A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar zsidó konyha

Kultúrtörténet 77 autentikus recepttel

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Corvina
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 397 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 20 cm
ISBN: 978-963-13-6422-4
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Kultúrtörténetet akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése - melyről kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben.
A korabeli sajtóbeszámolókra, kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt ismeretlen képanyag egymást... Tovább

Fülszöveg

Kultúrtörténetet akartam írni, nem pedig a mindennapi főzést-sütést segítő praktikus szakácskönyvet, hiszen olyanból van éppen elég. Ez a kötet a magyarországi zsidó konyha történetén, a regionális és a kulturális különbségeken, a hétköznapok és az ünnepek ételrepertoárján kívül az étkezéskultúra szinte minden más fontos jelenségét is bemutatja, így a falusi és a városi háztartásokat, a zsidó vendéglátóhelyeket, valamint a kóser élelmiszeripart és kereskedelmet. Újdonságai közé tartoznak a török hódoltság alatti zsidó konyhának a maitól sokban eltérő jellegzetességeit bemutató adalékok és a világ első jiddis szakácskönyvének részletes ismertetése - melyről kevesen tudják, hogy Pesten adták ki 1854-ben.
A korabeli sajtóbeszámolókra, kortársak visszaemlékezéseire és saját gyűjtésű, 1945 előtti kézírásos receptfüzetekre támaszkodó szöveget közel 200 kép egészíti ki. Előző köteteimhez hasonlóan itt is a témákat elemző szöveg, a számos idézet és a jórészt ismeretlen képanyag egymást kiegészítő együttesével igyekszem a sokféle zsidó társadalmi, vallási csoport mindennapi életét úgy bemutatni, hogy az olvasó betekintést kapjon a valóság sokdimenziós gazdagságába. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 9
AKÁSRUT 19
Állatok rituális vágása 24
A hús otthoni kaserolása 29
A tejes és a húsos ételek elválasztása 31
Párve (sem húsos, sem tejes) ételek és hozzávalók 32
Kóser bor 34
Kóser tej és tejtermék 37
Félig-meddig kóserség 38
A kóserség társadalmi visszhangja 40
AZ ASKENÁZI ZSIDÓ KONYHA 45
Askenázi és szefárdi zsidóság 47
Az askenázi konyha rövid története 48
A MAGYAR ZSIDÓ KONYHA TÖRTÉNETE 55
XVII. századi szefárdi hatás 57
XIX. századi gasztronómiai írók 63
Kézírásos receptfüzetek 71
XIX. századi szakácskönyvek 80
A zsidó néprajz XIX. századi úttörői 90
Receptpályázat a századfordulón 94
Ételek és a fokozódó szekularizáció 99
A XX. század első felének szakácskönyvei 100
1945 után megjelent, de a korábbi korszakhoz kapcsolódó szakácskönyvek 107
A magyar zsidó konyha néhány jellegzetessége 110
Magyar hatás más országok zsidó konyhájában 113
REGIONÁLIS ÉS KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEK 117
Az északkeleti régiók és a galíciai/lengyel/ukrán hatás 120
Nyugat-Magyarország és az osztrák/német hatás 123
Az északnyugati régiók és a cseh/morva/szlovák hatás 125
A déli régiók és a szerb/horvát hatás 126
Erdély és a román hatás 127
HÉTKÖZNAPOK ÉS ÜNNEPEK 101
A hétköznapok ételei 134
Asabbat ételei 141
Az újhold ünnepének ételei 147
Ros hasána ételei 147
Jom kippur - a böjt előtti és utáni ételek 149
A szukkot ételei 151
A szimhát Tóra ételei 153
A hanukka ételei 154
Purimi ételek 155
Pészahi ételek 159
A sávuot ételei 168
A tejes napok és a tisa beáv böjtjét követők ételei 169
Fiú születésekor szokásos ételek 171
A héder első napjának süteményei 173
A bár micvá ételei 174
Eljegyzési és lakodalmi ételek 174
A gyászszertartások ételei 181
HÁZTARTÁS 183
Falusi és kisvárosi családok 185
Libatartás és -tenyésztés 186
Városi háztartások 192
Befőzés 194
Cselédek 199
A főzés szerepe a zsidó nők életében 199
Konyhaberendezés 204
Edények, étkészletek, abroszok 207
Rituális tányérok, poharak, evőeszközök és terítők 211
HÁZI VENDÉGLÁTÁS ÉS BANKETTEK 219
Ebéd- és vacsoravendégek, zsúrok és szalonok 221
Bankettek, díszebédek 227
Az étkezés és a vendéglátás illemszabályai 232
ZSIDÓ VENDÉGLÁTÓHELYEK 239
Kóser vendéglők és panziók 241
Kóser kávézók és cukrászdák 255
Zsidó népkonyhák 266
ÉLELMISZERIPAR ÉS -KERESKEDELEM 275
Kóserélelmiszer-gyárak 277
Kóserbor-termelők és -kereskedők 285
Élelmiszerüzletek és utcai árusok 289
Piacok 292
JELLEGZETES ÉTELEK 295
Barchesz 297
Töltött hal/gefilte fis 300
Főtt marhahús 302
Hagymás tojás 304
Sólet 306
Zsemlekugli 311
Ganefi 315
Töltött libanyak, azaz halsli 316
Cimesz 318
Ludaskása 319
Diós hal § 320
Flódni 322
Kindli 324
Hámán-táska 327
Maceszgombóc 329
Kremzli 332
UTÓSZÓ 335
FÜGGELÉK 339
1. írók a zsidó konyháról 339
Moritz Gottlieb Saphir 340
Ágai Adolf 347
Haber Samu 353
Kiss József 356
Gerő Ödön 357
Tömörkény István 358
Krúdy Gyula 359
2. 1945 előtti magyar zsidó szakácskönyvek bibliográfiája 362
3. Felhasznált 1945 előtti kézírásos receptfüzetek 364
4. Idézett receptek listája 365
Jegyzetek 371
Felhasznált irodalom 385
Képek lelőhelyei 390
Névmutató 391
Köszönetnyilvánítás 397

Körner András

Körner András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Körner András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem