Levesek | |
Jó húsleves | 2 |
Barnaleves | 2 |
Hamis barnaleves | 2 |
Útravaló húsleves | 3 |
Kenyérleves | 3 |
Erős májleves | 3 |
Franczia leves | 3 |
Törtleves | 4 |
Velőleves | 4 |
Erős leves | 4 |
Paradicsomleves | 4 |
Karfiolaleves | 5 |
Rákleves | 5 |
Zöldségleves | 5 |
Káposztásleves | 5 |
Betegleves | 6 |
Rizsleves | 6 |
Franczia fűleves csiperkegombával | 6 |
Leves daragaluskával | 7 |
Burgonyaleves | 7 |
Leves szalonnás gombóczczal | 7 |
Leves apróhús gombóczczal | 7 |
Vagdalékleves | 8 |
Németleves | 8 |
Szágóleves | 8 |
Leves sült borsóval | 8 |
Leves írósvaj-galuskával | 8 |
Gombaleves | 9 |
Tojásos gyöngykása | 9 |
Lencseleves vén tyúkkal | 9 |
Leves vajashaluskával | 9 |
Fűleves velővel | 10 |
Egyszerű húsleves | 10 |
Káposztaleves | 10 |
Böjti levesek | |
Irósvajas leves | 11 |
Tejfölös leves | 11 |
Törtleves | 12 |
Póréleves | 12 |
Gombaleves | 12 |
Kucsmagombaleves | 12 |
Almaleves | 13 |
Spárgaleves | 13 |
Feketehal-leves | 13 |
Burgonyaleves | 13 |
Sörleves | 14 |
Benediktinusleves | 14 |
Vöröshagymaleves | 14 |
Zöldborsóleves | 14 |
Zöldségleves | 14 |
Szilvaleves | 15 |
Gyöngykásaleves aszalt gombával | 15 |
Bőjtös rákleves | 15 |
Tejleves | 15 |
Mandolaleves tejhabbal | 16 |
Előétkek | |
Hideg előétkek | |
Hideg hússzeletek | 18 |
Szárdellavaj | 18 |
Szárdellaszeletek | 18 |
Szárdiniák | 18 |
Felszelt sonka | 18 |
Nyúlpástéton | 19 |
Halkocsonya | 19 |
Tormás csuka | 20 |
Tartármártás | 20 |
Húskocsonya | 20 |
Meleg mellékétkek | |
Rántott csirke | 21 |
Párolt kolbász | 21 |
Rántott szarvasok | 21 |
Velőkása | 22 |
Galamb papirtekercsben | 22 |
Szalonkabél | 23 |
Pulykamell osztrigával | 23 |
Csiperkegomba-tekercsek | 23 |
Malaczpörkölt | 24 |
Borjúfej czitrommal | 24 |
Kolbászrétes | 24 |
Töltött tojás | 25 |
Tojás heringgel | 25 |
Olasz rántotta szárdellával | 25 |
Savanyú tojás | 25 |
Böjti mellékétkek | |
Burgonya tejben | 26 |
Angol burgonya | 26 |
Szárdella-saláta | 26 |
Haldarabkák | 27 |
Töltött csiga | 27 |
Buktatott tojás | 28 |
Töltött tojás | 28 |
Tojáslepény | 28 |
Hollandi tojás | 29 |
Tojáspalacsinta | 29 |
Tejfölös spárga | 29 |
Vajas karfiol | 30 |
Mártások | |
Metélt hagymamártás | 32 |
Vöröshagymamártás | 32 |
Petrezselyemmártás | 32 |
Sóskamártás | 32 |
Vörösrépamártás | 32 |
Uborkamártás | 33 |
Burgonyamártás | 33 |
Paradicsommártás | 33 |
Czitrommártás | 33 |
Almamártás | 33 |
Meggymártás | 34 |
Piszkemártás | 34 |
Birsalmamártás | 34 |
Szarvasgombamártás | 34 |
Szárdellamártás | 35 |
Halmártás | 35 |
Tőkehalmártás | 35 |
Heringmártás | 35 |
Főzelékek | |
Burgonyapurée | 37 |
Töltött burgonya | 37 |
Burgonya vöröshagymával | 37 |
Párolt burgonya | 37 |
Burgonya szardellával | 38 |
Burgonya rostélyossal | 38 |
Savanyú burgonya | 38 |
Tört burgonya | 39 |
Töltött káposzta | 39 |
Töltött káposztaborsóval | 39 |
Német káposzta | 40 |
Franczia káposzta | 40 |
Hajdúkáposzta | 40 |
Káposzta szalonnával | 41 |
Párolt káposzta barnán | 41 |
Befojtott savanyú káposzta | 41 |
Paradicsomos káposzta | 41 |
Káposztás táska | 42 |
Rántott kelkáposzta | 42 |
Kisütött kelkáposzta | 43 |
Töltött kelkáposzta | 43 |
Édes káposzta juhhússal | 43 |
Tökkáposzta | 44 |
Besavanyított tökkáposzta | 44 |
Tejfölös tökkáposzta | 44 |
Barna kalarábé | 44 |
Fehér kalarábé | 45 |
Töltött kalarábé | 45 |
Fehérrépa | 45 |
Fehérrépa kolbásszal | 45 |
Karfiola vajasmártással | 46 |
Karfiola fehér és zöld | 46 |
Befojtott sárgarépa | 46 |
Töltött sárgarépa | 47 |
Paszuly (bab) | 47 |
Zöldbab | 47 |
Zöldbab sódarral | 47 |
Borsó | 47 |
Czukorborsó | 48 |
Zöldborsó-purée | 48 |
Zöldborsó | 48 |
Savanyú lencse | 48 |
Spárga vajmártással | 48 |
Paraj (spenót) | 49 |
Sóska | 49 |
Vegyes főzelék | 49 |
Főzelék formában | 49 |
A borjúról | |
Borjúpörkölt | 52 |
Borjúpaprikás | 52 |
Borjúszelet közönséges módon | 52 |
Borjúcotelete rostélyon | 52 |
Borjúcotelette papirtekercsben | 53 |
Borjúcotelette fagylalva | 54 |
Töltött borjúcotelette | 54 |
Borjúvesés barna vagdalttal | 55 |
Borjúvesés szalonka-puréeval | 55 |
Borjúvese írósvajjal | 55 |
Savanyú borjúvese | 55 |
Borjúgöngyölök | 56 |
Borjúvesés nyárson sülve | 56 |
Borjúvesés szarvasgombával | 57 |
Borjúszeg glászban | 57 |
Borjúszegy czitrommártással | 58 |
Borjúszegy zöldborsóval töltve | 58 |
Borjúszegy angolosan | 58 |
Töltött borjúczomb | 59 |
Borjúczomb angol módon | 59 |
Párolt borjúczomb német módon | 59 |
Borjúsült tejben | 60 |
Borjúbecsinált karfiollal | 60 |
Borjúbecsinált czitrommal | 60 |
Savanyú borjúbecsinált tárkonnyal | 61 |
Savanyú borjúmáj | 61 |
Pörkölt borjúmáj | 61 |
Borjúmáj szárdellamártással | 61 |
Sült borjúmáj | 62 |
Borjúmájlepény | 62 |
Borjúmáj töltve | 62 |
Borjfej kocsonyában | 62 |
Borjúfej tojásos lével | 63 |
Borjúfej mártással | 63 |
Töltött borjúfej | 63 |
Borjúfej angolosan | 64 |
Borjúfül vagdalékkal | 64 |
Töltött borjúfül | 65 |
Borjúvelő | 65 |
Borjúagyvelő czitrommártással | 66 |
Borjú egyveleggel | 66 |
Borjúvelő párolva | 66 |
Apró felfujt borjúvelőből papirtokban | 67 |
Saláta borjúvelőből | 67 |
Borjúvelő kocsonyával | 68 |
Borjútüdő haché | 68 |
Rántott borjútüdő | 69 |
Borjúfark fehér becsináltnak | 69 |
Borjúfark kever ragoutval | 69 |
Rántott borjúlábak | 70 |
Sült borjúláb | 70 |
Borjúnyelv | 70 |
Borjúnyelv franczia módra | 70 |
Borjútüdő czitrommal | 71 |
Vagdalék borjúhúsból | 71 |
Borjúhús-vagdalék sódarral és burgonyafánkkal | 71 |
Marhahús | |
Párolt leveshús | 74 |
Párolt marhahús kéreggel | 74 |
Barna marhahús | 74 |
Párolt marhahús paradicsommal | 75 |
Marhahús angolosan | 75 |
Czigánysült | 75 |
Vadászpecsenye | 76 |
Párolt marhahús | 76 |
Szalonnás sült | 76 |
Marhahús szeletek | 76 |
Marhapörkölt vagy tokány | 77 |
Gulyáshús | 77 |
Zsiványpecsenye | 78 |
Marhanyelv zöldségmártással | 78 |
Marhanyelv hochepottal | 78 |
Rántott marhanyelv | 79 |
Vesepecsenye burgonyával | 79 |
Vesepecsenye-szelet rostélyon sütve | 79 |
Vesepecsenye nyárson sülve | 80 |
Párolt vesepecsenye | 80 |
Vesepecsenye angolosan | 81 |
Spékelt vesepecsenye | 81 |
Vesepecsenye borral | 82 |
Vesés puréevel | 82 |
Marhafilet hidegen, kertész módra | 82 |
Filet vadhús gyanánt | 84 |
Leveles filet | 84 |
Rostélyos burgonyával | 85 |
Franczia rostélyos | 85 |
Rostélyos savanyúan | 85 |
Eszterházy-rostélyos | 86 |
Töltött rostélyos | 86 |
Párolt rostélyos | 86 |
Páczolt oldalas zöldséggel papirtekercsben | 87 |
Beefsteak angolosan | 87 |
Beefsteak | 88 |
Töltött fehérpecsenye | 88 |
Huszárszelet | 88 |
Marhahús-szeletek | 89 |
Páczolt marhaczomb | 89 |
Marhapaczal | 89 |
Töltött marhadió | 90 |
Páczolt marhanyelv | 90 |
Lapdapecsenye | 91 |
Oldalas kocsonyával | 91 |
Fasirozott marhatőgy | 92 |
Ökörfark | 92 |
Ökörfark másképen | 92 |
Marhasülthöz való pirított burgonya | 93 |
Az ürüről | |
Ürüpaprikás | 95 |
Párolt ürühús fekete mártással | 95 |
Ürühús káprimártással | 95 |
Ürühús törökösen | 96 |
Ürühús paradicsommártással | 96 |
Ürühús édes káposztával | 96 |
Ürüszelet paprikásan | 96 |
Ürüczomb francziásan | 97 |
Savanyú ürüczomb | 97 |
Ürüczomb rizzsel | 97 |
Párolt ürüczomb | 98 |
Vad módjára készült ürüczomb | 98 |
Sült ürüczomb | 99 |
Párolt ürühát | 99 |
Párolt ürürostélyos | 100 |
Ürücotelette a la jardiniere | 100 |
Ürücotelette a la Pompadour | 100 |
Ürüvese champagnei borral | 101 |
Párolt ürünyelv | 101 |
Spanyol ürülepény | 101 |
Ürünyelv francziásan | 102 |
Ürünyelv papirban | 103 |
A bárányról | |
Báránypörkölt | 104 |
Báránybecsinált | 105 |
Báránybecsinált zöld borsóval | 105 |
Báránybecsinált spárgahegyekkel | 105 |
Bárány gombával | 106 |
Töltött bárány | 106 |
Bárány tormával | 106 |
Báránymell paradicsommal | 106 |
Báránykáposzta sóskamártással | 107 |
Báránycotelette a la marechal | 107 |
Báránycotelette parmezánsajttal | 108 |
Báránycotelette papirtekercsben | 108 |
Roastbeef bárányból | 108 |
Rántott bárányhús | 109 |
Rántott bárány franczia módon | 109 |
Becsinált bárányfej | 109 |
Rántott bárányfej | 110 |
Rántott bárányfül | 110 |
Bárányfül kevert ragoutval | 111 |
Báránynyelv | 111 |
Bárányláb-becsinált | 111 |
Rántott bárányláb | 111 |
Rántott bárányláb franczia módon | 112 |
Pirított bárányláb burgonyával | 112 |
A sertésről | |
Malaczpaprikás | 114 |
Füstölt sertéshús gombóczczal | 114 |
Bőrös pecsenye magyarosan | 114 |
Szűz pecsenye | 114 |
Kásás sertéshús | 115 |
Sertés vetrecze | 115 |
Labdapecsenye | 115 |
Sertésvese velővel | 115 |
Savanyú vese | 116 |
Sertésvese champagnei borral | 116 |
Sertéscotelette a la Róbert | 116 |
Sertéscotelette rostélyon sütve | 116 |
Sertéshús polgári módon sütve | 117 |
Páczolt sertésczomb főve | 117 |
Sertésgerincz sülve | 117 |
Sertésgerincz káposztával | 117 |
Sertésgerincz pikáns mártással | 117 |
Sertésszelet barna mártással | 118 |
Sertésczomb savanyúan | 118 |
Sertésgalantine | 118 |
Sült malacz | 118 |
Töltött malacz | 119 |
Malaczpecsenye lengyel módon | 120 |
Töltött disznófej | 120 |
Malaczczomb töltött kellel | 120 |
Finom sódar készítése | 120 |
Westfáli sódar madeira borral | 121 |
Orosz sódar | 122 |
Sódar fonalas tojással | 122 |
Sódar parajjal | 122 |
Sódar millanói vagdalékkal | 122 |
Westfáli sódar kocsonyával | 122 |
Sódarszelet czigányosan | 123 |
Véreshurka | 124 |
Alföldi magyar májashurka | 124 |
Kolbász | 125 |
Kolbász szarvasgombával | 125 |
Kolbász vörös borral | 125 |
Kolbász matróz módon | 125 |
Franczia hurkakolbász | 125 |
Straszburgi kolbász füstölve | 126 |
Sertésnyelv frikandóban | 126 |
Lyoni sertésnyelv | 126 |
Szarvasgombával töltött sertésláb | 127 |
Sertésláb franczia módon | 127 |
Hogyan kell szalonnát eltenni, hogy friss maradjon | 127 |
Sertésmájsajt | 128 |
Sertésfősajt | 128 |
Disznósajt véresen | 128 |
Sertésfül királyi módon | 128 |
Sertés füle-farka savanyúan | 129 |
Magyaros kocsonya sertésből | 129 |
Magyar gömböcz | 129 |
Bundás kenyér | 130 |
A vadakról | |
Vaddisznóczomb burgundi borral | 133 |
Vaddisznóczomb németesen | 134 |
Rázott vaddisznócotelette | 134 |
Vaddisznócotelette Kaunitz módon | 134 |
Vaddisznó véreshurka | 135 |
Töltött vaddisznófej | 135 |
Vadsertésfej magyarosan | 137 |
A szarvasról | |
Szarvasczomb borsosmártással | 138 |
Párolt szarvasczomb | 138 |
Szarvashátfilet marinirozva | 139 |
Szarvashús polgári módon | 139 |
Szarvasvagdalék | 140 |
A dámvadról | |
Dámvadgerincz a la Dénelohe | 141 |
Az őzről | |
Sült őzczimer | 142 |
Sült őzczomb polgári módon | 142 |
Őzcotelettek Conti módon | 143 |
Őzcotelette paradicsommártással | 144 |
Őzcotelette rostélyon sütve | 144 |
Őzescalope | 144 |
Őzmáj vadász módon | 145 |
Őzczombszeletek | 146 |
Őzvagdalék | 146 |
Szalámi őz- vagy nyúlhúsból | 146 |
Szalámi | 147 |
A zergéről | |
Zergehús tiroli módon | 148 |
Zergebecsinált polgári módon | 148 |
A nyúlról | |
Párolt nyúl barnán | 150 |
Nyúl angol módon | 151 |
Sült nyúl | 152 |
Nyúlescaloppe vérrel | 152 |
Provencei nyúlfilet | 153 |
Nyúl paprikásan | 153 |
Nyúl vagdalva | 153 |
Nyúlcotelette | 154 |
Nyúllepény madeira-borral | 154 |
Nyúlszeletek finom füvekkel, papirtekercsben | 155 |
A tengerinyúlról | |
Tengerinyúlszelet champagnei borral | 156 |
Tengerinyúl-saláta | 157 |
Nyúlvetrecze | 157 |
Nyúlbosporos | 158 |
Háziszárnyasok | |
A pulykáról | |
Paprikáspulyka | 160 |
Töltött pulyka | 160 |
Pulykafrikandó | 161 |
Pulyka godard-ragoutval | 161 |
A sült pulyka | 162 |
Pulykabosporos | 163 |
Pulykaaprólék rizzsel | 163 |
A vén pulykáról | 163 |
Pulyka angol módon | 164 |
Pulykagombócz | 164 |
Récze- és pulykaszárnyvagdalék | 164 |
Fiatal pulyka aspikkal | 164 |
Pulykamell sódar alakban szarvasgombával díszítve | 165 |
Pulykamell barna ragoutval | 166 |
Aspik készítése | 167 |
Berakott aspik | 167 |
A kappanról és jérczéről | |
Stiriai kappan rögtönözve | 169 |
Párolt kappan | 169 |
Kappan főzelékkel | 170 |
Kappan páczolva vad gyanánt | 170 |
Kappan osztrigával | 171 |
Kappan mártással | 171 |
Kappanszelet | 172 |
Kappan olasz módon | 172 |
Kappan tárkonymártással | 172 |
Kappan-fölfujt | 172 |
Díszített kappan | 173 |
Jércze rizskoszorúban | 174 |
Jércze szarvasgomba-mártással | 174 |
A csibéről | |
Pörkölt csibe | 176 |
Csirkepaprikás tejföllel | 176 |
Paprikáscsibe másképen | 177 |
Czitromos csibebecsinált | 177 |
Paradicsomos csibebecsinált | 177 |
Édes csibebecsinált | 177 |
Fasirozott csirkék | 178 |
Fasirozott csirke másképen | 178 |
Párolt csirke | 178 |
Csirke szárdellával | 179 |
Csirke bajorosan | 179 |
Fehérre párolt csirke | 179 |
Csirkepörölt tarhonyával | 180 |
Csirke zöldborsóval | 180 |
Csirke vérmártással | 180 |
Tűzdelt sült csibe | 181 |
Rizszsel bélelt csibe | 181 |
Sült csibe németesen | 181 |
Rántott csibe | 182 |
Rántott csibe különös módon | 182 |
Tojásos csibe | 182 |
Csibemell császári módon | 182 |
Csibe fogoly gyanánt | 183 |
Csibe fajd gyanánt | 183 |
Csibe rákkal töltve | 183 |
Csibe libamájal töltve | 184 |
A galambról | |
Töltött galamb magyarosan | 185 |
Forrázott galamb | 185 |
Sült galamb | 185 |
Galamb kéregben | 185 |
Rákfarkkal töltött galamb | 185 |
Spékelt galamb kapormártással | 186 |
Galambpaprikás | 186 |
Savanyú galamb | 186 |
Párolt galamb czitrommártással | 187 |
Galamb petrezselyem-mártással | 187 |
Galambcotelette | 187 |
Galamb fogoly módon sülve | 187 |
Páczolt vadgalamb | 188 |
Vadgalamb káposztával | 188 |
Vadgalamb-mellécskék gomba-mártással | 188 |
A szelid kacsáról | |
Hizott kacsa sülve | 189 |
Szelid kacsa vad gyanánt | 190 |
Kacsa bosporos | 190 |
Kacsa-aprólék rizszsel | 190 |
Sült kacsa polgári módon | 190 |
Fiatal kacsa malagamártással | 191 |
Kacsa burgonyával és kolbásszal töltve | 191 |
A libáról | |
Hizott lúd | 193 |
Ludas kása | 193 |
Sült liba | 193 |
Sült liba polgári módon | 194 |
Sült liba angol módon | 194 |
Sült liba franczia módon | 194 |
Sült liba orosz módon | 194 |
Sült liba olasz módon | 195 |
Sült liba német módon | 195 |
Libaaprólék gombóczczal | 195 |
Párolt libamáj | 196 |
Kirántott libamáj | 196 |
Libamáj burgonyával | 196 |
Libamell töltve | 196 |
Főtt liba németesen | 197 |
Fekete libaaprólék németesen | 197 |
Páczolt liba | 197 |
Füstölt libahús | 197 |
Libavér magyarosan | 197 |
Libatepertő | 198 |
Vagdalék kacsa- vagy libaaprólékból | 198 |
Vadszárnyasok | |
A fajdról | |
Marinirozott fajd | 199 |
A nyirfajdról | |
Nyirfajdgombócz | 200 |
Császármadárcotelette a la Bahlen | 200 |
A fáczánról | |
Sült fáczán | 203 |
Fáczánmell királyi módon | 204 |
Fáczán savanyú káposztával | 205 |
Fáczán-purée | 205 |
Fáczánlepény malaga-borral | 206 |
A fogoly- és szürke fogolyról | |
Sült fogoly | 208 |
Fogolybecsinált beteg számára | 208 |
Páczolt fogoly | 208 |
Fasirozott fogoly | 209 |
Fogoly-cotelette | 209 |
Fogoly czitrommártással | 209 |
Szalonka közönséges módon | 210 |
Fenyőmadár közönséges módon | 211 |
Töltött fenyőmadár | 211 |
Fürj közönséges módon | 212 |
Sült fürj más módon | 212 |
Fürj barna mártással | 212 |
Sült pacsirta | 213 |
Pacsirta kenyérkéregben | 213 |
Szárcsa barna mártásban | 213 |
Szárcsa sülve | 214 |
Töltött veréb | 214 |
Veréb nyárson sülve | 214 |
A vadlúdról | |
Vadlúd-aprólék savanyúan | 215 |
A vadkacsáról | |
Vadkacsamell szarvasgombamártással | 216 |
Sült vadkacsa | 216 |
Halak és vizi állatok | |
Paprikás hal | 217 |
Szegedi halpaprikás | 217 |
Páczolt ponty | 218 |
Rántott ponty | 218 |
Forrázott ponty | 218 |
Ponty fagylalva | 218 |
Kékre főtt ponty | 219 |
Töltött ponty | 219 |
Sült ponty | 219 |
Ponty kocsonyázva cseh módra | 220 |
Fagylalt kecsege | 220 |
Forrázott kecsege | 221 |
Becsinált kecsege | 221 |
Kecsege mayonnaise-szel | 221 |
Kirántott kecsege | 221 |
Tok forrázva | 222 |
Sült tok | 222 |
Tok lengyel módon | 222 |
Sült csuka | 223 |
Rostélyon sült csuka | 223 |
Párolt csuka polgári módon | 224 |
Töltött csuka | 224 |
Szakgatott csuka pirítva | 224 |
Csuka croquettek | 225 |
Csuka tejfeles tormával | 225 |
Hideg csuka tormával | 225 |
Töltött csuka | 226 |
Süllő vajjal és burgonyával | 226 |
Süllő hollandi módon | 226 |
Fogas mártással | 227 |
Harcsa savanyú tejfellel | 227 |
Szegedi harcsás káposzta | 227 |
Harcsa rövid lére | 228 |
Sült harcsa | 228 |
Harcsa spékelve | 228 |
Sült angolna | 229 |
Rostélyon sült angolna | 229 |
Sült angolna polgári módon | 229 |
Menyhal zöld fűmártással | 230 |
Rövid lében főzött lazacz | 230 |
Lazacz rostélyon sülve | 231 |
Lazacz angol módon | 231 |
Lazaczszelet németesen | 231 |
Szarvasgombával töltött lazacz | 231 |
Lazacszeletek mayonnaiseszel | 232 |
Kék pisztráng | 232 |
Pisztráng finom füvekkel | 233 |
Pisztrángszelet vörös borral | 233 |
Pisztrángszelet mayonnaiseszel | 233 |
Marinirozott pisztráng | 234 |
Rántott sügér | 234 |
Sügér hollandi módon | 235 |
Sült compó mártással | 235 |
Compó borral | 235 |
Tőkehal polgári módon | 235 |
Tőpkehal capucinus módon | 236 |
Friss hering vajjal | 236 |
Rostélyon sült hering | 236 |
A szárdelláról és szardináról | |
Szardellavaj | 237 |
Egyszerűen főtt rák | 237 |
Rák-kolbász | 238 |
Tengeri rák hideg mártással | 238 |
Saláta tengeri rákból | 238 |
Rántott béka | 239 |
Béka finom fűvekkel | 239 |
Békabecsinált | 239 |
Béka-cotelette | 240 |
Kagyló vagy csiga héjában sülve | 240 |
Kagylóvagdalék | 240 |
Csiga héjában | 241 |
Töltött csiga | 241 |
Kaviárszeletek | 241 |
Tojás-étkek | |
Közönséges magyar rántotta | 242 |
Savanyú tojás | 242 |
Púpos rántotta | 242 |
Olasz rántotta | 243 |
Töltött tojás | 243 |
Tejfölös tojás | 243 |
Tojás rákkal és füstölt lazaczczal | 244 |
Közönséges rántotta | 244 |
