1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 629 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-232-213-4
Megjegyzés: Dr. Kirsch János, az egyik szerző és szerkesztő által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A századforduló agrár-Magyarországán még nagyon szerény és kezdetleges élelmiszaripar működött. Az első időszakban a malmok, a cukorgyárak, a szeszgyárak, a dohányfeldolgozók és a sörgyárak voltak az ún. mezőgazdasági létesítmények. Később fejlődött ki a húsipar, a konzervipar, az édesipar, jöttek létre a tejfeldolgozó üzemek.
A második világháború súlyos veszteségei után helyreállított élelmiszeripar továbbra is túlnyomórészt manufakturális jellegű maradt. A korszerű élelmiszeripar kiépítése az 1948-1950. évi állomásítások után kezdődött el. Ettől fogva alakult át - a fő alapanyag-termelő mezőgazdasághoz igazodva - az élelmiszeripar szerkezete is. A termelés, a termelékenység növekedésének fő forrása elsősorban a kis egységek összevonása, valamint a nagyobb egységekben végrehajtott technológiai rekonstrukció volt. Az elmúlt négy évtized nagyarányú fejlődésének eredményeként a magyar élelmiszeripar jelenleg mintegy ötezerféle terméket gyárt, évente 100-120-féle új termékkel... Tovább

Fülszöveg

A századforduló agrár-Magyarországán még nagyon szerény és kezdetleges élelmiszaripar működött. Az első időszakban a malmok, a cukorgyárak, a szeszgyárak, a dohányfeldolgozók és a sörgyárak voltak az ún. mezőgazdasági létesítmények. Később fejlődött ki a húsipar, a konzervipar, az édesipar, jöttek létre a tejfeldolgozó üzemek.
A második világháború súlyos veszteségei után helyreállított élelmiszeripar továbbra is túlnyomórészt manufakturális jellegű maradt. A korszerű élelmiszeripar kiépítése az 1948-1950. évi állomásítások után kezdődött el. Ettől fogva alakult át - a fő alapanyag-termelő mezőgazdasághoz igazodva - az élelmiszeripar szerkezete is. A termelés, a termelékenység növekedésének fő forrása elsősorban a kis egységek összevonása, valamint a nagyobb egységekben végrehajtott technológiai rekonstrukció volt. Az elmúlt négy évtized nagyarányú fejlődésének eredményeként a magyar élelmiszeripar jelenleg mintegy ötezerféle terméket gyárt, évente 100-120-féle új termékkel jelentkezik a piacokon. Vissza

Tartalom

Előszó5
Az élelmiszerek előállítása és forgalma a feudalizmus korában
Az élelmiszeripar története a török kiűzéséig (Buza János)9
A kezdetektől az árutermelés kialakulásáig9
A paraszti árutermelés és az élelmezési ipar kialakulása12
Az élelmezési ipar a földesúri és a paraszti árutermelés idején23
A malomipar28
A sütőipar36
A sör-, az égettbor és a pálinkafőzés41
A húsmívesség46
Az élelmiszerek tárolása és tartósítása50
Az élelmiszeripar a feudalizmus utolsó szakaszában és a tőkés fejlődés kezdetén (Gyimesi Sándor)59
Agrártermelés59
A malomipar62
A sör- és szeszfőzés68
A cukorgyártás76
A dohányfeldolgozás79
A tejfeldolgozás82
Az élelmiszer-feldolgozás egyéb ágazatai84
Az élelmiszeripar termelőerőinek fejlődése a gyáripar kialakulása óta
Malomipar (dr. Kirsch János)91
Malomiparunk kibontakozása a tőkés átalakulás időszakában91
Az ipari forradalom hatása91
A mezőgazdasági és a malomipari termelés összefüggései95
A malomalapítási láz98
A nemzetközi műszaki színvonal túlszárnyalása100
Monopolista jelenségek a malomiparban105
A malomipari munkások helyzete109
Hanyatlás és válság a két világháború között114
A malomipari termelés feltételeinek változása114
A gabonatermelés és a lisztexport116
Kísérletek az őrlési kapacitás leépítésére118
A műszaki fejlődés megtorpanása121
Munkafeltételek és elégedetlenség124
A háború következményei127
A malomipar szocialista átalakítása129
A háborús gazdálkodás megszüntetése129
A malmok állami tulajdonba vétele132
A mai gabonapiar kialakuklása137
A gabonaipar műszaki fejlesztése139
Munkakörülmények, szociális ellátottság és szakképzés147
Sütő- és tésztaipar (dr. Dabronaki Gyula - Wittinghoff Sarolta)155
A tőkés átalakulás időszaka155
A kézműves sütőipar155
A céhes ipar felbomlása. A kis- és nagyipar kialakulása156
Termelés, választék. Műszaki színvonal165
Hadigazdálkodás166
A sütőmunkások helyzete és mozgalmai166
Oktatás, továbbképzés, szaksajtó169
A két világháború között169
Szabályozások a sütőiparban169
Munkásmozgalmi harcok172
Árvédő egyezmények172
A műszaki színvonal alakulása. Termelés, választék173
A II. világháború évei174
A felszabadulás utáni időszak175
A termelőmunka megindulása. Államosítás175
Tervszerű iparfejlesztés177
Termelési feladatok, szállítás181
Tésztaipar184
Kutatás, oktatás, továbbképzés, szakirodalom184
Cukoripar (Salánki István - dr. Vígh Albert)187
A nagyipari cukorgyártás187
A répacukoripar tőkés gyáripari jellegének kialakulása187
Gazdasági nehézségek, technikailag fejlett, nagy teljesítményű gyárak létesítése192
Új cukoradótörvény, nagy fellendülés az I. világháború kezdetéig199
A munkásság helyzete207
Kapacitáskihasználatlanság a két világháború között208
Termelési és értékesítési lehetőségek208
A munkakörülmények alakulása212
A cukoripar a felszabadulástól napjainkig213
A cukorgyárak újjáépítése213
A cukorgyárak államosítása, műszaki helyzete216
Az államosítás utáni évtized218
Kutatás, műszaki fejlesztés223
Rekonstrukció és kapacitásbővítés226
Az új gazdasági mechanizmus hatása229
Édesipar (dr. Huszár János)237
Az édesipar helyzete a tőkés átalakulás időszakában237
A cukrász kézműipar kialakulása237
A cukrászipar szervezetei és helyzete a XIX. században238
A gyáripari termelés kialakulása239
Az I. világháború utáni helyzet hatása édesiparunk fejlődésére242
Az édesipar fejlődése az I. világháború után242
A szakmai szervezetek és szerepük a két világháború között245
A szocialista édesipar kialakulása246
A II. világháború hatása az édesiparra246
Az édesipar nemzeti tulajdonba vétele248
A szervezeti formák kialakulása252
Munkakörülmények255
Növényolajipar (Frey József - dr. Perédi József)257
Az iparág kialakulása az I. világháborút megelőző időkben257
Az ipar helyzete a céhrendszer időszakában257
A kiegyezés utáni fejlődés259
A munkások helyzete és szervezkedése261
A növényolajipar helyzete a két világháború között261
A konjunktúra évei261
A hanyatlás és a konszolidáció időszaka263
A világgazdasági válság hatása266
A háborús konjunktúra267
A munkakörülmények272
A növényolajipar helyzete a felszabadulás után273
A termelés megindulása274
Szervezés és a termelés koncentrációja274
Kutatás, oktatás274
A mai növényolajipar kialakulása277
Az iparág kettéválása279
Az új mechanizmus hatása282
Az iparág az 1980-as években287
A dolgozók helyzete289
Húsipar (Berszán Gábor - Tepliczky Ottó)291
Húsiparunk helyzete az I. világháború előtt291
A húsfogyasztás alakulása291
A céhek felbomlása293
Állategészségügy, húshigiénia297
Vágóhídépítési korszak300
A vágás és a húsfeldolgozás eszközei307
A Pick- és a Herz-szalámi312
Állatvásárok314
A két világháború közötti időszak315
Válságos évek315
Községi üzemek316
A szocialista húsipar319
A húsipari vállalatok államosítása319
Az ipari jellegű termelés kialakulása320
Kutatás - fejlesztés325
Baromfiipar (Nagy Tamás)329
Felvásárlás, feldolgozás és értékesítés az I. világháborúig329
A tenyésztés és a kereskedelem fejlődése a XIX. században329
A baromfiipar kialakulása330
Az ipari technológia és az exporttermékek333
A két világháború között335
A régi és az újonnan alapított vállalatok335
Feldolgozás és kereskedelem a felszabadulásig339
A munkásság helyzete a felszabadulásig340
A baromfiipar szocialista átalakítása343
A felszabadulástól az államosításig343
Az államosítástól a mezőgazdaság szocialista átalakításáig345
A baromfiipar fellendülése348
Tejipar (dr. Balatoni Mihály)353
A tejipar kibontakozása a tőkés átalakulás időszakában353
A tejgazdaság és az ipari jellegű tejfeldolgozás kezdetei a XIX. század közepétől353
A tejfeldolgozás ipari módszereinek kialakulása354
A tejszövetkezeti mozgalom megindulása356
A tejgazdaság és a tejipar fejlődése az I. világháború végéig359
Hanyatlás és válság a két világháború között363
Az I. világháború vége és a Tanácsköztársaság ideje363
A tőkés restauráció időszaka364
A világgazdasági válság és hatásai369
Kilábalás a válságból370
A II. világháború és következményei373
A munkások helyzete a felszabadulásig374
Szakoktatás és kutatás375
A tejipar szocialista átalakítása377
A tejipar újjáépítésének kezdetei377
A tejüzemek állami tulajdonba vétele379
A tejipar fejlődése 1957 és 1984 között381
A tejipari dolgozók munkakörüményei a felszabadulástól387
A szakoktatás és a kutatás fejlődése388
Konzervipar (Szenes Endréné dr.)391
A konzervipar eredete391
A XIX. század végétől az I. világháborúig392
A két világháború közötti időszak399
Az I. világháborútól a világgazdasági válságig399
A világgazdasági válságtól a II. világháborús évekig404
A konzervipar fejlődése a felszabadulástól napjainkig409
A felszabadulástól az állami konzervipar megszületéséig409
A szocialista gyáripar kialakulása413
Az extenzív fejlődés időszaka418
Az intenzív fejlesztés időszaka422
A nyolcvanas évek konzervipara427
Hűtőipar (dr. Beke György)431
A hűtőipar kialakulása és jelentősége431
A két világháború között434
Folytatás Budapesten436
A fellendülés kezdete437
Szervezeti változás440
Újabb fejlődési szakasz441
Kialakult a másodlagos hűtőipar446
Gyümölcs- és zöldségtárolás 0 Celsius fok körüli hőmérsékleten448
Szeszipar (dr. Sólyom Lajos - Szabó Gyula)451
Szeszgyártás453
Pálinkafőzés453
Az ipari szeszgyártás454
Sütőélesztő-gyártás465
Likőrgyártás469
Ecetgyártás476
Keményítőgyártás480
Boripar (dr. Tamásy László)485
A borgazdaság története a reformkortól az I. világháború végéig485
A borkereskedelem fejlődése485
A pezsgőgyártás térhódítása487
Törekvések az elmaradottság felszámolására489
A filoxéravész hatása a borászatra490
A borminősítés élenjárói491
A két világháború közötti időszak496
A borértékesítés feltételeinek változása496
Borpincék építése a harmincas években497
A szocialista borgazdaság kialakulása498
A felszabadulás utáni helyzet498
A borkereskedelem államosítása500
A pincegazdaságok szervezetének változásai502
Korszerűsítés és fejlesztés506
Borversenyek rendezése510
Söripar (dr. Gallatz János - dr. Kozma Jánosné)511
A reformkor és az I. világháború közötti időszak511
A nagyipari sörfőzés kialakulása511
Gyárépítési láz513
Monopolista jelenségek a söriparban519
Sör- és malátakereskedelem522
Hanyatlás a két világháború között524
A sörtermelés lehetőségeinek megváltozása524
Sörtermelés és malátaexport527
Fellendülés a felszabadulás után528
A II. világháború utáni helyzet528
Az államosítás után531
A gyárak műszaki színvonala533
Az egységes országos söripar535
A műszaki fejlesztés fő irányai535
A Söripari Vállalatok Trösztjének időszaka544
Újra önállóan547
Üdítőital-ipar (Hernádi Zoltán)551
Az üdítőital-gyártás kezdete551
Az 1949. évi államosítás előtti időszak551
Az államosítástól 1968-ig552
Üdítőital-gyártásunk 1968 és 1973 között553
Üdítőital-gyártás 1974-től napjainkig556
A szörpgyártás történeti áttekintése563
Gyümölcs- és zöldséglé-készítmények563
Dohányipar (dr. Némethi László)565
A termelés kezdetétől az I. világháborúig565
Dohányáru-termelés a monopólium bevezetése előtt565
A manufaktúrák létrejötte566
A monopólium bevezetésétől a kiegyezésig568
A kiegyezéstől az I. világháborúig569
A két világháború közötti időszak572
A dohány elsődleges ipari feldolgozásának kezdete572
A gyártás termékszerkezete és a műszaki fejlődés574
A felszabadulás utáni fejlődés577
Az irányítás változásai577
A dohányfermentáló vállalatok ipari tevékenysége578
A gyártó ágazat szervezeti átalakulása, műszaki és technológiai fejlődése580
Kutatás, minőségellenőrzés, szakképzés587
A munkások helyzete588
Függelék (dr. Kirsch János)593
Régi mértékek átszámítási adatai595
A fontosabb szántóföldi növények termelése595
Vágóállatok és állati termékek termelése597
Fontosabb élelmiszerek termelése a szocialista iparban597
Az egy főre jutó évi átlagos fogyasztás a fontosabb élelmiszerekből600
A lakosság egy főre jutó napi tápanyagfogyasztása601
Fontosabb élelmiszeripari anyagok, élelmiszerek és élőállatok külkereskedelmi forgalma601
Időrendi táblázat a magyar élelmiszeripar szervezeti kereteinek változásairól (1948-1983)603
Az élelmiszeripari szakágazatok fontosabb adatai, 1983608
Irodalom609
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány) A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány) A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány) A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány) A magyar élelmiszeripar története (dedikált példány)

A védőborító elszíneződött.

A címlapon az egyik szerző és szerkesztő, Dr. Kirsch János névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
8.900 ,-Ft
45 pont kapható
Kosárba