1.059.326

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar borászat és az Európai Unió

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím: Vállalkozók Európában
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN: 963-9008-43-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E kiadvány célja betekintést nyújtani a magyar szőlő- és borágazat helyzetébe és szabályozásába, az Európai Unió szőlészeti-borászati szabályozásába, levonni a következtetéseket a Magyarországra... Tovább

Előszó

E kiadvány célja betekintést nyújtani a magyar szőlő- és borágazat helyzetébe és szabályozásába, az Európai Unió szőlészeti-borászati szabályozásába, levonni a következtetéseket a Magyarországra váró feladatokat illetően, hogy ezáltal segítse az érintett vállalkozások felkészülését az uniós tagságra.

A kiadvány felépítése ezért a következő:
• először áttekintést nyújt a magyar szőlő- és borágazat helyzetéről, majd • ismerteti az ágazatra vonatkozó legfőbb előírásokat, kitérve az ágazat sajátos intézményrendszerére;
• összefoglaló áttekintést ad az Európai Unió szőlészeti-borászati szabályozásáról. Ezt követően az uniós szabályozás és egyes uniós tagállamok szabályozásából néhány kiválasztott részterületet kissé bővebben ismertet, majd
• a hazai és az Európai Unióban hatályos szabályozás összevetése alapján összesíti a magyar szőlészek és borászok előtt álló kihívásokat és feladatokat, végül
• jegyzéket közöl a szőlészetet és borászatot érintő hazai és uniós jogszabályokról.

A kiadványban viszonylag sok a lábjegyzet. Ezek szerepe többnyire az, hogy - utalva egyes kifejezések vagy intézmények nevének eredeti, idegen nyelvű formájára - megkönnyítse az anyag összevetését más összeállításokkal vagy kinek-kinek eddigi ismereteivel, továbbá - a jogszabályi háttérre való utalások esetén - az, hogy lehetővé tegye az eredeti jogforrásokban való utánaolvasást.
Végül egy technikai jellegű megjegyzés: a tanulmányban - elsősorban az egyes uniós támogatások ismertetésénél - euróban megadott összegek szerepelnek. Vissza

Tartalom

Bevezetés...........7
1. A magyar szőlő- és borágazat szabályozása és helyzete......................8
L Ágazati helyzetkép..........................................................8
1.1. Az ágazat jelentősége.............................................8
1.1.1. Termelés...........................................................8
1.1.1.1. Hagyományok........................................................8
1.1.1.2. Ökológiai feltételek............................................8
1.1.1.3. Szőlészeti háttér....................................................9
1.1.1.4. Borászat...................................................12
1.1.2. Értékesítés........................................................ 13
1.1.3. Költségvetési kapcsolatok.........................18
2. A termékelőállítás és -forgalmazás szabályozása................................................18
2.1. Bortörvény...............................................................20
2.1.1. A magyar bortörvény eredete...........................20
2.1.2. Az 1997. évi CXXI. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról..........21
2.1.2.1. A bortörvény tartalma.............................21
2.2. Hegyközségi törvény.........................................27
2.2.1. A hegyközségi szabályozás múltja és előzményei...............................................27
2.2.2. 1994. évi CII. törvény a hegyközségekről.....................28
2.2.2.1. A hegyközségi törvény tartalma........................28
2.3. Kapcsolódó szakmai jogszabályok.............................32
2.3.1. Jövedéki szabályozás.......................................33
2.3.1.1. A jövedéki szabályozás alapjai.....................................33
2.3.2. Ágazati támogatások...................................41
2.3.2.1. Agrárpiaci intézkedések....................................41
2.3.2.2. Agrártámogatások............................................41
2.3.3. Ágazati intézményrendszer...........................44
2.3.3.1. Ágazatszabályozási és ellenőrzési intézményrendszer.............45
2.3.3.2. Önigazgatási és szakmai érdekérvényesítési intézményrendszer......46
2.3.3.3. Minőségszabályozási és eredetvédelmi intézményrendszer...........47
2.3.3.4. Oktatási, kutatási és ágazatfejlesztési intézményrendszer..............47
2.3.3.5. Nemzetközi szakmai intézményrendszer........................48
2.3.3.6. Egyéb speciális intézmények...........................48
II. AZ EURÓPAI UNIÓ SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI SZABÁLYOZÁSA......50
1. Az Európai Unió borpiaci rendtartásának összefoglaló bemutatása................50
1.1. Történeti háttér...........................................50
1.2. A szabályozás területei.........................................50
1.3. A termelési potenciál szabályozása...............................51
1.3.1. Kivágási támogatás.....................................51
1.3.2. Szerkezetjavítási támogatás.........................52
1.4. Szőlőkataszter készlet- és termésnyilvántartás.................52
1.5. Szőlőfajták.........................................................53
Minőségi borok...............................................53
Jelölés és kiszerelés......................................................53
Harmadik országokkal folytatott kereskedelem, exporttámogatás................................54
Magánraktározási támogatás....................................................................................54
Borlepárlás............................................................................55
Szeszesitalpiac ellátását szolgáló lepárlási intézkedés.........................................55
Krízislepárlás..................................................................................................55
A borászati melléktermékek kötelező lepárlása...................................................55
A kettős hasznosítású fajtákból származó borfeleslegek lepárlása.......................
A mustsűrítménnyel való mustjavítás támogatása....................................................55
A szőlőmust szőlőlégvártáshoz való felhasználásának támogatása..........................57
Termelői és szakmai szervezetek................................................................................
Ellenőrzés........................................................................................57
Egyéb témakörök..........................................................................58
2. Az Európai Unió szőlészeti-borászati szabályozásának néhány kiemelt területe.........58
Ki hova tartozik?..................................................................................................58
A szőlőtermő övezetekhez kötött szabályozás.....................................................58
A magvar választás indoklása................................................................................61
Az alapvető borászati eljárások alkalmazása..........................................................62
Mustjavítás - támogatással: kinek jó ez?...............................................................62
A minőségi borok szabályozása..................................62
Bevezetés.............................................66
Germán vagy latin rendszer?............................................................................66
A minőségi borok arányának és jelentőségének alakulása...................................67
2.2.4. A borvidéki rendtartások tartalma.................................68
Területi lehatárolás.........................................................................................69
Szőlőfajtajegyzék............................................................................................69
Művelési módok.............................................................................................70
Borkészítési eljárások.....................................................................................70
Természetes minimális alkoholtartalom.........................................................70
Terméshozam..................................................................................................70
Analitikai és érzékszervi vizsgálat.................................................................71
2.2.5. A meghatározott termőhelyről származó minőségi borok visszaminősítése........72
2.3. A borászati melléktermékek felhasználásának szabályozása..............73
Jogi háttér.............................................................................................................73
A termelőkre, illetve az alapanyagra vonatkozó előírások...................................73
A melléktermék-lepároltatásra kötelezettek....................................................73
Kivételek a melléktermék-lepároltatási kötelezettség alól..............................74
A leadandó melléktermék-mennyiség.............................................................76
A melléktermékek beszolgáltatásának, illetve forgalomból való kivonásának határideje...77
Minőségi előírások a melléktermékekre.........................................................77
A melléktermékek lepárlásával előállítható termékek....................................78
A termelőnek fizetett minimálár.....................................................................79
A melléktermékek beszállítási költségeinek fedezése.....................................79
A lepárlókra vonatkozó előírások........................................................................80
A lepárló üzemek............................................................................................80
A lepárlónak fizetett támogatás (az intervenciós hivatalhoz be nem szállított
termékekre)..................................................80
2.3.3.3. A lepárlónak fizetett felvásárlási ár (az intervenciós hivatalhoz beszállított
termékekre).....................................................................................................83
2.3.4. Az intervenciós hivatal.....................................84
2.3.5. Ellenőrzés.............................................85
2.3.6. Szankciók.....................................................86
2.3.7. A szeszezett (párlási) bor esete............................87
2.3.8. Néhány szó az alkohol-definíciókról..................87
3. Az Európai Unió bortermelőit érintő egyéb előírások (amelyek nem a borjoghoz
tartoznak)....................................................................88
3.1. Jövedéki adó szabályozása........................................88
3.1.1. A közösségi szintű szabályozás..................................88
3.1.1.1. Jogi háttér...................................................88
3.1.1.2. Alapfogalmak..................................................89
3.1.1.3. Adófizetési kötelezettség keletkezése...........................90
3.1.1.4. Az adó mértéke..................................91
3.1.1.5. Jövedékiadó alá eső termékek termelése, feldolgozása és birtokban tartása... 92
3.1.1.6. Jövedéki adó alá eső termékek forgalmazása...................92
3.1.1.7. Kísérő okmány.............................................92
3.1.1.8. Adójegy illetve zárjegy.......................................94
3.1.1.9. Felmentések....................................................94
3.1.1.10. Ellenőrzés, szankciók......................................94
3.1.1.11. Jövedéki Adó Bizottság..................................95
3.1.2. Jövedéki adó fizetésének szabályozása Ausztriában............................................95
3.1.2.1. Jogszabályi háttér................................................95
3.1.2.2. Illetékes hatóság.............................................95
3.1.2.3. A pezsgő előállítása, tárolása és birtokban tartása............96
3.1.2.4. A bor előállítása, feldolgozása és birtokban tartása.................96
3.1.2.5. Az adóraktárak engedélyezése..........................97
3.1.2.6. A jövedéki adó megfizetésére köteles gazdasági szereplők regisztrációja,
jövedékiadó-számok.......................................................................................97
3.1.2.7. A jövedéki adó alá eső termék szállítása.........................98
3.1.2.8. Kísérő okmány......................................99
3.1.2.9. A jövedéki adó kivetésének szabályai........................100
3.1.2.10. A jövedéki adó mértéke, adómentes tételek.............100
3.1.2.11. Jövedéki célú ellenőrzés...............................101
3.1.2.12. Borok és borászati melléktermékek lepárlása................102
3.2. A termelői borkimérésekre vonatkozó előírások és a kistermelőket segítő lehetőségek....................................102
3.2.1. Termelői borkimérések....................................102
3.2.2. Vendéglátóipari engedéllyel rendelkező termelői borkimérések........................104
3.2.3. Szőlőfelvásárlási szerződések.................................104
3.3. A szőlőtermesztők és a bortermelők számára hozzáférhető támogatások.........105
3.3.1. Nemzeti támogatások.........................................105
3.3.2. A környezetkímélő termesztés támogatása............105
3.3.3. Strukturális fejlesztés....................................106
III. A HAZAI ÉS AZ UNIÓS SZABÁLYOZÁS ÖSSZEVETÉSE, FELADATOK.......107
L Jogi és intézményi harmonizáció........................................................................107
1.1. A termelési potenciálhoz kötődő előírások.....................108
1.2. Szőlőfajták.......................................................109
1.3. Szőlőtermő övezetek, borászati eljárások, analitikai módszerek..................109
14. Minőségi borok, minőségi termelés.............................110
1.5. Ellenőrzés, jelölés és kiszerelés..................................110
1.6. Harmadik országokkal folytatott kereskedelem.......................111
1.7. Piacszabályozási intézkedések...............................................111
1.8. Termelői és szakmai szervezetek..........................................112
1.9. Adózás.................................................................112
2. Gazdasági felkészülés.......................................................................113
IV. A HATÁLYOS HAZAI JOGSZABÁLYOK LISTÁJA...................................115
L Szőlészet és borászat........................................................................115
1.1. Bortörvény.............................................................................115
1.2. Hegyközségi törvény.......................................................116
2. Kapcsolt szakmai jogszabályok..........................................................................116
2.1. Jövedéki szabályozás, adózás..............................................116
2.2. Agrárrendtartás..................................................................117
2.3. Támogatások...............................................................118
2.4. Szőlészet, szaporítóanyag, fajtahasználat..........................118
2.5. Eredet- és minőségvédelem.................................118
2.6. Nemzetközi egyezmények....................................119
V. A HATÁLYOS UNIÓS JOGSZABÁLYOK LISTÁJA..................................120
L A jogszabályok fellelhetősége..............................................................................120
2i A jegyzékben áttekintett témakörök..................................................................120
3. Naprakészség.................................................121
4. Amit nem tartalmaz a jegyzék............................................................................121
5. Az Európai Unió borjogstruktúráia...................121
6. Néhány megjegyzés a jegyzékre vonatkozóan.............123
7. A hatályos jogszabályok jegyzéke......................................................................123
IRODALOM.............................................127
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem