1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar holstein-fríz marha tenyésztése

Kialakulás-tenyésztés-tartás

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 10 cm
ISBN: 963-286-199-x
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Tisztelt Olvasó!9
Bevezetés11
Fajtaváltások a szarvasmarha-tenyésztésben13
A magyar tarka fajta kialakulásának társadalmi-gazdasági összefüggései13
A magyar holstein-fríz fajta kialakulásának társadalmi-gazdasági összefüggései15
A magyar holstein-fríz fajta kialakulásának előzményei19
A tejtermelés növelésének módszerei23
Döntés a szakosodásról26
Az amerikai és kanadai holstein-fríz fajta27
A magyar holstein-fríz fajta kialakulása31
A keresztezési program genetikai bázisának megalapozása31
Intervenciós üszőnevelő telepek létesítése33
A közgazdasági környezet kialakítása34
Szakemberek felkészítése a holstein-fríz tehenek tartására35
Magyar szakemberek amerikai tanulmányútjai35
Az Amerikai Holstein-fríz Szövetség szakmai segítsége36
A magyar holstein-fríz fajta tenyésztésének szakmai irányítása36
A magyar holstein-fríz fajta38
A fajta fontosabb értékmérő tulajdonságai39
Tejtermelő képesség39
Teljesítmények összehasonlítása40
A magyar holstein-fríz fajta eredményeinek nemzetközi összehasonlítása41
A tej beltartalmi értékei42
A tejtermeléssel összefüggő tulajdonságok44
Hústermelő képesség51
Fajtafenntartó nemesítés52
A tenyészállatok egyedi jelölése55
ENAR56
Egyéb állatazonosítók58
Törzskönyvezés59
A törzskönyvezés feltételei59
A származás igazolása60
Teljesítményvizsgálatok60
A tejtermelés ellenőrzése60
A termelés-ellenőrzés szabályozása61
A termelés-ellenőrzés gyakorlata62
A tej alkotórészeinek vizsgálata63
Az ivadékteljesítmlny-vizsgálat (ITV)64
Az ivadékvizsgálati módszerek fejlődése64
A tenyészbikák ivadékteljesítmény-vizsgálatának gyakorlata65
A vizsgált értékmérő tulajdonságok65
Az ivadékteljesítmény-viszgálat értékelési módszere66
Szelekciós index68
Nemzetközi Tenyészbika Értékelési Szolgálat (Interbull)69
Tenyészbikák előállítása71
A tenyészbika-előállítás genetikai bázisa72
A tenyészbika-előállító anyák szelekciója72
Bikanevelő tehenek kijelölésének szakmai feltételei72
A donor tehenek szelekciója73
A tenyészbika-előállító apák kiválasztása73
Célpárosítás74
Tenyészbikák regisztrációja76
A spermatermelés, -felhasználás és -forgalmazás szabályai76
Embrióátültetés77
Újabb módszerek az embrióátültetésben79
Az embrió ivarának meghatározása81
Küllemi bírálat82
A bíráló felelőssége83
A küllemi tulajdonságok örökölhetősége84
A magyar holstein-fríz tehenek küllemi bírálata85
Lineáris leíró bírálat86
Az egyenes küllemi tulajdonságok megítélése87
Részletes leírás89
A fő tulajdonságok bírálata és a végső pontszám96
A tejtermelő tehenek kondíciójának megítélése pontozásos eljárással98
Tejtermelő tehenészetek üzemeltetési technológiája103
Szaporodásbiológiai gondozás103
Ivarzás104
Előivarzás104
Főivarzás105
Utóivarzás105
Az ivarzás időtartama105
Ivarzásmegfigyelés106
Termékenyítés109
A termékenyítés helyes idejének megválasztása110
Új inszeminálási módszer110
A vemhesség megállapítása10
A tehenek előkészítése a következő laktációra112
Elapasztás112
Előkészítés113
Ellés114
Az ellés lefolyása115
Az újszülött borjú körüli teendők117
Az újszülött borjú ápolása117
Tehenek körüli teendők az ellés után118
Borjúnevelés118
A borjak tartása119
Borjak takarmányozása122
Itatásos borjúnevelés123
Utónevelés130
Tenyészüsző-nevelés131
A növendék üszők elhelyezése131
A tejelő állatok elhelyezése141
Tejtermelő tehenészetek tartástechnológiája142
Kötött tartástechnológia143
Kötetlen tartástechnológia144
Százaronálló tehenek elhelyezése150
Beteg- és elkülönítő istálló150
Tejelő tehenek takarmányozása150
A tehenészetben etetett fontosabb takarmányok154
Takarmányozási módszerek158
Etetési technológiák159
A takarmányozás ideje és gyakorisága160
Fejési technológia161
A tiszta tej nyerésének feltételei162
A tejtermelés élettana163
A fejés végrehajtása165
Fejési rendszerek165
Fejőtermi fejőberendezések166
A fejőállomások típusai167
Fejőrobotok170
A tiszta tejnyerés feltételei173
A tőgy előkészítése a fejésre173
A nyers tej hűtése175
Fontosabb állat-egészségügyi teendők175
Állatvédelem179
Lábvégápolás-csülökápolás182
A lábvégbetegségek kialakulásának megelőzése182
Rendszeres körömápolás183
Lábfürdők alkalmazása183
Minőségbiztosítás186
Élelmiszer-biztosítási rendszerek186
ISO 9000 szabválysorozat186
Teljeskörű Minőségirányítási Rendszer (TQM)187
HACCP minőségbiztosítási rendszer187
Befejező gondolatok191
A biológia területéről194
Gazdasági-biológiai tenyészcél egyensúlyfenntartás194
A tartástechnológia területéről195
A takarmányozás területéről197
Aminosav-kiegészítés197
A tejtermelés táplálóanyag-szükségletének kielégítése199
A takarmánytermesztés területéről200
Irodalomjegyzék202

Csomós Zoltán

Csomós Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csomós Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem