A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A libamáj és termelése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 181 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mi a nagy libamáj „titka"? Mi az oka az ugyanolyan tartási körülmények között tartott ludak igen eltérő (20-80 dkg) súlyú májainak? Milyen anyagok befolyásolják a ludak májtermelését? Hogyan állíthatók elő gazdaságosan májlibák?
Ezekre a kérdésekre keres választ a szerző, aki mintegy két évtizede foglalkozik a libamáj „titkának" megfejtésével. A kérdésekre kapott, kísérletileg megalapozott válaszokat, a jelenlegi tudásunk: szerint legjobbnak tartott májliba-előállítási módszereket foglalja össze a könyv, végigkísérve a májliba útját a neveléstől az értékesítésig, majd a bontásig, és a máj útját a kibontástól a minősítésen át a csomagolásig.
Jelentős érdeme a könyvnek, hogy a jelenlegi helyzetből kiindulva a háztáji és nagyüzemi máj liba-előállítóknak egyaránt szól. A technológiák ismertetésén túl szervezési tanácsokat is ad, és a májliba-előállítási módszerek gazdaságosságát forintban is kimutatja, a mai takarmányárak alapján. A könyv minden libatartó hasznos segítője.

Tartalom

Előszó 5
A libamájtermelés jelentősége 7
A libamájtermelés élettani alapjai 11
A libamáj anatómiája 11
Szövettani elváltozások a hizlalás alatt 13
A májnagyobbodás élettana 16
Változások a májban és vérképben a tömés során 18
Májnövelési kísérletek és értékelésük 21
Népi szokások a libamájtermelésben 21
A vitaminok, antibiotikumok és aminosavak hatása a májtermelésre 23
Májvédő antibiotikumok, vitaminok és aminosavak 25
A máj növekedését elősegítő vitaminok 29
A hormonok hatása a máj nagyságára 29
Különböző kémiai anyagok hatása a májtermelésre 35
Éghajlati és talajadottságok hatása a májtermelésre 37
A hizlalással kapcsolatos májnövelési kísérletek 41
A tömő személye és a májtermelés 41
Ivar szerinti különbségek a májtermelésben 42
Az életkor és a májtermelés összefüggése 45
A takarmányfogyasztás, takarmányértékesítés és a májtermelés összefüggései 48
A szervezet elzsírosodása és a májnagyság kapcsolata 51
A hizlalás alatti súlygyarapodás és a májtermelés összefüggése 52
Májtermelésre alkalmas lúdfajták 59
A magyar parlagi lúd 59
Magyar nemesített lúd 60
Rajnamenti (rajnai) lúd 61
Landeszi (landi lúd) 63
A toulouse-i (tulúzi) lúd 65
Olasz lúd 66
A májtermelés örökletes alapjai
A májtermelő-képesség átörökítése az utódokra 70
Örökölhetőségi értékek 70
A keresztezés jelentősége a májtermelésben 73
Egyszerű fajtakeresztezések 74
Az anyai fajta megválasztása 75
Az apai fajta megválasztása 76
Lúdhibridek 78
Nevelés és hatása a májtermelésre 79
Libanevelés a háztáji gazdaságokban 79
Előnevelés 80
Utónevelés 81
Libanevelés nagyüzemekben 83
Előnevelés 83
Utónevelés 84
A ludak előkészítése a tömésre 87
Előkészítés a háztáji gazdaságokban 87
A ludak elhelyezése az előkészítés alatt 88
Előkészítő takarmányozás 89
Hizlalásra előkészítés a nagyüzemben 90
A ludak elhelyezése 91
Az előkészítő takarmányozás alapelvei 92
Hizlalás 95
A hízólúd elhelyezése 95
Háztáji hizlalóépületek 95
A hizlalóól berendezései 97
Hizlalóépületek a nagyüzemben 98
A hizlalóépületek berendezései 101
A takarmány előkészítése a töméshez 105
A szemes kukorica előkészítése 105
A lágy dara előkészítése 108
Tömés 108
Kézi tömés 109
A kézi tömés technológiája 110
A félrenyelésről 119
Gépi tömés 123
Háztáji tömőgépek és üzemeltetésük 123
Nagyüzemi tömőgépek és üzemeltetésük 125
Technológiák a gépi töméshez 132
A hízólúd gondozása 137
Gondozás a háztáji gazdaságokban 137
Hízólúdgondozás a nagyüzemben 139
A májtermelés szervezése, gazdaságossága 141
Üzemi formák a lúdhizlalásban és máj termelésben 141
A termelőszövetkezet és a háztáji gazdaságok kapcsolata 143
A lúdtömés gazdaságossága 146
A kézi tömés költségtényezői 147
A gépi tömés költségtényezői 150
A szemes kukoricával folyó gépi tömés gazdaságossága 151
A lágydarás tömőgépekkel folyó lúdhizlalás gazdaságossága 155
Hizlalási és májtermelési szerződések 158
A hízott lúd átvétele, minősítése 165
A minősítés általános szabályai 168
A libamáj kibontása, osztályozása és csomagolása 171
Irodalom 175

Dr. Bögre János

Dr. Bögre János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Bögre János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem