kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Molnárok Lapja Könyvnyomdája |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 323 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal, kihajtható térképmelléklettel. |
A buza chemiai, növényphysologiai, physikai és mezőgazdasági szempontból | |
Bevezetés | 5 |
I. táblázat. Kimutatás a buzaminták beszerzési helyéről | 10 |
A buzaminta kérdőive | 12 |
Útmutatás a buzaminta beszerzésére | 13 |
II. táblázat. Magyarország beosztása a buzaminta minősége alapján | 14 |
A buza termelése, fajtái, fejlődése s a buzaszem keletkezése | 15 |
A buzaszem chemiája | 36 |
Nedvesség | 37 |
Nitrogéntartalmu anyagok, különösebben a sikér | 37 |
III. táblázat. A különböző proteinek megoszlása a lisztben | 46 |
Nitrogénmentes vonadékanyagok | 47 |
Zsir | 50 |
Nyers rost | 52 |
A buza hamutartalma | 55 |
A beérkezett buzák eltartása, azok előkészítése és az alkalmazott vizsgálati módszerek | 60 |
A buzavizsgálatoknál követett módszerek ismertetése | 62 |
A magyar buzatalajok chemiai vizsgálata | 68 |
IV. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, feltalaj | 74 |
V. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, altalaj | 75 |
VI. táblázat. Buzatermő talajok mechanikai vizsgálata, feltalaj | 76 |
VII. táblázat. Magyar buzatalajok mechanikai vizsgálata, altalaj | 77 |
Magyar buza-elemzések | |
Dr. Csanády Gusztáv által elemzett buzák, 1889-1890. | 78 |
Hankó János és Gáspár János által elemzett buzák | 82 |
M. Maercker (Halle a/S.) által elemzett buzák | 83 |
1899. évi magyar buzák vizsgálata | 85 |
A magyar buzák chemiai és fizikai vizsgálatának eredményei | 88 |
VIII. táblázat. Buza-elemzések 1900. évből | 90 |
IX. táblázat. Buza-elemzések 1901. évből | 91 |
X. táblázat. Buza-elemzések 1902. évből | 92 |
XI. táblázat. Buza-elemzések 1903. évből | 93 |
XII. táblázat. Buza-elemzések 1904. évből | 94 |
XIII. táblázat. Buza-elemzések 1905. évből | 96 |
XIV. táblázat. Talaj minősége | 99 |
XV. táblázat. Elővetemény | 100 |
XVI. táblázat. Mikor volt utoljára istállótrágyával megtrágyázva | 102 |
XVII. táblázat. Mikor és minő műtrágyával volt utoljára megtrágyázva | 103 |
XVIII. táblázat. Vetés ideje | 105 |
XIX. táblázat. Vetés módja és sorvetésnél a sortávolság | 107 |
XX. táblázat. Vetőmag mennyisége katasztrális holdanként | 108 |
XXI. táblázat. Milyen volt az áttelelés | 110 |
XXII. táblázat. Megdőlt-e a buza és mily mértékben? | 111 |
XXIII. táblázat. A buza érésének ideje | 113 |
XXIV. táblázat. A buza eredete | 114 |
XXV. táblázat. Hektolitersuly kgr.-ban | 116 |
XXVI. táblázat. Lisztességi fok | 117 |
XXVII. táblázat. 1000 szem sulya grammokban | 118 |
XXVIII. táblázat. Diagramm-magasság m/m | 119 |
XXIX. táblázat. Nitrogén % | 120 |
XXX. táblázat. Protein % | 121 |
XXXI. táblázat. Száraz sikér % | 122 |
XXXII. táblázat. Nedves sikér % | 123 |
XXXIII. táblázat. Sikér minősége | 124 |
XXXIV. táblázat. Zsir % | 126 |
XXXV. táblázat. Nedvesség % | 127 |
XXXVI. táblázat. Nyers rost | 128 |
XXXVII. táblázat. Hamu % | 129 |
XXXVIII. táblázat. Néhány magyar vármegye őszi buzatermése | 130 |
XXXIX. táblázat. Egyhektoliter őszi buza átlagos sulya kgrammokban | 130 |
XL. táblázat. Az egyes megyék buzatermésének proteintartalma egyenkint és hat évi átlagban | 131 |
XLI. táblázat. Összeállítás Magyarország egész területére nézve | 133 |
A világ buzatermésének statisztikai kimutatása 1906. évre | 134 |
Angol buzák | 135 |
Franczia buzák | 136 |
Németországi buzák | 138 |
Osztrák buzák | 139 |
Orosz buzák | 140 |
Román buzák | 143 |
Románia bozája az 1900., 1901. és 1902. években | 144 |
Amerikai Egyesült-Államok | 148 |
XLII. táblázat. Az időjárás befolyása a buza minőségére | 150 |
A nagy- és kisbirtokon a buzaminőség tekintetében mutatkozó lényegesebb külömbségek | 152 |
XLIII. táblázat. A nagy- és kisbirtokon termelt buzák minőségének összehasonlítása. Hektolitersuly | 155 |
XLIV. táblázat. 1000 szem sulya | 156 |
XLV. táblázat. Proteintartalom | 156 |
XLVI. táblázat. Száraz sikértartalom | 157 |
XLVII. táblázat. Lisztességi fok | 157 |
A liszt | 169 |
A buza őrlése magyar módon | 172 |
Őrlési eredmény | 192 |
XLVIII. táblázat. 1900. évi lisztek chemiai vizsgálata | 198 |
XLIX. táblázat. Az 1901. évi lisztek vizsgálata | 199 |
L. táblázat. Az 1902. évi lisztek vizsgálata | 200 |
LI. táblázat. Az 1903. évi lisztek vizsgálata | 201 |
LII. táblázat. Az 1904. évi lisztek vizsgálata | 202 |
LIII. táblázat. Az 1905. évi lisztek vizsgálata | 203 |
LIV. táblázat. A lisztek átlagos összetételének összeállítása | 204 |
LV. táblázat. A.) Külföldi lisztek vizsgálati eredményei | 205 |
LV. táblázat. B.) Német lisztek | 206 |
LV. táblázat. C.) Németországi lisztek | 207 |
LVI. táblázat. Magyar simalisztek vizsgálati eredményei | 208 |
A buza változásai az őrlés következtében | 209 |
A liszt helyes számjelzésének megállapítása | 211 |
A lisztek számjelzése zsirtartalmuk szerint | 213 |
A lisztek számjelzése savfokuk szerint | 215 |
A lisztek számjelzése katalikus hatásuk szerint | 218 |
Enzymek a lisztben | 221 |
A liszt vizsgálata a Rejtő-féle géppel | 228 |
A tésztavizsgálati czélokra szolgáló gép leírása | 230 |
A kísérletek végrehajtása | 233 |
A gép kezelése | 235 |
A huzó-diagrammok számítása | 236 |
A tészta viztartalmának befolyása | 239 |
A temperatura befolyása a diagrammra | 240 |
Az állás befolyása | 240 |
A viz minőségének befolyása | 241 |
A sikértartalom befolyása | 241 |
A melegítés befolyása | 246 |
A csírázás befolyása | 248 |
A diagramm alakja | 249 |
A melegítés befolyása a diagramm alakjára | 254 |
LVII. táblázat. A diagramm-magasság változása a liszt eltartásánál | 255 |
LVIII. táblázat. Diagramm-magasságok az egyes lisztfajokban | 256 |
LIX. táblázat. Lyukasztási diagrammok | 257 |
LX. táblázat. A különböző finom szemcsére őrölt liszt vizsgálata, lyukasztó-géppel | 258 |
A Hankóczy-féle sikérvizsgáló készülék ismertetése | 259 |
A liszt használati értéke | 274 |
A korpa | 281 |
A kenyér | 285 |
LXI/a. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a liszt protein- és sikértartalmához | 310 |
LXI/b. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a buza protein- és sikértartalomhoz | 311 |
LXII. táblázat. Kenyérsütési próbák | 311 |
Ujabb kenyérkészítési eljárások | 312 |
Zárszó | 317 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.