1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar fűszerpaprika

Termesztés, feldolgozás, értékesítés

Szerző
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 289 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. 450 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (Obermayer Ernő)3
Bevezetés (Kardos Ernő)5
A paprika fajai, elterjedése5
A fűszerpaprika hazai termesztésére vonatkozó történeti adatok7
A fűszerpaprika termelése és nemesítése (Komlóssy György)11
A paprika növénytani ismertetése11
Hazai fűszerpaprika-fajták16
A nemesítés céljai és eredményei19
A fűszerpaprikatermelés agrotechnikája23
Éghajlat- és talajigény23
Tápanyagigény és trágyázás25
Vetésforgó és elővetemény29
Talajelőkészítés31
Palántanevelés és magrólvetés34
A palánták kiültetése és ápolása44
Virágzás, érés47
Szedés47
Terméshozamok49
Vetőmag-paprika termesztése49
Betegségek és kártevők50
A palántanevelésben gyakrabban elkövetett hibák50
Palántakori betegségek51
Szabadföldön jelentkező betegségek, kártételek55
Száradás alatt jelentkező betegségek59
A fűszerpaprika szerződéses termeltetése, begyűjtése és szállítása (Kilb Gyula)60
Termeltetés60
A nyersanyag begyűjtése65
A nyersanyag szállítása66
A paprikaipari nyersanyagok és termékek összetétele és változásaik (Benedek László - Kardos Ernő)68
A fűszerpaprika legfontosabb vegyületei68
Víz68
Festékanyagok70
Kapszaicin79
Cukrok83
Egyéb szénhidrátok86
Illóolajok87
Zsíros olajok87
Fehérjék88
Vitaminok88
Ásványi anyagok91
A paprikaipari termékek összetétele93
A termés egyes alkotórészeinek súlyviszonyai94
Termésfal (perikarpium) összetétele95
A paprikamag összetétele97
A csuma összetétele98
Az erezet összetétele99
A paprikaőrlemények összetétele99
Az őrlemények fizikai tulajdonságai102
A vegyi összetételben fennálló összefüggések105
Változások a feldolgozás és tárolás alatt106
A füzéres tárolás alatt végbemenő változások106
A mesterséges szárítás alatti változások114
A termésfal-féltermékek raktározása alatti kémiai változások114
Őrlés alatti változások117
Az őrleményekben bekövetkező változások117
A fűszerpaprikafeldolgozás technológiája (Sebők Lajos)122
Bevezetés122
Az ipari paprikafeldolgozás kialakulása122
Őstermelői feldolgozás122
Kis- és középipari üzemek kialakulása124
A nagyüzemi feldolgozás kezdeti formái129
Az államosított nagyüzemi feldolgozás kialakulása130
Nagyüzemi paprikafeldolgozás132
A nyersanyag átvétele134
Fűzés, füzéres tárolás, utóérlelés149
Csipedés152
Hasítás, erezés154
Magmosás, koptatás157
Szárítás (Kardos Ernő)161
Féltermékkészítés182
A féltermékek raktározása187
Őrleménykészítés (Sebők Lajos - Móró Imre)188
Raktározás203
Egyenlősítés204
Csomagolás, kiszerelés204
Minőségellenőrzés207
Üzemegészségügy és balesetelhárítás208
Melléktermékek hasznosítása210
A vetőmag kiválasztása211
Fűszerkeverékek előállítása212
A fűszerpaprika és a fűszerkeverékek minősítése (Kelety Károly - Mezei Béláné)214
A paprikaminősítés kialakulása és a minősítés jelenlegi rendszere214
Történeti adatok214
A minősítés jelenlegi rendszere215
A különböző őrleményminőségek218
Hamisítás tilalma219
Mintavétel219
Vizsgálati módszerek220
Érzékszervi vizsgálat221
Nedvességtartalom222
Hamu- és homoktartalom224
Fém-vas-szennyezés224
Cukortartalom225
Keményítő225
Nyersrost226
Éteres kivonat (nyerszsír)226
Összes színezőképesség (festéktartalom) Benedek szerint227
Színezőképesség (Proszt szerint)228
Barnulási szám228
Idegen festék229
Kapszaicin-meghatározás fotométeres módszerrel (Benedek szerint)229
Őrlési finomság230
Mikroszkópos vizsgálat231
Bakteriológiai vizsgálat232
Fűszerkeverékek minősítése233
A fűszerpaprika értékesítése és felhasználása (Kardos Ernő - Sellei István)234
A belföldi értékesítés234
A fűszerpaprika kivitele (Sellei István)235
A fűszerpaprika felhasználása és élettani hatásai242
A fűszerpaprikára vonatkozó jogszabályok (Palotás József)246
A termelésre vonatkozó rendelkezések246
A feldolgozás, minősítés és forgalombahozatal247
Beváltás247
Feldolgozás248
Minősítés, ellenőrzés251
Minősítési, vizsgálati stb. díjak253
Belföldi forgalombahozatal253
Ellenőrzésre vonatkozó rendelkezések254
Tiltó és büntető rendelkezések254
A fűszerpaprikatermesztés és feldolgozás fejlesztésével kapcsolatos legfontosabb teendők (Kardos Ernő)256
A termesztés területén256
A begyűjtés, beszállítás, átvétel terén259
A feldolgozás terén260
Az üzemegészségügy és balesetvédelem terén260
A minősítés és jogszabályalkotás terén261
A tudományos kutatás terén261
Szervezési kérdések262
Függelék
Időrendi táblázat263
Paprika átvevőhelyek265
Féltermék szabványjavaslat267
Átszámítási táblázat270
Hazai szakirodalom (Falvay Alfréd - Kardos Ernő)271
Tárgy- és névmutató281
Műmellékletek286
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem