Beköszöntő (G.) | 7 |
Glatz Ferenc: Agrárium Magyarországon az ezredfordulón. (Kérdések, kérdések, kérdések...) | 9 |
Rendszerváltás és agrárium | 9 |
Az agrárium mint stratégiai kérdés | 12 |
Az "agrárium" fogalom tartalmáról | 16 |
Az Európai Unió és Magyarország | 18 |
Az állam feladata | 21 |
Művelés, üzemszervezet, tulajdon | 27 |
Szakemberképzés | 28 |
Az agrárnépesség | 29 |
Kovács Ferenc: Agrártudomány - agrártermelés - agrárpolitika | 31 |
Tanulmányok | |
Varga Gyula: Agrárgazdaságunk és az európai kihívások | 37 |
A gazdasági növekedés elindítása | 38 |
A termelés biológiai és műszaki alapjai | 39 |
A termelés szerkezeti változásai | 40 |
Az üzemi-vállalati struktúra | 40 |
Az árnyék- vagy feketegazdaság | 41 |
Az információs rendszer | 42 |
Steranovits Pál: A termőföld hasznosítása | 45 |
Térségi szemlélet és tájgazdálkodás | 46 |
Földnyilvántartás és műveltségi ág | 47 |
A tápanyag-szolgáltató talajok | 49 |
Javaslatok a jövőre | 51 |
Ruzsányi László: Növénytermesztés, -nemesítés és - védelem | 53 |
A jelenlegi helyzet | 54 |
A fejlesztés feladatai | 58 |
Horn Péter: Állattenyésztés - takarmányozás - állategészségügy. Helyzetkép és javaslatok | 71 |
Mélyponton, 1990-1997 | 71 |
Tömegtakarmányokat fogyasztó állatfajok | 72 |
Abrakfogyasztó ágazatok | 73 |
Baromfitenyésztés | 74 |
Egyéb állattenyésztési ágazatok | 74 |
Takarmánygazdálkodás | 75 |
Állategészségügy, élelmiszer-biztonság | 77 |
Papp János: A kertészet helyzete és fejlesztési lehetőségei | 85 |
A kertészet jelentősége és sajátosságai | 85 |
A kertészet helyzete | 86 |
Zöldségtermesztés | 87 |
Gyümölcstermesztés | 89 |
Szőlőtermesztés és borászat | 92 |
Gyógynövénytermesztés | 95 |
Dísznövénytermesztés és zöldfelület-gazdálkodás | 97 |
Bitokviszonyok | 98 |
A termesztés feledatai | 99 |
Az értékesítés lehetőségei | 100 |
Tudományos kutatás és szaktanácsadási rendszer | 103 |
Az uniós csatlakozás előkészítése | 104 |
Solymos Rezső: Az erdő-, a vad- és a fagazdaság | 109 |
A világ erdei | 110 |
Európa erdei | 111 |
A magyarországi erdő-, vad- és fagazdaság | 113 |
Teendők az ezredfordulón | 117 |
Biacs Péter: A minőség dimenziói az agrárgazdaságban | 125 |
Az élelmiszer-fogyasztók biztonsága | 125 |
Minőségi mutatók | 126 |
A minőség követelményei az élelmiszerláncban | 128 |
Minőségközpontú agrárgazdaság kialakítása | 129 |
Sipos Aladár: Agrártermelés és nemzetgazdaság | 133 |
Piac és fogyasztás | 133 |
Az agrárpolitika feladatai | 136 |
Következtetések a jövőre | 140 |
Vita | |
Buzássy Lajos: Közigazgatás, agrárgazdaság és kutatás | 145 |
Csáki Csaba: Piac és agrárium | 149 |
Agrárstratégia és nemzeti érdek | 149 |
Az agrárstratégia céljai | 150 |
Kutatás, oktatás, fejlesztés | 157 |
Nacsa János: Agrárvilág, regionális fejlesztés | 157 |
Várallyay György: Életminőség: élelem, ivóvíz, környezet | 160 |
Dudits Dénes: A kutatás elsőbbsége | 162 |
Kádár Imre: Iparszerűség, hatékonyság, környezetvédelem | 162 |
Bocz Ernő: Elemzés - szintézis - alkalmazás | 165 |
Benet Iván: Rendszerváltás és agrárgazdaság | 166 |
Vinczeffy Imre: Gyepgazdálkodás, állattartás | 172 |
Borsos János: Tudomány és agrárfejlesztés | 174 |
Harnos Zsolt: Élelmiszeripar és informatika | 174 |
Mátyás Csaba: Defenzívában az agrártudomány | 175 |
Kovács Ferenc: Agrárstratégiát - tudományos háttérrel (Zárszó) | 178 |
Summary | 179 |
A kötet szerzői | 184 |
Függelék. "Magyarország az ezredfordulón." Stratégiai kutatások a Magyar Tudományos Akadémián | 185 |