1.060.331

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar kukorica

Néprajzi tanulmány

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 525 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. Német nyelvű tartalommal és összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Balassa Iván A MAGYAR KUKORICA
A szerző e munkában mindenekelőtt áttekinti az Amerikából származó növény kialakulását és újvilági elterjedését, majd nyomon kíséri az egész világon történő térhódítását. Hazánkban a XVII. század első felétől terjed, s különösen a század végén hódít; elsősorban a szegénység műveli, mert termelése nem kíván igaerőt. Elterjedésének részleteit, a gazdasági rendszerbe való beilleszkedését a szerző gazdag levéltári, történeti és nyelvészeti anyag alapján mutatja be.
Balassa Iván a továbbiakban végigkíséri a kukorica művelésének minden mozzanatát. A vetésnek, a kapálásnak, a betakarításnak, a raktározásnak és a morzsolásnak történeti fejlődését és mai néprajzi képét is megrajzolja. Teljes nyelvészeti apparátussal vizsgálja a kukorica részeinek, továbbá művelésének szókincsét, s mindehhez a környező népek anyagát is felhasználja. Komplex kutatási módszerének segítségével megállapítja, hogy az új növény délről részben románokon, részben különböző délszláv... Tovább

Fülszöveg

Balassa Iván A MAGYAR KUKORICA
A szerző e munkában mindenekelőtt áttekinti az Amerikából származó növény kialakulását és újvilági elterjedését, majd nyomon kíséri az egész világon történő térhódítását. Hazánkban a XVII. század első felétől terjed, s különösen a század végén hódít; elsősorban a szegénység műveli, mert termelése nem kíván igaerőt. Elterjedésének részleteit, a gazdasági rendszerbe való beilleszkedését a szerző gazdag levéltári, történeti és nyelvészeti anyag alapján mutatja be.
Balassa Iván a továbbiakban végigkíséri a kukorica művelésének minden mozzanatát. A vetésnek, a kapálásnak, a betakarításnak, a raktározásnak és a morzsolásnak történeti fejlődését és mai néprajzi képét is megrajzolja. Teljes nyelvészeti apparátussal vizsgálja a kukorica részeinek, továbbá művelésének szókincsét, s mindehhez a környező népek anyagát is felhasználja. Komplex kutatási módszerének segítségével megállapítja, hogy az új növény délről részben románokon, részben különböző délszláv népeken keresztül jutott el hozzánk. Művelése és szókincse eleinte a gabonaneműekéhez állott közelebb, de később, különösen a kapitalista gazdálkodásban, az új növény kapás jellege egyre jobban kidomborodott.
Részletesen tárgyalja a kukorica hasznosításának kérdését is. E növény az emberi táplálkozásban elsősorban a korábbi pépes ételek helyére nyomult be. Manapság nálunk élelmezésre egyre kevesebb fogy belőle. Annál nagyobb a jelentősége az állattartásban, s e jelentősége napjainkban is egyre növekszik. A nagyszámú fényképpel, magyarázó rajzzal, elterjedési térképpel, szakmutatóval felszerelt munka az első olyan magyar néprajzi monográfia, mely anyagába történeti, gazdaságtörténeti és nyelvészeti anyagot is bevon; helyenként, a szükségnek megfelelően, statisztikai, gazdaság- és növényföldrajzi eredményeket is bemutat, s mindezt egy balkáni és közép-európai keretbe helyezi. Eredményei nemcsak a különböző szakemberek számára érdekesek: a mű mindazok részére hasznos olvasmány, akiket e ma a búzánál is nagyobb területen termelt szántóföldi növényünk története, néprajza érdekel. Vissza

Tartalom

Előszó 11
I. RÉSZ. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KUKORICÁRÓL
A kukorica eredete és elterjedése a világon 19
A kukorica származása, eredete és kezdeti elterjedése az Újvilágban 19
A világ kukoricatermelésének statisztikai áttekintése 26
A kukorica megismerése és elterjedése az Óvilágban 33
A kukorica Magyarországon és a környező államokban 40
A kukorica elterjedése Magyarországon és a környező országokban 40
A kukorica elterjedése Erdélyben 40
A kukorica elterjedése az Északkeleti-Felvidéken 45
A kukorica elterjedése az Alföldön 46
A kukorica elterjedése a Felvidéken 48
A kukorica elterjedése a Dunántúl 50
A kukoricatermelés kezdetei Horvát-Szlavonországban és a Délvidéken 52
A kukorica elterjedése és a gazdasági rendszer 54
A kukorica kerti termelése 55
A kukorica az irtványföldeken 60
A kukorica termelése az ugarban 61
A kukoricadézsma kérdése 63
A dohány és krumpli elterjedésének kérdése 66
A kukorica gyors elterjedésének okai 68
A Magyarországon termelt kukoricafajták és a magyar kukoricatermelés statisztikája 70
A Magyarországon termelt kukoricafajták 70
A kukorica elterjedése és az éghajlat 77
A magyar kukoricatermelés statisztikai adatai 78
A kukoricanövény és részeinek szókincse 85
A kukoricanövény magyar elnevezései 87
A kukoricanövény részeinek elnevezése, a kukoricacső és borítója 98
A kukoricacső elnevezései 98
A kukoricacső végéből kicsüngő bibeszálak 100
A kukorica csőborító levele 100
A kukoricacső lemorzsolt csutkája 105
A kukoricaszár részeinek elnevezései 109
A kukorica virága 109
A kukorica szára 112
A kukorica lerágott szára (izék) 114
A kukorica földben maradt töve 115
A kukoricanövény és részeinek szókincséből adódó tanulságok 117
II. RÉSZ. A KUKORICA MEGMŰVELÉSE ÉS ELRAKTÁROZÁSA
A kukorica vetése 121
Előkészület a vetésre 121
A föld előkészítése a vetésre 121
A vetnivaló mag kiválasztása és előkészítése 123
A kukoricavetés időpontja 124
A kukoricavetés sűrűsége 125
A kukoricavetés különböző módjai 125
A kukorica szórva vetése 125
A kukorica sorba vetése 128
A sorhúzó terminológiája 129
A sorhúzó használata 130
Az ültetőfával való ültetés 130
A kukorica vetése sarokkal 132
A kukorica ültetése ásóval 134
A kukorica ültetése kapával 136
A kukorica vetése eke után 138
A kukorica-vetőcsoroszlya 141
A kukorica vetése géppel 145
A kukorica vetéséhez kapcsolódó hiedelmek 147
A kukorica köztes veteményei 151
A kukorica ápolása 156
Kézi munkák a kukorica ápolásában 156
A magyar kapaformák 156
A kapatisztítók 166
A kukorica kapálása 168
A kukoricakapálás terminológiája 168
A kukoricakapálás munkamenete 169
Hiedelmek, szokások a kukoricakapálással kapcsolatban 172
A kukorica fattyazása 175
A kukoricafattyú és fattyazás terminológiája 175
A kukoricaegyelés és fattyazás munkamenete 177
Állati erővel végzett munkák a kukorica ápolásában 178
A kikelt kukorica megfogasolása 178
A lókapa 179
A kukorica betegségei 190
A kukorica őrzése 193
A kukorica őrzése az állatoktól 193
A kukoricacsőszök 194
A kukorica törése és betakarítása 201
A kukorica törése 201
A kukoricatörés terminológiája 201
A kukoricatörés időpontja 202
A kukoricatörés módja 203
A kukorica-bontófa 208
A kukoricatörők munkája 215
A kukorica hazaszállítása 216
A köztes vetemények betakarítása 220
A kukoricafosztás 220
A kukoricafosztás szókincse 220
A kukoricafosztás munkája és szokásai 223
A kukoricaszár betakarítása i 230
A szár letetejezése érés előtt 230
A szár lelegeltetése 233
A kukoricaszárvágók terminológiája 235
A kukoricaszárvágó eszközök 236
A kúpok terminológiája és a kúpokba való összerakás 241
A kukoricaszár behordása, a szekér megrakása 247
A kukoricaszár összerakása az udvarban vagy a rakodó helyen 249
A csutkatő kiszedése a földből 250
A takarmánykukorica (csalamádé) 251
A takarmánykukorica (csalamádé) szókincse 251
A takarmánykukorica termelésének története és módja 253
A kukorica elraktározása 257
A kukorica egyszerűbb eltartási módjai 257
A kukorica elraktározása a padláson 257
A kukorica felfűzése 259
A kukorica elraktározására szolgáló építmények 266
A kukoricatartó építmények terminológiája 266
A fonott kukoricakasok 270
A léces oldalú górék 288
A kukorica eltartására szolgáló építmények megfelelői 300
A kukorica morzsolása 310
A kukorica morzsolása, mint társas összejöveteli alkalom 310
A kukorica morzsolása 311
A kukoricamorzsolás terminológiája 311
A kukorica morzsolása kézzel és csutkával 313
A kukoricaszurkáló szókincse és használata 314
Morzsolás kisszéken 317
A kukoricadörzsölők 319
A kukorica cséplése 325
A kukorica-cséplőkosár 327
A kukorica-morzsológépek kezdetei 331
III. RÉSZ. A KUKORICÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMELÉSI VISZONYOK
A kukoricához kapcsolódó termelési viszonyok 1848-ig 340
A kukoricához kapcsolódó termelési viszonyok 1848- 1945 342
A részesmunka 343
A munkaviszonyok kérdésével foglalkozó polgári irodalom 343
Részesmunka és ledolgozás a néprajzi irodalomban 346
A részesmunka és ledolgozás marxista elemzése 347
Az agrárproletár-mozgalom és a részesmunka, ledolgozás 349
A kukorica részesmunka kapcsolása más mezőgazdasági munkákhoz 351
A részes aratás és részes kukorica összefüggése 352
A részes kukoricaművelés és a répa megmunkálásának kapcsolata 353
A részes kukoricaművelés és az állandó munkaerő biztosítása 355
A részes kukoricaföld kiadása és a részesedés módja 357
A kukoricából való részesedés mennyisége 359
A feles művelés . 359
Kétötödös részesség 366
Harmadosság 366
Negyedes művelés 371
Ötödös és hatodos művelés 373
A kukoricaszárból való részesedés 375
Részesedés a köztes veteményekből 376
Részért vagy napszámért végzett egyéb munkák 377
A kukorica részes törése 377
A kukoricamorzsolás munkája 378
A ledolgozás kukoricaműveléssel kapcsolatos formái 378
A ledolgozás magyar szókincse 378
Az ajándék és napszám-ledolgozás formái 382
Természetbeni és pénzajándék 382
Fogattal végzett ledolgozás, a ledolgozás I. típusa 384
Kézzel végzett ledolgozás, a ledolgozás II. típusa 384
összefoglalás 387
A kukoricához kapcsolódó munkaviszonyok néhány vonása a felszabadulás után 389
IV. RÉSZ. A KUKORICA FELHASZNÁLÁSA
A kukorica emberi eledelül való felhasználása 393
A kukoricatáplálkozás statisztikai áttekintése 394
Főtt kukorica 397
Sült kukorica 399
Pattogatott kukorica 400
A pattogatott kukorica terminológiája 400
A pattogatott kukorica elkészítése és a hozzáfűződő szokások 402
A kukoricaszem megőrlése 406
A kukoricalisztből készült pépes ételek 409
A kukoricalisztből készült sült ételek 417
A kukoricakenyér 421
A kukoricából készült italok 423
A kukorica mint gyógyszer 424
A pellagra 425
A kukoricacsutka, mint ínségeledel 426
A kukorica állati eledelül való felhasználása 429
A szemes kukorica felhasználása 429
A disznóhizlalás 429
A kukorica felhasználása egyéb jószág számára 433
A kukoricaszár felhasználása 434
A kukorica egyéb jellegű felhasználásai 438
A kukoricaszirup készítése 438
A kukoricából készült gyermekjátékok 439
A kukorica-csuhémunka 441
összefoglalás 445
Utószó 452
FÜGGELÉK
Rövidítések 455
A térképek hely- és forrásmutatója 473
Der ungarische Mais (Znsammenfassung) 475
Verzeichnis der Acbildungen 483
Inhaltsverzeichnis 494
Tárgy- és szómutató 499
Helynévmutató 513

Balassa Iván

Balassa Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Balassa Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem