1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar nép könyve

Uj folyam

Szerző
Pest
Kiadó: Heckenast Gusztáv
Kiadás helye: Pest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatott Landerer és Heckenastnál, Pesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A KÁVÉ.
(Johnston nyomán).
A kávé legelterjedtebb italnemeink közé tartozik. Bizonyos pörkölt és megőrlött magok forrázatát értjük ez alatt, mellyhéz többnyire az arábiai... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A KÁVÉ.
(Johnston nyomán).
A kávé legelterjedtebb italnemeink közé tartozik. Bizonyos pörkölt és megőrlött magok forrázatát értjük ez alatt, mellyhéz többnyire az arábiai kávéfa magvait használjuk.
Ezen fa Enarea és Caffa vidékén honos déli Abyssiniában. Vad cserjeként terem ott mindenütt a sziklás téreken, s pörkölt magvait már rég használják. Persiában 875 óta ismerik. Abyssiniából csak a XV század elején vitték át Arabiába, a midőn a régibb chaat-ot vagyis abyssiniai theát kezdé kiszorítani. A XVI. század közepén kezdtek vele élni Konstantinápolyban, s a török papok minden ellenzése daczára, hirtelen elterjedt használata. A XVII. század közepén (1652) nyitották az első kávéházat Londonban, s húsz évvel utóbb Marseilleben. Az előtt húsz évvel már ezernél több nyilvános kávéház vala Kairóban (Egyiptomban). Azóta a kávé termelése és fogyasztása egyre növekedett szakadatlanul. Egyik legfőbb terméke az a tengereken túl levő tartományoknak; s alkalmasint több mint 100 millió ember naponkénti kedvencz itala. 225-230 millió fontra tehetjük, a mi évenként kereskedésbe jő, s az összes termelés megközelíti a 600 millió fontot. Legtöbb kávét fogyaszt Németország, hol egy főre 2 1/2 -3 font kávé esik évenként. Az évi bevitel szinte hatodát teszi az összes kávétermelésnek.
A nyers kávé jósága épen nem függ annyira a magszedés és száritás módjától, mint a thealeveleknél. Főleg a föld és éghajlat minősége határoznak értéke fölött. Italunk kellemes íze és jósága pedig a pörkölés és főzés módjától függ leginkább. Vissza

Tartalom

Csengery Antal: A kávé1
Bérczy Károly: Egy katona története9
Kemény Zsigmond: Hogy áll a világ?22
Csengery Antal: A csokolád40
Gazdasági rovat49
Szabó Károly: Árpád, a honalkotó89
Kemény Zsigmond: Hogy áll a világ?120
Szabó József: Szeszes italok147
Bérczy Károly: Jó tettért jót várj174
Ifj. Bene Ferencz: Fölserdült leányok testi növeléséről187
Csengery Antal: Dohány197
Kemény Zsigmond: Hogy áll a világ?217
Brassai S.: A macska259
Podhorszky: Ming hjan dzi, vagy jeles emberek szavai271
Csengery A.: A komló274
Szenvey József: Komló és árpa283
A mákony304
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem