1.062.892

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar étlapok helyesírása

Tankönyvpótló jegyzet/Kézirat gyanánt

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 137 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi száma: KG-128.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar nyelvű étlapokat naponként sok ezer ember olvassa az éttermekben, fontos tehát, hogy azok helyesírási szempontból is kifogástalanok legyenek. Az étlapok helyesírási hibáin sokan... Tovább

Előszó

A magyar nyelvű étlapokat naponként sok ezer ember olvassa az éttermekben, fontos tehát, hogy azok helyesírási szempontból is kifogástalanok legyenek. Az étlapok helyesírási hibáin sokan bosszankodnak, de vannak szép számmal olyanok is, akiknek nyelvi műveltsége hiányos, és az étlap nyelvi hibái csak még rontják amúgy is gyenge helyesírási érzéküket. Sajnos, magyar étlapjainkban, mind a nyomtatott, állandó, mind pedig a napról napra készülő, változó étlapokon igen sok a helyesírási probléma, sőt a súlyos helyesírási hiba, a mulatságos sajtóhiba és érthetetlen rövidítés. Ezen a helyzeten mielőbb változtatni kell. Nem elegendő, hogy a magyar konyha készítményei kitűnőek, az étlapoknak is kifogástalanoknak kell lenniük!
A magyar helyesírás elég nehéz, annak tudatos és helyes alkalmazása nagy felkészültséget igényel. Az étlapok írásához azonban a helyesírási szabályok viszonylag szűkebb körének ismeretére van szükség. Már 5-6 étlap áttanulmányozása után megállapíthatjuk, hogy bizonyos tipikus hibák következetesen ismétlődnek. Ha tehát ezeket a fontosabb hibaterületeket felismerjük, a figyelmet ezek kiküszöbölésére összpontosíthatjuk. Az étlapokon megfigyelt helyesírási problémák fő területei a következők: a szavak egybeírása és különírása, a márkanevek helyesírása, a kis- és nagybetű használata, az írásjelek (pont és vessző), rövidítések alkalmazása; az idegen eredetű, főleg francia ételnevek helyesírása, az idegen személy- és helységnevek helyesírása az elkészítési mód stb. jelölésénél. Vissza

Tartalom

A magyar nyelvű étlapok helyesírása5
Magyar ételneveink helyesírása7
Az ételnevek egybeírása és különírása7
A jelzős ételnevek és konyhai kifejezések egybeírása és különírása13
A márkanevek helyesírása17
A kis- és nagybetűk használata, írásjelek, rövidítések20
Idegen eredetű étel- és italneveink helyesírása és kiejtése23
A vendéglátásban használt idegen szavaink helyesírása, kiejtése, eredete és használata (436 idegen szó ábécés jegyzéke)23
Idegen ételszavaink nyelvek szerinti csoportosítása (francia, angol, német, olasz, orosz nyelv és egyéb nyelvek)58
Összefoglalás (százalékos kimutatás)67
Magyar szóval helyettesíthető idegen ételneveink67
A megmagyarosított, közismert idegen ételneveink helyesírása70
A magyar helyesírás szerint írt idegen eredetű ételnevek73
Idegen írásmód szerint írandó étel- és italneveink helyesírása (ételcsoportok szerint)76
Idegen nyelvű húsételneveink77
Mártások78
Tészták, cukrászsütemények, édességek, sajtok79
Az elkészítési mód jelölése: személynevekkel80
Tulajdonnevek (helységnevek) és köznevek az elkészítési mód jelölésére82
Idegen nyelvű italneveink86
Idegen eredetű étel- és italneveink helyesírása (Összefoglalás)87
Magyar étlapok elemzése helyesírási szempontból93
Mintaétlapok93
Szótár (Fontosabb ételszavaink ábécés jegyzéke)97
Függelék113
A Helyesírási tanácsadó szótár vendéglátással kapcsolatos szavainak jegyzéke113

Kaszab Andor

Kaszab Andor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kaszab Andor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem