1.062.261

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A melasz

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 233 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-10-3057-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Bevezetés (Dr. Telegdy-Kováts László)11
A melasz fogalma11
A melaszszó eredete12
A melaszképződés elmélete12
A melasz mint ipari és mezőgazdasági alapanyag14
A melasz fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságai
Fizikai jellemzők16
Sűrűség16
Viszkozitás16
Kémiai összetétel19
A kémiai összetételre ható tényezők21
Az általános összetételre vonatkozó adatok21
Nemcukor szénhidrátok28
Nitrogéntartalmú anyagok32
Ásványi anyagok38
Biológiai hatóanyagok: vitaminok39
Szerves savak41
Színezőanyagok43
A színezőanyagok képződése43
A melaszban található színezőanyagok45
Enzimes eredetű színezőanyagok45
Nem enzimes eredetű színezőanyagok46
Növényvédő és gyomirtó szerek maradványai a melaszokban48
A melasz mikrobiológiája51
Melaszok fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatai52
Mintavétel- és előkészítés52
Fizikai vizsgálatok53
Viszkozitásmeghatározás53
Kémiai vizsgálatok55
Szárazanyag-tartalom55
Szénhidrátok61
Nitrogéntartalmú anyagok68
Szervetlen alkotók meghatározása74
Vitaminok (bioszanyagok) meghatározása81
Melasz lúgosságának vizsgálata101
Összes anion meghatározása101
Illósavtartalom meghatározása105
Kénessavtartalom meghatározása105
Melaszok fényelnyelésének vizsgálata105
Mikrobiológiai vizsgálatok110
A melasz erjedésipari technológiai felhasználhatósága 112
Az élesztők bioszanyagigénye118
Anaerob körülmények közötti növekedési tényezők122
A melasz-illósavak erjedésgátló hatása122
A melasz mikrobiológiai értékelése123
A melasz technológiai minőségének értékelése125
A melasz mint takarmány 129
A melasz takarmánykénti hasznosítása a múltban129
A melasz összetétele, táplálóértéke130
A melasz a gazdasági állatok takarmányozásában133
A melasz a sertés takarmányozásában133
A melasz a baromfi takarmányozásában134
A melasz a ló takarmányozásában134
A melasz a juh takarmányozásában134
A melasz a szarvasmarhák melléktermékek hasznosításában137
A melasz jelentősége a cukoripari melléktermékek hasznosításában137
A melasz mint abrakkeverék-komponens137
A melasz mint silózási segédanyag138
A magyarországi melaszok összetétele 139
Általános megfontolások, vizsgálati jellemzők139
Vizsgálati módszerek140
A melaszok viszkozitása140
Szárazanyag-tartalom, cukortartalom144
Invertcukor- és raffinóztartalom148
Tisztasági hányados148
Hamutartalom148
Melaszok pH értéke150
Melaszok illósavtartalma152
Nitrogéntartalmú anyagok152
Kénessav159
A makroösszetétel általános értékelése159
Magyarországi melaszok bioszanyag-tartalma168
Melasz színanyagok168
A Quentin-melasz195
Ioncserélő eljárások a melaszcukor csökkentésére195
A cukorgyártás veszteségei195
A melaszcukrot csökkentő eljárások197
Kromatográfiás cukorkinyerő eljárás198
A Quentin-eljárás199
A Quentin-eljárás tapasztalatai az NSZK-ban201
A Quentin-eljárás hazai alkalmazása205
A Quentin-eljárás a sarkadi cukorgyártásban207
A Quentin-melasz felhasználása szesz és sütőélesztő gyártására209
A nádmelasz219
A nádmelasz képződése220
A nádmelasz összetétele220
A nádmelasz felhasználása sütő- és takarményélesztő-gyártásra225
Irodalom227
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem