1.060.417

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A legfinomabb cigány ételek (dedikált példány)

A Kárpát-medencében élő romák ételei, főzési szokásai, kultúrája

Szerző
Lektor
Fotózta
Kapcsolódó személy
Budapest
Kiadó: Fantastico Moda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 159 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 36 cm x 24 cm
ISBN: 963-8622-10-5
Megjegyzés: Az egyik szerző, Csemer Géza által dedikált példány. Színes és fekete-fehér fotókkal gazdagon illusztrálva. A száznegyvenöt évvel ezelőtt született, és 100 éve elhunyt Dankó Pista emlékének.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Rejtélyes népnek gondolnak bennünket, pedig szenvedélyesen nyíltak vagyunk. Már régen tudjuk, hogy tettetett alázatossággal nem megyünk messzire. Azért nyitjuk föl mi is most főzési és étkezési titkaink könyvét, tudván és tudatván, hogy az egyedi és ránk jellemző csak. Manapság szükség teszi egyszerűbbé. Annak ellenére, hogy a huszadik századra az úri és a polgári konyhát is letanultuk, és sajnos mára túlságosan meg is kedveltük, tudjuk mi a jó és egyszer s mindenkor az egészséges.
Könyvünk javarészt a hagyományos főzési szokásokat taglalja, azokat illusztrálja gazdagon képekkel, bemutatja a polgáriasult muzsikus cigányság tizenkilencedik és huszadik századi kulináris szokásait, amely hasonló a magyar konyháéhoz. Az étkezési szokások, ízek és az ételek gazdag színvilága, amit a muzsikusok is az ősiektől tanultak el, az nem titok többé. Ezennel átnyújtjuk most önöknek, hogy a magyar konyha is gazdagodjon általa.

Tartalom

Ételes könyv9
Keletről jöttünk
Cigányzsúrok
Címerünk: sündisznó
Jani bácsi
Cigánybodag
Kölesropogós
Előételek és egyebek14
Krumplicska
Rántott hagyma
Sündisznó
Pekenyóca (ürge)
Zsidótojás
Bevert tojás hadik-módra
Mágnás omlett
Tojáslepény parasztosan
Pástétomok16
Kenceficék
Mit kenjünk a kenyerünkre?
Padlizsánkrém (vinete)
Parajpüré
Cukkini-fantázia
Vajalja
Gogosári
Svédgombás kencefice
Tojáskrém - Zsidótojás
Céklás-zöldségkrém
Törtbab, pirított hagymával
Körözött
Gezemicekrém
Kapros téföl-túró
Szardéniás kencék
Előételek19
Hideg libamáj zsírjában
Húsos palacsinta
Tarkedli - talkedli
Hússaláták - lecsósan
Cipóban sült csülök
Alkalmi étkek 21
Mit szeretünk enni?22
Előételek24
Hússaláták majonézzel
Majonéz
Kaszinótojás
Besamel
Gulyások25
Babgulyás
Csirkegulyás
Birkagulyás
Palóc leves
Cigányok étele
Kosztolányi Dezső: A mi nótáink
Levesek29
Rántott leves
Sóba-vízbe leves
Gezemice leves
Suhintott vagy suhantékos leves, tésztaleves
Salátaleves
Sóskaleves főtt tojással
Spenótleves
Korhelyleves csalamádéból
Miért ételek könyv és nem szakácskönyv
Húslevesek33
Hurkatészta leves
Gulyásleves
Csángó gulyás
Pergelt levesek34
Lebbencsleves - tarhonyaleves
Levesek34
Lépes-mézes tejleves
Krumplileves
Kapros újkrumpli leves
Burizsleves
Nyári paradicsomleves
Burgonyakrémleves
Tejbe bableves
Bableves - paszujleves (fuszulykaleves)
Kenyérleves
Birsalmás bableves
Káposztás bableves
Hagymaleves
Zuzorkaleves
Az orosz-szláv konyha remekei40
Szoljanka
Borscs
Scsi...
Ököruszály leves
Kaszásleves (csorba)
Savanyú malacleves
Ragulevesek42
Nyúlragu leves
Pacalleves
Zóna ételek
Alkalmak
Borjúhús - marhahús - ürühús46
Borjúsült
Töltött borjúszelet
Borjúpörkölt
Mentaleveles borjúfrikandó
Töltött borjúszegy
Marhapörkölt
Pörkölt - paprikás
Tűzdelt marhasült (Cigánysült)
Znaimi (nemzeti) marhasült
Esterházy-rostélyos
Hagymás rostélyos (hízlalt)
Hagymás rostélyos
Bélszín Kedvessy-módra
Töltött rostélyos
Cigányreggeli mágnás módra
Cigánysors - cigánysor
Csáky rostélyos
Mittitei, csevap
A konyha
Keresztelő
Tokányok58
Cigányos ételek59
Raguk60
Cigányragu
Pecsenyék, sültek61
Duby (Luby) pecsenye
Cigány-szelet
Cigánypecsenye
Egyszerű pecsenye
Lecsós szüzérmék
Bácskai aprópecsenye
Sült húsok64
Brassói aprópecsenye
Neszményi aprópecsenye
Töltött oldalas
Töltött, füstölt csülök
Disznóságok66
Gombás füstölt csülök
Pörkölt oldalas, krumplival
Körömpörkölt
Fejlábpörkölt
Kocsonya
Rizseshúsok68
Főzelékek70
Karalábéfőzelék
Kelkáposzta-főzelék
Prokedli
Édeskáposzta-főzelék
Tejfölös babfőzelék
Spenótfőzelék
Sóskafőzelék
Savanyú krumplifőzelék
Sárközi ebédek
Hegyi Aranka
Feltétek75
Bundás zsömle (pofézni)
Sült hagyma
Krumplihurka
"Lepcsánka"
Húsos zöldfélék76
Töltött tök
Töltött kelkáposzta
Töltött karalábé sóskával
Töltött cukkini
Töltike
Prézlis karfiol
Lecsós tökkáposzta
Lecsós karfiol
Broccoli lecsóban
Paradicsomos babfőzelék
Lecsó
Lecsós nokedli
Paradicsomos húsgombóc
Gyuvecs (Dzsuvecs)
Paradicsomos káposzta gombóccal (Samu kedvence)
Paradicsomos krumplifőzelék
Paradicsomos zöldbab húsgombóccal
Töltöttpaprika
Töltött karalábé
Töltött krumpli
Lucskos káposzta
Töltött káposzta (szárma)
Nyári töltött káposzta
Rakott káposzta
Rakott káposzta fazékban
Lebbencses káposzta
Székelygulyás
Kolozsvári töltött káposzta
Sonkás káposzta
Hajdúkáposzta
Káposztás batyu
Pezsgős káposzta
Sólet - Ricset
Ricset
Egybefőtt ételek89
Kaszinó rostélyos, serpenyős rostélyos
Pörkölt krumplival (Pusztapörkölt)
Paprikás krumpli nokedlival
Krumplis tarhonya
Töltött krumpli (másképpen)
Tepsis krumpli
Darált húsos krumpli (muszaka)
A cigánybál
Mártások, szószok94
Savanyú tojás
Hagymamártás
Fokhagymamártás
Uborkamártás
Paradicsommártás
Kapormártás
Keszőce
Meggymártás zsidósan
Gombamártás
Tormamártás
Zsömlemártás
Büszkemártás (Egresmártás)
Bevert vagy buggyantott tojás
Sajtmártás
Pecsenyemártások
Vadmártások
Hollandi mártás
Sírunk, rívunk, picsogunk
Eperfán a cigány
Régi piacok, mesterségek, lovak
Belsőségek101
Pacalpörkölt
Sült pacal
A pacal abálása (abárolása)
Szalontüdő
Tőgyepörkölt
Velő bécsiesen
Velő hagymásan
Tőgy rántva
Vesevelő
Mustáros szív, mustáros vese
Marsall-máj
Resztelt máj
Szapáry-máj
Roston szív
Szalonpörkölt
Zsigerpörkölt
Són sült húsok108
Köretfélék110
Köret rizs
Párolt gersli zöldborsóval
Vajas nokedli
"Kati" nokedli
Túrósgaluska
Szalvétásgombóc - Knédli
Pirított tarhonya
Pirított spagetti
Krumpliropogós
Májropogós
Zöldségropogós
Éjszakai handabandák
Gombócok114
Szalonnás gombóc
Ganca vagy gánica
Krumpliételek, tészták116
Rakott krumpli zsidósan
Rakott krumpli másképpen
Darált húsos rakott krumpli
Juhtúrós krumpli
Túróscsusza, túrósmetélt
Túróscsusza pirított lebbencsből
Hagymás krumplisaláta
Krumplistészta
Káposztás tuskó hagymával
Sztrapacska
Káposztás cvekkedli
Babos tészta
Juhtúrós galuska
Főzőasszonyok124
Cigánylakodalom
Halak129
Becsinált halleves
Sült keszeg, kárász, potyka, törpeharcsa, kecsege
Amur-álom
Rák nép a cigány
Bihari zeneiskola
Köretek135
Sós krumpli
Petrezselymes újkrumpli
Pirított burgonya
Hajában sült krumpli
Sült krumpli
Köménymagos sült krumpli
Krumplipüré
Buregonyaropogós
Tojásos burgonyapép
Hagymás törtburgonya
Krumplisterc
Krumplikása (cinke)
Krumplistészta fehéren
Puliszka, görhöny, málé, görhe
Édességek141
Mákos tészta töpörtyűvel
Málé
Szőlős metélt
Sült gombóc
Tökös-mákos rétes
Almáspalacsinta
Tejfeles palacsinta
Császármozsa - daramorzsa
Grízkocka
Őszibarack pongyolában
Alma slafrokban
Bodza, akác pongyolában
Ifj. Rácz Pali kedvence
Töltött alma
Piszkos tészta
Dalauzi
Rigójancsi
Rigó Jancsi és Chimay hercegné
Saláták151
Csekonics-saláta
Waldorf-saláta
Paprikasaláta
Sopszka saláta, Szusza saláta
Öntött fejessaláta
Zsidókáposzta
Céklasaláta
Sárgarépa-saláta
Ecetes hagyma
Bohémek vagy cigányok
Virrasztó, halotti tor
Búcsú
Sűrítések156
Rántás
Rákóczi-induló
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem