Előszó | 5 |
A felmérés és az eredmények összefoglaló ismertetése | 7 |
A felmérés tömör áttekintése | 7 |
Magyarország területének minősítése az agroökológiai tényezők szerint | 9 |
A növénytermelés hozamprognózisai | 11 |
A társadalmi elvárásokhoz és célokhoz igazodó vetésszerkezetek meghatározása | 13 |
A fontosabb megállapítások összefoglalása | 14 |
A további lehetőségek és feladatok | 22 |
Magyarország agroökológiai jellemzése | 26 |
Az agroökológiai körzetek | 26 |
A körzetek kialakításának célkja és elve | 26 |
Az agroökológiai körzetek jellemzése | 28 |
A talajtani felmérés összegezése | 33 |
A meteorológiai felmérés ismertetése | 37 |
A vegetációs periódus alatti káros meteorológiai hatások becslése | 40 |
Az éghajlati potenciál | 42 |
A hidrológiai felmérés | 43 |
Az öntözés várható alakulása | 43 |
A talajvízállás felmérése | 49 |
A belvízhelyzet körzetenkénti alakulása | 52 |
A melioráció prognózisa | 54 |
A meliorációs felmérés alapelvei | 55 |
A földfelszíni melioráció becslése | 56 |
A termőterület csökkentése | 59 |
Környezet- és természetvédelem | 61 |
A környezetvédelem | 62 |
A természetvédelem | 62 |
A növénytermelés prognózisa | 64 |
Szántóföldi növénytermelés | 65 |
A szakértői prognózis | 67 |
A szántóföldi növények genetikai prognózisa | 69 |
A klimatikus évtípusok jellemzése | 71 |
A termésátlagok múltbeli alakulása | 73 |
A szántóföldi növénytermelés prognózisa | 80 |
A termésátlagok fejlődési pályáinak vizsgálata | 93 |
A prognózisok értékelése | 95 |
A rét-legelő prognózisa | 101 |
A zöldségtermelés prognózisa | 106 |
A gyümölcstermelés prognózisa | 120 |
A szőlőtermelés prognózisa | 130 |
A termésbiztonság és a hozamok növelésének ökológiai feltételei | 132 |
Az ország szőlőtermelő tájainak ökológiai jellemzése | 134 |
Biológiai tényezők | 137 |
Az ökológiai potenciált növelő meliorációs, telepítési és technikai tényezők | 139 |
A fejlesztés alternatívái, javaslatok a kiemelten kezelt területekre | 140 |
Az erdőgazdálkodás várható alakulása | 144 |
Az erdők ökológiai, termőhelyi adottságai | 144 |
Az erdők mai állapota | 146 |
Az erdőterület fejlesztése | 147 |
Az erdők több célú hasznosítása | 149 |
A gyógynövénytermelés alakulása | 151 |
A társadalmi szükségletek prognózisa | 154 |
A lakosság fogyasztásának várható alakulása | 154 |
A mezőgazdaság termelő fogyasztása | 159 |
A külkereskedelmi igények távlatai | 161 |
A társadalmi szükségletek változatai | 165 |
A szántóföldi növénytermelés szerkezetének optimalizálása | 169 |
A matematikai modell | 171 |
A modell adatbázisa és feltételrendszere | 174 |
Területi korlátok | 174 |
Termékszerkezet | 175 |
A termelés struktúráját szabályozó feltételek | 176 |
Meliorációs feltételek | 178 |
A cél megfogalmazása | 179 |
A növénytermelés szerkezetének optimalizálására végzett számítások értékelése | 180 |
A növénytermelés országos hozama | 187 |
A növénytermelés országos szerkezete | 190 |
A termelési szerkezet területi sajátosságai | 195 |
A szántóföldi növénytermelés klímaérzékenysége | 215 |
Tápanyag- és műtrágyaprognózis | 219 |
Az agroökológiai potenciál hasznosításának társadalmi és gazdasági lehetőségei, feltételei | 225 |
Az emberi tényező és a gazdasági feltételek növekvő szerepe | 226 |
A területi fejlesztés | 227 |
Az agroökológiai potenciál hasznosíthatósága a vállalatokban, üzemekben | 228 |
A korlátozó tényezők hatásainak mérséklése | 229 |
A növényi produkció sokoldalú hasznosítása | 230 |
Az adatbázis és az alkalmazott módszer hasznosítása | 232 |
Utószó | 233 |
A felmérésben és prognózisban részt vevő intézmények | 234 |