kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóközpont-Hungaronektár |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
Oldalszám: | 574 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-01-4706-8 |
Megjegyzés: | Töredék kötet. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 2 |
A méhészet hazai története | 5 |
Méhészet a középkorban (Vékey Ádám) | 5 |
Méhészet a török időkben | 8 |
A méhészet irodalmának története | 10 |
A kaptáras méhészkedés kialakulása (Szabó Károly) | 12 |
Egyesületi élet és a méhészeti sajtó (Vékey Ádám) | 19 |
A tudományos kutatás | 22 |
A jelenlegi szervezeti élet (Kocsis Sándor) | 24 |
A méhek biológiája (Gubicza András) | 29 |
A méh rendszertani helye az állatvilágban (Nikovitz Antal) | 29 |
A méhek és az ízeltlábúak törzse | 30 |
A méhalkatúak | 31 |
Az Apis nemzetség | 38 |
A méhek fajtabélyegei | 39 |
A mézelő méh fajtái és hibridjei. A legnevezetesebb méhfajták | 40 |
A fajták közötti keresztezés lehetőségei | 44 |
A mézelő méh származása és törzsfejlődése | 46 |
A méhek alaktana és élettana (Gubicza András) | 48 |
A kültakaró | 48 |
A fej (Caput) | 48 |
A csápok | 50 |
A szipóka | 51 |
A tor | 53 |
A szárnyak | 54 |
A méh repülő mozgása | 59 |
A lábak | 60 |
A potroh | 61 |
A potrohszelvények színe | 64 |
A viaszmirigyek | 64 |
A fullánk | 68 |
A méhek mirigyrendszere | 69 |
Garatmirigy | 69 |
Rágótövi mirigy | 70 |
Páratlan alsó ajakmirigy | 71 |
Nazanov-féle mirigy | 71 |
A méhek idegrendszere | 71 |
Az emésztőszervrendszer | 75 |
A vér és a keringési rendszer (Nikovitz Antal) | 75 |
A méhek táplálkozása (Nikovitz Antal) | 76 |
A cukrok és a nektár | 76 |
A virágpor és a fehérjék | 78 |
A zsírok | 80 |
A vitaminok | 80 |
A víz és az ásványi sók | 82 |
A virágporpótlók és kiegészítők | 83 |
A virágpor a méh táplálkozásában | 85 |
Méhviselkedéstan (Gubicza András) | 86 |
A társas viselkedés a rovaroknál | 87 |
A méhcsalád élete (Nikovitz Antal) | 88 |
A munkamegosztás | 88 |
A méhanya szerepe a család életében | 88 |
Munkásméhek szerepe a család életében | 89 |
Takarítás | 90 |
A fiasítás etetése | 90 |
Építés | 91 |
A tájoló repülés | 92 |
A gyűjtő tevékenység | 92 |
Alkalmazkodás | 92 |
A munkamegosztás mechanizmusa | 93 |
A lép mint raktár és bölcső | 94 |
A mézhólyag mint tároló | 94 |
Mikor, mit, miért tesznek a sejtek? | 94 |
A méhcsalád életének szabályozói | 95 |
A hőszabályozás | 97 |
A magas hőmérséklet befolyása | 97 |
A méhek és az alacsony hőmérséklet | 99 |
Belső szabályozás és közlésmódok a kaptárban | 102 |
A táplálékátadás | 102 |
A feromonok | 103 |
A család védekező ösztöne | 104 |
A támadó hajlam | 105 |
Az őrködők | 105 |
Az idegenek felismerése | 106 |
A gyűjtő magatartás | 107 |
A propolisz | 108 |
A víz | 108 |
A virágpor | 109 |
A nektár | 110 |
A méhek tánca | 110 |
Az anya és a munkások | 116 |
A kasztok elkülönülése | 116 |
Az álcák tápláléka | 116 |
A kasztok elkülönülésének lefolyása | 118 |
Az álcák lefedése | 118 |
Az anya jelenléte | 119 |
Mért csak egy anyát tűr meg a család? | 119 |
Hogyan lesz új anyja a családnak? | 120 |
A dolgozók petefészke | 120 |
Hogyan születik az új család? | 121 |
A rajzás | 121 |
A raj keletkezése | 121 |
A rajzás okai | 123 |
A herék nevelése | 124 |
Hogyan tesznek különbséget a méhek a sejttípusok között? | 124 |
A heresejtépítés okai | 125 |
A herefiasítás | 125 |
A herék viselkedése | 126 |
A herék üldözése | 126 |
A párosodás | 126 |
A nászrepülés | 126 |
Heregyülekező-helyek | 127 |
A nemi vonzás | 127 |
Irodalom | 127 |
A méhészkedés eszközei | 133 |
A méhlakás (Illés Mátyás-Sajermann Géza) | 133 |
Tönk | 134 |
Köpű | 135 |
Bödön | 135 |
Kas | 135 |
A keretes kaptár | 136 |
A hátsó kezelésű léprenyíló kaptár | 138 |
Hátsó kezelésű lapozó kaptár | 140 |
Felső kezelésű fekvő kaptár | 141 |
Nevezetes fekvő kaptárak | 141 |
Felső kezelésű rakodó kaptár | 142 |
A rakodók főbb típusai | 144 |
A kaptárak védelme | 146 |
A keret | 148 |
A keret készítése | 150 |
A kaptár készítése | 151 |
A kaptár mérete | 153 |
A kaptár anyaga | 154 |
Itatók, etetők | 154 |
A vándorlás eszközei | 156 |
Méhészbódé | 157 |
Vízellátás | 157 |
Energiát szolgáltató eszközök | 158 |
Gépek | 159 |
Fűrészgép | 159 |
A szalagfűrész | 159 |
Gyalugép | 159 |
Fúrógép | 160 |
Köszörűgép | 160 |
Hegesztőtranszformátor | 160 |
A szállítható méhesházak (Suhayda Jenő) | 161 |
Típusok | 161 |
Vándorméhes és kaptárrendszer (Nagy Imre) | 165 |
Váz és emelőszerkezet | 165 |
A négy egyenlő fiók | 167 |
A kihúzó szerkezet | 168 |
Az álfenék | 168 |
A kaptár kijáró nyílása | 169 |
A kaptárajtó | 169 |
A virágporelszedő berendezés | 170 |
Az alsó etető | 171 |
A felső etető | 171 |
Keretfedő rámák | 172 |
A rögzítők | 172 |
A "Pilisi" vándorméhes (Horváth Jenő) | 173 |
Az alváz | 173 |
A felépítmény vasszerkezete | 175 |
A faszerkezet és oldalcsatorna | 176 |
A kaptárcsoportok | 177 |
Összeállítás | 178 |
A pörgetés eszközei (Suhayda Jenő) | 181 |
A viaszolvasztás eszközei (Csizmadia János-Sajermann Géza) | 190 |
A napviaszolvasztó | 191 |
A Tichy-féle olvasztó | 191 |
A viaszolvasztó centrifugák | 192 |
A préses viaszolvasztók | 192 |
A préselés menete | 194 |
A viasz tisztítása | 196 |
Üzemi sonkolyfeldolgozás | 197 |
A viaszprések hatásfokának vizsgálata | 198 |
Az anyanevelés és pempőtermelés eszközei (Suhayda Jenő) | 199 |
A pempőtermelés külön eszközei | 208 |
A propolisztermelés eszközei (Nikovitz Antal) | 210 |
A gépesített etetés | 211 |
Egyéb eszközök (Csombók József) | 211 |
Szerszámosláda | 211 |
Kaptárszolga (kaptárvas, feszítővas) | 212 |
Füstölő | 212 |
Arcvédő | 213 |
Méhlesöprő toll, kefe | 213 |
Léphordó láda (kezelőláda) | 214 |
Keretbak | 214 |
Méhészkesztyű | 214 |
Irodalom | 214 |
A méhészkedés gyakorlata | 217 |
Az első lépések (Sajermann Géza) | 217 |
Előkészületek a teleléshez | 221 |
A betelelés | 225 |
Téli teendők | 228 |
Kemény cukorlepény készítése | 229 |
A tisztuló kirepülés | 229 |
A Fumerra gyógylepény beadása a családnak | 230 |
A kitavaszodás | 231 |
A tavaszi fejlődés előmozdítói | 231 |
Anyahibák elhárítása | 231 |
Az anyásítás menete | 232 |
A rablásról | 233 |
A gyors vizsgálat menete | 236 |
Itatók felállítása | 236 |
Az első tavaszi általános vizsgálat | 237 |
Serkentő etetés | 239 |
A virágpor pótlása | 240 |
Virágporpótlók értékelése | 240 |
Tejporos cukorlepény készítése és hatása a fiasítás növelésére | 241 |
Virágporos lepény készítése | 241 |
A virágporos lepény összetétele | 242 |
Tavaszi intézkedési terv | 243 |
Időrendi teendők kitavaszodástól a főhordásig | 243 |
Gyümölcsvirágzás végén, repcevirágzás kezdetén | 244 |
Rajzásgátlás | 244 |
A rajzás megelőzésének módjai | 244 |
Rajzás meggátlásának módjai | 245 |
A méhcsaládok kezelése a termelés időszakában | 248 |
Általános fészekrendezés akác után | 249 |
Fészekrendezés fekvő kaptárban | 251 |
Fészekrendezés egyanyás fekvő kaptárban | 251 |
Fészekrendezés kétanyás fekvő kaptárban | 251 |
Fészekrendezés rakodó típusú kaptárban | 252 |
Fészekrendezés egyenlő lépes rakodóban | 252 |
Alacsony keretes rakodóban | 252 |
Hátsó kezelésű kaptárakban | 253 |
Tartalék családok készítése | 253 |
Anyaváltás | 253 |
Az anyaváltás módja | 254 |
A család anyjának felhasználása | 254 |
A méztermelés (Deák Gábor) | 255 |
Termelési fogások különböző kaptártípusokban | 255 |
A méztermelés feltételei | 257 |
Méhlegelő | 257 |
Időjárás | 257 |
Népes méhcsaládok | 257 |
Tágas mézkamra | 259 |
A méhlegelő távolsága | 259 |
A fiasítás és a fészek korlátozása | 260 |
Mézeltetési módszer fekvő kaptárakban | 262 |
Fészekmézkamrás mézeltetés | 262 |
Mézeltetés kétcsaládos kaptárban | 264 |
A fészek és a mézkamra cseréje | 267 |
Méztermelés rakodó kaptárban | 269 |
Fészekmézkamrás mézeltetés rakodó kaptárban | 269 |
Mézeltetés átfüggesztéssel | 270 |
Mézeltetés alacsony lépes rakodó kaptárban | 273 |
Méhcsaládok összeröpítése | 274 |
Méhcsaládok visszaröpítése | 274 |
Tennivalók a főhordás alatt | 275 |
A méz pörgetése | 275 |
Méztermelés nyáron, nyár végén | 277 |
Lépesméztermelés | 278 |
Üveges lépesméztermelés | 281 |
Virágportermelés (Ruff János) | 283 |
Virágportermelésről általában | 283 |
A virágpor gyűjtése | 284 |
A virágpor szárítása | 288 |
A virágpor tisztítása és tárolása | 290 |
Viasztermelés (Csizmadia János-Sajermann Géza) | 290 |
A lép | 290 |
A tartalék lépek megóvása | 293 |
A viasz termelése | 294 |
Lépcsere | 294 |
Műrajok készítése | 296 |
Léptépés | 296 |
Gyűjtögetés | 297 |
Az építtetés | 297 |
Méhpempőtermelés (Suhayda Jenő) | 301 |
Méhméregtermelés (Deák Gábor) | 302 |
Méhészkedés konténerben (Nagy Imre) | 303 |
A méhcsaládok fokozott téli védelme | 304 |
A gyors és rajzásmentes fejlődés | 304 |
Fészeklépek kétévenkénti rendszeres cseréje | 306 |
Anyakorlátozás vegyszeres megoldása | 306 |
Minden irányú szakosodás | 306 |
A fajtamézek elkülönítése | 307 |
Minden időszakban elvégezhető pörgetés | 308 |
Anyanevelés és tartalékolás | 308 |
A vegyszeres permetezések kivédése | 310 |
A kaptárak egyszerű, biztonságos rögzítése | 310 |
A betelelés súly szerinti megítélése | 311 |
Termelési módszer Langstroth-rendszerű (Pilisi) méhesházban (Horváth Jenő) | 311 |
A méhek vándoroltatása (Buchinger György) | 315 |
Általános ismeretek | 315 |
A vándorlás fogalma | 315 |
Rövid visszatekintés | 316 |
Nagyobb hozamért vándorolunk | 316 |
További gazdasági meggondolások | 318 |
A vándorlás feltételei | 319 |
A kaptár | 319 |
Méhlegelő-keresés, helykiválasztás | 320 |
A vándorlás lebonyolítása | 321 |
A méhcsaládok felkészítése | 321 |
Zárás | 322 |
Gépkocsi és út | 322 |
A rakodás | 324 |
A vándortanyán | 327 |
A vándortanyai terep | 327 |
Vándortanyai veszély: a kullancs (Tóth György) | 327 |
Vándortanyai kezelések (Buchinger György) | 328 |
Pörgetés vándortanyán | 328 |
A méz kezelése és szállítása vándortanyán | 329 |
Néhány viselkedési szabály | 329 |
Részletes vándorlási ismeretek | 330 |
Vándorlás fűzre | 330 |
Vándorlás repcére | 332 |
Vándorlás akácra | 334 |
Az akácerdő kiválasztásának szempontjai | 340 |
További vándorlás | 342 |
Vándorlás napraforgóra | 342 |
Irodalom | 345 |
Tenyésztés, anyanevelés | 349 |
A méhek szaporodási, öröklődési és tenyésztési sajátosságai (Szalainé Mátray Enikő) | 349 |
Az öröklődés törvényei | 350 |
Génkicserélődés | 350 |
Polygénia | 350 |
Pleiotrópia | 351 |
Mutáció | 351 |
Plazmatikus öröklődés | 351 |
Modifikáció | 351 |
Beltenyésztés | 351 |
Heterózis | 351 |
Öntermékenyítés | 352 |
A család természetes anyanevelése (Suhayda Jenő) | 353 |
A tenyészcsalád kiválasztása (Zsidei Barnabás) | 353 |
Tenyészanyag előállítása anyaneveléshez (Suhayda Jenő) | 355 |
Az apacsaládok (Zsidei Barnabás) | 357 |
Az anyátlan dajkacsalád (Zsidei Barnabás) | 358 |
Az anyás dajkacsalád (Suhayda Jenő) | 360 |
Az elfogadó és továbbnevelő dajkacsalád | 363 |
Gyakorlati anyanevelés (Suhayda Jenő) | 365 |
A bölcsőmentés | 365 |
A lépvisszametszés | 365 |
Lépszalagos módszer | 365 |
Üzemszerű nevelés | 366 |
Rajzás, rajkészítés | 369 |
A természetes raj | 369 |
A mesterséges raj | 373 |
A söpört raj | 374 |
A megosztással készült raj | 376 |
Rajkészítés röpítéssel | 377 |
Méhpároztató állomás (Akác János) | 378 |
Pároztató állomás használati rendje | 379 |
A méhanya mesterséges megtermékenyítése (Akác János) | 380 |
Irodalom | 382 |
A méhészeti termékek | 383 |
A méz (Kiss Tibor) | 383 |
A méz keletkezése | 383 |
A nektár | 383 |
A méz tulajdonságai | 385 |
A méz fizikai, kémiai és biológiai jellemzői | 385 |
A méz kémiai összetevői | 386 |
A méz egyéb alkotórészei - alakos elemek | 386 |
A méz eredete, származása | 387 |
A méz fizikai tulajdonságai | 389 |
Fizikai tisztaság | 389 |
Biológiai tisztaság | 390 |
Szín | 391 |
Szag, víz, aroma | 393 |
A méz állománya (konzisztenciája) | 394 |
A méz származása, növényi eredete | 395 |
A nektáreredetű cukrok aránya | 395 |
Glükóz-víz arány | 396 |
A poliszaharidok, dextrinek | 396 |
A műszeren mérhető jellemző | 397 |
A víztartalom | 397 |
Sűrűség | 399 |
Viszkozitás-tixotrópia | 399 |
Színérték | 399 |
Fajhő | 400 |
Hővezetőképesség | 400 |
Törésmutató | 400 |
Elektromos vezetőképesség | 401 |
pH-érték | 401 |
A méz kémiai összetétele | 402 |
Szénhidrátok | 402 |
Nitrogénvegyületek | 405 |
HMF | 408 |
A méz savanyagai | 409 |
Aromaanyagok | 410 |
Ásványi anyagok | 411 |
Színanyagok | 411 |
A méz egyéb alkotórészei - alakos elemek | 413 |
A méz virágportartalma | 414 |
A mézben előforduló egyéb alakos elemek | 415 |
A méz tárolása, kezelése, feldolgozása | 416 |
A méz feldolgozása | 418 |
A méz mintavétele | 419 |
A lépesméz | 420 |
A méz az emberi táplálkozásban (Tóth György) | 425 |
A cukrok és a méz a szervezet energiaforgalmában | 425 |
A méz sorsa a szervezetben: a fő alkotórészek biokémiai átalakulása folyamatai | 426 |
A mézfogyasztás és a méz alkotórészeinek biológiai hatásai | 427 |
Az ásványi anyagok szerepe az emberi szervezetben | 427 |
A méz ásványi anyagai; hatásaik | 429 |
Más, kis részarányú mézalkotók és hatásaik; a méz lehetséges alkalmazási területei | 431 |
A viasz | 434 |
A viasz fizikai és kémiai összetétele, tulajdonságai, minőségi jellemzői | 435 |
A viasz tulajdonságai, jellemzői | 435 |
Fizikai és kémiai mutatók | 437 |
Törésmutatók | 437 |
Olvadáspont | 437 |
Sűrűség (fajsúly) | 437 |
Jódszínszám | 438 |
Savszám | 438 |
Szappanszám (elszappanosítási szám) | 438 |
Észterszám, viszonyszám | 438 |
Buchner-szám | 438 |
Fehéríthetőség | 438 |
Zsíroldószerben oldhatatlan rész meghatározása | 439 |
Nedvességtartalom meghatározása | 439 |
Idegenanyag-tartalom meghatározása | 439 |
A műlép (Csizmadia János) | 440 |
A műlép tulajdonságait befolyásoló tényezők | 443 |
A műlép teherbírása | 445 |
A vékony műlép előnyei | 446 |
A virágpor (Kiss Tibor) | 448 |
A virgápor érzékszervi, fizikai és kémiai tulajdonságai | 448 |
Fizikai tulajdonságai | 451 |
Nedvességtartalom | 451 |
Törmeléktartalom | 451 |
Szennyeződéstartalom | 452 |
Kémiai összetevők vizsgálata | 452 |
Mintavétel | 453 |
Tárolás, felhasználás | 453 |
A virágpor táplálkozásélettana (Tóth György) | 454 |
A virágpor kémiai összetétele | 455 |
A szénhidrátok | 456 |
Lipidek és viaszok | 457 |
Vitaminok | 458 |
A virágpor és alkotórészeinek biológiai hatásai, alkalmazási területei a gyógyászatban és a dietetikában | 461 |
Felhasználási módok | 465 |
A propolisz (Kiss Tibor) | 465 |
A propolisz vizsgálata | 467 |
A propolisz alkalmazási területei (Tóth György) | 468 |
Kémiai összetétele | 468 |
A propolisz fő alkotórészei | 469 |
Biológiai hatásai, felhasználási lehetőségei | 470 |
A propolisz alkalmazási és kísérleti tapasztalatai | 472 |
Alkalmazási formái | 473 |
A méhpempő (Kiss Tibor) | 474 |
Makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatok | 474 |
Oldódása | 475 |
Mikroszkópos vizsgálat | 475 |
Fizikai jellemzők vizsgálata | 475 |
Nedvességtartalom | 475 |
pH-érték | 476 |
Kémiai vizsgálatok | 476 |
Nyers fehérjetartalom | 476 |
Összes cukortartalom | 476 |
A méhpempő biológiai jellemzői | 478 |
Kémiai összetétele | 478 |
A zsírok | 479 |
A méhpempő élettani hatásai és felhasználási lehetőségei (Tóth György) | 479 |
Eltartás és alkalmazási formák | 480 |
A méhméreg (Tóth György) | 482 |
Kémiai összetétele | 483 |
Enzimek | 483 |
Toxikus peptidek | 484 |
A proteináz-inhibitor és a biogén aminok | 484 |
A méhméreg a gyógyászatban | 485 |
Irodalom | 488 |
A méhlegelő | |
A méhlegelő fogalma és növényei (Gulyás Sándor) | 491 |
A virág | 492 |
A virág részei | 492 |
Virágtakaró levelek | 492 |
A virágok színanyagai | 493 |
A virágok illatanyagai | 494 |
A porzótáj | 495 |
A termőtáj | 499 |
A növények virágzása | 499 |
A nektármirigyek | 500 |
A nektármirigyek szerkezete | 501 |
A nektártermelés periódikussága | 506 |
A nektártermelést befolyásoló tényezők | 507 |
Belső tényezők | 507 |
Külső tényezők | 508 |
Vízellátottság | 508 |
Hőmérséklet | 508 |
Napfény | 509 |
A virágon kívüli nektármirigyek jelentősége | 509 |
A nektár | 510 |
Mézelő fák (Péter János) | 510 |
Erdei fák | 511 |
Kecskefűz | 511 |
Korai juhar | 512 |
Vadgesztenye vagy fehér bokrétafa | 513 |
Sárga borsófa | 513 |
Akác | 513 |
Keskeny levelű ezüstfa vagy olajfűz | 518 |
Nagylevelű hárs | 519 |
Bálványfa | 520 |
Csörgőfa | 520 |
Szivarfa | 521 |
Lepényfa vagy krisztustövis | 521 |
Hupeni mézesfa | 521 |
Japánakác | 522 |
Az erdei fák nektártermelésének összehasonlítása | 523 |
Gyümölcsfák | 524 |
Mandula | 524 |
Kajszi | 524 |
Cseresznye | 525 |
Szilva | 526 |
Meggy | 527 |
Őszibarack | 527 |
Körte | 529 |
Alma | 529 |
Birs | 531 |
Szelídgesztenye | 531 |
A gyümölcsfák nektártermelésének összehasonlítása | 532 |
Fontosabb mézelő bokrok | 532 |
Ribiszkefélék | 532 |
Rózsafélék | 534 |
Somfélék | 535 |
Bodzafélék | 536 |
Hangafélék | 537 |
Pillangósvirágúak | 537 |
Burgonyafélék | 537 |
Bengefélék | 538 |
Termesztett mezőgazdasági növények | 538 |
Káposztarepce | 539 |
Bíborhere | 540 |
Szöszös bükköny | 541 |
Fehér somkóró | 541 |
Uborka | 542 |
Baltacim | 543 |
Mézontófű | 544 |
Pohánka | 544 |
Takarmánylucerna | 545 |
Fehér here | 545 |
Görögdinnye | 546 |
Sárgadinnye | 546 |
Közönséges tök | 546 |
Vöröshere | 547 |
Szarvaskerep | 548 |
Napraforgó | 548 |
A termesztett növények nektártermelésének összehasonlítása | 549 |
Mézelő illatszer-, fűszer- és gyógynövények (Gulyás Sándor) | 550 |
Ajakosvirágúak | 550 |
Levendula | 550 |
Bazsalikom | 551 |
Muskotályzsálya | 551 |
Orvosi pemetefű | 551 |
Ernyősök | 552 |
Koriander | 552 |
Liliomfélék | 552 |
Vöröshagyma | 552 |
Burgonyafélék | 552 |
Paprika | 552 |
Tátogatófélék | 552 |
Gyapjas gyűszűvirág | 553 |
Piros gyűszűvirág | 553 |
Rutafélék | 553 |
Kerti ruta | 553 |
Kutyatejfélék | 554 |
Csudafa vagy Ricinus | 554 |
Kerti lágyszárú dísznövények | 554 |
Ajakosvirágúak | 554 |
Kerti sárkányfej | 554 |
Bugás macskamenta | 554 |
Nyúlfüle | 555 |
Virágcsalán | 555 |
Fészkesvirágzatúak | 555 |
Dália | 555 |
Törpe őszirózsa | 556 |
Nősziromfélék | 556 |
Lila sáfrány | 556 |
Porcsinfélék | 556 |
Kossuth-csillag | 556 |
Vadon termő növények | 556 |
Gyermekláncfű | 557 |
Piros árvacsalán | 557 |
Medvehagyma | 558 |
Vadrepce | 558 |
Mezei zsálya | 559 |
Pusztai kutyatej | 559 |
Terjőke kígyószisz | 559 |
Erdei deréce | 560 |
Selyemkóró | 561 |
Útszéli Imola | 561 |
Mezei katáng | 561 |
Tarlóvirág | 563 |
Fekete peszterce | 564 |
Szúrós gyöngyajak | 564 |
Pókhálós bojtorján | 564 |
Magas aranyvessző | 565 |
A vadon termő növények nektártermelésének mennyiségi és minőségi értékei | 566 |
Méhlegelőjavítás | 568 |
Az édesharmat | 569 |
Irodalom | 570 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.