kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 210 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 10 cm |
ISBN: | 963-286-199-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Tisztelt Olvasó! | 9 |
Bevezetés | 11 |
Fajtaváltások a szarvasmarha-tenyésztésben | 13 |
A magyar tarka fajta kialakulásának társadalmi-gazdasági összefüggései | 13 |
A magyar holstein-fríz fajta kialakulásának társadalmi-gazdasági összefüggései | 15 |
A magyar holstein-fríz fajta kialakulásának előzményei | 19 |
A tejtermelés növelésének módszerei | 23 |
Döntés a szakosodásról | 26 |
Az amerikai és kanadai holstein-fríz fajta | 27 |
A magyar holstein-fríz fajta kialakulása | 31 |
A keresztezési program genetikai bázisának megalapozása | 31 |
Intervenciós üszőnevelő telepek létesítése | 33 |
A közgazdasági környezet kialakítása | 34 |
Szakemberek felkészítése a holstein-fríz tehenek tartására | 35 |
Magyar szakemberek amerikai tanulmányútjai | 35 |
Az Amerikai Holstein-fríz Szövetség szakmai segítsége | 36 |
A magyar holstein-fríz fajta tenyésztésének szakmai irányítása | 36 |
A magyar holstein-fríz fajta | 38 |
A fajta fontosabb értékmérő tulajdonságai | 39 |
Tejtermelő képesség | 39 |
Teljesítmények összehasonlítása | 40 |
A magyar holstein-fríz fajta eredményeinek nemzetközi összehasonlítása | 41 |
A tej beltartalmi értékei | 42 |
A tejtermeléssel összefüggő tulajdonságok | 44 |
Hústermelő képesség | 51 |
Fajtafenntartó nemesítés | 52 |
A tenyészállatok egyedi jelölése | 55 |
ENAR | 56 |
Egyéb állatazonosítók | 58 |
Törzskönyvezés | 59 |
A törzskönyvezés feltételei | 59 |
A származás igazolása | 60 |
Teljesítményvizsgálatok | 60 |
A tejtermelés ellenőrzése | 60 |
A termelés-ellenőrzés szabályozása | 61 |
A termelés-ellenőrzés gyakorlata | 62 |
A tej alkotórészeinek vizsgálata | 63 |
Az ivadékteljesítmlny-vizsgálat (ITV) | 64 |
Az ivadékvizsgálati módszerek fejlődése | 64 |
A tenyészbikák ivadékteljesítmény-vizsgálatának gyakorlata | 65 |
A vizsgált értékmérő tulajdonságok | 65 |
Az ivadékteljesítmény-viszgálat értékelési módszere | 66 |
Szelekciós index | 68 |
Nemzetközi Tenyészbika Értékelési Szolgálat (Interbull) | 69 |
Tenyészbikák előállítása | 71 |
A tenyészbika-előállítás genetikai bázisa | 72 |
A tenyészbika-előállító anyák szelekciója | 72 |
Bikanevelő tehenek kijelölésének szakmai feltételei | 72 |
A donor tehenek szelekciója | 73 |
A tenyészbika-előállító apák kiválasztása | 73 |
Célpárosítás | 74 |
Tenyészbikák regisztrációja | 76 |
A spermatermelés, -felhasználás és -forgalmazás szabályai | 76 |
Embrióátültetés | 77 |
Újabb módszerek az embrióátültetésben | 79 |
Az embrió ivarának meghatározása | 81 |
Küllemi bírálat | 82 |
A bíráló felelőssége | 83 |
A küllemi tulajdonságok örökölhetősége | 84 |
A magyar holstein-fríz tehenek küllemi bírálata | 85 |
Lineáris leíró bírálat | 86 |
Az egyenes küllemi tulajdonságok megítélése | 87 |
Részletes leírás | 89 |
A fő tulajdonságok bírálata és a végső pontszám | 96 |
A tejtermelő tehenek kondíciójának megítélése pontozásos eljárással | 98 |
Tejtermelő tehenészetek üzemeltetési technológiája | 103 |
Szaporodásbiológiai gondozás | 103 |
Ivarzás | 104 |
Előivarzás | 104 |
Főivarzás | 105 |
Utóivarzás | 105 |
Az ivarzás időtartama | 105 |
Ivarzásmegfigyelés | 106 |
Termékenyítés | 109 |
A termékenyítés helyes idejének megválasztása | 110 |
Új inszeminálási módszer | 110 |
A vemhesség megállapítása | 10 |
A tehenek előkészítése a következő laktációra | 112 |
Elapasztás | 112 |
Előkészítés | 113 |
Ellés | 114 |
Az ellés lefolyása | 115 |
Az újszülött borjú körüli teendők | 117 |
Az újszülött borjú ápolása | 117 |
Tehenek körüli teendők az ellés után | 118 |
Borjúnevelés | 118 |
A borjak tartása | 119 |
Borjak takarmányozása | 122 |
Itatásos borjúnevelés | 123 |
Utónevelés | 130 |
Tenyészüsző-nevelés | 131 |
A növendék üszők elhelyezése | 131 |
A tejelő állatok elhelyezése | 141 |
Tejtermelő tehenészetek tartástechnológiája | 142 |
Kötött tartástechnológia | 143 |
Kötetlen tartástechnológia | 144 |
Százaronálló tehenek elhelyezése | 150 |
Beteg- és elkülönítő istálló | 150 |
Tejelő tehenek takarmányozása | 150 |
A tehenészetben etetett fontosabb takarmányok | 154 |
Takarmányozási módszerek | 158 |
Etetési technológiák | 159 |
A takarmányozás ideje és gyakorisága | 160 |
Fejési technológia | 161 |
A tiszta tej nyerésének feltételei | 162 |
A tejtermelés élettana | 163 |
A fejés végrehajtása | 165 |
Fejési rendszerek | 165 |
Fejőtermi fejőberendezések | 166 |
A fejőállomások típusai | 167 |
Fejőrobotok | 170 |
A tiszta tejnyerés feltételei | 173 |
A tőgy előkészítése a fejésre | 173 |
A nyers tej hűtése | 175 |
Fontosabb állat-egészségügyi teendők | 175 |
Állatvédelem | 179 |
Lábvégápolás-csülökápolás | 182 |
A lábvégbetegségek kialakulásának megelőzése | 182 |
Rendszeres körömápolás | 183 |
Lábfürdők alkalmazása | 183 |
Minőségbiztosítás | 186 |
Élelmiszer-biztosítási rendszerek | 186 |
ISO 9000 szabválysorozat | 186 |
Teljeskörű Minőségirányítási Rendszer (TQM) | 187 |
HACCP minőségbiztosítási rendszer | 187 |
Befejező gondolatok | 191 |
A biológia területéről | 194 |
Gazdasági-biológiai tenyészcél egyensúlyfenntartás | 194 |
A tartástechnológia területéről | 195 |
A takarmányozás területéről | 197 |
Aminosav-kiegészítés | 197 |
A tejtermelés táplálóanyag-szükségletének kielégítése | 199 |
A takarmánytermesztés területéről | 200 |
Irodalomjegyzék | 202 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.