A magyar háztartás kézikönyve
Ételreceptek, baromfitenyésztés, kertgazdaság, méh- és selyemhernyótenyésztés, szobanövények ápolása, művészi kézimunka és háziipar
Szerző
Budapest
Kiadó: | Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulat |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Vászon
|
Oldalszám: | 573
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
25 cm x 18 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
Kiadói egészvászon kötésben, aranyozott betűkkel. Többségében fekete-fehér rajzokkal, képekkel, diagramokkal, egy kihajtható táblázattal illusztrálva. Athenaeum r.-t. könyvnyomdája nyomása, Budapest.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
1. A háztartás.
Amikor azzal nézünk szembe, amivel ez a könyv foglalkozik, a háztartás, a gazdálkodás kérdéseivel, úgy tetszik, mintha a betekintés olyan lenne, mint az a pillantás, melyet egy...
Tovább
Előszó
1. A háztartás.
Amikor azzal nézünk szembe, amivel ez a könyv foglalkozik, a háztartás, a gazdálkodás kérdéseivel, úgy tetszik, mintha a betekintés olyan lenne, mint az a pillantás, melyet egy víztükörbe vetünk. Ha magunk a lapos, alacsony parton állunk s úgy nézünk a vízbe, talán sekélynek látjuk azt, de ha emelkedett pontra állunk s onnan nézünk bele, egyszerre azt vesszük észre, hogy meglepő, szinte végtelen mélységek tárulnak elénk, amelyek az előbb oly egyszerűnek látott képet igazi nagysággal pompázzák elénk.
Hogy az asszony, akire a ház bízva van, mit lát abban a munkakörben, csupán köznapi fáradozást s vesződséget-e, vagy pedig gyönyörű jogokat, lélekemelő hatalmi kört és olyan szerepet, amelynek fontossága messze, a családi kör határain túl terjed, az mind attól függ, hogy az asszony emelkedés nélkül való lélekkel vagy pedig a fenkölt lelkek mélyrelátásával nézi-e azt a feladatot. Ha minden egyes ház asszonya úgy látja a helyzetet, hogy az ő háza egy elszigetelt, parányi világ, amelynek helyes vagy helytelen, sikeres vagy eredménytelen munkássága egyedül csak magára arra a kis körre hat vissza, akkor talán a mai kor asszonya előtt, aki m.ár a nyilvános életben is megtanult diadalmasan dolgozni, kicsivé zsugorodik a ház vitellel járó felelősség. De tanuljuk meglátni azt, hogy minden ház jó vagy rossz gazdálkodása, pazarlás vagy tétlenség folytán való szegényedése vagy ellenkezőleg, takarékosság és munka révén való vagyonosodása egy-egy tételét teszi egy ország gazdasági történetének - és akkor majd helyes mértékkel méri minden háziasszony a maga felelősségét.
Mikor arról hallok, hogy az »ország vagyonosodását kellene emelni«, mindig a japáni mese jut eszembe...
Vissza
Tartalom
A család gazdasági élete és általános háztartás.
Írta: Ginerverné Győri Ilona
A háztartás 3
Pénzbeosztás és könyvvitel 7
A konyha.
Írta: Kürthy Emilné
A háztartás vezetése 21
Az élelmiszerek beszerzése 24
A piacon 27
A mészárosnál 30
A lisztkereskedőnél 31
A fűszeresnél 32
A csemegekereskedésben 36
Folyadékok 37
Az éléskamra 38
A konyha berendezése 45
A főzésről 53
A levesek 56
Böjtös levesek 58
Különleges levesek 59
Előételek 60
Böjtös előételek 63
Húsételek 66
Szárnyasok 71
Vadak és vadszárnyasok 73
Halak és viziállatok 75
Mártások 79
Saláták 81
Főzelék és mellékétel 82
A főzelékek 82
A mellékételek 85
Tészták és sütemények 86
Rétesek és bélesek 90
Kochok (felfújtak), tálbafőttek, puddingok 92
Sütemények 94
A kenyérsütés 96
Édességek 98
A gyümölcsbefőzés 100
Különféle befőttek:
1. Gőzben főttek 103
2. Gyümölcsbefőtt cukorban 104
3. Rumban, ecetben, pálinkában eltett gyümölcs 106
Izek (lekvárok) és sajtok készítése 107
Fagylaltok, krémek, kocsonyák, parfék (parfait):
1. Fagylaltok 110
A tejes fagylaltok 111
A gyümölcsfagylaltok 112
2. Krémek, parfék és kocsonyák 113
Italok:
1. Meleg italok 117
2. Hideg italok, likőrök és szörpök 119
Bólék (gyümölcslevesek) 120
Angol italok 120
Likőrök 121
Hűsítő italok és szörpök 123
Étlapok 125
Konyhai naptár 131
A betegek konyhája 132
Étlapok különös alkalmakra 133
Tálalás, terítés 136
Mosás, vasalás és pecséttisztítás 143
A család élelmezése.
Írta: Dr. Bexheft Ármin
A helyes táplálkozás.
A táplálék megválasztása és az étvágy 151
A test napi táplálékszükséglete 153
Élelmiszereink és ételünk táplálóértéke 155
A táplálék helyes megválasztása és elkészítése 157
A táplálkozás helyességének megítélése 158
A helytelen táplálkozás.
A túlságosan bőséges táplálkozás 160
A hiányos táplálkozás 163
A hibás és egyoldalú táplálkozás 165
Az egészségre ártalmas táplálék.
1. Nehezen emészthető táplálék 168
2. Élelmiszerek mint élősködő férgek terjesztői 168
3. Élelmiszerek okozta fertőző betegségek 169
4. Romlott élelmiszerek 170
5. Hamisított élelmiszerek 175
6. Mérges élelmiszerek és ételek 177
A fontosabb élelmiszereink egészségi szempontból:
Élelmiszerek az állatországból 179
Élelmiszerek a növényvilágból 185
Fűszerek 188
Az italok:
Ivóvíz 189
A szeszes italok 191
Zamatos italok 195
Háziállatok tartása és a gazdasági termények házi értékesítése.
Írta: Ferenczy Ida
I. HÁZI SZÁRNYASOK (APRÓ JÓSZÁG).
A) Baromfiak 199
I. A tyúkok.
A hazai tyúkfajták 200
A külföldi tyúkfajták 207
Az angol fajták 208
A francia fajtájú tyúkok 208
A német fajták 209
Az olasz fajták 211
2. A pulyka. A magyar pulykafajták 214
3. A kacsák.
A magyar kacsafajták 216
A külföldi kacsafajták 217
4. A lúd 219
A külföldi lúdfajták 222
A baromfiak ápolása 222
A baromfiak betegségei és a gyógyítás módjai 223
A baromfitenyésztési célok 226
A nemesítő tenyésztés 229
A baromfiak mesterséges költetése és nevelése 230
A baromfi és a tojás értékesítése 234
A baromfi sport-fajtái 239
A baromfi-ól és a kifutó (udvar) 240
A baromfiak takarmányozása 242
A költetés, a fiatalok nevelése 243
5. A galambok 246
A galambok lakása és gondozása 248
A galambok nevelése és élelmezése 249
A galambok betegségei 249
B) Szabadban tartott díszmadarak.
1. A páva 250
2. A hattyú 251
II. SZARVAS JÓSZÁG.
1. A szarvasmarha. Tehén,
Szarvasmarhafajták 252
Tehéntartás 254
Tej kezelés, tejtermékek készítése és értékesítése.
A tej összetétele 258
A tej és a tej kezelése 259
A tejszín előállítása 261
A túrókészítés 264
A vaj készítés 265
A sajtkészítés 268
A kemény sajtok 270
A lágy sajtok 271
A tej értékesítése 272
2. A juh (birka) 274
3. A kecske 278
III. A SERTÉS.
A sertés tartása 282
IV. A HÁZINYÚL TENYÉSZTÉSE.
Nyúlfajták:
a) Hústermelő fajták 289
b) Prémnyulak 291
A házinyúl gondozása 292
A házinyúl értékesítése 294
V. A MÉHEK.
A méhcsalád 296
A méhek betegségei és ellenségei 304
A méhek ápolása 306
A méhészet főbb szabályai 312
Méhészet jövedelmének kiszámítása:
a) A legszerényebb berendezés kezdőnek 313
h) Egy közepes méhészet berendezésének költségei és jövedelmezősége 314
A méz és a viasz hamisításai 315
A méhtenyésztésre vonatkozó legfontosabb adatok, táblázatos öszszeállítása 317
VI. A SELYEMHERNYÓ TENYÉSZTÉSE 321
VII. HASZNOS ÉS SZÓRAKOZTATÓ ÁLLATOK.
A ló tartás 325
A kutya 326
A macska 330
A papagály 332
A kanári madár 333
Az aranyhal 336
Szabadban élő madaraink gondozása 337
VIII. GAZDASÁGI TERMÉNYEK HÁZI ÉRTÉKESÍTÉSE.
1. A téli gyümölcs teleltetése 340
2. Az aszalás 342
3. A zöldség teleltetése 345
4. Főzelékfélék és a zöldség aszalása 345
5. A főzelékfélék befőzése 347
Kertészet.
Írta: Kardos Árpád
I. A VETEMÉNYES VAGY ZÖLDSÉGES KERT 351
A zöldséges kert talaja, mívelése és trágyázása 352
A kerti munkák 354
A zöldségeskertbe való magvak 355
A zöldségneműek hajtatása kicsinyben 357
A hónapos retek 358
A korai kalarábé 359
Az eperhajtatás angol módon 360
Veteményeskerti növények termesztése! 362
A virágos kel vagy karfiol 362
Rózsa- vagy bimbós kel 363
A paradicsom 363
A répafélék 365
A vöröshagyma és a foghagyma 367
Spárgatenyésztés 367
A burgonya 368
Az uborka 369
A kupacos dinnyetermelés 371
Főzelékfélék termesztése :
A főzeléktök 372
A labodafélék 373
Hüvelyes növények termesztése 374
A gombatenyésztés; ehető és mérges gombák 375
A fűszerező és gyógynövények termesztése 382
II. A GYÜMÖLCSÖSBŐL 384
Almák 386
Körték 387
Szilvák 388
Kajszi 388
Őszi barackok 388
Gyümölcsfák trágyázása 389
III. HÁZI ÉS UDVARI KERTEK NÖVÉNYEI.
Tavaszi virágok 391
Legszebb évelő növényeink 393
Szomorú és önálló fák kisebb kertek számára 397
IV. KERTGAZDASÁGI NÖVÉNYEK ÁLLATI ÉS NÖVÉNYI BETEGSÉGEI 399
V. SZOBANÖVÉNYEKRŐL.
A szobanövények gondozása 406
Szobanövényeink átültetéséről 410
Beteg szobanövények 412
Jó szobanövények 412
Szobába alkalmas orchideák 415
A kaktuszok mint kitűnő szobanövények 416
Egyéb virágos szobai növények 417
VI. ABLAKOK ÉS ERKÉLYEK VIRÁGDISZITÉSE 419
VII. VIRÁGKÖTÉSZETRŐL ÉS VIRÁGDISZITÉSRÖL 427
Az alkalmi bokréták kötéséről 428
A farsangi virágdísz 429
Karácsonyi diszítések 431
Művészi kézimunka és háziipar.
Írta: Treitz Péterné
TEXTILMUNKÁK.
A szövés 435
A hímzés 446
A fehérhímzés 452
A kötés, horgolás és a lengemunka (frivolitás) 460
A bogozás vagy csomózás és a recemunka 462
Áttört munkák és csipkehímzések 465
Varrott és vert csipke 466
Bársonyégetés, bársonyvasalás 470
Batikfestés 472
A sablonfestésről 475
A VARRÁS 482
Foltozás és tömés 480
KERÁMIA 484
A porcellán festéséről 491
Különféle festésmódok:
Egyszínű festés 500
Fémfény festés 503
A limogesi emailfestésről 504
Üvegfestés 511
FAMUNKÁK.
Fafaragás 519
1. Rovátkos fafaragás 519
2. Lapos fafaragás 526
Intarzia-munkák 530
Égetéssel díszített fatárgyak 532
Festékből készült pác 536
Vegyszerből készült pác 536
Mozaikutánzat 537
Szögekkel díszített tárgyak 538
BŐRMUNKÁK 540
Művészi bőrmunkák 542
Egyszerű eljárás fémtárgyak díszítésére 557
A füstfestésről 559
Betűrendes név- és tárgymutató 561