsör és mézes borok (általános utasítások) 197
XVIII. Mézes likőrök (általános utasítások) 203
Tanfolyamok és kiállítások 209
Végszó 210
Felhasznált irodalom 211
Az ismertetett receptek és utasítások betűrendi mutatója 213

Klotilda Luptovská

Klotilda Luptovská műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Klotilda Luptovská könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem