1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A merinói juhok tenyésztése és kiválasztása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 200 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-35-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az állattenyésztési ágazatok, beleértve a juhágazatot is, nagy jelentőségűek a mezőgazdasági üzemekben. Juhtenyésztésben a gazdaságos termelés egyik fontos feltétele, hogy a tenyésztési célkitűzésnek, piaci igényeknek, a tartási, takarmányozási és állat-egészségügyi körülményeknek legmegfelelőbb fajtát tenyésszünk. Tekintve, hogy a nemzetgazdaságnak, a lakosság életszínvonalának növeléséhez gyapjúra, tejre, húsra és egyéb állati eredetű termékre van szüksége, ezért e termékek előállítása a juhtenyésztés alapvető feladata. Napjainkban világszerte több, mint 600 juhfajta található. Ezek között kiemelkedő szerephez jutnak a merinói juhfajták.
Munkánkban - e fajtára vonatkozóan mindazokat a biológiai, genetikai, tenyésztői és műszaki fejlődésben bekövetkezett változásokat vettük figyelembe, amelyek jelentős hatást gyakorolnak - e fajtából származó termékek előállítására.
A minőségi termelés hangsúlyozásával igyekeztünk korszerű szakmai ismereteket közreadni a merinói fajtákkal... Tovább

Fülszöveg

Az állattenyésztési ágazatok, beleértve a juhágazatot is, nagy jelentőségűek a mezőgazdasági üzemekben. Juhtenyésztésben a gazdaságos termelés egyik fontos feltétele, hogy a tenyésztési célkitűzésnek, piaci igényeknek, a tartási, takarmányozási és állat-egészségügyi körülményeknek legmegfelelőbb fajtát tenyésszünk. Tekintve, hogy a nemzetgazdaságnak, a lakosság életszínvonalának növeléséhez gyapjúra, tejre, húsra és egyéb állati eredetű termékre van szüksége, ezért e termékek előállítása a juhtenyésztés alapvető feladata. Napjainkban világszerte több, mint 600 juhfajta található. Ezek között kiemelkedő szerephez jutnak a merinói juhfajták.
Munkánkban - e fajtára vonatkozóan mindazokat a biológiai, genetikai, tenyésztői és műszaki fejlődésben bekövetkezett változásokat vettük figyelembe, amelyek jelentős hatást gyakorolnak - e fajtából származó termékek előállítására.
A minőségi termelés hangsúlyozásával igyekeztünk korszerű szakmai ismereteket közreadni a merinói fajtákkal foglalkozó gazdálkodóknak. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 11
A mezőgazdaság és ezen belül az állattenyésztés helye a magyar gazdaságban 11
Tenyészpolitikai követelmények 17
Takarmányozási és tartási körülmények 18
Rétek és legelők 18
Tartási körülmények 19
Szaktudás és megbecsülés 19
A juhtenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége 20
A juh származása, háziasítása és elterjedése 24
A magyar juhtenyésztés múltja és jelene 28
A juhfajták és csoportosításuk 31
A merinói juhok története 31
A merinófajták eredete és tulajdonságai 34
Gyapjúhozamú fajták 35
A finomposztó-gyapjas merinó 35
A rambuillet vagy francia fésűsmerinó 35
A kaukázusi finomgyapjas fajta 37
A sztavropoli finomgyapjas fajta 37
A grozniji finomgyapjas fajta 38
Húshasznú fajták 38
Ile de francé 38
A suffolk 39
A hampshire-down 41
A texelfajta 42
Vegyes hasznosítású fajták 43
Magyar fésűsmerinó 43
Aszkániai merinó 48
Német húsmerinó (volt NDK) 49
Német húsmerinó (volt NSZK) 50
Merinó precoce 51
Az ausztrál merinó 52
A juh küllemi bírálata és a testalakulás 53
Küllemi bírálat 53
A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok 55
A fej 57
A törzs 57
A végtagok 60
A testméretek felvétele 61
Az életkor megállapítása 62
A juh elnevezése ivar, kor és hasznosítás szerint 63
A juhászat tenyésztési irányának meghatározása és tenyészpolitikai követelményei 62
A tenyésztéscél és fajtamegválasztás összhangja 68
A juh értékmérő tulajdonságai 70
Termékenység és nevelőképesség 70
Egészséges szervezet 70
Gyapjútermelő képesség 71
Hústermelő képesség 71
Tejtermelő képesség 71
Testalkat, testnagyság 72
Kor 73
Kondíció, élelmesség 73
Származás, örökítőképesség 73
Ivadékvizsgálat 74
A gyapjútermelő képesség vizsgálata 74
A hústermelő képesség vizsgálata 75
A tenyészjuhok egyedi elbírálása 75
Merinojuhok fajtatisztaságának elbírálása 75
Adatgyűjtés és törzskönyvezés 81
A juhtörzskönyvezés történelmi múltja 81
A törzskönyvezés alapfeltételei 82
Állattenyésztési adatbank 83
A merinói juhok bundájának ismertetése és elbírálása 86
Gyapjúismeret 86
A gyapjú fogalma 86
A bőr szerkezete 87
A gyapjúszál képződése 88
A gyapjúszál tulajdonságai 90
A gyapjúszál ívelődése 90
A gyapjúszál színe 92
A gyapjúszál fénye 93
A gyapjúszál „finomsága" (vastagsága) 94
A gyapjúszál erőssége 95
A gyapjú hosszúsága 97
A gyapjúszál simulékonysága 97
A gyapjúszál nyújthatósága 98
A gyapjúszál zsugorodóképessége 98
A gyapjú sűrűsége (fajsúlya) 99
A gyapjú nedvességfelvétele 99
A gyapjú kihozatala 99
A gyapjú hőszigetelése 100
A gyapjú összértékének meghatározása (szortimentum) 101
A gyapjúhozam 102
Nyírótömeg, gyapjúanyag, rendement 103
A gyapjú minőségére ható külső tényezők 104
A fény hatása 104
A hő hatása 104
A víz és a vegyszerek hatása 105
A kártevők hatása 105
A gyapjú kereskedelmi értékét csökkentő tényezők megállapítása és megjelölése a bundán 105
Gyapjúnyírás és kezelése 107
A nyírás előkészítése 108
A nyírás 108
Kézinyírás 109
Gépi nyírás 109
A lenyírt gyapjú osztályozása, kezelése 110
A fehér gyapjú 110
A haslábgyapjú házi mosása 110
A gyapjú szikkasztása és zsákolása 111
A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása 111
A gyapjúfélék meghatározása 112
A lenyírt gyapjú kezelése és megmunkálása 114
Mosás 114
A gyapjú házi feldolgozása 115
A tenyészjuhok kiválasztása és elbírálása 117
Az anyajuhok kiválasztása és bonitálása 120
A tenyészkosok elbírálása 120
Anyák és a kosok selejtezési irányelvei 126
Az anyák selejtezésének okai 126
Az életkor 126
Ivarzási rendellenességek, szaporodási zavarok 128
A meddőség 128
Elégtelen takarmány értékesítés, gyógyíthatatlan betegség 128
A kosok termékenyítőképességét befolyásoló tényezők és selejtezésük okai 130
Az életkor 130
Az évszak 131
A takarmányozás 131
A hőmérséklet 133
Az ondóvétel gyakorisága 133
A kosok selejtezésének egyéb indítóokai 134
A juhászat termelési irányait és gazdaságosságát befolyásoló tényezők 136
A környezet hatása 136
A juh takarmányozása 145
A juh energiaforgalma 145
A juh táplálóanyag-szükséglete (Juhok takarmányozása) 150
Életfenntartó szükséglet 151
Az anyajuhok táplálóanyag-szükséglete 151
A növendék juhok táplálóanyag-szükséglete 159
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete 164
A juh tejtermelése 167
A juhtej gazdasági jelentősége 167
A juh tejtermelése, feldolgozása és hasznosítása 170
A tejképződés élettana 170
A tejképződés szakaszai 170
A tejleadás, (tejbelövelés) 171
A tej fizikai tulajdonságai 171
A tej összetétele 172
A laktáció 176
A juh tejtermelését befolyásoló tényezők 180
Próbafejések 181
A juh fejése 181
A juh kézi fejése 182
A juhok gépi fejése 183
A kifejt juhtej kezelése, tárolása, szállítása 189
A tej gyűjtése és hűtése 189
A nyerstej minőségi követelményei 190
A tej hűtése, szellőztetése, tárolása 191
A tej csírátlanítása és konzerválása 191
A juhtej feldolgozása 192
A juhászat gazdaságossága 195
Irodalom 198
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem