kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Királyi Magyar Egyetemi Nyomda |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 435 oldal |
Sorozatcím: | A magyarság néprajza |
Kötetszám: | 1 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 20 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fényképekkel, fekete-fehér és színes illusztrációkkal, kihajtható mellékletekkel. Nyomtatta a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest. |
Ajánlás - Czakó Elemér | 11 |
A MAGYARSÁG NÉPRAJZA kiadványának tudományos és nemzeti jelentősége | |
A magyar néprajz kérdéseinek további gondozása | |
Tájékoztató - Viski Károly | 13 |
Mi a néprajz? | |
A népi jelenségek egységessége | |
A népi alkotás sajátossága | |
Ennek felismerése | |
A néprajzi tudomány neve, tárgya, célja | |
A művelődés ősi alapjai | |
Természeti vagy kezdetleges népek | |
A kezdetleges műveltség | |
A művelődés és műveltség néprajzi (művelődéstörténeti) értelme | |
Néprajz és őstörténet | |
Az ősember föltámasztása | |
Az ősemberi műveltség élő emlékei | |
A művelődés útja: a régi és az új keveredése | |
Műveltségrétegek | |
Népi műveltségünk rétegződése | |
Ősi műveltségünk keveredése | |
A néprajz munkamódja | 19 |
A műveltségrétegek szétválasztása | |
A hasonlítás (asszimilálás) és az alakváltozatok (variánsok) | |
A leírás | |
Az összehasonlítás | |
Az összehasonlítás föltételei, eredménye | |
A fejlődéselmélet | |
A néprajz munkamódja nem természettudományi, hanem történeti | |
A néprajz segédtudományai | 22 |
Földrajz; embertan; gyakorlati és természettudományok; művelődéstörténet; történelem; régészet; nyelvtudomány; néplélektan; más tudományok | |
A kollektív lélek, az emberi közösségek alkotásaival foglalkozó embertudományok nem mellőzhetik a néprajz eredményeit | |
A néprajzi jelenségek szövevénye | |
A szövevények együttes (synoptikus) szemlélete | |
A néprajzi jelenségek rendszerezése | 24 |
A jelenségek belső összefüggésén alapuló (természetes) rendszer | |
A rendszer két fő része: tárgyi néprajz, szellemi néprajz | |
E kettő tárgyköre | |
A kutatás természete, területe: a jelenségek néprajzi értékelése; a kezdetlegességek megbecsülése | |
A magyarság néprajzi képe és történeti alakulása | 26 |
A különbségek eredete | |
A csoportokat alakító tényezők | |
A 'magyar' szó jelentése | |
Az onogur törzsszövetség átalakító hatása | |
A magyarság egyéb elnevezései | |
A honfoglaló törzsszövetség | |
Kelet és Nyugat határán | |
A vezető réteg elnyugatiasodása | |
Nyugati és újabb keleti elemek | |
Népműveltségünk alkotóelemeinek három csoportja | |
Néprajzi képünk változatossága | |
Néprajzi csoportjaink: dunántúli, felföldi, alföldi, erdélyi (moldvai és bukovinai) csángó csoportok | |
A magyar néprajz multja és jelene | 32 |
Ismereteink forrásai | |
Adatgyűjtemények | |
Múzeumok | |
Néprajzi irodalmunk | |
Közöletlen személyes tapasztalatok | |
Az előmunkálatok egyenetlensége s ennek következményei | |
Munkánk első, alapvető összefoglalás. Kinek írjuk? | |
Táplálkozás - Bárky Zsigmond | 37 |
A mindennapi eledel | |
A szakácskodás elsősorban a hagyományőrző asszonynép feladata | |
Kapcsolatok az étkezés, tűzhely és néphit között | |
A szakácsművészet | |
A gyűjtögető életmód emlékei | 39 |
Férfi és női munka | |
Mai maradványai | |
Állati eredetű nyers táplálékok | |
Eltartásuk ősi módjai | |
Szárítás, aszalás, sózás, füstölés | |
Kezdetleges húspirító módok | |
Férfifőzte ételek | |
Az asszonynép és növényvilág | |
Nyers növényi táplálékok | |
Aszalt gyümölcsök, ízek | |
Nyers édes italok | |
Nyír-, jávor-, fenyővíz | |
Savanyítás, forrázás, főzés, sütés | |
Hamuban sült pogácsák | |
Kövönsült lepények | |
A sütőharang | |
A lápi kút | |
A növényi nyersanyag feldolgozása | 48 |
Vegyi eljárás | |
Savanyítás | |
Aszalás | |
Erőművi eljárás | |
A törés | |
A gabonahántoló kölyű | |
A mozsár | |
Az őrlés | |
Az örmény és rezsnyice | |
Kerekes örlőkészülék | |
A malom | |
Vizimalmok | |
A kanalas malom | |
Malom szavunk eredete | |
Szárazmalmok, szélmalmok és fajtáik | |
Sajtolás | |
Olajsütő éksajtó | |
Bankókkal dolgozó nagy olajsotúk | |
Csavarorsós olajsotú | |
Ecetsajtolás | |
Szőlőprések | |
Kanca-, kosos- és régős prős | |
A nyers és elkészített anyagok eltartása | 67 |
Az innivaló eltartása | |
Cserép- és faedények | |
Sótartók | |
Túrós-, zsíros- sthb. tömlők és bödönök | |
Húsfélék elrakása | |
Tojásos bucsérok, paszulykasok | |
Burgonyás vermek | |
Szúszékok, gabonáskasok, hombárok, kástuk | |
Kenyeresrácsok, tésztásszütyők | |
Az ételek elkésztése. Ételfajták | 71 |
Tűzgerjesztés és tűzhelyszerszámok | |
Ételek és sütő-főzőszerszámok | |
Italok és fűszerek | 102 |
A víz | |
Vízszerző módok és alkalmatosságok | |
Kobak | |
Szapoly | |
Ivótülök | |
Ivóharang | |
Fából faragott ivókészségek | |
Vízhordó faedények | |
Kutak | |
Bodonkút | |
Bugyogák és kanták | |
Gémeskút | |
Kerekeskút | |
Az ősi lóser és magyar ser | |
A mézser | |
A pálinka | |
A kávé és tea | |
A dohány | |
Fűszerek és ételjárulékok | |
Tálaló és evőszerszámok. Étrend | 108 |
A tálalás ősi módja | |
A suba mint asztal | |
Az asztal | |
A szék | |
A tál és a tányér | |
Evőeszközök | |
Ételhordó edények | |
Az étrend | |
A pátriárchális étkezés | |
Ünnepi vendégségek | |
Összefoglalás | 116 |
A magyar táplálkozás néprajzi mérlegelése | |
Parasztkonyhánk tárgyi fölszerelése | |
Kezdetleges ételféleségeink nagy száma | |
Ételneveink eredete | |
A magyar konyhaművészet két fő vonása | |
Az ízletesség és változatosság | |
A hús és zsír kedvelése | |
A magyar pecsenyék | |
Főtt és sült tészták | |
Építkezés - Bátky Zsigmond | 124 |
Az emberi települések leírása és a néprajz | |
Az épületek alakulásának vizsgálata egészében a néprajz hivatása | |
A tüzelőberendezések fejlődésének búvárlása a legfontosabb feladat | |
Telepformák | 125 |
A település néprajzi tényezői | |
A két szélsőséges telepforma | |
A magányos tanya és tömör falu | |
Honfoglaláskori telepedésmódok | |
Tanyarendszer | |
Szőlőhegyközség | |
A "szeres" telep és zárt faluforma | |
A falutelepülés két főformája | |
Soros- vagy utcásfalu és csoportosfalu | |
A "hadas" település | |
Szegek, zugok | |
Falukerítés | |
Az udvarok fő formái | |
Magányos és csoportos udvarok | |
Eredetük | |
Telekkerítések, hágcsók, ajtók, kapuk | |
Kezdetleges hajlékok | 141 |
A lakóház ősei | |
Földreépített és földbemélyesztett épületek | |
Földreépített régi és mai kerek hajlékok | |
Jurttípusú nemez- és csergesátor, szekérsátor, pásztortalyiga, karaula | |
Kotatípusú göcseji pálinkafőzőkunyhó szalmafedéllel | |
Nádból állított kerek juhász- és gulyáskunyhók | |
Szögletes nyitott és fedett pásztorhajlékok | |
Enyhelyek, cserények, tetőkunyhók és falas pásztorhajlékok | |
Földbemélyesztett szögletes hajlékok | |
Partlakásos putrik, földházak | |
A ház építőanyaga és építése | 151 |
Az építés a közösség munkája | |
Kaláka, kölcsön, segítség | |
A ház részei | |
Fal és tető | |
Föld-, sár-, vályog-, tégla-, kő-, nád-, vessző- és fafalazatok | |
Tetőváz és fedél | |
Szelemenes és szelemen nélküli tetőváz | |
Kontyos-, üstökös- és nyergestető | |
A házfedés | |
Szalma-, zsúp-, nád-, zsindely- és cserépfedés | |
A zsúpfedés | |
Házcsúcsok | |
Tornác, pádimentom, ablak, ajtó, zár | |
A lakóház belseje és tagolódása | 170 |
Tűzhelyes házak | |
Szobás-konyhás házak | |
A magyar ház szókincse | 227 |
A nyelvi tények bizonyító vallomása | |
Ősmagyar elemek | |
Korai szláv elemek | |
Későbbi német elemek | |
A felnémet háztípus átalakító hatása az úri házakon keresztül a magyar parasztházra | |
Gazdasági melléképületek | 231 |
A melléképületek rendeltetése | |
Jelentőségük a házépítés szempontjából | |
Csűr és pajta | |
Dunántúli pajtatípusok | |
Az erdélyi csűrök | |
A hosszúcsűr | |
A jármacsűr | |
A székely kurtacsűrök | |
A kalotaszegi csűrök | |
Az istálló a régiségben | |
Akol szavunk eredete | |
Ól szavunk eredete | |
Az állás | |
A félszer | |
A teleltető állásfélszertől a belteki istállóig | |
A nagykun tüzelősól | |
Bútorzat - Viski Károly | 246 |
A bútor szó jelentése | |
A pásztor betyárbútora | |
A gúnya | |
A bútorok osztályozoásának nehézsége | |
A ház földjétől az első bútorokig | 248 |
Pad és szék | |
A mai bútorok keletkezése és történeti alakulása | 253 |
Ágy és fejal | |
Ágyszék és noszolya | |
Ágynemű | |
Szekrény és láda | |
Egyes-szék | |
Evőszék, asztal | |
Falitéka | |
Rúd, kendőszeg, fogas, tálas | |
Gyermekbútorok | |
A bútorok elrendezése | 278 |
A ház belső rendjének alakulása | |
Fűtés - Bátky Zsigmond | 287 |
Az asszony és gyereknép hálóhelye | |
A férfinép hálóhelye | |
A régi házak kevéssé védtek a tél hidegétől | |
A legegyszerűbb fűtő: a nyílt tűzhely | |
Ennek Erdély a hazája | |
Az erdélyi tűzhely fejlődése a kajhacserepesig | |
Zárt fűtőkészülékek | |
A sárkemencék | |
Az alföldi búbos | |
A palóckemence | |
A dunántúli kemence | |
A cserépkályha őse: a kupás kemence | |
Ásatag emlékei | |
Az igazi kályhák | |
Világítás - Viski Károly | 299 |
A szabadtűz világlója | |
A világló szilánk vagy fáklya | |
Világtartók | |
A székely (csángó) világzó és a szurkos kalán | |
Népszokások világlói: lobogózás stb. | |
A zsírfélékkel való világítás; mécs (pillangó stb.) | |
A gyertya szó jelentése; a fából való csörőgyertya | |
A koppantó | |
Gyertyatartók (kecskeláb, betlehem( | |
Lámpások | |
Mesterkedés - Bátky Zsigmond | 304 |
A parasztház önellátó kézműves tevékenysége | |
A mesterkedés eredete és fejlődése | |
Házimunka | |
Háziipar | |
Kézművesség | |
Iparosság | |
A néprajzot elsősorban a házimunkák érdeklik | |
A fa megmunkálása | 307 |
Tisztára férfi foglalkozás | |
Az ősi fakorszak | |
Az előmagyarok ebbéli tudománya a szókincs alapján | |
A pásztornép famunkái | |
Fakéregmunkák | |
Sótartók, dobozok | |
Poncolás | |
Kéregtarisznyák | |
Ivóedények | |
Taplósapkák | |
Háncs és kötél szíjácsból | |
Faragószerszámok | |
Faanyag | |
A megmunkálás két módja: faragás, vésés | |
Botok | |
Nyelek | |
Kásakavarók | |
Pipaszárak | |
Furulyák | |
Kanalak | |
Bárányszoktatók | |
Borotvatartók | |
Tükrösök | |
Gyujtótartó | |
A paraszti faművesség | |
Szerszámai | |
Bognármunka és szerszámai | |
Faragott, vájt, égetett gazdasági szerszámok | |
Vályúk, bodonok, vékák, teknők | |
Mozsarak, kupák | |
Gyerekjátékok | |
Háztartási holmik | |
Esztergályozás | |
Nyirettyűsés lábitós eszterga | |
A csutorásmesterség | |
Kádármunka | |
Hordók, sajtárok, csobolyók | |
Asztalosmunka | |
Szövőszékfaragás | |
Az agyag feldolgozása | 322 |
Cserépedény a parasztházban | |
Használati és díszedények | |
Történeti visszapillantás | |
A gölöncsérség kasztszerű háziipar volt | |
A fazekas munkája | |
Tapodás, gyúrás, formálás, korong | |
Szárítás, festés, írás, karcolás | |
Égetés kétszer | |
Mázolás | |
Fekete, mázatlan és ónzománcos edények | |
A mesterség elterjedése | |
Bőrgyártás | 329 |
A nyelvkincs vallomása | |
Bagaria | |
Pásztorbőrművesség | |
A juhbőr kikészítése száraz úton | |
Ruhafélék: hátibőr, suba, ködmön | |
A varrás | |
Apróbb pásztorholmik | |
Karikás, erszény, zacskó | |
Nyeregszerszám | |
Öv, hüvely, bocskor | |
Tömlő, iszák | |
Pásztor bőrvarrószerszámok | |
Paraszt bőrművesség | |
A szűcsmesterség, mint "egész mesterség" | |
A bőr kikészítése: törés, csávázás, festés | |
A gyapjú feldolgozása | 342 |
A mesterkedés múltja | |
Eljárása | |
Nemez és posztó | |
A nemezgyártás | |
Süvegesek, pokrócsinálók | |
A posztógyártás | |
A gubásmesterség | |
Ványolás vagy kallós | |
A szőrtarisznyaszövés | |
Növényi szálas anyagok feldolgozása | 348 |
Elsődleges és másodlagos növényi anyagok | |
Gyékényfonás és szövés | |
Szalmafonás | |
Vesszőfonás és termékei | |
Kendermunka | |
Ősi volta | |
Asszonyi foglalkozás | |
A kender vetése | |
Nyűvés, áztatás, szárítás | |
Törés: törővályú, kölyű, törő, bitó, tiló | |
Dörzsölés | |
A fésülés és szerszámai: héhel, gereben, ecsellő | |
Tépés | |
A fonás és szerszámai | |
Guzsaly- és rokkafajtáink | |
A motollátás és szerszámai | |
Szapulás, sulykolás, fehérítés | |
Gombolyítás | |
A szövőszék vagy osztováta | |
A len feldolgozása | |
A csalán feldolgozása | |
Szőnyegszövés | |
Madzagszövés, kötés, horgolás, hímzés | |
Tülök és szarv feldolgozása | 372 |
Pásztorok tülök- és szarvkészítményei. Agancsmunkák. Csontfaragványok | |
Gyertyamártás | 373 |
A gyertya szó eredete | |
Viasz- és faggyúgyertya | |
Gyertyamártás | |
Gyertyaöntés | |
Szappanfőzés | 374 |
Asszonynép dolga | |
Zsiradék és olaj | |
Széksólúg | |
Főzés, formázás | |
Lúgszappan, epeszappan | |
Bábosság | 375 |
A mesterség eredete | |
A mézeskalács anyaga, készítése | |
Ütőfák, kalácsformák | |
Egyéb bábos készítmények | |
Vallási vonatkozásuk | |
Viselet - Győrffy István | 381 |
A népviselet fogalma | |
A változás okai: úri hatás, helyi ízlés, feltűnésváy hatósági intézkedése, életkor, jómód, szegénység | |
A hagyományőrző réteg | |
A régi magyar viselet | |
Nemességi és jobbágyság | |
A jobbágyfelszabadítás s következményei | |
Régi viseletünk emlékei | |
Anyag, szabás, külső | |
A szókincs vallomása | |
A hajviselet | 385 |
A haj mint ruha s mint dísz | |
A férfi hajdivatja | |
Tarfejűség és hosszú haj | |
A csimbók és az üstök | |
A halántéktincs | |
A körhaj | |
A bajusz | |
A szakáll | |
A nő viselete: a hosszú haj | |
A nyírás mint büntetés | |
A kifésült haj megóvása | |
Hajadon és menyecske | |
A leeresztett haj | |
A fonat | |
A türött haj | |
A hajkonty | |
A régi magyar ruhaviselet | 390 |
A fejrevaló | |
Az alsóruha | |
A felsőruha | |
A lábbeli és a kesztyű | |
A népi ruhaviselet napjainkban | 425 |
A nyugati művelődés hatása | |
Az ősi anyag és a régi forma pusztulása | |
A férfiviselet újmódi ruhadarabjai: A posztó mente és nadrág | |
Az ujjas mándli | |
A bujka és untercikk | |
A lájbi | |
A priccses nadrág | |
A rajthuzli | |
A pufándli | |
A hendergő | |
A köténg és a surc | |
Földrajzi áttekintés | |
A magyar népviselet jellege |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.