Rántotta szarvasgombával | 244 |
Omelette | 244 |
Híg tojás | 245 |
Félhíg tojás | 245 |
Tojás tejföllel | 245 |
Sült tojás | 246 |
Saláták | |
Öntött saláta | 248 |
Káposztasaláta melegen | 248 |
Hordós káposztasaláta | 248 |
Babsaláta | 248 |
Zellersaláta | 248 |
Czéklarépa eczetben | 249 |
Kovászos ugorka | 249 |
Zöldbabsaláta magyarosan | 249 |
Karfiolsaláta | 249 |
Babsaláta | 250 |
Spárgasaláta | 250 |
Skorzonera-saláta | 250 |
Uborkasaláta | 250 |
Kevert saláta | 251 |
Borított burgonyasaláta | 251 |
Árticsókasaláta | 252 |
Olasz saláta | 252 |
Vajas és vegyes tészták | |
Vajas tészták készítési módja | 254 |
Porhanyó tészta | 255 |
Almás tészta | 255 |
Almás tészta pommeráni módon | 256 |
Vajban párolt alma | 256 |
Tészta sárgabaraczkból | 256 |
Orosz tészta | 257 |
Iróstészta-szeletek baraczklekvárral | 258 |
Kicsinyiróstészta-pástétomok | 258 |
Sütött fánkocskák franczia módon | 258 |
Szamócza-tészta római módon | 259 |
Borított irósvajas fánkocskák | 260 |
Iróstészta-rózsák | 260 |
Szerelmi gödröcskék | 261 |
Iróstészta-kosárkák | 261 |
Zsemlyeszeletek kisütve | 262 |
Zsemlyesütény | 262 |
Gyúrt tészták | |
Gyúrt laska fasirozott hússal | 263 |
Lekváros derelye | 263 |
Szilvagombócz | 264 |
Tórós gombócz | 264 |
Burgonyagombócz | 264 |
Burgonyametélt | 265 |
Mákos metélt | 265 |
Diós metélt | 265 |
Túrós metélt | 265 |
Franczia vajas metélt | 265 |
Tejfölös metélt sülve | 265 |
Gőzben főtt metélt | 266 |
Metélt tejben | 266 |
Káposztás galuska | 266 |
Tojásos galuska | 266 |
Juhtúrós galuska | 267 |
Tehéntúrós galuska tepertővel | 267 |
Fölvert galuska | 267 |
Tepertős pogácsa | 267 |
Tarhonya készítése | 268 |
Zsírban sült túros perecz | 268 |
Tengerikása-felfújt | 269 |
Málé | 269 |
Puliszka | 269 |
Túrós puliszka | 270 |
Levelen sült | 270 |
Marczafánk | 270 |
Köleskása kéregben | 271 |
Mákos guba | 271 |
Pité | 271 |
Felfújt tejfölös galuska | 272 |
Pirított galuska tejben | 272 |
Hájas szarvacskák | 272 |
Sódaras tészta | 273 |
Túrós csusza | 273 |
Rákos morzsóka | 273 |
Császár-morzsóka | 273 |
Olasz rizskása | 274 |
Olasz rizs | 274 |
Császár-pirított | 275 |
Pirított dara | 275 |
Serélesztős tészták és lepények | |
Közönséges élesztős tészta | 276 |
Vert serélesztős tészta | 276 |
Kavart serélesztős tészta | 277 |
Porhanyó serélesztős tészta | 278 |
Darázsfészek | 278 |
Cseh pimasz | 279 |
Cseh pimasz burgonyából | 279 |
Théa-cizpók | 279 |
Szászfonatos | 280 |
Apró angol pastétomok | 280 |
Aranygaluska | 281 |
Túrós lepény | 281 |
Kapros túrós lepény | 282 |
Diós lepény | 282 |
Szegedi tejfölös lepény | 283 |
Jó magyar fonott kalács | 283 |
Lepények | |
Franczia lepény likörrel | 284 |
Császár-lepény | 284 |
Apostolok lepénye | 284 |
Hideg élesztős lepénykék | 285 |
Porhanyó tészta-lepény | 286 |
Közönséges almás lepénykék | 286 |
Almás lepény czukorszörppel | 287 |
Milanói almás lepény | 287 |
Portugalli almás lepény | 287 |
Szilvás lepény | 288 |
Szamóczalepény | 288 |
Szamóczalepény habban | 288 |
Cseresznyelepény | 288 |
Meggylepény | 288 |
Baraczklepénykék | 289 |
Lepény vagy rácz pité | 289 |
Zsírban sült tészták | |
Zsirban kisütni való tészta | 290 |
Zsirban kisütni való tészta németesen | 290 |
Rántani való tészta másmódon | 290 |
Zsírban sült almaperecz | 291 |
Zsírban sült almaperecz meggyel töltve | 291 |
Zsírban sült szamócza | 291 |
Szamóczaderelye németesen | 292 |
Franczia-zsírban sült | 292 |
Franczia zsírban sült mandulával | 292 |
Zsírban sült rizs | 293 |
Zsírban sült laska | 293 |
Töltött ostya zsirban kisütve | 293 |
Zsírban sült alma spanyol módon | 293 |
Sündisznó-tészta | 294 |
Zsírban sült derelye | 295 |
Kajdács-kenyér | 295 |
Csöröge | 295 |
Hajtott tészta | 296 |
Bécsi fánk | 296 |
Fahajas fánk | 297 |
Rózsafánk | 297 |
Fonalas fánk | 297 |
Toló fánk | 298 |
Kávéfánkocskák | 298 |
Farsangi fánk | 298 |
Créme-fánk | 299 |
Részeges kapuczinus | 299 |
Rétesek | |
Rétes tészta készítése | 300 |
Almás rétes | 300 |
Csokoládés rétes | 301 |
Tejes rétes bécsi módon | 301 |
Narancsrétes | 302 |
Rizsrétes | 302 |
Csokoládérétes | 302 |
Darásrétes | 303 |
Meggyes- és cseresznyerétes | 303 |
Túrós rétes édesen | 303 |
Túrós rétes kaporral | 303 |
Mandulás rétes | 303 |
Káposztás rétes | 304 |
Sódaras rétes | 304 |
Tiroli rétes | 304 |
Burgonyás rétes | 305 |
Mákos rétes | 305 |
Puddingok, meridonok, kisebb tészták sodóval. | |
Plumpudding | 306 |
Angol pudding | 307 |
Égő pudding | 307 |
Spanyol pudding | 308 |
Meggy-pudding német módon | 308 |
Piskóta-pudding rummal | 308 |
Zsemlye-pudding | 309 |
Rizskása-pudding | 309 |
Mandulapudding narancscsal | 310 |
Csokoládé-pudding | 310 |
Kabinet-pudding | 310 |
Smankerl-pudding | 311 |
Csíkos pudding darából | 212 |
Reszkető pudding | 313 |
Makaróni-pudding | 313 |
Angol gesztenye-pudding | 313 |
Hideg gyümölcs-pudding | 314 |
Hideg szamócza-pudding | 314 |
Hideg ananász-pudding királynői módon | 315 |
Hideg alma-pudding | 315 |
Rizs-pudding máltai módon | 316 |
Tejfölös vaniliás mártás | 316 |
Pörkölt czukormártás | 317 |
Tejfölös mártás csokoládéval | 317 |
Tejfölös mártás kávéval | 317 |
Narancsos tejfölös mártás | 317 |
Bormártás | 317 |
Habos bormártás | 318 |
Tejfölös mártás marasquinóval | 318 |
Szágó-mártás burgundi borral | 318 |
Baraczkmártás | 318 |
Meggy- vagy cseresznyemártás | 318 |
Angol rumos mártás | 319 |
Rizskása-meridon | 319 |
Rák-meridon | 319 |
Lúdmáj-meridon | 320 |
Boros szarvaskák | 320 |
Spanyol kenyér borral | 320 |
Spanyol kenyér más módon | 321 |
Darakolbász borral | 321 |
Különös tésztás étel borsodóval | 321 |
Hideg gyümölcsös rizs | 321 |
Spanyol rizs | 322 |
Kétszersült lemezek sodóval | 322 |
Pástétomok | |
Porhanyó pástétom-tészta | 323 |
Meleg szalonka-pástétom szarvasgombával | 324 |
Meleg fogoly-pástétom | 325 |
Meleg pástétom orosz módon | 326 |
Meleg nyúl-pástétom angol módon | 327 |
Angol galamb-pástétom | 327 |
Borított rák-pástétom | 328 |
Piemonti rizs-pástétom | 329 |
Halszelet kenyérkéregben | 329 |
Hideg fogolypástétom szarvasgombával | 330 |
Hideg vadkacsa-pástétom szarvasgombával | 331 |
Hideg kappan-pástétom szarvasgombával | 332 |
Hideg nyúl-pástétom | 333 |
Hideg lazacz-pástétom | 333 |
Bőjtös ételek | |
Rizs tejben | 334 |
Tejben főtt laska | 335 |
Darakása | 335 |
Tejbe rizs csokoládéval | 335 |
Smankerlpép | 335 |
Török rizs | 336 |
Tejbe főtt laska rákvajjal | 336 |
Bécsi laska | 336 |
Vajasgaluska tejben | 336 |
Sajtosgaluska | 337 |
Bécsi tejsőberli | 337 |
Aranygaluska rákvajjal | 337 |
Almásrizs | 338 |
Gesztenyés rizs | 338 |
Baraczk rizszsel | 339 |
Kochok-felfujtak-palacsinták | |
A kochokról általában | 340 |
Fölfujt rizslisztből | 341 |
Csokoládéfölfujt | 341 |
Fölfujt mandulából | 341 |
Darafölfujt | 342 |
Fölfujt császárzsemlyéből | 342 |
Gyermekpépfölfujt | 342 |
Barackfölfujt | 343 |
Barackfölfujt papirtokban | 343 |
Szamóczafölfujt kéregben | 344 |
Ribizkefölfujt | 344 |
Piskótafölfujt | 344 |
Tuttifruttifölfujt | 344 |
Almafölfujt | 345 |
Habfölfujt | 345 |
Kávéfölfujt | 346 |
Omelettefölfujt vaniliával | 346 |
Palacsintafölfujt csokoládéval | 347 |
Pannequets vanilia cremmel | 347 |
Franczia omelette | 347 |
Omelette marasquinocrememel | 348 |
Morszástészta | 348 |
Burgonyás omelette | 348 |
Rizsmorzsás | 348 |
Czukoromelette | 349 |
Tejfölös palacsinta | 349 |
Királypalacsinta | 349 |
Sonkáspalacsinta | 349 |
Omelette tepsiben | 350 |
Omelette tálban | 350 |
Lekváros palacsinta | 350 |
Túrós palacsinta | 350 |
Éléstár | |
Hordós káposzta | 351 |
Tök hordóban | 352 |
Fehérrépa hordóban | 352 |
Eczetes ugorka | 352 |
Ugorka sósvízben télire | 353 |
Ugorkasaláta | 353 |
Zöld bab | 353 |
A gombákról | 354 |
Champignon | 354 |
Szarvasgomba | 354 |
Kevert zöldség angol módon | 355 |
A szárított főzelékről | 355 |
Gőzben főtt főzelékről | 355 |
Paradicsomalma gőzben | 355 |
Paradicsom más módon | 355 |
Paradicsomlekvár | 356 |
Paradicsom sósvízben | 356 |
Czéklarépa | 356 |
Zöldséget homokba rakni | 356 |
Káposzta karfiól hómokban | 356 |
Irósvajat eltenni | 357 |
Irósvajat, ha kesernyés, megjavítani | 357 |
Sertéshájat írósvajnak készíteni | 357 |
Zsírt az avasodástól megőrizni | 357 |
Sonkát besózni | 358 |
Szalámi készítése | 358 |
Hogyan kell tojást soká eltartani | 359 |
Mézet eltartani | 359 |
Juhturó készítése | 359 |
Jó szappan készítése | 360 |
Padlófénymáz kemény padlóhoz | 362 |
Fénymáz puha padlóhoz | 362 |
Lack puha padlóhoz | 363 |
A fölszeldelésről | 364 |
Borjúczomb | 365 |
Borjúfrikandó | 365 |
Borjúvesés | 365 |
Borjúfej fölszeldelése | 366 |
Malacz fölszeldelése | 366 |
Sódar fölszeldelése | 367 |
Ürüczomb | 368 |
Marha- vagy angolsült | 368 |
Beuf a la mode | 368 |
Vesepecsenye | 368 |
Rostélyos | 368 |
Sült csibe | 368 |
Kappan | 369 |
Pulyka | 369 |
Liba | 370 |
Kácsa | 371 |
Szarvasczomb | 371 |
Őzcomb | 371 |
Vadsertésfej | 371 |
Sült nyúl | 371 |
Fáczán | 372 |
Szalonka | 372 |
Fenyőmadár | 372 |
Halak | 372 |
Tengeri rák | 373 |
Torták | 373 |
Az étlap készítéséről | 374 |
Függelék. Házi czukrászda | |
Finom élesztős sütemények | |
Finom kugelhupf | 383 |
Fölvert kugelhupf | 384 |
Dagasztott kugelhupf | 384 |
Lengyel kugelhupf | 484 |
Franczia kugelhupf | 385 |
Angol pereczek | 385 |
Bécsi patkók | 385 |
Finom mákos patkó | 386 |
Kőtt pereczek | 386 |
Mazsolás patkó | 387 |
Mandulás kenyér | 387 |
Mandulás czipók | 387 |
Mazsolás szeletek | 387 |
Apró megmetszett czipócskák | 388 |
Ánizsos fánkocskák | 388 |
Köménymagos fánkocskák | 388 |
Karlsbadi pereczek | 389 |
Gráczi kétszersült | 389 |
Pozsonyi kétszersült | 389 |
Gyümölcskeményér | 390 |
A torták | |
A tortákról általában | 397 |
Marasquinótortó | 399 |
Angol torta | 399 |
Irósvajas levelestortabefőtt gyümölcscsel | 400 |
Piskótatorta | 400 |
Piskóta levelestorta tejhabban | 401 |
Franczia csokoládétorta | 401 |
Mogyorótorta | 401 |
Laskatorta | 402 |
Napoleontorta | 402 |
Almástorta | 403 |
Morzsatorta | 403 |
Főtt-torta | 403 |
Linczertorta | 404 |
Habart mandolatorta | 404 |
Kenyértorta | 405 |
Dióstorta | 405 |
Meggytorta | 406 |
Burgonyatorta | 406 |
Czukortorta | 406 |
Habtorta tejhabbal töltve | 407 |
Aprótorta gyümölcscsel | 407 |
Pirított torta | 408 |
Puncstorta | 408 |
Cremetorta | 408 |
Macaronitorta | 409 |
Piskóta cremetorta | 409 |
Csokoládé cremetorta | 409 |
Vaniliás cremetorta | 409 |
Narancs cremetorta | 410 |
Tejhabtorta szamoczával | 410 |
Spanyolszéltorta tejszínhabbal | 410 |
Spanyolszéltorta mandolával | 410 |
Ostyák és szeletek | |
A híg tésztáról | 411 |
Tejfölös hollandi ostya | 411 |
Flamandi ostya | 411 |
Bécsi ostya | 412 |
Közönséges ostya | 412 |
Ostya borral | 412 |
Szász ostya | 412 |
Mandulás ostya | 413 |
Vaniliás gyaluforgács | 413 |
Összehajtott ostya | 413 |
Vágott mandulaostya | 413 |
Mandulatáska | 414 |
Mandulás szeletek | 414 |
Teaszeletek | 415 |
Csokoládészeletek | 415 |
Földieper-szeletek vagy koczkák | 416 |
Czitromszeletek | 416 |
Apró czukorsütemények és czukorkák | |
Linczi tortácskák, szeletek | 417 |
Piskótafánkocskák csokoládéconservvel | 417 |
Piskótafánkok tejszinhabban | 418 |
Csokoládécsókocskák | 418 |
Pörkölt mogyorókolbászok csokoládéval | 419 |
Mandolacsók | 419 |
Apáczafánkocskák | 419 |
Franczia kétszersült | 420 |
Viktória sandwitsches | 420 |
Mandolás ívek | 420 |
Dióscsókocskák | 420 |
Gesztenye-sütény | 421 |
Női szeszélyek | 421 |
Mandulás pereczek | 421 |
Tejhabban töltött lepények | 421 |
Mézes kalács | 421 |
Dariolok | 422 |
Dariolok kávéval | 422 |
Indiai fánkok tejhabbal | 422 |
Franczia rumos fánkocskák | 423 |
Töltött spanyolszél-tortácskák | 423 |
Birsalma-tortácskák | 423 |
Püspökkenyér | 424 |
Finom orosz tészta | 424 |
Csokoládé-kenyér | 424 |
Tiroli kenyér | 425 |
Álszalámi | 425 |
Tortácskák | 425 |
Baraczk-fánkocskák | 426 |
Czukros mandula | 426 |
Mandula piritva | 426 |
Szalon czukorkák | 427 |
Csokoládé-czukorkák | 427 |
Kávé-czukorkák | 427 |
Narancs- és czitrom-czukorkák | 427 |
Vanilia czukorkák | 427 |
Marasquinó-czukorkák | 427 |
Mogyoró-czukorkák | 427 |
Crémek, tejhabok, kocsonyák | |
Vaniliás creme | 429 |
Kávés creme | 430 |
Franczia creme csokoládéval | 430 |
Franczia creme kávéval | 431 |
Franczia creme teával | 431 |
Franczia baraczk-creme | 431 |
Dió-creme | 431 |
Punsch-creme | 432 |
Borított málna királynői módon | 432 |
Bajor creme vaniliával | 432 |
Bajor creme mogyoróval | 433 |
Birsalma-kocsonya kompótdíszítésre | 433 |
Földieper-kocsonya (vegyített) | 433 |
Mandula-kocsonya vagy fagylalt mandulatej | 434 |
Csíkos mandula-kocsonya | 435 |
Narancs-kocsonya | 435 |
Kavart creme marhavelővel | 436 |
Kavart creme pirított mandulával | 436 |
Tejhab színezve | 436 |
Tejhab földieperrel | 437 |
Fagylalt-creme mandulával | 437 |
Édes kocsonya friss ibolyából | 437 |
Szamócza-kocsonya | 438 |
Cseresznye-kocsonya | 438 |
Köszméte-kocsonya | 438 |
Narancs-kosárkák narancskocsonyával | 438 |
Csíkos narancs-kocsonya | 439 |
Fagylaltok | |
A fagylaltról általában | 441 |
A tejes fagylaltakról | |
Vanilia-fagylalt | 442 |
Csokoládé-fagylalt | 442 |
Kávé-fagylalt | 442 |
Pörkölt czukor-fagylalt | 443 |
Smankerli-fagylalt | 443 |
Smankerli-fagylalt másképen | 443 |
Fagylalt malaga-borral | 444 |
Mogyoró fagylalt | 444 |
Mandola-fagylalt | 444 |
Pörkölt mandola-fagylalt | 444 |
Marasquinó-fagylalt | 444 |
Tejsűsűs fagylalt málnával | 445 |
Tejsűrűs fagylalt friss baraczkkal | 445 |
Thea-fagylalt | 445 |
A gyümölcs-fagylaltakról | |
Szamócza-fagylalt | 445 |
Málna - fagylalt | 445 |
Baraczk fagylalt | 445 |
Kajszinbaraczk-fagylalt | 446 |
Narancs-fagylalt | 446 |
Czitrom-fagylalt | 446 |
Ananász-fagylalt | 446 |
Meggy-fagylalt | 446 |
Ribizke-fagylalt | 446 |
Almafagylalt | 447 |
Körtefagylalt | 447 |
Vanilialé fagylalt bécsiesen | 447 |
Tutti-fruttifagylalt | 447 |
Baraczkfagylalt muskolályborral | 447 |
Málnafagylalt marasquinóval | 447 |
Narancsfagylalt megygyel | 447 |
Puncsfagylalt | 448 |
Sorbet ananaszból champagneivel | 448 |
Vaniliafagylalt megygyel keverve | 448 |
Csokoládé-, szamócza- és mandulafagylalt csíkokban | 448 |
Fagylalt befőzött gyümölcsnedvekből | 448 |
Alakban készült fagylaltról | |
Gyümölcskosár fagylaltból | 449 |
Galambok fonalas czukorfészekben | 450 |
Csokoládéfagylalt | 450 |
Fagylalt márványalakban | 451 |
A kompótokról | |
Szamóczakompót | 452 |
Málnakompót és ribizkekompót | 452 |
Baraczkkompót | 452 |
Cseresznyekompót | 453 |
Almakompót | 453 |
Portugali almakompót | 453 |
Almakompót geléevel | 453 |
Narancskompót | 453 |
Gesztenyekompot | 454 |
Almamarmelade | 454 |
Vegyes kompót | 454 |
A befőzött gyümölcsről | |
Lekvárok és szörpök | |
Szamóczalekvár | 456 |
Ribizkegelée | 456 |
Cseresznyeszörp | 456 |
Málnaszörp | 456 |
Baraczkmarmelade | 456 |
Birsalmamarmelade | 457 |
Birsalmagelée | 457 |
Csipkerózsalekvár | 457 |
Csipkerózsa nyersen | 457 |
A gőzben főtt gyümölcsről | |
Köszméte (piszke) gőzben | 457 |
Baraczk gőzben | 458 |
Őszi baraczk gőzben | 458 |
Szilva gőzben | 458 |
Meggy gőzben | 458 |
A czukorban főtt gyümölcsről | |
Köszméte czukorban | 459 |
Ribizke czukorban | 459 |
Fekete dió | 459 |
Fehér dió | 459 |
Zöld baraczk czukorban | 460 |
Meggy czukorban | 460 |
Cseresznye, som, málna és szeder czukorban | 460 |
Reine claude | 460 |
Egres czukorban | 460 |
Zöld füge czukorban | 460 |
Muskotály körte czukorban | 461 |
Sárga dinnye czukorban | 461 |
Görög dinnye czukorban | 461 |
Csipkerózsa czukorban | 461 |
Birsalma czukorban | 461 |
Zöld mandola czukorban | 461 |
Ananász, czukorban | 462 |
Berkenye czukorban | 462 |
Spanyol meggy eczetben betegnek | 462 |
Rumos gyümölcs | 462 |
Cseresznye pálinkában | 463 |
A gyümölcssajtokról | |
Birsalmasajt, barna | 463 |
Birsalmasajt, fehér | 463 |
Piros birsalmasat | 463 |
Baraczksajt | 463 |
Csipke gyümölcssajt | 464 |
Az aszalt gyümölcsről | |
Aszalt baraczk | 464 |
Aszalt meggy | 464 |
Lapított körte | 464 |
Aszalt szilva dióval | 464 |
A candirozott gyümölcsről | 464 |
Az italokról | |
Meleg italok | |
Meleg puncs | 466 |
Angol puncs | 466 |
Égett bor | 466 |
Püspök-bor | 467 |
Grog | 467 |
Meleg limonádé | 467 |
Lengyel tea | 467 |
A kávé készítéséről | 467 |
Teafőzés | 468 |
Csokoládé | 468 |
A hideg italokról | |
Király-puncs | 468 |
Cardinál | 469 |
Sillebub | 469 |
Málna-limonádé | 469 |
Narancs-limonádé | 469 |
Közönséges limonádé | 469 |
Cseresznye-limonádé | 469 |
Mandulatej | 470 |
Árpalé | 470 |
A szeszek készítéséről | |
Ánizs likör | 470 |
Vanilia likör | 470 |
Vespretto-likör | 470 |
Gyümölcs-likör | 471 |
Eczet készítése | |
Szagosfű-eczet | 471 |
Rózsa-eczet | 471 |
Törköly-eczet | 471 |
Málna-eczet | 471 |
Tárkony-eczet | 472 |
Gyümölcs-eczet | 472 |
Főtt bor készítése | 472 |
Rácz ürmös készítése | 472 |
Finom pezsgő készítése | 473 |
Mustár készítése | 473 |
A czukor tisztításáról általánosan | |
A czukorfőzésről | 474 |
A darabos kristályczukorról | 476 |
Fehér darabos jégczukor | 476 |
Piros darabos czukor | 476 |
Az illatos czukorról | |
Vaniliás czukor | 476 |
Narancs-czukor | 477 |
Kávés czukor | 477 |
Rózsa-czukor | 477 |
A czukormázról | |
Fehér kevert hideg máz | |
Piros máz | 477 |
Barna máz | 477 |
Zöld máz | 478 |
Sárga máz | 478 |
Hideg conserv-máz marasquinóval | 478 |
Narancs-máz | 478 |
Csokoládé máz | 478 |
A konyhában alkalmazott festékekről | |
Ibolyakék | 479 |
Álkörmös | 479 |
Parajzöld | 479 |
Rózsalé | 479 |
Cochenille czukorral | 479 |
Sáfrán-szín | 480 |