kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | »Kultura és Propaganda« Könyv-, Zenemű- és Utazási Szövetkezet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 424 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Unicus kötet, folytatása nem jelent meg. Athenaeum nyomása, Budapest. |
A szerkesztő előszava | |
Dr. Kemény Gábor: A vendégjog, vendéglátás és vendéglő a klasszikus világban | |
Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a görög világban | 1 |
Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a rómaiaknál | 6 |
Vendéglői élet a görögöknél | 14 |
Vendéglői élet a rómaiaknál | 16 |
A Honfoglalás századától a mohácsi vészig | |
Ballai Károly: Élet a honfoglalás századában | 18 |
A magnum aldumas-ok | 18 |
A sankt-galleni ebéd | 21 |
A kaukázusi rokon- és szomszéd népek élete | 22 |
A kaukázusi népek találkozása | 29 |
Levesfélék | 36 |
Húsételek | 36 |
Kásák | 36 |
Tészták | 37 |
Egyebek | 37 |
Pástétomfélék | 37 |
Tej, tejes ételek | 37 |
Tea | 37 |
Italok | 38 |
A magyar pásztorvilág élete | 38 |
Levesek | 39 |
Húsételek | 40 |
Tejesételek, tejtermékek | 43 |
Kásák, lepények, tésztafélék | 44 |
Főzelékfélék | 46 |
Halak | 46 |
Mikor étkezik a pásztornép | 46 |
Táplálkozásunk ősi elemei | 47 |
Milyen lehetett őseink élete? | 48 |
A királyság első századai | 50 |
A vendéglátás iparosodásának kezdetei | 50 |
Az egyház vendéglátása | |
A pannonhalmi monostor | 56 |
Pannonhalma jobbágy népe | 57 |
A szerzetesek élete | 58 |
A vendégfogadó palota és az utasok ellátása | 58 |
A szerzetesek asztala | 59 |
A konyha | 59 |
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A magyar serfőzés kezdete | |
A serfőzés ősisége: a kún, a török, Bózaser, a kümisz, a serjog, márcos, a serrel adózó királyi falvak | 61 |
A serfőzés ősisége | 62 |
A serfűszerek. A komló | 64 |
A kún és a török Búzaser | 66 |
A kümisz | 67 |
A serjog | 67 |
A serlajtoló jog | 68 |
A márcos | 71 |
Királyi serrel adózó falvak a középkorban | 71 |
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése | 72 |
Az italmérés a városi élet kezdetétől a tatárjárásig | 72 |
Az italmérés középkori városainkban a tatárjárástól a mohácsi vészig | 77 |
A MOHÁCSI VÉSZTŐL BUDA FÖLSZABADÍTÁSIG (1526-1686) | |
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése a mohácsi vésztől Buda felszabadításáig | 84 |
Az erdélyi városok italmérése | 84 |
A királyságbeli városok italmérése | 94 |
A hódoltsági terület italmérése | 113 |
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serfőzés szabad megalakulásáig | 113 |
A Lipót császár 1686-i serrendszabása | 113 |
A seres uraságok és a vendégfogadós uraságok | 114 |
Az első sergyárak Magyarországon | 115 |
Az ispotályos ser | 115 |
Régi serfőző céhek | 115 |
A serfőző céhek szentjei | 116 |
Céhi címerek | 117 |
Gambrinus király | 117 |
Óbuda királyi koronamezőváros serfőzése | 118 |
A budai serfőzés | 118 |
A pesti serfőzés | 119 |
A régi magyar serivó készségek | 120 |
Dr. Mazsáry Béla: Magyar szemmel külföldön - idegen szemmel Magyarországon | 121 |
Külföldi fogadóbeli állapotok a XVII. század elején | 121 |
Magyarországi szállásviszonyok 1660-1666-ban | 129 |
A hazai fogadósipar a XVIII. század végén | 131 |
BUDA FÖLSZABADÍTÁSÁTÓL A SZABADSÁGHARC VÉGÉIG (1686-1849) | |
Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése az ország újraegyesítésétől a rendi korszak végéig | 138 |
Az egységes italmérő-jogalkotás első kísérlete | 152 |
Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serivási szokások | 156 |
A sernyitás. A tavaszi és őszi seres ünnepek | 156 |
A testvéres sör | 156 |
A seres csizma | 157 |
A körömpróba | 157 |
A seresbicska | 157 |
"Te hólyag!" A hólyag társaságok | 157 |
A seresharang | 158 |
Keresztelő ser | 158 |
A seres szamár | 158 |
A léhűtő | 159 |
A halottas ser | 159 |
Csalánba nem üt a menykő! | 160 |
A suhajkorcsmák | 160 |
A tót ser | 160 |
Dr. Siklóssy László: A magyarországi vendégfogadók Buda fölszabadításától a szabadságharc végéig | 161 |
Pest vendégfogadói | 162 |
Pest megujhodásának triumvirátusa | 163 |
Lendület Pest-Buda gazdasági életében 1720-tól kezdve | 165 |
A Fehér Hajó tarka krónikája | 166 |
Hevesi Lajos a Fehér Hajó utolsó éveiről | 167 |
A Hétválasztó Fejedelem, mint pesti redut és fogadó | 168 |
A Hétválasztó háza a Nákó-család tulajdonában. A gyermek Liszt Ferenc hangversenye | 170 |
Diákbotrány a Hétválasztóban | 171 |
Még három XVIII. századi vendégfogadó: a Fehér Farkas, a Bádogkalap és az Arany Borz | 172 |
Az Arany Sas az Új világban | 173 |
Fellélegzés a napoleoni háboruk után. Az új találmányok az idegenforgalom szolgálatában | 174 |
A Magyar Király-szálló. Wesselényi és Hagn Sarolta | 174 |
A Vadászkürt. - Széchenyi, Wesselényi és Petőfi emlékek | 176 |
A Tigris | 177 |
A Nádor | 179 |
Az Angol Királyné | 179 |
Az István Főherceg | 181 |
Az Európa-szálló | 182 |
A Két Pisztoly és a Zrínyi | 183 |
Pest külvárosi fogadói. Egy éjszaka a Bobich-fogadóban. A Lipótváros szállói | 186 |
A Terézváros fogadói. Nagy forgalom, süllyedő színvonal | 187 |
Feleségrablás az Arany Szitában | 188 |
A megbízhatatlan Vörös Ökör, ahol még Dérynét is kifosztották | 189 |
A beözönlő vidékiek fogadói. A Grifftől az Éjjeli Bagolyig | 190 |
A Két Oroszlán szálló a Ferencváros Redutja | 191 |
Buda vendégfogadói | 193 |
Arany Sas és az Arany Hajó. II. József Budán | 194 |
A nagyvállalkozó Falk Fehér Keresztje. A budai Redut. A Postaház környéki fogadók | 195 |
A Három Nyúl és a Zöld Szőlőfürt fogadó | 197 |
Ujlak és Óbuda fogadói | 198 |
A tabáni fogadók. Az Arany Perec. A budai Hétválasztó. Hol lakott Beethoven? | 199 |
A Vörös Sün és a Fortuna, a Vár vendégfogadói | 201 |
Vidéki vendégfogadók | |
Dunántúl | 202 |
Az Alföld fogadói | 210 |
A csárdák | 215 |
Déryné a csárdákban | 218 |
Kik voltak a csárdák tulajdonosai? | 219 |
Szállók Pozsonyban és Északnyugaton: Szállók Pozsonyban a XVIII. században és a reformkorban | 220 |
A Zöldfa vendégfogadó | 221 |
Szállók Budapesttől Északkeletre | 224 |
Erdély-Délkelet | 232 |
Dr. Mazsáry Béla: A magyarországi vendéglős (korcsmáros) ipar a szabadságharc végéig | 238 |
Gundel Károly: A konyha fejlődése és a magyar szakácskönyv irodalom a XVIII. század végéig | 287 |
Gasztronómiai életünk első emlékei | 287 |
A szakácskönyveink első emlékei: Néhány jó magyar és cseh étel főzésének feljegyzése a XV. századből | 295 |
Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönve a XVI. századból: Szakács-Tudomány | 296 |
Levelek és sásák (mártásfélék) | 302 |
A tehénhúsról | 306 |
A borjúhúsból készült ételek | 308 |
A juhhúsból készült ételek | 309 |
A bárányhúsból készült ételek | 310 |
A disznóhúsból készült ételek | 310 |
A malacok | 311 |
A lúdhúsból való ételek következnek | 312 |
Lúdfiakról is egy avagy két szóval írok | 313 |
A tyúkokról, kappanokról | 313 |
Tyúkfiakról | 314 |
Szarvasok járulnak elől | 315 |
Az őzek | 316 |
Az nyúlak rendszerint | 316 |
Apró madárkák következnek | 316 |
Következnek az halakból készült étkek. Elsőben a csukákrúl | 316 |
Az posárokrul következnek immár rendszerint | 318 |
Szent-Benedeki Mihálynak, Thököli Sebestyén Uram szakáchának "Magyar étkeknek főzése", Késmár, 1601 | 321 |
Húsfélék | 321 |
Vadhús | 322 |
Baromfiak | 322 |
Halak | 323 |
Rák | 324 |
Levek | 324 |
Tésztafélék és tejes étkek | 324 |
Különféle gyümölcsös ételek | 325 |
Ételek nemeiről vagy helyesen lehető készítéseikről és más egyéb aféle szükséges házidolgokról írott könyv 1753-8 | 325 |
Levesek | 327 |
Levek | 328 |
Vajak | 330 |
Húsféle, vadhús, baromfiak | 331 |
Hal, rák, tojás | 332 |
Főzelékfélék | 334 |
Tésztafélék, sütemények | 334 |
Sajtok | 338 |
Különfélék | 338 |
Italok | 338 |
Vegyesek | 338 |
Szakáts Mesterségnek könyvetskéje, Kassa, 1753, Nagy Szombat 1785, Kolozsvár, 1793 | 339 |
Levesek | 342 |
Levek, sufák, sásák | 342 |
Húsfélék | 346 |
Vadhúsok | 349 |
Baromfiak | 350 |
Halételek | 351 |
Rákételek | 351 |
Tojásételek | 352 |
Főzelékfélék, gombák | 352 |
Saláták | 354 |
Tésztafélék | 354 |
Tejes étkek | 356 |
Gyümölcsből készült étkek | 356 |
Liktáriumok és hasonlók | 357 |
Sajt | 358 |
Magyar Szakátskönyv... Komárom XVIII. század vége | 358 |
Levesek | 359 |
Húsfélék | 360 |
Tésztafélék és hasonlók | 360 |
Torták | 361 |
Szultzok, befőttek | 362 |
Egyebek | 362 |
Egyéb hazai adatok | 362 |
Külföldi szakácskönyvek néhány magyar vonatkozása | 366 |
Összefoglalás | 369 |
Néhány pótlás a magyarországi vendégfogadók stb. c. fejezethez | 371 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.